Hur Transplanterar Man En Gran? Korrekt Transplantation Av Gran Från Skogen Till Platsen. När Kan Du Transplantera? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanterar Man En Gran? Korrekt Transplantation Av Gran Från Skogen Till Platsen. När Kan Du Transplantera? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?

Video: Hur Transplanterar Man En Gran? Korrekt Transplantation Av Gran Från Skogen Till Platsen. När Kan Du Transplantera? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Video: Unos motorsågsskola 1. Hur du fäller en gran på ett säkert sätt 2024, Maj
Hur Transplanterar Man En Gran? Korrekt Transplantation Av Gran Från Skogen Till Platsen. När Kan Du Transplantera? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Hur Transplanterar Man En Gran? Korrekt Transplantation Av Gran Från Skogen Till Platsen. När Kan Du Transplantera? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Anonim

Smala julgranar med frodiga, vintergröna nålar ser bra ut på sommarstugor och förortsområden. Med deras hjälp kan du skapa en vacker landskapsdesign och en unik, original stil på ditt land. Ren luft med doften av tallnålar är bra för både människor och husdjur. Därför bör alla som bryr sig om sin hälsa säkert plantera gran på sina tomtars territorium.

Bild
Bild

Rätt tid

I vårt tempererade klimat kan du plantera om träd tills det är väldigt kallt. Men tidig vår från slutet av april till början av maj anses vara den bästa tiden att plantera granar. Denna period gör det lättare för trädet att anpassa sig till transplantation, eftersom dess knoppar ännu inte har öppnats.

Tidig höst i slutet av augusti - början av september är också lämplig för plantering av julgranar, just nu är jorden mjuk, vilket bidrar till den snabba tillväxten av rotsystemet. Naturligtvis, om väderförhållandena tillåter det, kan du plantera om på sommaren, så länge det inte är för varmt och torrt. Det viktigaste är att vattna den förberedda platsen med en tillräcklig mängd vatten i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Först måste du mycket noga välja en plats för landning. Den mest lämpliga kan vara en som är väl upplyst av solen. Ett något skuggat område är också lämpligt för odling av barrträd. Det är i det öppna rummet som barrskönheten kan utvecklas i all sin skönhet.

Man bör komma ihåg att granen är ett högt träd, den kan nå 10 eller till och med 20 meter i höjd. På grund av denna höjd är elektriska ledningar ovanför det oacceptabelt. Kronens spännvidd är också stor, den kan nå 5 meter. Därför bör avståndet från landningsplatsen och byggnaderna vara så stort som möjligt, cirka 10 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bestämmer en plats för en gran bör du inte missa en viktigare punkt: landningsplatsen bör diskuteras med alla grannar på platsen för att inte orsaka besvär för någon. När allt kommer omkring kommer en gran, till och med en, att växa med tiden, och ännu mer om det finns flera av dem - de ska inte orsaka besvär för någon. Och granen själv måste växa i säkerhet.

Flera typer av granar i olika höjder kan planteras nära byggnader. De kan ersätta staketet på territoriet. Och en av de högsta granarna kan planteras där det är bäst att vila. Det kommer att bli en vacker inredning för både trädgården och den centrala viloplatsen. Under sina skuggiga grenar kan du bygga ett lusthus, bänk och strukturer för avkoppling och vila.

Bild
Bild

Emellertid kan granens närhet till andra frukt- och grönsaksplanteringar, eller till och med deras skugga, ha en negativ inverkan på tillväxten och frukten av dessa växter. Fallande nålar oxiderar jorden runt trädet, vilket kan vara skadligt för frukt.

En annan sak att komma ihåg är dränering. Sumpig jord är skadlig för barrträd och bidrar inte till deras tillväxt och utveckling. För gröna skönheter är det lämpligt att plocka upp mark där det inte finns något grundvatten i närheten.

Således kommer granen att slå rot beror på många faktorer. Från planteringsmaterialets kvalitet, från naturen i området och jordens surhet vid den nya landningsplatsen.

Bild
Bild

Hur får man ett träd ur marken?

Experter och trädgårdsmästare hävdar att åt är det mest hårda om de tas från sin naturliga miljö, det vill säga från den närliggande skogen. De har betydande fördelar jämfört med den köpta färdiga plantan - detta är en fullständig anpassning till lokala förhållanden, vilket gör att de kan ha ett högre motstånd mot negativa influenser som finns i ett visst område. Den snabba tillväxten och återställandet av skogsskönheternas vitalitet är mycket viktig för dem som genomgår regelbunden trimning.

Därför föredrar trädgårdsmästare och ägare av lanthus och tomter att transplantera skogsgran på deras mark.

När du går till skogen för ett barrträd måste du veta att de fluffigaste av dem växer i utkanten av skogen.

Och så valdes granen som jag gillade och undersöktes noggrant. Det måste vara fritt från skador och synliga hälsofel. En stor, mogen gran är inte lämplig för transplantation. En lågmätare tvååring är mer lämplig för detta ändamål, inte högre. Då kommer trädet bättre att överföra plantering till en ny plats, och sannolikheten för skador på plantans rotsystem minskar märkbart. Trots allt, ju äldre trädet är, desto längre är dess rötter och desto lättare är det att skada dem.

Bild
Bild

Den svåraste uppgiften är behovet av att gräva upp granen enligt alla regler. Trädet ska grävas runt stammen längs bredden på de största grenarna - hålets djup bör vara drygt en halv meter. Dra försiktigt ut planteringsmaterialet från det grävda hålet, medan du försiktigt håller i rotjorden. Vik sedan in klumpen med en bit bomullstyg som förberetts i förväg. Detta hjälper till att transportera plantan till transplantationsstället.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till den betydande skillnaden mellan skogsmarken, där granen växte, från den där den kommer att växa ytterligare, även om detta avstånd är litet. Transplantationen blir mer framgångsrik om du tar en viss mängd mark från själva hålet där plantan grävdes.

Om du gör ett märke på den södra sidan av det grävda trädets stam och sedan planterar det i samma riktning som tidigare, så kommer trädet att växa friskt och dess överlevnad blir mycket högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar på platsen

Vissa trädgårdsmästare föredrar att först plantera en gran i en kruka och sedan överföra den odlade till platsen. Det bör dock noteras att det på detta sätt är nästan omöjligt att ge trädet de nödvändiga förutsättningarna för övervintring. Rummet ska vara kallt, ljust och väl ventilerat, och lägenheten som är uppvärmd på vintern är för varm för att äta. Värmen under vinterperioden kan inte ge trädet ett viloläge - dess naturliga cykel kommer att störas, vilket hotar att torka ut eller det kommer att utveckla smärtsamma skott.

Det enklaste sättet är att transplantera en granplanta köpt i en behållare och direkt från växthuset. Den har 100% överlevnad på andra håll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns grundläggande regler för att transplantera träd. De är vanliga för alla - för dem som grävts i skogen, för inköpta plantor och för dem som odlas i krukor hemma.

För att processen ska gå enligt alla regler bör du förbereda i förväg:

  • organiska gödningsmedel;
  • beredd krukväxtjord;
  • torr sågspån för mulching;
  • dränering;
  • skyffel;
  • vattenbehållare (hink, vattenkanna).
Bild
Bild
Bild
Bild

Den korrekta transplantationsprocessen är följande:

  • cirka 10-15 dagar före transplantationen måste du förbereda ett hål som är en halv meter djupt och brett;
  • placera dränering i botten av hålet;
  • bered en jordblandning från identiska delar av jord, sand, torv och humus som grävts ut i skogen och tillsätt upp till 150 g organiskt gödselmedel till det;
  • häll blandningen över avloppet och fukta;
  • placera plantan ovanpå ett lager av krukväxtjord;
  • innan du fyller på med jord är det nödvändigt att noggrant sprida alla plantans rötter;
  • höja stammen något, fyll marken, jämna ut och tampa jorden;
  • toppa hålet med den återstående skogsmarken och häll rikligt med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Och nu, äntligen, dök en ny gran upp på platsen, som kommer att växa i många år, glädja människor med sin storhet och fylla luften med doftande tallkylhet varje varm dag. Granen måste vårdas noggrant från det ögonblick som plantan dyker upp på platsen, noga övervaka hur den rotar sig.

Under det första året vattnas små julgranar ofta och lite efter lite . När tillväxten fortsätter måste naturligtvis bevattningsregimen förändras.

Även om granen växer långsamt, behöver den fortfarande årlig beskärning, vilket inte bör förbises. Tidigt på våren har nya skott ännu inte börjat växa, förebyggande beskärning utförs för sanitära ändamål. Torra och sjuka grenar tas bort med beskärningssax eller häcksax. Och redan runt mitten av sommaren, efter slutet av tillväxten av nya skott, utförs en andra dekorativ beskärning. Om beskärningen utförs senast på mitten av sommaren, kommer snittarna att hinna dra ut till vintern.

Bild
Bild

När det gäller små julgranar behöver du inte klippa dem, utan nypa dem för hand. I slutet av våren och försommaren är unga skott fortfarande ömma och sköra, så du kan klara dig utan verktyg.

För att få trädet att växa mer frodigt behöver du bara klippa av dess topp och behandla platsen med kaliumpermanganat

En annan vårdningsregel förbjuder att klippa sidogrenarna för mycket. I en gran, under gröna grenar närmare stammen, faller nålarna snabbt av och nya knoppar bildas inte på dessa platser. Och oavsett årstid är det nödvändigt att ta bort "rostiga" grenar så snart de dyker upp.

Sådana årliga hårklippningar och klämningar gör det möjligt att noggrant undersöka dina barrträd, vilket gör att du kan identifiera sjukdomar i tid. När allt kommer omkring hotar de dem ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra sjukdomar hos granar är det nödvändigt att skapa gynnsamma förutsättningar för deras tillväxt och utveckling, inklusive behandling med läkemedel för att öka deras immunitet mot sjukdomar. Och utför också regelbundet rot- och bladförband med organiska gödningsmedel som är lämpliga för barrträd.

Utvecklingen av sjukdomar leds ofta av ohälsosamt planteringsmaterial, förekomsten av mekaniska skador i trädet, skador av insekter, samt felaktig plantering och analfabetisk vidare vård.

Unga växter är inte resistenta mot icke-infektiösa och infektionssjukdomar; bara med åldern ökar deras resistens. Därför spelas en viktig roll av vårens behandling av barrträd med användning av förebyggande preparat som friska träd behandlas med för att förhindra sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av alla olika sjukdomar bör svampinfektioner särskiljas, vilket ofta påverkar åt. Först smulas kronan, och ofta dör träden helt enkelt. Att bekämpa svampinfektioner är svårt, men det finns många välstuderade metoder.

Att noggrant ta bort sjuka grenar med skadade nålar är det första du ska göra. Behandla sedan jorden och det sjuka trädet med mycket effektiva bredspektrumfungicider som används för både profylax och behandling, liksom nya generationens mikrobiologiska preparat. Efter sådana procedurer rekommenderas behandling med specialiserade mycket effektiva naturliga biostimulantia för att förbättra immuniteten. De kommer att underlätta vården och hjälpa till att odla friska julgranar.

Men bara en specialist kan välja rätt läkemedel och hitta effektiva doser. Med ett oberoende val av läkemedel är det möjligt att skada inte bara granen och andra planteringar som växer nära den, utan även trädgårdsmästaren själv, som kommer att utföra bearbetning utan förberedelse och viss kunskap.

Det finns sjukdomar som inte kan botas, och trädet måste tas bort helt tillsammans med stubben, och jorden måste behandlas med fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ständigt tar hand om den transplanterade granen, vattnar den rikligt i värmen, kan du njuta av dess prakt och skönhet i många år, njuta av den helande aromen med fytoncider och eteriska oljor som rengör omgivande luft från toxiner och mikrober.

Rekommenderad: