Gran "Blue Diamond" (15 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. Användning Inom Landskapsarkitektur, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Blue Diamond" (15 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. Användning Inom Landskapsarkitektur, Plantering Och Vård

Video: Gran
Video: Do Essential Oils Really Work? 2024, Maj
Gran "Blue Diamond" (15 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. Användning Inom Landskapsarkitektur, Plantering Och Vård
Gran "Blue Diamond" (15 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. Användning Inom Landskapsarkitektur, Plantering Och Vård
Anonim

Varje husägare drömmer om att adla sin tomt med vackra vintergröna växter. Blå granar är mycket populära inom modernt trädgårdsarbete. Deras sorter är varierande. Granen Blue Diamond (Blue Diamond) är dock av särskilt intresse för bönderna. Denna fantastiska barrväxt har ett presentabelt utseende och är lättskött.

Lite historia

Den populära Blue Diamond -sorten föddes i plantskolan av holländska uppfödare i början av 90 -talet av förra seklet. Den blå diamanten erhölls genom att korsa Glauka -granen och okända Colorado -granar . Resultatet är en fantastisk växt med blåaktiga nålar. Växten har studerats och testats i 15 år. Och bara i början av 2000 -talet av detta århundrade var det möjligt att få ett internationellt patent. Efter en kort tid fick Blue Diamond -sorten enorm popularitet och började dyka upp i nästan alla områden av trädgårdsmästare från hela världen.

Bild
Bild

Beskrivning av utseende

"Blue Diamond" uppfyller alla parametrar för julgranen. Trädet har en bred konisk krona och vackra fluffiga nålar. Den underbara blå granen ser väldigt attraktiv ut. Funktionerna i anläggningen inkluderar:

  • täta grenar som bildar symmetriska nivåer;
  • taggiga tunna nålar målade i havsvågens färg;
  • avlånga kottar, som har en rik brun nyans;
  • växten "håller" oberoende kronan av en pyramidform, men på våren behöver ephedra förebyggande beskärning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Sorten är känd för sin utmärkta frostbeständighet. Växten växer bra i regioner med låga temperaturer. Blue Diamond föredrar soliga områden där trädets skönhet avslöjas med full kraft. Växten känner dock också till delvis nyans, men bristen på solig färg kommer utan tvekan att påverka kronans form och nålarnas färg. Då kommer trädet att "förlora" sin slankhet och fantastiska nyans.

När det gäller jorden, alltså denna sort av blågran föredrar bördig medelhög lerig jord … Luft är viktigt för Blue Diamond -rotsystemet. Det tål inte överskott av fukt och hög jordtäthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under den varma sommaren kommer "Blue Diamond" inte att torka ut, men det rekommenderas fortfarande inte att glömma vattning. Observera att de första 8-10 åren skiljer sig denna sort inte i snabb tillväxt. Men därefter ökar växternas tillväxttakt.

Ett moget träd når en höjd av 5-7 cm. Bredden på blågranen är 2 till 3 meter. Blue Diamond plantor måste köpas från pålitliga platser. Tveksamma försäljningsställen bör kringgås, eftersom det är stor sannolikhet att köpa en växt med en sjukdom.

I en frisk planta fuktas rotsystemet något, stammen och skotten är fria från skador och misstänkta fläckar.

Bild
Bild

Skötsel- och landningsregler

För att Blue Diamond -granen ska bli vacker och fluffig måste du följa följande vårdregler.

  • Regelbunden vattning, särskilt på sommaren.
  • Beskärning med vårens början, som en sanitär profylax. Torra och gamla skott måste avlägsnas försiktigt. Kvistar som fryses under en hård vinter skär bara av topparna.
  • Obligatorisk utfodring och behandling av växten med fungicider.
  • Periodisk lossning av jorden. Ett sådant förfarande kommer att hjälpa rotsystemet att ta emot den nödvändiga mängden syre och fukt.
  • Applicera gödningsmedel enligt schemat. På våren är kväveföreningar lämpliga, och under den varma sommaren kan fosforföreningar användas. Med höstens tillvägagångssätt är det nödvändigt att byta till organiska gödningsmedel med kalium.
  • Skydda blå gran från ogräs. Det kan tas bort manuellt och kan också behandlas med herbicider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Blå gran förökar sig genom sticklingar, frön och plantor. Sticklingar utförs vanligtvis under försommaren. Landning utförs till ett djup av 3 meter. Marken bör inte vara torr, men överskott av fukt kan också skada växtens rotsystem. När det gäller fröna måste de först blötläggas i vatten, och de planteras vanligtvis i slutet av april. För vårsådd visas de första skotten efter 2 veckor.

När det gäller plantor ägnas särskild uppmärksamhet åt rotkragen. Den ska förbli på samma nivå som i föregående behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomsprevention

Förebyggande åtgärder för att bekämpa skadedjur och sjukdomar är lika viktiga. En blå diamantgran som inte vårdas ordentligt kan påverkas av bladlöss och andra parasiter. Ofta upplever växten obehag på grund av utseendet på gråröta. Därför är förebyggande åtgärder bland de obligatoriska reglerna för vård av Blue Diamond -sorten. På vintern är unga träd täckta med en speciell väska eller bomullstyg som fixeras med ett starkt rep. Marken runt växten måste täckas med torrt lövverk och grangrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

De gillar att använda vacker blågran som badkar. På vintern är unga julgranar (under 10 år) dekorerade med färgglada leksaker och kransar. Blue Diamond -sorten kommer att se inte mindre lyxig ut som den centrala kompositionen. Om platsen tillåter det, runt det dekorerade vintergröna trädet kommer det att visa sig leda runddanser på nyårsafton.

Förutom, denna sort är lämplig för gruppplanteringar … För att "markera" vissa områden i närområdet planteras "Blue Diamond" i rader. Det är värt att notera att Blue Diamond gran växer bra i stadsområden. De planteras i parker och längs motorvägar. På torra somrar behöver dock barrträd periodisk vattning.

Rekommenderad: