Hur Man Vattnar Hortensia För Att ändra Färg? Hur ändrar Jag Färgen På Vit Hortensia Med Folkmedicin Och Alun?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar Hortensia För Att ändra Färg? Hur ändrar Jag Färgen På Vit Hortensia Med Folkmedicin Och Alun?

Video: Hur Man Vattnar Hortensia För Att ändra Färg? Hur ändrar Jag Färgen På Vit Hortensia Med Folkmedicin Och Alun?
Video: How to Change the Color of Hydrangea Flowers | Hydrangea Colors Due to Soil Ph and Epsom Salt 2024, Maj
Hur Man Vattnar Hortensia För Att ändra Färg? Hur ändrar Jag Färgen På Vit Hortensia Med Folkmedicin Och Alun?
Hur Man Vattnar Hortensia För Att ändra Färg? Hur ändrar Jag Färgen På Vit Hortensia Med Folkmedicin Och Alun?
Anonim

Trädgårdshortensia är en vacker doftande kultur som kan bli platsens huvuddekoration. De globulära blomställningarna blir först gröna och får senare en mer sofistikerad nyans, beroende på sorten. Färgen på hortensiorna kan ändras för att skapa ett estetiskt blomsterarrangemang . Låt oss försöka ta reda på hur man uppnår en förändring i färgen.

Bild
Bild

Vad beror färgen på?

Först och främst bestäms kronbladets färg av sorten. Så panikulära sorter är inte benägna att förändra skuggan, trädliknande sorter berövas också praktiskt taget denna möjlighet. Det bästa av allt är att en storbladig hortensia är placerad för en färgförändring . Dess celler innehåller ett överflöd av antocyaniner - komponenter som reagerar väl på förändringar i jordens surhetsgrad och aluminiumsalter i substratet.

Bild
Bild

Det är dock möjligt att ändra nyansen på kronbladen av en storbladig sort endast när en "färgad" art planteras i trädgården. Om busken har vita blommor kommer ingen av färgändringarna att uppnå det önskade resultatet. Ett misslyckat experiment hotar inte bara med ett katastrofalt resultat, utan också med en kränkning av jordens surhet och därmed växtens död . Om den storbladiga sorten hade en rosa eller blå färg, men med tiden förlorade skuggans saftighet, hjälper de metoder som kommer att beskrivas nedan i detta fall.

Bild
Bild

Som nämnts bestäms kronbladets färg av jordens surhet . Deras färg kan bli en verklig indikator på nivån på denna indikator. Så, i en sur miljö (pH under 5, 5) tar blomställningarna en blå nyans; i alkalisk och neutral jord vid pH -värden över 6,5 blir kronbladen rosa eller till och med skarlet; odling i lätt sur jord (pH 5, 5–6, 5) kommer att leda till lila resultat.

Bild
Bild

De ungefärliga värdena för jordens surhet kan bestämmas oberoende. För detta använder trädgårdsmästare vinägeressens eller druvsaft. När ättika tillsätts kommer den alkaliska jorden att börja koka och släppa ut koldioxid; om en svag reaktion observeras, har jorden neutral surhet; om det inte finns någon reaktion alls, så är detta sur jord. När en nypa jord läggs till druvsaft med sin normala syra, kommer dryckens färg att förändras och gasbubblor kommer att dyka upp. Du kan ungefär bestämma denna indikator genom visuella tecken, till exempel om det finns rödrostiga nyanser i marken, då är jorden mycket sur.

Bild
Bild

Således, med försurning av jorden, kommer kronbladen att täckas med en blåaktig nyans, men resultatet kommer inte alltid att bli framgångsrikt, eftersom den grundläggande punkten i färgförändringen är aluminiumhalten. Kronbladets ton beror direkt på detta element. Antocyaniner, som interagerar med aluminium, bildar aluminiumsalter av blå färg, respektive tar kronbladen samma färg . Å andra sidan, utan aluminium, blir blommorna rosa.

Bild
Bild

Under neutrala och alkaliska förhållanden är aluminium i bunden form, kommer i kontakt med hydroxidjoner och bildar aluminiumhydroxid . I sur jord förvärvar aluminiumjoner rörlighet, absorberas av kulturen och interagerar med antocyaniner. Denna komplexa process resulterar i blåaktiga kronblad. På alkalisk och neutral jord finns aluminium i en bunden form, på grund av vilken blomställningarna "bruna".

Bild
Bild

Enkelt uttryckt, jordens surhet förmedlar aluminiumrörlighet, vilket direkt avgör närvaron av blått i kronbladen på en blomma. Dvs för färgning i blå nyanser krävs sur jord och rörligt aluminium , och för att få rosenblad behövs en alkalisk jord och bunden aluminium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avslöjar denna hemlighet trädgårdsmästare har länge kommit på hur man vattnar eller matar hortensian så att den ändrar färg … Så, aluminiumsulfat kan bli en källa till blå färg, och toppdressing med lime kommer att göra en blå blomma till rosa. Vissa odlare lyckas få både rosa och blå blommor på ett exemplar. Detta kan uppnås om en del av rotsystemet ligger i en sur jord med aluminium, och den andra i en alkalisk miljö utan detta element.

Bild
Bild

En viktig faktor som bestämmer färgen på blommor är fosfor . Denna komponent binder aluminiumjoner till svårlösliga kombinationer. För att aluminium ska vara så rörligt som möjligt och enkelt tränga in i blommorna är det viktigt att mata växten med föreningar med en minsta mängd fosfor.

Bild
Bild

Hur man färgar en hortensia blå?

I naturen är blå och blå hortensior nästan omöjliga att hitta, så många trädgårdsmästare målar också om blommor konstgjort. Som redan nämnts, för att få blå blommor, är det nödvändigt att minska jordens surhet och sedan tillsätta aluminium. Du kan använda följande formuleringar för att förbereda toppdressing.

  • Späd kaliumalun i en liter vatten. Denna komponent innehåller aluminium i ett tillstånd som är tillgängligt för växten och en sur rest, som är avsedd att minska surheten.
  • Lös upp fosfor, kalium och kväve i vatten i proportionerna 5: 20: 10 och spraya växten med den resulterande produkten.
  • Lös kaliumsulfat (15 g) i vatten (1 l) och vattna kulturen under roten. Sådan vattning är nödvändig under hela tillväxtperioden.
  • Späd äppelcidervinäger och ättiksyra (100 ml) i en hink med vatten och bearbeta blomman två gånger i månaden från det att du vaknar.
  • Tillsätt citronsyra (2 matskedar) till en hink med vatten, rör om tills det fasta ämnet är helt upplöst, vattna växten efter standardvattning omedelbart efter att blomman vaknat med 1, 5-2 veckors volym av en hink per 1 m2. Oxalsyra är tillåtet som ett alternativ till citronsyra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du lägger till de erhållna recepten rekommenderas att lossa jorden lite och vattna växten. Följande ämnen kan användas för att öka mängden aluminium i jorden:

  • kompost;
  • aluminiumsulfat;
  • kaffemark);
  • nålar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av aluminiumsulfat späds det ut i ett förhållande av 4 msk. l. för 4,5 liter vatten. Toppdressing fortsätter varje dag i 2–4 veckor.

Processen med färgning i en blå ton tar lång tid för trädgårdsmästaren, ibland tar det mer än ett år att uppnå framgång.

Hur man gör blomställningar rosa?

För att få rosa från en vit blomma hemma bör du justera jordens surhet till en nivå av 6, 5. Om du använder för sur jord på en plats läggs dolomitmjöl eller markkalk till den. För att upprätthålla den erhållna indikatorn tillsätts gödningsmedel som innehåller kväve och fosfor . Användningen av dessa formuleringar har en positiv effekt på växtens hälsa, liksom på storleken på blomställningarna.

Bild
Bild

När surheten i jorden är på rätt nivå kan du börja måla . För detta är folkmedicin lämpliga, till exempel kaliumpermanganat. För att uppnå en delikat rosa färg vattnas växten med en svag lösning av mangan. För en mer mättad, nästan lila nyans bör lösningen vara mer koncentrerad, men i det här fallet, var försiktig så att du inte överdriver det med en portion kaliumpermanganat, annars kan du framkalla en förbränning av kronbladen.

Med hjälp av metoden för färgning med kaliumpermanganat måste du förbereda dig för att blomman i detta fall ändrar sin ton under en kort tid. Så snart trädgårdsmästaren slutar vattna kulturen med lösningen återfår kronbladen sin vita färg.

När det gäller kemikalierna för att ge blommorna en "rodnad", är det lämpligt att mata med blandningar med ett högt innehåll av fosfor och kväve, men en låg kaliumnivå. Rekommenderade proportioner av komponenter N: P: K - 25: 10: 10 . Du kan också använda ammoniummonofosfat i proportionerna N: P: K - 11: 53: 00.

Bild
Bild

Rekommendationer

Vid färgning av blommor i rosa och blå toner lyssna på råd från erfarna blomsterhandlare.

  • Låt dig inte dras med processen med att ändra blommans färg. Den ständigt föränderliga nivån av jordens surhet leder till ett stressande tillstånd av grödan. Om trädgårdsmästaren verkligen vill odla blomställningar av olika nyanser på platsen varje år, rekommenderas det att plantera flera exemplar på ett visst avstånd från varandra.
  • En förändring av jordens kemiska sammansättning för att ändra kronbladets utseende måste utföras före den spirande perioden. Detta sker vanligtvis tidigt på våren, när kulturen växer, men blomställningarna har ännu inte bildats.
  • Övervaka regelbundet jordens surhetsgrad i rabatten och överdriv inte med dessa indikatorer.
  • Kom ihåg att endast storbladiga sorter som tenderar att ha färg på kronbladet kan ändra färgen på kronbladen. Slösa inte tid, ansträngning och nerver på andra sorter, de kan fortfarande inte målas om.
  • Glöm inte när du experimenterar att det är mycket lättare att ändra kronbladets färg från rosa till blått än tvärtom.
  • När du sänker jordens surhet för att ge kronbladen en rosa rodnad, försök att inte överdriva det. I jordar med höga alkalinivåer kan växten känna sig obekväm på grund av järnbrist. Som ett resultat förlorar blomman sitt estetiska utseende, och ibland kan den kasta blomställningar och löv.
  • Om trädgårdsmästaren vill testa blommor för deras förmåga att fläcka, men andra växter växer bredvid grödan som inte tål sur eller alkalisk jord, rekommenderas det att plantera buskarna som deltar i experimentet i separata stora blomkrukor. Genom att experimentera med att färga i en separat behållare behöver trädgårdsmästaren inte oroa sig för närliggande grödors hälsa.
  • Detsamma gäller situationer när du vill späda ut en komposition av renblå blommor med rosa blomställningar. Du kan bygga separata behållare för färgning, fylla dem med ett underlag som är utformat för att innehålla rosa hortensior och odla blommor isolerat. I det här fallet får enskilda exemplar en rosa färg.

Rekommenderad: