Vad Ska Jag Göra För Att Gladioli Ska Blomma Snabbare? Hur Vattnar Man För Att Påskynda Blomningen Och Knoppöppningen?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra För Att Gladioli Ska Blomma Snabbare? Hur Vattnar Man För Att Påskynda Blomningen Och Knoppöppningen?

Video: Vad Ska Jag Göra För Att Gladioli Ska Blomma Snabbare? Hur Vattnar Man För Att Påskynda Blomningen Och Knoppöppningen?
Video: How to get Lillies to open faster 2024, Maj
Vad Ska Jag Göra För Att Gladioli Ska Blomma Snabbare? Hur Vattnar Man För Att Påskynda Blomningen Och Knoppöppningen?
Vad Ska Jag Göra För Att Gladioli Ska Blomma Snabbare? Hur Vattnar Man För Att Påskynda Blomningen Och Knoppöppningen?
Anonim

Vackra, älskade av många, gladioli växte ursprungligen vid Medelhavets stränder och på den afrikanska kontinenten. Nu växer blommor på nästan varje innergård i Ryssland. Många trädgårdsmästare uppskattade skönheten i denna växt under blomningen och undrade vad de ska göra för att få gladioli att blomma snabbare?

Hur förbereder man plantmaterial?

För snabbare blomning väljs endast unga knölar från tidiga sorter som har blommat ett par gånger. Lökarna ska vara friska, 5-6 cm höga och cirka 2 cm i diameter, dessa har välutvecklade knoppar på sidoväggarna. För att gladioli ska blomma snabbare måste du börja förbereda en och en halv månad innan avstigning. Hela processen har tre steg:

  • rengöring;
  • lösningsbehandling;
  • lagring fram till avstigning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring

Först skalas lökarna ur vågen, mycket försiktigt, för att inte skada den centrala njuren, som måste lämnas, och skär av resten … Detta kommer att påskynda processen med tidig blomning av gladiolus, eftersom all växtens kraft bara kommer till den, utan att bli distraherad av andra processer.

Lösningsbehandling

Därefter är det värt att förbereda en lösning med 1 liter vatten per 1 kapsel "Epin", placera knopparna i den i 24 timmar. Eller förbered en annan lösning av kaliumpermanganat (mangan) med en mättad rosa färg och blötlägg materialet i det i 12 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lagring fram till avstigning

Vidare måste de torkade knölarna fyllas med skott och flyttas till ett varmt rum med en luftfuktighet på 60-80%, inte mer, annars växer nya sköra rötter, som bryts av vid plantering, vilket tydligt inte bidrar till tidigt blommande, eftersom växten kommer att behöva återhämta sig från skada. Samma lämna inte knölarna på en plats med för torr luft, det finns risk för att torka ut rötterna . Temperaturen bör ligga mellan 24 och 27 grader. Det är bättre att ta plastlådor med en meshbotten. Alternativt kan du lägga den i grunda kartonger, där du kan göra ventilationshål i botten.

Det är värt att hålla knopparna i denna form omedelbart före plantering i öppen mark. Det finns ett annat sätt att påskynda blomningen. Materialets förberedelse är densamma, bara det får inte bara vikas i lådor utan planteras i marken. Vid plantering på platsen kommer gladioli redan att ha stjälkar och blad upp till 100 cm höga.

Många trädgårdsmästare gillar denna metod mer, eftersom den ger en tidigare och rikligare blomning.

Bild
Bild

Vad ska man lägga till jorden innan man planterar?

För att plantera gladioli börjar de förbereda jorden i förväg, även på hösten, så att de blommar tidigare på våren. Gräv marken 40-50 cm djupt, ta bort allt ogräs och tillsätt superfosfatgödsel med en hastighet av 70-100 gram per 1 kvm. m. Potatisgödselmedel kommer också att vara en bra toppdressing . På våren appliceras kaliumgödsel, men utan klor. Till exempel kaliumsulfat eller kaliummagnesium. Följ instruktionerna noggrant. Omedelbart innan du planterar lökarna i marken, fyll botten av spåren med en lösning av "Maxim" -preparatet med en hastighet av 20 ml gödningsmedel per 10 liter vatten.

Sedan på botten är det värt att hälla en handfull sand 1-2 cm tjock, på sanden lök och på toppen igen täcka med sand. Kalkmjöl läggs till sura jordar, och för att späda lerjord måste du blanda torv med sand i en mängd av 3 till 5 hinkar . Urea, träaska, kaliumgödsel och fosforgödsel läggs till jorden med en liten mängd näringsämnen.

Under inga omständigheter gödsla färskt organiskt material. Detta orsakar olika svampsjukdomar hos gladioli.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad och när ska man vattna efter?

Vattningen bör påbörjas efter att de första skotten uppträder. Kom ihåg att lossa och ogräs marken systematiskt. Gladioli tål inte att vattna med kallt vatten, så stå vattnet i hinkar i solen. Vattning bör också göras före varje toppdressing. När det andra bladet visas är det värt att mata växten med saltpeter (späd 15-20 g kalciumnitrat i 10 liter vatten). För att få gladioli att blomma tidigare, sedan en vecka efter den första utfodringen vattnar vi växten med en lösning bestående av följande mikroelement:

  • kaliumpermanganat - 2-3 g;
  • borsyra - 2-3 g;
  • magnesiumsulfat - 4-5 g;
  • zinksulfat - 1-1,5 g;
  • ammoniummolybdat - 1,5-2 g;
  • koboltnitrat - 1-1,5 g;
Bild
Bild

Den andra vattningen med denna komposition bör göras efter 21 dagar och totalt 4 gånger. När 4 löv visas måste du vattna det med urea och kaliumsulfat, var 30 g per 10 liter vatten per 1 kvm. m. När följande ark visas kan organisk gödningsmedel tillsättas till denna komposition, utspädd i förhållandet 1: 20. Under tillväxten av pilen på peduncle och blomningen av knopparna är det värt att vattna med nitrofosfat, späd 30 g per 10 liter vatten . Det beräknas också för 1 kvm. m. jord.

För att lökarna ska bli större för plantering nästa år är det nödvändigt att, när gladiolen blommar, vattna växten med borsyra utspädd i vatten med en hastighet av 2: 10. I början av september kan alla plantor av en växt vattnas med kaliumpermanganat i en andel av 5 g per 10 liter vatten . Och efter det ska all matning stoppas helt.

Bild
Bild

Rekommendationer

För riklig blomning av gladioli kan du använda trick. Plantera vitlök mellan raderna. Det dödar alla mikrober som kan orsaka sjukdomar hos gladioli, det har en bra effekt på växtens blomning. Plantera den inte på samma ställe. Var tredje år är det värt att byta plats för att plantera blommor . Det är bättre att plantera gladioli på en solig plats där växterna kommer att vara väl skyddade från väder och vind.

Rekommenderad: