Blå Gran (49 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Taggig Gran. Hur Förökar Man Gran Med Frön? Beskrivning Av Gran, Sorter Och Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Blå Gran (49 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Taggig Gran. Hur Förökar Man Gran Med Frön? Beskrivning Av Gran, Sorter Och Sjukdomar

Video: Blå Gran (49 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Taggig Gran. Hur Förökar Man Gran Med Frön? Beskrivning Av Gran, Sorter Och Sjukdomar
Video: Framtidsbönder Avsnitt 43 - Österbo Gård på Öland 2024, April
Blå Gran (49 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Taggig Gran. Hur Förökar Man Gran Med Frön? Beskrivning Av Gran, Sorter Och Sjukdomar
Blå Gran (49 Bilder): Funktioner För Plantering Och Vård Av Taggig Gran. Hur Förökar Man Gran Med Frön? Beskrivning Av Gran, Sorter Och Sjukdomar
Anonim

Blå gran är ett vackert och ädelt vintergröna barrträd. Den växer både naturligt och hemma. Kompositioner av dvärgblå granar är populära bland landskapsdesigners, och stora träd dekorerar ofta offentliga parker och torg. Vilka är de allmänna egenskaperna hos blå granar? Vad är skillnaden mellan trädsorter? Hur väljer man rätt och hur man sköter växten? Du hittar svar på dessa och några andra frågor i vår artikel.

Bild
Bild

Beskrivning

Gran (på latin - Picea) är ett populärt och välkänt barrträd. En av sorterna av gran är blågran (det andra namnet är taggig gran) . Växtens rotsystem ligger ganska nära markytan, men trots det är trädet ganska starkt och motståndskraftigt mot ogynnsamma väderförhållanden (till exempel stark vind). I naturen växer blågranar mestadels i västra Nordamerika. Men idag är träd vanliga långt bortom detta lands gränser. Dessutom växer de inte bara under naturliga förhållanden, utan också i privata territorier på bakgården. Många husägare planterar granar för att dekorera sin egendom.

Bild
Bild

Granen blommar inte. Det kan inte heller sägas att den växer snabbt. På grund av dessa egenskaper blir den dock inte mindre populär och används aktivt i landskapsdesign.

Medelhöjden för en blå gran är 30 meter. men forskare har registrerat enskilda exemplar, vars höjd når 46 meter … Sådana exemplar är mästare. Under naturliga förhållanden kan trädet oftast hittas i områden nära vattenförekomster. Trots att granens namn är "blått" kan färgen på trädets nålar variera inom flera nyanser och få en silverfärgad, vit eller grön underton. Således manifesteras växtens dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och deras egenskaper

Idag skiljer botaniska forskare ett brett utbud av blågransarter. Låt oss betrakta de vanligaste av dem, bekanta oss med deras särdrag och egenskaper.

Bild
Bild

Kaibab

Kaibab är en av de mest populära sorterna av blågran. Ett vintergrönt barrträd har en asymmetrisk och kolonnformad krona. Grenarna ligger nära varandra med hög frekvens . De skapar trädets densitet och prakt. De maximala tillväxthastigheterna för gran är 2 meter i höjd. Dessutom kan kronans diameter nå 3 meter. Varje år lägger trädet till 8 centimeter i höjd och 10 centimeter i bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålarna har en silverblå färg. Men med tiden kan färgen förändras och få mörkgröna undertoner (detta är särskilt typiskt för de granar som växer i skuggan). Det är ganska taggigt och tjockt vid beröring. Arrangemanget är radiellt skärmformat. Nålarna är 1-1, 2 centimeter långa, ganska tunna, deras diameter är 1 millimeter. Representanter för Kaibab -sorten är kravlösa i förhållande till jorden där de växer . Men för att trädet ska utvecklas mer aktivt är mulching nödvändigt. För plantering är det bättre att välja ljusa områden.

Bild
Bild

Det är också viktigt att notera att Kaibab är en frostbeständig sort av blågran. Växten tolererar också torka bra. Det kan växa i en stadsmiljö. Kan planteras som en enda plantering eller i klippträdgårdar.

Denna anläggning fick namnet "Kaibab" för att hedra den nationella reserven . En unik egenskap hos gran är möjligheten att ändra nyansen på sin krona till en blåare över tiden (årligen).

Bild
Bild

Oldenburg

Sorten "Oldenburg" (eller Oldenburg) är en prydnadsgran med en vanlig och bred krona. Det sjunker ganska lågt i förhållande till jordens yta, och nålarnas färg är blå med silverfärgade undertoner. Maxhöjden är 15 meter. Samtidigt växer trädet väldigt långsamt. Så, till exempel, vid 10 års ålder, överstiger blå latskap vanligtvis inte en höjd av 3 meter. Stammen av sorten Oldenburg är täckt med brungrå bark, medan unga skott och grenar är brunorange . Nålarna är korta och tjocka och har 4 kanter. Färgen kan sträcka sig från stålblått till silvervitt. Man bör komma ihåg att det finns en vaxbeläggning på ytan av unga nålar.

Bild
Bild

Storleken på växtkottarna når 8 centimeter. De har en cylindrisk form och en lös struktur. Unga knoppar kan vara gula, men med åldern ändrar de sin färg till ljusbrun. Rotsystemet "Oldenburg" tillhör kategorin ytlig . Men trots detta är trädet motståndskraftigt mot även stark vind, det kan planteras i de områden som kännetecknas av ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att odla representanter för denna sort på leriga och sandiga lerjordar. I det här fallet bör tomterna själva vara soliga. Observera att trädet inte kommer att överleva i saltlösning och överkonsoliderad jord.

Waldbrunn

Waldbrunn är en taggig gran som växer långsamt. Trädets krona har en nestliknande form och är lös i sig . Med ålder kan kronan på en gran ändra form och få en konisk form. Trädgårdsmästare bör ta hänsyn till att tillväxttakten för ympade växter är mycket högre, kronans form är mer korrekt - konisk.

Bild
Bild

Med sina dimensioner är "Waldbrunn" ett litet träd . En vuxen gran överstiger inte 80 centimeter i höjd och dess diameter är 100 centimeter. Växtens nålar är grågrå med en blå eller silverfärgad nyans. Samtidigt har unga nålar en mer uttalad ljus och mättad färg. Trädets nålar är mjuka vid beröring och ganska tjocka i strukturen. De är vanligtvis placerade på tätt åtskilda skott.

Bild
Bild

Waldbrunn -sorten kännetecknas av en ganska hög vinterhärdighet . Samtidigt är det bättre att välja soliga områden för plantering, eller åtminstone områden i halvskugga. Om du vill att trädets krona ska ha en väldefinierad och formad krona, bör du binda trädet. Trädkronans struktur är yvig och sprider sig. Den ena är homogen och enhetlig utan en uttalad ledare, och grenarna på "Waldbrunn" är placerade i ett horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana granar planteras oftast i steniga eller ljungträdgårdar. Gran tillhör dvärggruppen, så landskapsdesigners använder den ofta för att dekorera personliga tomter . Det ser vackert ut i kompositioner med andra små barrträd och lövväxter. För plantering av sorter bör företräde ges till måttligt bördig, fuktig och dränerad jord. Det är också önskvärt att jorden är något sur. Samtidigt tolererar "Waldbrunn" inte jorden med stillastående vattendragning. För vintern behöver växten inte skydd.

Bild
Bild

Feta Albert

"Fat Albert" är en mängd blågranar, vars särdrag är kronan. Den har en vanlig konisk form. På höjden kan en vuxen växt nå 15 meter, medan den maximala bredden är 3,5 meter . Trädet växer ganska snabbt - denna egenskap skiljer denna sort från andra sorter som har beskrivits ovan. Under året växer växten inte mer än 30 centimeter i längd och lägger till cirka 15 centimeter i diameter. Anläggningen når tio meter i höjd vid 30 års ålder.

Bild
Bild

Nålarna av sorten "Fat Albert" är färgade i en silverblå nyans, deras längd kan nå 3 centimeter . Grangrenar växer i en vinkel på 90 grader. De är tillräckligt hårda för att tåla vikten av snö (även våt). Nålarna är taggiga vid beröring. Om du vill plantera "Fat Albert" på din webbplats måste du veta att växten är kravlös i förhållande till jordens sammansättning - denna kvalitet uppskattas av många trädgårdsmästare (både erfarna och nybörjare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en representant för sorten växer i ett skuggat område, var beredd på att nålarnas färg kan förändras och få mörkare nyanser. Växten planteras ofta i centrala Ryssland, eftersom den tål kyla bra. Dessutom är gran resistent mot luftföroreningar. På grund av detta Fat Albert planteras ofta i industriområden för landskapsändamål … Färgen på trädkottar ändras med tiden. Det kan variera i nyanser från grönt till ljusbrunt.

Bild
Bild

Trädet behöver inte systematisk beskärning. Denna procedur rekommenderas endast om "Fat Albert" utför en dekorativ roll.

Bialobok

"Bialobok" är en prydnadsväxt som visar sina egenskaper mest levande på våren. Vid denna tidpunkt kombineras unga skott med en gyllengul färg med förra årets blå nålar, vilket skapar en ovanlig ljus komposition. Trädet växer ganska långsamt och har inte en konstant, avgränsad form . Vid tio års ålder kan granen nå 2,5 meter i höjd och 1 meter i bredd. Samtidigt är kronan av sorten mycket tät och har en oregelbunden form. Knoppar av typen "Bialobok" är färgade brungula, har en konisk form och är stora i storlek.

Bild
Bild

" Bialobok" föredrar bördig och fuktig jord . Det är också viktigt att jorden där trädet växer är väldränerad. Du bör välja leriga och sandiga lerjordar med en lite sur miljö. Faktorer som jordens salthalt, överkonsolidering och överflödig fukt har en skadlig effekt på ett träds tillväxt och utveckling. I processen med att lämna är det mycket viktigt att observera åtgärden i befruktningsprocessen. Annars kan negativa reaktioner uppstå. Om "Bialobok" växer i urbana förhållanden (i upptagna områden eller nära motorvägar), bör du regelbundet spruta nålarna med vatten för att avlägsna föroreningar.

Bild
Bild

Kanadensiska "Sanders Blue"

Denna sort tillhör dvärgkategorin, eftersom den har en mycket blygsam storlek. Kronans form är konisk. På grund av detta är trädet mycket populärt bland landskapsdesigners och trädgårdsmästare. Kronans färg är ljusblå. Kombinationen av sådana yttre egenskaper gör det möjligt för denna gran att bli en prydnad av nästan vilken dekorativ komposition som helst på platsen . "Sanders Blue" växer ganska långsamt och lägger till maximalt 7 centimeter per år. Således når trädet vid 10 års ålder en höjd av 70-80 centimeter. Maxhöjden sträcker sig från 2 till 3 meter, och bredden kan vara lika med två meter.

Bild
Bild

Trädets skott passar tätt mot stolpen. Kanadensisk gran växer och utvecklas mest aktivt i soliga områden, och en liten skugga rekommenderas också. Sorten är mottaglig för fuktig och måttligt rik på mineral- och näringskomponenter . - det är på sådana jordar som det rekommenderas att plantera ett träd. I områden där "Sanders Blue" växer, tillåt inte komprimering och stagnation av fukt. Detta kan leda till katastrofala konsekvenser för tillväxt och utveckling. Denna gran ska planteras så långt från grundvattnet som möjligt. Det är också viktigt att ta hand om dräneringsskiktet.

Bild
Bild

Beroende på dina personliga preferenser kan du alltså välja den sort för din webbplats som passar in i webbplatsens övergripande design och blir dess verkliga dekoration.

Hur väljer man?

Om du planerar att plantera en blå gran på din webbplats, bör du noggrant välja en specifik sort. Först och främst, utvärdera din styrka - om du kan ägna vederbörlig uppmärksamhet åt att ta hand om växten. Om du inte är säker på om du har tillräckligt med tid och ansträngning, rekommenderas det att ge företräde åt opretentiösa sorter . Utseende är en annan viktig faktor. Granen ska passa in i den totala växtsammansättningen i din trädgård. Om du är ägare till ett litet trädgårdsområde, välj sedan representanter för dvärggrupper. Om det finns ett imponerande utrymme kan du plantera högre exemplar.

Bild
Bild

Kostnaden för plantor bör också beaktas när du väljer en växt. Vissa arter är många gånger dyrare än sina motsvarigheter.

Hur växer man?

Processen att plantera, odla och ta hand om blå gran hemma är svår för många trädgårdsmästare. Om du ställer frågor om huruvida det är korrekt att plantera plantor på din webbplats på våren, om det är möjligt att plantera en blå gran och odla den från en kvist, och också är intresserad av rekommendationer från experter på befruktning, bör du läs våra råd.

Bild
Bild

Landning

Plantering är ett kritiskt steg. Om du försummar reglerna och instruktionerna från specialister och forskare, kommer växten inte att slå rot, kommer inte att växa och utvecklas. När du planterar en blå gran bör du först och främst lita på hur många träd du planerar att plantera. kom ihåg det det bör finnas ledigt utrymme mellan plantorna … Träd måste kunna växa och utvecklas samtidigt som de ökar i storlek. Om plantor med blå gran planteras för nära varandra, kommer de inte att kunna växa. Minsta avstånd mellan träden bör vara 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste några andra rekommendationer följas. Så till exempel för att plantera plantor måste du gräva hål. Deras djup bör inte vara mindre än 50 centimeter. Det rekommenderas inte heller att gräva djup djupare än 70 centimeter . I detta fall beror hålens diameter på storleken på behållaren i vilken granen växte tidigare. Brunnen ska vara 50 centimeter större än det utrymme som behållaren hade.

Bild
Bild

Botten av hålet du grävde, liksom sprickorna mellan kanterna och jordklumpen, måste fyllas med en förberedd blandning. En sådan blandning bör bestå av flera viktiga komponenter: jord, torv och sand (i förhållandet 4/2/0, 5).

Vård, vattning och utfodring

Bevattning är en obligatorisk vårdåtgärd för den planterade granen. Så, Först och främst bör du komma ihåg att växten behöver mycket fukt . Vanligtvis tillsätts vatten 5 till 7 gånger om dagen i små portioner (om det finns för mycket vatten kan rotsystemet ruttna eftersom det är nära ytan). Det är viktigt att marken inte torkar ut.

Bild
Bild

Med tiden och när trädet når 1 år bör mängden vattning reduceras till 2 gånger om dagen . Glöm inte samtidigt att utföra proceduren för lossning och mulching. En obligatorisk skötselåtgärd för blågran är att strö över varmt vatten och spraya. Dessa behandlingar hjälper till att återfukta växten och ta bort dammavlagringar. I allmänhet rekommenderas att vattna blågranen genom droppmetod eller genom bevattning.

Bild
Bild

Förutom behovet av att applicera vätska finns det också ett krav i förhållande till befruktning och befruktning. Om vi försummar påfyllningen av jorden och jorden, kommer trädet att växa mycket långsamt . Men samtidigt bör man ta hänsyn till att blågran är mycket krävande i förhållande till utfodring. Så under inga omständigheter ska gödningsmedel appliceras på jorden under hösten. Denna procedur rekommenderas att skjutas upp till våren eller sommaren. Dessutom kan gödsel och kvävegödsel inte användas som toppdressing. Allmänna blandningar bör ges företräde.

Bild
Bild

Beskärning och formning av kronan

Blå granar behöver inte klippas eller beskäras regelbundet. Vanligtvis formas och växer kronan på egen hand. Ändå bör proceduren för att ta bort trasiga grenar eller grenar infekterade med skadedjur eller sjukdomar inte försummas. Det rekommenderas också att klippa av de gula skotten. Annars kommer inte bara utseendet på din gran att försämras, utan dess utveckling kommer också att bromsa. Om du vill trimma kronan för dekorativa ändamål, bör dessa processer utföras upp till 7 års ålder . Efter detta bör kronans bildning ske naturligt.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Oftast lider unga, fortfarande omogna blågranar av sjukdomar och skadedjur. De vanligaste besvären är:

  • schnotte (leder till mörkare nålar);
  • rost (svampsporer förekommer på trädet);
  • nekros (barken torkar och flagnar av);
  • trakeomykotisk vissning (rotröta);
  • ulcerös cancer (skador bildas på stammen).
Bild
Bild

För det för att befria granen från sådana sjukdomar är det nödvändigt att utföra obligatorisk behandling … Det hjälper granen att bli grön, blå eller silver igen (beroende på den ursprungliga nyansen). Alla skadade delar måste tas bort (klippas av, klippas ner), det rekommenderas att behandla de avsågade fläckarna med trädgårdslack och en lösning med ett fungicidpreparat måste hällas under trädet (på rotsystemet).

Bild
Bild

Hur förökas?

Det finns flera sätt uppfödning av blå gran:

  • sticklingar;
  • växande plantor;
  • med hjälp av frön.
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att odla en blå gran med sticklingar, bör du klippa bort unga sticklingar från en vuxen växt (som är minst 5 år gammal) på våren eller sommaren. För detta du bör välja grenar, vars längd är från 7 till 12 centimeter … Dessutom bör en liten bit bark ligga kvar vid basen. Rotproceduren bör utföras i ett växthus. Du måste plantera skärningen i en blandning av sand och torv till ett djup av minst 2 centimeter. Växten kommer att rota om 60 dagar.

Bild
Bild

För att odla plantor i en trädgårdsbutik måste du köpa ett ungt träd som är cirka 0,5 meter högt. Han måste omedelbart sättas på en permanent plats. Om du planterar flera granar, håll sedan ett avstånd på minst 2 meter mellan dem . Hålet ska vara cirka 70 centimeter djupt och botten ska täckas med sand och grus. För att odla ett träd med frön måste du samla frön från mogna kottar och skölj dem sedan med vatten och en svag lösning av mangan. Innan plantering rekommenderas att blötlägga fröna i en fungicidlösning i 12 timmar och sedan torka dem. Därefter sås fröna i marken och mulas. Blå gran förökas oftast med denna metod.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Blå gran används ofta i landskapsarkitektur. Den planteras både självständigt och används för att dekorera kompositioner. För privata tomter är dvärgvarianter mest föredragna, eftersom de ser ganska snygga ut. Samtidigt, om du vill ge din webbplats status och adel, rekommenderas det att använda stora blå granar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är några exempel på hur du kan ge smak åt webbplatsens design med en gran

Om du bor i ett lanthus kan du med hjälp av en dvärgblå gran dekorera dess omkrets eller plantera en växt nära fönstret

Bild
Bild

Om du har en damm på din gård, kommer en blå gran att vara ett bra komplement till ett sådant naturlandskap

Rekommenderad: