Taggig Gran "Glauka" (21 Bilder): Beskrivning Av Gruppen Av Sorter Av Blågran Glauca, Sorter "Glauka Pendula" Och "Glauka Arizona", "Glauka Misty

Innehållsförteckning:

Video: Taggig Gran "Glauka" (21 Bilder): Beskrivning Av Gruppen Av Sorter Av Blågran Glauca, Sorter "Glauka Pendula" Och "Glauka Arizona", "Glauka Misty

Video: Taggig Gran
Video: Bonsai 2021-3 - Zuckerhutfichte - Picea glauca - herbstliches Ausdünnen im Fichtenwald 2024, April
Taggig Gran "Glauka" (21 Bilder): Beskrivning Av Gruppen Av Sorter Av Blågran Glauca, Sorter "Glauka Pendula" Och "Glauka Arizona", "Glauka Misty
Taggig Gran "Glauka" (21 Bilder): Beskrivning Av Gruppen Av Sorter Av Blågran Glauca, Sorter "Glauka Pendula" Och "Glauka Arizona", "Glauka Misty
Anonim

Blå granar är förknippade med högtidlighet, så det är vanligt att plantera dem nära stora monument, administrativa byggnader och andra attraktioner i staden. Från de centrala torgen "flyttar" dessa vackra träd gradvis till trädgård och sommarstugor och blir en dekoration av en privat innergård. För att blågranen ska utvecklas väl och se högtidlig ut, är det viktigt att känna till alla funktioner i dess odling.

Bild
Bild

Beskrivning

De flesta blågranträd tillhör en stor grupp sorter som kallas Glauca. Det är en vild art, vanligare i Nordamerika och omgivande regioner. Den föredrar att bo på höglandet, i kustområden, i jordar som är berikade med fukt. Vanligtvis når träden i Glauka-gruppen 25 m i höjd. De har en konformad krona, stammen är målad brungrå, barkens struktur är utrustad med spår och tätningar.

Huvuddragen i trädet är dess blå avlånga hårda nålar, för vilka denna gran kallas blå . Växtens frukter är bruna ovala kottar upp till 10 cm stora. Under de första 10-15 åren har trädet ett rotrotsystem, då blir rötterna ytliga. Varje år växer trädet 30 cm i höjd och bredden lägger till 10-15 cm per år. Blomningen sker vanligtvis i maj-juni.

Med rätt underhåll kan blå gran leva upp till 300 år. Detta träd är inte rädd för frost, men det kan inte skryta med stark immunitet mot sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Som redan nämnts, Glauka är en hel grupp sorter, bland vilka de mest populära är de typer som beskrivs nedan.

Glauka Globoza . Den tillhör släktet av tallfamiljen. Standard- och dvärgvarianterna utmärks. Den vanligaste klassiska versionen växer upp till 30 m och lägger till 25-35 cm per år. Dess nålar är dekorerade med en vaxblomning, vilket ger granen ett mycket intressant utseende. Dvärgarten når inte ens en meter i höjd, eftersom den lägger mer energi på tillväxt av grenar i bredd.

Trädgårdsmästare uppskattar Globoza för dess opretentiöshet för växande förhållanden. Till exempel blir detta träd en frekvent "invånare" på platser som ligger i de norra delarna av Ryssland.

Bild
Bild

Glauka Konika . Denna sort kallas också kanadensisk gran. Detta är en annan dvärgart, högst 4 m hög. Den har mjuka nålar och föredrar att bo i skuggiga områden. Arten är frostbeständig, men under de första åren av livet är det vanligt att skydda ett ungt träd för övervintring. Gran tillhör miniatyrsorter, men hållning är endast möjlig på gatan.

Bild
Bild

Glauka Pendula . Skiljer sig i en gråtande hängande krona. Denna art erhålls med metoden för somatisk mutation och reproduceras endast genom ympning. I stället för en stam har detta träd en massiv gren som är knuten till ett stöd. Trädgårdsmästaren kontrollerar höjden genom att stoppa bindningen eller omvänt bygga upp stödet. I små områden är det vanligt att odla detta träd upp till 3-5 m, bredare områden tillåter bildandet av en gran till en höjd av 8-10 m. Det är absolut nödvändigt att binda upp detta träd, annars blir det liknande en taggig markbeklädnad.

Bild
Bild

Glauka Arizona . Denna sort kan också erbjudas under namnet Glauka Kaibab. Granen når en höjd av 1, 5-2 m. Dess särdrag är de tätt belägna grenarna. I diameter utvecklas kronan upp till 2-3 m. Nålarna har en silverblå nyans, de är taggiga, täta, upp till 12 mm långa. I ett skuggat område kan nålarna tappa sin blå färg och få en mörkgrön nyans. Sorten tål torka väl, älskar ljus och är inte kräsen om jorden.

Bild
Bild

Glauka Misty Blue . Man tror att denna Glauka är av aristokratiskt ursprung. Det odlas i elit europeiska plantskolor. Varje planta genomgår ett strikt urval här för att få ett skott med höga konsumentkvaliteter och ideala former. Höjden på ett vuxet träd når 30 m, kronans diameter är 4-5 m. Grenarna är täta, stabila och 3 centimeter nålar skiljer sig åt i samma hårdhet. Det finns en vaxbeläggning på nålarna, det är särskilt uttalat under de torra månaderna. På våren kan du märka rosa stötar som gradvis blir bruna.

Bild
Bild

Glauka Prokumbens . Detta träd rekommenderas för stenodlingar och behållarodling. Sorten är också lämplig för att dekorera tak, terrasser, balkonger. Den kännetecknas av sin lilla storlek och platta krona med grenar som ligger ovanpå varandra. Nålarna är täta, hårda, täta, gröna i färgen.

Bild
Bild

Landningsregler

Det är viktigt att välja det mest lämpliga området för blågranen före plantering. Detta träd ger mer preferens till skuggiga platser, men det är inte nödvändigt att dölja kulturen helt från solen. Det måste säkerställas att det inte utsätts för direkt solljus. Lätt och lerig jord är lämplig som jord . Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla ett dräneringssystem, eftersom Glauka inte tål stillastående vatten.

Det är också värt att överge plantering nära grundvatten. Den bästa tiden att plantera Glauka är mitten av våren. Under de återstående månaderna kommer unga exemplar att hinna bli starkare och vänja sig vid nya förhållanden innan frosten börjar.

Bild
Bild

Ett annat viktigt kriterium före plantering är valet av en planta . Ett hälsosamt skott av hög kvalitet anpassar sig snabbare till en ny plats och tolererar också bättre hårda klimatförhållanden. Det är nödvändigt att välja plantmaterial med en grenad fuktig rhizom av en ljus färg.

Du bör visuellt undersöka kronan - du ska inte ta ett träd med en livlös hängande krona och gulaktiga nålar. Plantans yta ska vara fast och ljus. Det är bättre att föredra småprov, eftersom de anpassar sig bättre till ovanliga förhållanden.

Bild
Bild

Planteringsprocessen i sig ser ut som den beskrivs nedan

  1. Först och främst måste du gräva ett hål 60-70 cm djupt och 50-60 cm brett. Installera dränering - det kan organiseras från keramiska skärvor eller små stenar. Det rekommenderade dräneringsskiktet är minst 15 cm.
  2. Nästa lager är jord, kombinerat med humus och torv.
  3. Sedan måste du placera planteringsmaterialet i hålet och täcka det med jord så att rothalsbandet inte ser ut. Sand bör hällas runt planteringen - granar gillar inte fast jord runt stammen.
  4. Det är nödvändigt att komprimera marken lite och vattna växten med vatten (20 l). Torka sedan platsen med torv- eller grannålar.
  5. Nästa dag måste du lossa jorden runt plantan till ett djup av 5-6 cm.

Om en gruppplantering är planerad, är det nödvändigt att placera prover på ett avstånd av minst 2 m, annars kommer vuxna träd att störa varandra, vilket kommer att påverka deras hälsa och utseende negativt.

Bild
Bild

Vård

Glauka bör tas om hand på samma sätt som andra barrträd. Men det finns vissa särdrag i denna process. Erfarna odlare ger sina rekommendationer för vård av blågran.

De första två åren efter plantering är det nödvändigt att förse trädet med vatten i tid och sedan lossa jorden runt det. Kulturen bör vattnas på kvällen en gång i veckan; varje procedur kräver 10 liter vatten. Lösning efter fuktning är nödvändig för att rotsystemet ska få fri tillgång till syre

Bild
Bild

När du lossar måste du vara försiktig - du behöver inte skada unga rötter, eftersom de är nära ytan. Ju mer mogen granen blir, desto mindre behöver den lossas. Marken runt trädet vid 6-7 års ålder behöver inte lossas.

  • Varje år måste unga exemplar befruktas med mineraltillskott. För att skydda rhizomen från frost måste jorden runt stammen mullas - torv eller sågspån är lämpligt för detta. Vuxna åt inte längre behöver isolering, eftersom de utvecklas fullt ut på egen hand.
  • Beskärning när man odlar Glauka är inte nödvändig om det inte är en speciell sort som Pendula eller trädet planteras som en del av en konstnärlig komposition. I andra fall utförs beskärning endast när torra eller skadade grenar bildas; en skarp såg används för proceduren.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gran Glauka är ett majestätiskt träd som verkar starkt, robust, massivt. Denna kungliga kultur är dock ganska sårbar när stammen skadas av sjukdomar och skadedjur. Vissa parasiter kan döda granen. Oftast gillar insekter, som presenteras nedan, att äta på barrträd.

  • Stamskadedjur . Deras förekomst kan bedömas utifrån uppkomsten av små fördjupningar på stammen. Om skadedjur attackerade ett ungt exemplar kan de förstöra det, så de bör hanteras omedelbart. Trädgårdsmästare använder vanligtvis speciella insekticider för att bekämpa insekter.
  • Spindelkvalster . Dessa individer älskar att festa på dvärggrödor. Du kan märka en fästing genom närvaron av ett tunt lager spindelnät på nålarna och gula fläckar på nålarna. För att bekämpa spindelmider används komplexa akaricidmedel.
  • Bladlus . Du kan undersöka dessa små individer under ett förstoringsglas. Deras storlek överstiger inte 2 mm. Dessa varelser föredrar att bosätta sig på de nedre grenarna eller på barken på ett barrträd. Det mest pålitliga botemedlet i kriget mot bladlöss anses vara en tvålösning som bör användas för att behandla områden som skadats av insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock viktigt att se till att tvålen inte kommer på rötterna. Grenar som lyckats skadas av individer elimineras och bränns bäst.

När det gäller sjukdomar påverkas åt oftast av olika typer av svampar

Svamp Kabatina . Granen, som påverkas av denna infektion, börjar torka ut från de övre skotten, gradvis vissnar trädet helt under påverkan av sjukdomen. För att bekämpa svamp, föredrar trädgårdsmästare att använda återanvändbara systemiska fungicidbehandlingar.

Bild
Bild

Rhizosphaera kalkhoffii svamp . Förekomsten av denna svamp indikeras av gula nålar, som gradvis får en vinröd nyans. De kan också flyga runt. Oftast påverkar sjukdomen trädet i slutet av sommaren. Systemiska fungicider är den mest effektiva behandlingen för denna svamp.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

När man skapar en trädgård eller förortskomposition föredrar många markägare att använda blå gran. Detta beror på den intressanta färgen på trädet och kronans ursprungliga form. Glauka kombineras mycket vackert med medelstora träd, gröna buskar . Trädet ser estetiskt ut mot bakgrunden av röda, gula och vita blommor. Oftast planteras granen i mitten av ensemblen, även om det för vissa former är bättre att plantera den i ryggen.

Bild
Bild

En enda landning kommer inte att se sämre ut . Den lyxiga blå kronan kommer visuellt att expandera webbplatsen, och den kommer att se lika vacker ut under olika tider på året. Glauka används ofta för att skapa en häck, men i detta fall kommer det att krävas ytterligare ansträngningar från trädgårdsmästaren för att ta hand om den.

Till exempel måste han ofta trimma kronan. Denna nackdel kompenseras dock av den otroliga kompositionen som bildas av kombinationen av många stammar med blåaktiga nålar.

Blå gran ser väldigt harmonisk ut i kombination med andra barrträd . När du dekorerar en tomt kan du använda kombinationer av thuja, enbär, idegran, cypress, gran, lärk, tall, cederträ, buxbom, kryptomeria. Staket från dvärgvarianter av Glauka ser ovanliga ut.

Bild
Bild

Miniatyrträd kan också ingå i färdiga kompositioner. Till exempel får Globoza planteras längs trädgårdsvägen i form av smaragdbollar. Vissa kreativa trädgårdsmästare odlar denna sort i blomkrukor, vilket inte bara är vackert, utan också praktiskt, eftersom bärbara rabatter kan bytas ut, vilket uppdaterar webbplatsens utseende.

Rekommenderad: