Gran "Koster" (22 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå) Gran. Plantering Och Vård, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Koster" (22 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå) Gran. Plantering Och Vård, Reproduktion

Video: Gran
Video: I Buried a Witch (Bedknobs and Broomsticks, #2) - Josh Lanyon 2024, Maj
Gran "Koster" (22 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå) Gran. Plantering Och Vård, Reproduktion
Gran "Koster" (22 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå) Gran. Plantering Och Vård, Reproduktion
Anonim

På senare år har tagggran blivit mer och mer populär inom trädgårdsodling. Detta beror på att dessa prydnadsväxter har en speciell frostbeständighet, vacker form och ovanlig rik färg. I den här artikeln kommer vi att bekanta oss med en av typerna av blågran - "Koster" -granen.

Bild
Bild

Ursprung

Hemlandet åt "Bonfire" - Holland. Denna sort registrerades som en ny trädgårdsform 1901 i staden Boskop . Ari Koster ägde plantskolan vid den tiden, och denna art av blågran fick sitt namn efter honom.

Trots att det officiella omnämnandet av "Koster" -granen sker relativt nyligen, finns det anledning att tro att denna art uppträdde tidigare. I litteraturen kan du hitta information om försäljningen av denna växt i slutet av 1800 -talet.

Bild
Bild

Beskrivning

Blue Gran "Koster" är ett vackert dekorativt träd. Har en konform, symmetrisk.

  • Kronan är konisk, diametern på kronan på en vuxen växt är upp till 5 m, grenarna sänks något. Den unga växten är asymmetrisk på grund av den snabba tillväxten av de nedre grenarna. Men vid 10 års ålder får den en mer regelbunden form.
  • Nålarna är taggiga, hårda och tjocka, blågröna, nålar upp till 25 mm långa, täckta med en lätt vaxaktig beläggning. Färgen förblir hela året.
  • En vuxen "Koster" gran når en höjd av 10-15 meter. Efter 10 år växer den upp till 3 meter, och dess diameter är 1,5-2 m. Detta träd utvecklas med en genomsnittlig hastighet, varje år växer det 15-20 cm. På våren, men inte varje år, kan lila kottar vara finns på grenarna av granfärgerna som med tiden blir gröna och blir bruna när de är mogna.

Viktigaste egenskaperna:

  • frostbeständighet (en vuxen växt tål temperaturer upp till -40), torkmotstånd, motståndskraft mot gasföroreningar, rök och sot, älskar ljus, vindresistent;
  • föredrar lös bördig jord (chernozem, lera), markfuktighet och befruktningsgrad är genomsnittlig, surhet 4-5, 5.
Bild
Bild

Beskärning är acceptabel (gran tolererar denna procedur väl), men inte nödvändigt. Grenarna är starka, bryts inte under snöns vikt.

Landning

Det rekommenderas att plantera "Koster" blå gran under vår-höstperioden så att trädet kan slå rot. Gran "Koster" reproducerar på tre sätt:

  • plantor;
  • sticklingar;
  • frön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga alla metoder i ordning.

Planter

Detta är det mest bekväma reproduktionssättet, eftersom du bara behöver köpa en färdig planta och förbereda marken. För att trädet ska växa i rätt form är det viktigt att noga välja en planteringsplats. Det är bäst att välja ett område i solen eller halvskugga . Gran ska aldrig planteras i tät lerjord, annars kommer trädet inte att kunna rota ordentligt, eftersom det har ett grundt rotsystem.

Bild
Bild

Hålet måste grävas 2 veckor före plantering.

Efter att platsen för plantering har bestämts, bör dränering av detta område göras för att utesluta överdriven stagnation av fukt. För att göra detta måste krossad sten, expanderad lera eller bältros hällas på botten av den förberedda gropen (djup - 60 cm, diameter - en halv meter).

Jorden från hålet måste kombineras med tillsatser: sand, torv och humus från bladen (högst en halv hink), är förhållandet mellan ingredienserna 2: 1: 1: 1. Tillsätt också 10 gram nitroammofosfat. Häll sedan blandningen i gropen, spill den med 5 liter vatten, placera plantan, fixera stammen med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om jorden innehåller mycket kalksten kan jorden försuras något. Ammoniumgödselmedel är lämpliga för detta ändamål. Du kan också använda torv med hög myr, tallnålar, sågspån och sphagnumossa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Du kan till och med odla en Koster -gran från en liten kvist. För att göra detta, från toppen av en 6-8-årig växt, måste du klippa av den del du behöver (10-20 cm) och rengöra den nedre delen av nålarna. Sticklingar bör beredas på våren eller hösten . (tänk på att höststicklingar tar längre tid att slå rot). Blöt skärningen i bearbetning i en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Efter det, i det förberedda hålet (kraven för jorden är desamma som för plantan, men justerad för hålets storlek) planterar vi sticklingarna i en vinkel på 30 grader och fixerar det med jord. Därefter krävs vattning (före rotning, flera gånger om dagen). Täck därefter med folie och säckväv fram till slutet av sommaren, och för vintern måste du isolera stjälken med sågspån.

Bild
Bild

Frön

Detta är den svåraste avelsmetoden, eftersom det kommer att ta 3 år att odla en fullfjädrad planta. Det är nödvändigt att samla frön på vintern, de måste behandlas med en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Lägg sedan jorden med tillsatser i en plastbehållare och fördjupa fröna med 1,5 cm. Fröna måste förvaras i kylskåp i 3 månader - detta kommer att påskynda grobarheten avsevärt . Därefter ska den ordnas om på en varm plats och vattnas tills skott dyker upp. Därefter kan du plantera plantorna som plantor, täckta med en plastflaska.

Bild
Bild

Vård

Efter landning behöver du följa följande vårdregler:

  • vattning: upp till ett år - flera gånger om dagen i små portioner, ett träd upp till 10 år - varannan dag, 10 liter;
  • beskärning: upp till 5 år gammal, du måste beskära torra gulnade grenar, vilket ger formen av en gran;
  • gödning med mineralgödsel i små mängder upp till 5 år;
  • behandling mot parasiter: sprutning med "Decis", "Karbofos" preparat;
  • behandling av sjukdomar: sprutning med kolloidalt svavel, "Fundazol", "Kuproksat".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte lätt att odla Koster -gran på egen hand, men om du följer vissa regler kommer allt att lösa sig.

Rekommenderad: