Vad är Skillnaden Mellan Ett Badhus Och En Bastu? 31 Foton Skillnaden Mellan De Ryska Och Tyska ångrummen Från Bastun, Vad är Bättre Att Ha I Huset

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Ett Badhus Och En Bastu? 31 Foton Skillnaden Mellan De Ryska Och Tyska ångrummen Från Bastun, Vad är Bättre Att Ha I Huset

Video: Vad är Skillnaden Mellan Ett Badhus Och En Bastu? 31 Foton Skillnaden Mellan De Ryska Och Tyska ångrummen Från Bastun, Vad är Bättre Att Ha I Huset
Video: AMA record with community manager Oleg. PARALLEL FINANCE 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan Ett Badhus Och En Bastu? 31 Foton Skillnaden Mellan De Ryska Och Tyska ångrummen Från Bastun, Vad är Bättre Att Ha I Huset
Vad är Skillnaden Mellan Ett Badhus Och En Bastu? 31 Foton Skillnaden Mellan De Ryska Och Tyska ångrummen Från Bastun, Vad är Bättre Att Ha I Huset
Anonim

Det finns många sorter av alla typer av bad och bastur i världen. I Ryssland betraktades badhuset som en trogen hjälpare som lindrade många besvär. I Japan kallas det "furo". Det finns många åsikter om vilket av baden som är mest användbart för en person, eftersom det i de flesta kulturer har blivit förkroppsligandet av vissa traditioner, som har sina egna ritualer och sätt att värma upp och föryngra kroppen.

Vissa människor idag ser inte de grundläggande skillnaderna mellan en bastu och ett bad. Låt oss prata om deras funktioner, fördelar och nackdelar idag.

Design egenskaper

Det ryska badet är en separat byggnad av barrträ med omklädningsrum och ångbad. Kaminen är gjord av tegel och gjutjärn.

Den finska bastun har många typer av ångrum:

  • bastutält;
  • fatbastu;
  • skogsbastu;
  • jordbastu.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finska ångrummet installeras enkelt i lägenheten; trä används för konstruktionen - cederträ eller asp. Till skillnad från ett bad finns det alltid en dusch här.

Det största ångbadet ligger i de turkiska baden , eftersom det inkluderar ett tekniskt rum, rum med olika uppvärmningsnivåer och ett omklädningsrum. Ånga levereras med ett varmluftsrör. Väggarna är fyllda med vattenledningar. Vattenpannor producerar ånga och faller genom små hål in i ångrummet.

Bild
Bild

Bastur och bad utför samma uppgifter, eftersom de är hjälpare för en person i hans strävan att vara frisk och attraktiv. Bad användes i antika Rom, i Ryssland och var en plats för tvätt, där kroppen samtidigt är i kontakt med varm luft och vatten med olika temperaturer.

Skillnader och likheter

Varje kultur, där det finns ett traditionellt bad eller en bastu, har unika egenskaper för att genomföra läkningsprocedurer, men de utförs enligt en liknande metod som förenar dem: tack vare ånga avlägsnas slagg och andra giftiga ämnen och sönderfallsprodukter från kroppen genom svettkörtlarna. Och höga temperaturer förstör molekylstrukturen hos patogener som dör som ett resultat.

Förutom effektiviteten i bad och bastur när det gäller hälsoförbättring, ger de också glädje av ett slags tidsfördriv, avkoppling och vila, vilket i sin tur har en helande effekt på besökarnas psykiska hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare uppvärmdes både bad och bastur med trä och kol, moderna alternativ har genomgått vissa förändringar på grund av tekniska framsteg. Även om ryska bad fortfarande värms upp med trä, har moderna bastur mestadels elektriska värmare. I bastur fungerar värmaren på detta sätt: stenarna finns inne i spisen och stängs av en dörr.

När temperaturen behöver höjas öppnas den och vatten hälls på de heta kullerstenarna, ånga genereras på grund av förångning av vatten och dörren stängs igen. Värmen i rummet beror på graden av glödande stenar. Stenarna har goda egenskaper för att hålla värmen länge, och en stängd skärm förstärker bara denna effekt.

I en bastu är denna process något annorlunda - stenarna ligger på en öppen yta, de häller inte vatten på dem, eftersom du vid höga temperaturer lätt kan bränna dig med ånga. Det är generellt förbjudet att hälla vatten på elektriska modeller.

Bild
Bild

Det finns en turkisk version av bastun där luftfuktigheten är cirka 100% vid en temperatur på 45 ° C . Det tyska badet skiljer sig från det ryska genom att det inte är indelat i kvinnor och män. Vanligtvis är rummet uppdelat i zoner - i en finns pooler och rutschkanor, i den andra finns ångbad. Den senare innehåller både män och kvinnor. Stenarna i det tyska ångbadet vattnas, dessutom med eteriska oljor.

Det finns ovanliga tyska ångrum, till exempel en biografbastu eller en planetariumbastu.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Huvudskillnaden mellan ett ångbad och en bastu är ånga. På grund av skillnaden i stenarrangemanget blir det i det första fallet blött, i det andra är det torrt. Det är mycket lätt att känna denna skillnad, och också att se skillnaden i denna indikator genom att jämföra luftfuktigheten i två rum: i badet varierar det inom 40-70%, i bastun är det optimala värdet 6-8%.

I bastur är den normala temperaturen 50-70 ° C, i en bastu bör den inte vara lägre än 90 ° C . På grund av den låga luftfuktigheten i ångrummet tolereras det lätt av människor, utom i fall där det finns kontraindikationer av hälsoskäl.

Bild
Bild

Således visar det sig att det är mindre varmt och fuktigare i badet, och vice versa i bastun.

Ventilation

Ångrummets funktionalitet beror direkt på dess kompetenta organisation i båda rummen. Badet skiljer sig också från bastun i hur rummet ventileras. Ventilationsanordningen i den senare utförs inom och utanför vid samma tryck. Övertryck bildas i baden, på grund av vilken ånga bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden i trycknivå gynnar bildandet av lätt ånga, i sin tur minskar risken för uppvärmning av luften till en för hög nivå. Den hetaste ångan ackumuleras på toppen, vilket gör att ångprocessen är mer intensiv på högbänken.

Attribut

Användningen av en kvast är den grundläggande skillnaden mellan det ryska badet. Den har en underbar doft, som bara förstärks av fukt. Och massage med en varm kvast är inte bara begränsad till en avslappnande effekt, eftersom de fördelaktiga komponenterna i växten, när de klappas, tränger in genom de öppna porerna i vävnaderna, där de börjar fungera som stärkande och helande föreningar. Naturligtvis är kvaliteten på råvarorna som kvasten tillverkades för badet fortfarande viktig.

Bild
Bild

Det finns flera sorter av denna integrerade egenskap hos det ryska ångbadet

  • Ekkvast - dess huvudsakliga egenskap är förmågan att frigöra tanniner under påverkan av höga temperaturer. Det rekommenderas för besökare med olika hudproblem, eftersom det har en fördelaktig effekt på det. Dessutom har fytonciderna i trädets bark en förstärkande effekt riktad mot nervsystemet och blodkärlen.
  • Björkkvast låter tanniner och flavonoider, som trädet är rikt på, tränga in under huden. Björkblad håller sig till kroppen och absorberar aktivt toxiner och toxiner som släpps ut genom porerna under påverkan av temperatur och massageeffekten från att klappa huden med en kvast. En kvast gjord av sådant material rekommenderas att användas i ett ryskt bad för personer som lider av olika andningssjukdomar, samt för rökare med erfarenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kvast samlad från nässelblad , - en enhet för erfarna och beslutsamma människor. Växten innehåller en stor mängd myrsyra.
  • Vinbär kvast är gjorda av tidiga skott av denna buske. Det rekommenderas för personer med influensa och förkylning.
  • Barrträd , som samlas in från cederträ, gran eller gran, har sårläkande egenskaper och har en antiinflammatorisk effekt. De rekommenderas att användas för svår hosta. Dessutom förbättrar tallnålar humöret och har en fördelaktig effekt på nervsystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av badkvastar tas ofta lind, eukalyptus, lönn och bergaska. Erfarna badvakter gör kombinerade kvastar som har en komplex effekt på en person.

Den finska bastun innebär inte användning av några kvastar, för när de utsätts för torr ånga kommer de helt enkelt att sönderfalla. Ibland använder finsmakare av denna enhet en kvast i omklädningsrummet i det finska ångrummet - effekten av en sådan applikation blir mycket värre.

Men poolen är en integrerad egenskap hos de personliga finska basturna. Dess huvuduppgift är att ge en kontrast mellan den heta ångan i ångrummet och vattnets svalka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska bad ger inte tillgång till pooler, de är vanligtvis byggda nära naturreservoarer eller de använder kallt vatten som hälls från en hink. Och att simma i ishålet efter badet på vintern är en traditionell och ursprungligen rysk yrke, som resulterar i ett extremt temperaturfall, mycket adrenalin avges, vilket också bidrar till föryngring av kroppen och får maximalt nöje.

Påverkan på kroppen

Badets huvudfunktion är att säkerställa uppvärmning av hela organismen, på grund av vilken eliminering av toxiner och toxiner kommer att ske. Denna process består av svettning, med vilken skadliga ansamlingar avdunstar genom huden.

För mycket uppvärmning är förknippad med ett chocktillstånd i vävnaderna . Därför är de mjuka badförhållandena, i jämförelse med de högre bastunstemperaturerna, många gånger att föredra. På grund av den mildare värmen sker uppvärmning i badet gradvis, vilket eliminerar risken för arytmi eller kärlkramper. Ett sådant system gör det möjligt att få en hälsoförbättrande effekt från badet, även för de besökare som har problem med högt blodtryck och hjärtsjukdom. Det ryska badet är en idealisk plats för behandling av sjukdomar i andningsorganen, på grund av dess besök ökar lungornas volym och slemhinnan återskapas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns ett antal positiva nyanser i den finska bastun - i ett tillstånd av stress aktiveras alla kroppens vitala system, vilket resulterar i att maximal svettning börjar. För personer med nedsatt hälsa är besöket i bastun kontraindicerat, eftersom fuktigheten och temperaturen i ångrummet är desamma. Varm och torr luft kan framkalla attacker av kvävande hosta, liksom att torka ut från slemhinnorna.

Bastun och dess torra värme har en gynnsam effekt på läkningsprocessen vid sjukdomar i urogenitalsystemet, leversjukdomar. Det är starkt avskräckt att besöka bastun för patienter med tuberkulos, nervösa störningar och högt blodtryck.

Effekten av torr ånga på huden är förstörelse av bakterier på hudens yta, liksom spolning av talg, som täpper till porerna och hindrar dem från att "andas". För att undvika hudkontaminering rekommenderar experter att ta en dusch direkt efter bastun.

Bild
Bild

Bland skillnaderna kan man särskilja besökarnas beteende i badhuset och bastun. I det första fallet är tidsfördrivet mer aktivt i ångrummet, eftersom massagen utförs med hjälp av en kvast måste du vattna stenarna med vatten och ånga då och då, och i bastun kan du bara sitta eller ligga på en hylla.

Det rekommenderas inte att stanna i ett ryskt bad mer än 15 minuter åt gången . För att låta kroppen svalna måste du lämna rummet i 5-10 minuter. I det finska ångbadet tillbringar de upp till 10 minuter med en halvtimmes pauser på besök. Antalet besök bör inte vara mer än 3 gånger. I det turkiska badet kan du ta ett ångbad i flera timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men oavsett ångbad, det kommer garanterat att ha en läkande och stärkande effekt på en person, även om det på grund av dess egenskaper påverkar kroppen på olika sätt.

Vad är det bästa valet?

Personliga preferenser bör beaktas när du väljer mellan olika ångbastualternativ. Naturligtvis spelar människors hälsa en viktig roll här. Badhuset är många gånger att föredra när frågan övervägs ur helande verksamhet. På grund av den ständiga förbättringen av tekniken har dock procedurer i bastun blivit tillgängliga, eftersom det finns alternativa uppvärmningsanordningar som en bastu i ett hem är lätt att utrusta.

Ett ryskt bad kan bara byggas i ett privat hus, där det finns plats för en sådan byggnad på gården . En bastu behöver inte nödvändigtvis ett stort område, den kan vara mycket kompakt. Konstruktionen av ett bad kräver en viss yta och grund med den obligatoriska värmeisoleringen av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuduppgiften vid konstruktionen av en bastu eller ett bad är arrangemanget av kaminen och ventilation. Men i möjligheten att ordna en bastu för ett hem kan du begränsa dig till att använda en gas- eller elvärmare. Byggandet av en bastu innebär en avloppsförsörjning, eftersom den kommer att ha en pool, även om en vanlig dusch är ganska lämplig för hemmabruk.

För ett ryskt bad är allt ovanstående inte nödvändigt, det räcker att utrusta det nära en brunn eller nära en liten reservoar.

Rekommenderad: