Gran "Lucky Strike" (18 Bilder): Beskrivning Av Variationen Av Taggig Gran, Användning I Landskapsdesign. Höjd, Plantering, Vård Och Reproduktion Av "Lucky Strike&qu

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Lucky Strike" (18 Bilder): Beskrivning Av Variationen Av Taggig Gran, Användning I Landskapsdesign. Höjd, Plantering, Vård Och Reproduktion Av "Lucky Strike&qu

Video: Gran
Video: el gran lucky strike 2024, Maj
Gran "Lucky Strike" (18 Bilder): Beskrivning Av Variationen Av Taggig Gran, Användning I Landskapsdesign. Höjd, Plantering, Vård Och Reproduktion Av "Lucky Strike&qu
Gran "Lucky Strike" (18 Bilder): Beskrivning Av Variationen Av Taggig Gran, Användning I Landskapsdesign. Höjd, Plantering, Vård Och Reproduktion Av "Lucky Strike&qu
Anonim

Dekorativa granar anses vara den mest originella dekorationen av någon landskapsdesign. De presenteras i olika sorter, men Lucky Strike -granen förtjänar särskild uppmärksamhet. Denna växt har en icke-klassisk kronform och är lätt att odla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gran "Lucky Strike" är ett vintergrönt träd som tillhör familjen tall. Huvudhöjdpunkten för denna sort är kronans ursprungliga utseende - den har en ojämn, oregelbunden form. Denna funktion förklaras av det faktum att grenarna på trädet växer ojämnt och några av dem överträffar ofta grannarnas tillväxt. På grund av detta får granen en asymmetrisk silhuett.

Trädets höjd är liten, det anses kort och växer sällan upp till två meter . När granen når 10 år överstiger märket på toppen inte 120 cm, medan kronan i diameter vid denna tidpunkt kan vara 20-30 cm.

Grannålarna är taggiga, fylliga och korta. Den är färgad i en grönblå nyans som är karakteristisk för denna sort, men på våren blir nålarnas spetsar ofta gul-ljusgröna och ljusa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kottar spelar en stor roll i utseendet på Lucky Strike -granen . De är ovanligt stora för ett sådant träd, har en längd på 10-15 cm. Unga kottar är målade lila eller lila-röda, utåt liknar de brinnande ljus, tack vare detta ger de en speciell dekorativ effekt till växten. Med tiden ändrar knopparna sin färg till mörkbrun. Som regel finns det många kottar på granen, de finns kvar på grenarna till nästa år.

Bild
Bild

Hur man planterar och sköter?

Innan du börjar odla gran av denna sort hemma, bör du välja rätt tomt och landa för den. Trädet gillar inte lerjord, eftersom dess rotsystem ligger ytligt. Om växtens rötter inte kan tränga in i markens djup, kommer det att dö under en torka.

Efter att problemet har lösts med valet av plats, bör du börja förbereda jordblandningen för plantering av gran . För att göra detta är det nödvändigt att lägga till högmyrtorv och sand till den utgrävda jorden, om jorden är för dålig blandas den också med bladhumus. Det är lämpligt att förbereda planteringshålet och strumpeband 2 veckor innan du planterar trädet.

Om det är planerat att plantera en gran i en behållare, måste hålet göras två gånger djupare och bredare än en jordklump, vars standardmått inte överstiger 25-30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Där granen ska planteras bör fuktstagnation och jordkomprimering inte tillåtas. För att undvika detta är det bäst att välja områden där grundvattnet rinner djupt. Dessutom måste du också göra ett dräneringslager av brutet tegel (upp till 20 cm tjockt) och sand. När du planterar flera träd är det viktigt att observera avståndet mellan dem, som bör vara upp till tre meter . Dessutom är det viktigt att uppmärksamma det faktum att rothalsbandet ligger på markens nivå.

Efter plantering av plantorna utförs riklig vattning (minst 50 liter vatten förbrukas per träd). Sedan, en gång i veckan, måste granen vattnas (10-12 liter per planta).

För att rötterna ska få luft och näring bör jorden lossas och ett lager torv (5-6 cm) täckas runt stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att Lucky Strike -granen snabbt ska vänja sig vid den nya planteringsplatsen och börja växa aktivt måste den ges ordentlig vård, som inkluderar ett antal aktiviteter

  • Vårdressing med komplexa mineralgödselmedel. Organiskt gödningsmedel kan inte appliceras på jorden, eftersom kvävet som ingår i deras sammansättning kommer att stimulera vävnadstillväxt. Detta kommer att skada vävnadstätheten och trädets vinterhårdhet minskar. Toppdressing stoppas vanligtvis när granen ger en ökning med 20 cm eller mer.
  • Fixering och lyft av grenar under de första åren efter plantering. Detta för att de inte ska bryta under vikten av snö på vintern.
  • Granskydd mot solbränna. Det bör utföras på våren och vintern, med tjockt tyg som skydd.
  • Formativ och sanitär beskärning. En liknande procedur måste utföras när trädet fyller 10 år. Först och främst skärs de skadade och torkade grenarna, sedan förkortas de unga skotten. Det rekommenderas att börja beskära i juni efter att flödet av saft har slutat.
  • Inspektion av trädet för att undvika skadedjur. Om nålarna börjar ändra färg, indikerar detta tecken förekomsten av en sjukdom. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort de skadade grenarna och utföra en omfattande behandling med fungicider.
  • Förberedelse av gran för övervintring. För att skydda trädet från svåra frost måste det täckas med grangrenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

Gran "Lucky Strike" förökas vanligtvis från frön, men med den här metoden finns det en möjlighet att några av träden kommer att visa sig vara sorter, och några kommer att vara vanliga. Därför är det nödvändigt att avvisa skotten efter spiring.

Vissa trädgårdsmästare använder en annan intressant uppfödningsmetod - från kottar . Enligt beskrivningen av denna metod, på våren, är kottarna begravda till ett djup av 7 cm, och på hösten bildas många skott av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Gran "Lucky Strike" anses vara en mångsidig prydnadsväxt, eftersom den kan planteras var som helst för att dekorera territoriet. En sådan gran ser bra ut i sommarstugor, den kan utföra där inte bara en dekorativ funktion utan också fungera som en häck. Tack vare sådana planteringar kan du utföra den ursprungliga zonindelningen av vissa delar av trädgården . Många ägare av lanthus planterar träd längs gatan, intill vägbanan.

Förutom vintergröna skönheter rekommenderas att plantera enstaka växter och placera dem i rabatter. Ett träd köpt i en kruka kommer att vara intressant att dekorera en terrass eller gatuhus.

Rekommenderad: