Hur Man Vattnar En Orkidé? Hur Man Vattnar Det Ordentligt Under Blomningen Hemma? Hur Ofta Ska Du Göra Detta? Hur Ska Du Vattna Efter Transplantation?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar En Orkidé? Hur Man Vattnar Det Ordentligt Under Blomningen Hemma? Hur Ofta Ska Du Göra Detta? Hur Ska Du Vattna Efter Transplantation?

Video: Hur Man Vattnar En Orkidé? Hur Man Vattnar Det Ordentligt Under Blomningen Hemma? Hur Ofta Ska Du Göra Detta? Hur Ska Du Vattna Efter Transplantation?
Video: Skötselråd för orkidé - hur du lyckas 2024, April
Hur Man Vattnar En Orkidé? Hur Man Vattnar Det Ordentligt Under Blomningen Hemma? Hur Ofta Ska Du Göra Detta? Hur Ska Du Vattna Efter Transplantation?
Hur Man Vattnar En Orkidé? Hur Man Vattnar Det Ordentligt Under Blomningen Hemma? Hur Ofta Ska Du Göra Detta? Hur Ska Du Vattna Efter Transplantation?
Anonim

Orkidén är en fin blomma som kräver noggrant underhåll. För att växten ska glädja ögat med sin attraktivitet, bör den förses med rätt temperaturregim, regelbunden matning och rätt belysning. Men den viktigaste nyansen i att ta hand om en blomma är dess vattning, så du bör noggrant studera rekommendationerna om hur du ordentligt vattnar en orkidé.

Bild
Bild

Hur ofta ska man vattna orkidén?

Bevattningsfrekvensen måste bestämmas beroende på blommans förhållanden. Följande faktorer påverkar befuktningsfrekvensen:

  • säsongsmässighet;
  • livscykel;
  • fuktighetskoefficient i rummet;
  • rumstemperatur;
  • jorden som används och typen av kruka.

För att förstå att en växt behöver fukt, du måste göra följande.

  1. Undersök potten . Närvaron av kondensdroppar på väggarna indikerar att det inte finns något behov av befuktning. Om ytan är torr, vattna sedan orkidén.
  2. Undersök rotsystemet . Om röttens färg är grön, har blomman en tillräcklig mängd fukt. I de fall rotförklaring observeras kommer vattning att krävas.
  3. Mät massan . Den vätade växten är tung. Om blomkrukan har blivit ljus behöver orkidén fukt.
  4. Kontrollera jorden med en pinne.
Bild
Bild

Under den varma perioden ska underlaget fuktas 1-3 gånger i veckan. Olika typer av växter kräver olika mängder vatten och med olika intervall. Under vilande period är det tillräckligt att vattna växten 1-2 gånger i månaden. När du tillhandahåller hemvård är det viktigt att inte bara fukta jorden regelbundet, utan också att välja lämplig tid för proceduren.

Det är bäst att göra detta under dagtid så att det inte uppstår kondens på anläggningen förrän på kvällen.

Bild
Bild

Vattningsmetoder

Det finns flera sätt att vattna din orkidé. Välj en metod beroende på möjligheten att odla en blomma. Oavsett vilken metod som valts, bör vattnet förberedas ordentligt. En genomgång ser ungefär ut så här:

  • det är bäst att fukta jorden med regnvatten;
  • i avsaknad av en sådan möjlighet, använd kokt;
  • för att avlägsna föroreningar, salter, järnföreningar, klor, vatten bör passera genom ett filter, efter att tidigare ha låtit det sedimentera;
  • du kan tillsätta oxalsyra i behållaren före vattning, vilket hjälper till att mjuka upp vattnet, och torv hjälper också till med detta.

Det är strängt förbjudet att använda kranvatten. Detta kan allvarligt skada plantans hälsa. Vattentemperaturen anses också vara en viktig punkt. Det ska vara rymligt.

Bild
Bild

Varm dusch

Denna metod hjälper till att säkerställa kvalitetsblommande och en ökning av grön massa. Varianten liknar fukten som förekommer i den naturliga miljön, så orkidén "gillar" den väldigt mycket. Bevattning från toppen ger också en möjlighet att noggrant rengöra bladen, förhindra skadedjur och sjukdomangrepp.

Det rekommenderas att vattna blomman med 38 ° C vatten. I sällsynta fall är det tillåtet att ta en varmare - 40-50 ° C. Denna metod innebär användning av rinnande vatten, men bara i de fall då sådan bevattning sällan görs. Varmduschmetoden är följande:

  • växten med krukorna placeras i badet;
  • slå på en dusch med ett lätt tryck och bevattna orkidén ovanifrån;
  • procedurens varaktighet beror på jordtypen; vattningen är klar när växten är helt mättad med fukt;
  • efter duschen lämnas anläggningen i 30 minuter så att vattenglaset, eftersom det kvarstår i pannan, kan orsaka vattnig och ruttnande av rotprocesserna;
  • det sista steget blir att torka av bladen för att eliminera fuktstagnation i bihålorna.
Bild
Bild

Om vattnet är för hårt, är det bättre att vägra duschen , eftersom ansamlingar av salter kan finnas kvar på bladen. Detta är ett oönskat fenomen för blommor. För att bli av med saltfläckar rekommenderas att du använder en citronsyralösning som neutraliserar salts effekt.

För att inte skada växten, bör du förvara det i badrummet i cirka 30 minuter , eftersom det en kraftig temperaturförändring kan leda till frysning av orkidén . Denna bevattningsmetod kräver strikt kontroll.

De som inte kan ägna mycket tid åt att ta hand om en orkidé är mer benägna att välja metod för bevattning av veke, vilket kräver minimalt med mänskligt ingripande.

Bild
Bild

Nedsänkning

Detta alternativ är lämpligt inte bara för mättnad med fukt, utan också för befruktning, om du först späd ut tillsatserna i vatten. Metoden innebär sänka växten i en behållare fylld med vatten . I det här fallet, kanten planteringen måste vara över vattennivån . Nedsänkningens varaktighet beror på krukans storlek, liksom utvecklingen av rotsystemet, medan tiden inte bör överstiga 15 minuter. Under denna period kommer rötterna att ha tid att mättas med fukt.

Efter slutet av nedsänkning måste orkidén få rinna av. Överskott av fukt tas bort. Denna vattningsmetod anses vara den mest ekonomiska och säkraste, eftersom stjälken och bladen inte blir blöta. För att utföra ett sådant förfarande är det värt att se till att växten är helt frisk , eftersom denna metod är oacceptabel för sjuka och sjuka orkidéer.

I vissa situationer sänks flera krukor med orkidéer till ett gemensamt bassäng. Detta måste göras med försiktighet, eftersom det finns en hög risk att infektera resten om det finns minst en sjuk planta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Leica

Denna metod innebär användning av en långnosad vattenkanna. På detta sätt blir det möjligt att säkerställa enhetlig vattning utan att skada löv och stjälkar. Växten ska bevattnas med en måttlig ström tills vatten rinner ut ur dräneringshålen . Behöver göra 2-3 pass, efter varje ta bort överflödigt vatten från sumpen.

Denna vattningsmetod har ett betydande plus - det utesluter fukt från att komma in i bihålorna, vilket förhindrar processen med stjälk och blad att ruttna. För att uppnå maximal effekt utan att skada orkidén bör vattning utföras tidigt på morgonen. Detta gör att fukt kan absorberas jämnt under dagen, och på kvällen kommer växten att kunna "vila".

Att vattna med en vattenkanna hjälper också till att bli av med bakterier och svampar som ackumuleras i underlaget. För att göra detta, bered en svag lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Rotsprutning

Detta alternativ är relevant när man odlar växter på block, utan substrat. För krukväxter kan du också använda denna metod, men den måste kombineras med en annan, vilket ger en större mättnad av rötterna med fukt. För rotsprutning behöver du en sprayflaska. Bevattning måste utföras genom en fin dropper i "dimma" -läget.

Detta måste göras tills rötterna blir gröna. Med sådan vattning är växtorganen säkra, överflöd utesluts. Bland nackdelarna med denna metod finns behovet av daglig bevattning . Detta beror på att rötterna torkar snabbt utan ett substrat.

Bild
Bild

Vi tar hänsyn till nyanser

Genom att följa allmänna rekommendationer kan du uppnå orkidéns livslängd och dess rikliga tillväxt och blomning hemma. Till exempel, sprutning med vatten med väteperoxid stimulerar tillväxten av grön massa, påskyndar blomningsprocessen, eliminerar sjukdomar och förhindrar dem också. Men det finns vissa situationer där du måste tillämpa ett individuellt tillvägagångssätt för bevattningsprocessen.

Bild
Bild

Vattning under blomningen

En blommande orkidé kräver mer fukt än när den är vilande. Det är därför under en sådan period det inte är nödvändigt att vänta tills substratet är helt torrt. När det är helt torrt kan en förändring i bladens färg observeras, blomman blir slö och livlös, vilket påverkar knoppen negativt. Växten ska bevattnas flera gånger i veckan . Det är bättre om bara rötterna är i kontakt med fukt. Vattning med en långnosad vattenkanna eller rotsprutning är idealisk.

Om luften i rummet där växten är för torr kan du spraya bladen, men se till att vatten inte faller direkt på blomman.

Bild
Bild

På vintern

På vintern är fuktbehovet hos en orkidé betydligt lägre än under andra årstider. Det räcker att vattna växten ungefär varannan vecka. Det viktigaste är att övervaka torkningen av rötterna.

Vintervård bör innehålla temperaturkontroll. Detta beror på att vid temperaturer under 18 ° C börjar rotsystemet absorbera mindre fukt . För att undvika att frysa rötterna kan du använda skumunderlägg eller speciella mattor.

Vattning av växten måste också göras noggrant. Efter mättnad av rötterna med fukt är det värt att lämna potten ensam så att överskottet av vatten glas. Detta förhindrar att växten fryser när den flyttar till en svalare fönsterbräda (där blommor brukar stå).

Om metoden för varm dusch används för vattning är det bättre att spendera den på kvällen och lämna orkidén i badrummet på natten. Detta kommer att skapa bekväma förhållanden för att blötlägga underlaget och utesluta bildning av röta.

Bild
Bild

Efter köpet

Vattning efter köp av en orkidé beror på plantans skick. Först och främst är det värt att bedöma rotsystemets tillstånd. Ofta finns det i en blomkruka torvkopp vilket hjälper till att behålla fukt vid basen av rötterna. Det bör tas bort för att undvika vattenstagnation och sönderfall. När koppen tas bort är det också nödvändigt att ta bort ruttna och torkade rötter, om sådana finns.

Den inköpta orkidén bör isoleras från andra växter, och även något begränsad direkt exponering för blomman. Det rekommenderas inte heller att genast mata. Tillfällig karantän gör att du kan bestämma förekomsten av sjukdomar och bli av med skadedjur i tid. Vid tidpunkten för isolering är det bättre att begränsa växten i vattning . Men detta gäller bara vilande orkidéer.

Om växten som ska köpas blommar, kan den inte begränsas till vattning. I sådana fall bör blomkrukan placeras i ett ljust, varmt rum och förses med måttlig bevattning tills rötterna har fått önskad färg. Den mest effektiva metoden att vattna efter köpet är nedsänkning. Det tillåter inte bara att mätta växten med fukt, utan också att tvätta bort oönskade föroreningar från substratet.

Bild
Bild

Efter transplantation

Växten transplanteras oftast omedelbart efter förvärv eller på våren, när blomman kommer ur viloläge. Förutom att transplantera kan orkidén kräva rotbeskärning och befruktning. Substratet för proceduren köps färdigt i en butik eller görs för hand hemma. Det är i alla fall väldigt torrt, vilket gör det möjligt att utesluta utvecklingen av svamp. Det är därför Omedelbart efter plantering är det viktigt att mätta jorden med fukt.

Nedsänkningsmetoden används ofta för att vattna den transplanterade orkidén. Grytan är nedsänkt i varmt vatten i 20 minuter. Efter att rötterna är mättade med vatten måste överskottsfuktighet få rinna av. Efter proceduren måste växten placeras på en mörkare plats, eftersom transplantationer är mycket påfrestande för blomman. Nästa bevattning måste göras inte tidigare än efter 2 veckor.

I slutet av anpassningsprocessen för orkidén vattning bör tas upp till 2-3 gånger i veckan . Detta gäller de fall då transplantationen faller under sommarperioden och blomningstillfället.

Vatten måste användas uteslutande rent, och ytterligare gödsling kommer att krävas för att påskynda återställandet av näringsbalansen i växtens organ.

Bild
Bild

Fel

Orkidévård måste utföras strikt enligt reglerna, eftersom kränkningar kan vara dödliga för blomman. Du måste övervaka inte bara vattning, utan också belysningen, liksom luftens tillstånd. När det växer är det bättre att följa principen om cyklicitet, eftersom det hjälper till att skapa förutsättningar för att hålla växten så nära naturliga förhållanden som möjligt.

Oftast gör nybörjare amatörer misstag när de tar hand om en sådan nyckfull blomma. Men även erfarna blomsterodlare kan göra mindre felaktigheter som påverkar tillståndet, tillväxten och blomningen av en orkidé.

Bild
Bild

För att inte skada blomman, följande misstag bör undvikas.

  1. Överströmmande . Det är väldigt lätt att fylla växten. Omedelbart, ofta eller alltför riklig vattning kommer att leda till stagnation av fukt och sönderfall av rotsystemet. För att förhindra detta rekommenderas att använda ett skumavlopp. Ett lager på fyra centimeter förhindrar överflöd. Det rekommenderas inte att göra en kudde av expanderad lera eller grus, eftersom det kommer att bli en idealisk grogrund för skadedjur.
  2. Fyllning av bladens axlar . Vid grund vattning måste man se till att inget vatten blir kvar i bihålorna. Detta kommer att leda till förfall och ytterligare död av blomman.
  3. Spraya för nära . Det är nödvändigt att bevattna växten på detta sätt från ett avstånd av minst 20 cm. I detta fall bör sprutning utföras i ett försiktigt läge. Om denna regel inte följs, defekter på bladen i form av små bucklor eller förändring av deras färg, försämring av utseendet.
  4. Bevattning med dåligt vatten . Förekomsten av föroreningar, ökad hårdhet, felaktig temperatur kan leda till saltavlagring, gulning av löv och rotsystemets död.
  5. Fel tid att spraya . Sådan vård är irrelevant på vintern, eftersom bladen kan frysa på grund av temperaturskillnader och bli en utmärkt grogrund för patogener. Bevattning är också kontraindicerat i fall där orkidén har utsatts för direkt sol under lång tid. I dessa situationer är det stor risk för brännskador.
  6. Nattvattning . Den bästa tiden att bevattna är på morgonen. Då hinner orkidén torka ut på en dag. I undantagsfall är det möjligt att vattna växten på kvällen.
  7. När du använder nedsänkningsmetoden det är viktigt att byta vatten efter varje växt. Detta eliminerar risken för infektion om en av blommorna redan är sjuk.
Bild
Bild

När du tar hand om en tropisk växt är det viktigt att hålla reda på dess behov. Det är nödvändigt att observera orkidéens beteende, för att förstå dess "önskningar ". Om det inte finns någon blomning, tillväxten har avtagit eller negativa utseendeförändringar observeras, är det värt att ändra exitstrategin. Efter rekommendationer från experter kommer det att vara möjligt att uppnå det perfekta resultatet och få en växt som kommer att njuta av regelbunden blomning och frodig grönska.

Bild
Bild

Du kan ta reda på finesser och hemligheter med att vattna en orkidé genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: