Gran "Misty Blue" (12 Foton): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå), "Misty Blue" I Landskapsdesign. Beskärning, Nålarnas Färg, Plantering Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Misty Blue" (12 Foton): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå), "Misty Blue" I Landskapsdesign. Beskärning, Nålarnas Färg, Plantering Och Reproduktion

Video: Gran
Video: Carey Mulligan - Let No Man Steal Your Thyme (Pseudo Video) 2024, Maj
Gran "Misty Blue" (12 Foton): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå), "Misty Blue" I Landskapsdesign. Beskärning, Nålarnas Färg, Plantering Och Reproduktion
Gran "Misty Blue" (12 Foton): Beskrivning Av Sorten Av Taggig (blå), "Misty Blue" I Landskapsdesign. Beskärning, Nålarnas Färg, Plantering Och Reproduktion
Anonim

Blå gran förkroppsligar traditionellt idén om en högtidlig och stram landskapsdesign. Det används lätt i utformningen av kompositioner runt officiella institutioner och seriösa privata organisationer. Men privata trädgårdsmästare kan också odla denna växt - det viktigaste är att lära sig allt om det i detalj.

Bild
Bild

grundläggande information

Nästan alla blå granar i vårt land tillhör den taggiga Glauka -sorten. Detta är en omfattande samling sorter som har en gemensam förfader som naturligt bebodde de steniga bergen i Nordamerika och de omgivande områdena. En gran "Misty Blue" erhölls på grundval av den vanliga "Glauka", men utsattes för sortering i avancerade europeiska plantskolor . Där skapades ideala förutsättningar för henne och kontrollen av specialister organiserades. Detta tillvägagångssätt låter oss garantera fantastisk konsumentkvalitet och verifierade geometriska former.

Kronan på Misty Blue -träd har nödvändigtvis en oklanderlig blåaktig färg. "Blue Fog" (bokstavlig översättning av namnet på sorten) bildar en smal stam. Det är symmetriskt och ser ut som en pyramid. Mogna träd når 12-30 m. Kronbredden är 4-5 m.

Bild
Bild

Sorten betecknar sin korta beskrivning. På avstånd verkar gränderna till sådana granar vara täckta av dis. När trädet åldras har det en alltmer uttalad silverfärg. För "Misty Blue" är följande externa funktioner karakteristiska:

  • grenarnas fästning;
  • deras täta arrangemang på stammen;
  • grå färg på nålar;
  • måttlig (2-3 cm) nållängd;
  • utseendet på våren av ganska långa bruna kottar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träd i landskapsdesign

I hemträdgårdar används denna sort främst som bandmask. Han kan omedelbart locka observatörernas åsikter. Men växten är också lämplig som en del av en stor grön komposition. Ensemblen av växter, till vilka "Misty Blue" har lagts till, kommer att se mer strikt och ordnad ut . Unga exemplar är lämpliga att använda som en badkarskultur.

Denna situation är dock tillfällig. Gradvis växer granen, ett ögonblick kommer när inte ens det största badkaret innehåller det. Växten ser elegant ut oavsett årstid. Det kommer att se elegant ut i alla trädgårdar.

Därför kan vi bara nämna den enda begränsningen för användningen av denna kultur - den är olämplig i "roliga" trädgårdskompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbeta på anläggningen

Alla trädgårdsmästare och uppfödare uppskattar "Blue Mist" inte bara på grund av dess attraktiva utseende, utan också för dess opretentiöshet. Detta träd tolererar allvarliga frost bra och är resistent mot vanliga sjukdomar hos sådana växter. Även i luften mättad med avgaser kan träd utvecklas normalt. Det finns inga komplexa krav på jorden. Marken måste dock ha utmärkt dränering och inte vara för tät för att luft ska strömma till rötterna.

Därför skulle det bästa valet vara områden gjorda av sandig lera eller en blandning av grus och sand.

Bild
Bild

Normal belysning är mycket viktigt. Gran "Misty Blue" kan växa i öppna områden.

Det är bara nödvändigt att ge unga växter en svag nyans från de första dagarna i mars till det tredje decenniet i april. Annars kommer den färska tillväxten att täckas med solbränna.

En förutsättning är att täcka stamcirkeln . Men om det inte är så viktigt för växten i vuxen ålder, så under de första åren av livet kan bara sådana åtgärder rädda det från döden. Under mullskiktet torkar inte rötterna på ytan.

Bild
Bild

Ingen beskärning och formning krävs för Misty Blue -sorten - trädet kommer att hålla sin form ändå

Den optimala tiden för plantering är de sista dagarna i april eller det första decenniet i maj. Vissa trädgårdsmästare planterar Misty Blue i den sista tredjedelen av augusti, när medeltemperaturen börjar sjunka. Plantering bör endast göras där det inte finns några andra växter. Grannskapet kommer att förhindra att granen utvecklas normalt. Planteringshålet är fyllt med dränering av hög kvalitet, eftersom rötterna kan påverkas allvarligt av vätskestagnation.

Det är bättre att välja en jord med en lätt sur reaktion.

Om 2 eller fler plantor planteras bör de tilldelas minst 2 m ledigt utrymme.

Bild
Bild

Skåran grävs något bredare än rotsystemet. Idealisk dränering är krossad sten eller trasiga tegelstenar. När trädet planteras i detta dräneringsskikt, hälls det ovanpå ditt val:

  • torvjord;
  • sand;
  • torv;
  • en blandning av de namngivna jordjorden.

När Misty Blue har planterats vattnas den kraftigt. Det är lätt att se att dessa krav är extremt svåra och ganska genomförbara för alla intresserade trädgårdsmästare. Normala utvecklingsförhållanden, förutom bra belysning, innebär optimal temperatur och tidig vattning. I skuggade områden kan nålarna se fula ut. Om det inte finns tillräckligt med nederbörd krävs ytterligare vattning för granen.

Vanligtvis utförs vattning 1 gång på 7 dagar. Använd cirka 12 liter vatten varje gång. I värmen ökar vattningen. Unga träd bör vattnas mer aktivt. Den mest exakta indikatorn är själva jorden. För vattning kan du använda en vattenkanna eller en slang.

Bild
Bild

Torv är bättre lämpad som mulch för första års plantor . Med all vinterhärdighet kommer Misty Blue-träden att må bättre om deras cirkel nära stammen täcks under det första året. Det bästa sättet att isolera är att lägga ut grontassar eller säckväv. Du bör också veta om metoder för att bekämpa sjukdomar.

När den taggiga granen är täckt med apelsinfläckar skärs de drabbade grenarna av och bränns. Stammen och friska skott desinficeras med Bordeaux -vätska. Svampinfektion uttrycks i utseendet på bruna fläckar. Du kan bekämpa svampen med kolloidalt svavel. För att bekämpa gran-granhermar används det insekticida preparatet "Ragor".

Fufanon kommer att rädda dig från gransågflugor. Huvudgödseln appliceras under plantering. Systematisk matning behövs inte. När vårutvecklingen av unga skott börjar, appliceras en liten dos universalgödselmedel. Sanitär beskärning görs var 12: e månad. Beskärning görs när växten ska användas för häckar.

Rekommenderad: