När Och Hur Man Planterar Iris Igen? Transplantation Efter Blomning. När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Plantera Om Våren, Hösten Eller Sommaren?

Innehållsförteckning:

Video: När Och Hur Man Planterar Iris Igen? Transplantation Efter Blomning. När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Plantera Om Våren, Hösten Eller Sommaren?

Video: När Och Hur Man Planterar Iris Igen? Transplantation Efter Blomning. När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Plantera Om Våren, Hösten Eller Sommaren?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
När Och Hur Man Planterar Iris Igen? Transplantation Efter Blomning. När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Plantera Om Våren, Hösten Eller Sommaren?
När Och Hur Man Planterar Iris Igen? Transplantation Efter Blomning. När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Plantera Om Våren, Hösten Eller Sommaren?
Anonim

Iris är en av få blommor som förmodligen kan ses i nästan varje rabatt. På grund av sin otroliga och ovanliga skönhet, utseende och oöverträffade doft har den tagit sin plats i många stugor. Den här artikeln kommer att fokusera specifikt på iris, som populärt kallas "cockerels", samt hur och när de behöver transplanteras.

Särdrag

Iris är slående representanter för familjen iris. Tack vare uppfödarnas fruktsamma arbete finns det idag mer än 750 arter av denna växt i världen. Den har upprättstående löv och stora blommor. Utbudet av färger är mycket varierande. Här är några viktiga fakta om denna blomma.

  • Iris tillhör opretentiösa växter som inte kräver särskild vård. För att blomman ska må bra och växa är det tillräckligt att vattna den regelbundet, lossa jorden och ta bort ogräs.
  • Iris är inte rädd för frost och även i kallt väder känns det bra utomhus. Men den ska inte ha en hög surhetsgrad.
  • Denna blomma är termofil, den kommer att växa dåligt i ett skuggat område och dess blomning kommer inte att vara tillräckligt ljus och mättad.
  • Iris älskar vatten, men med måtta. Mycket fukt kan orsaka sjukdom.
  • Växten behöver matas. Du måste "skämma bort" honom med gödningsmedel 3 gånger om året. Den första befruktningen bör göras på våren, när irisen bara börjar gro från marken. I det här fallet kan du använda ett lättlösligt mineralgödselmedel. Det är nödvändigt att mata andra gången under perioden när knoppen börjar bildas. Men den tredje befruktningen sker under plantans växtsäsong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är transplantationen till för?

Liksom alla andra växter måste "hanar" transplanteras. Naturligtvis kan nybörjare och oerfarna blomsterodlare ofta fråga sig varför en transplantation behövs, verkligen kan en blomma inte växa på ett ställe under hela tiden. Behovet av transplantation är förknippat med aktiviteten i tillväxten av rotsystemet. Varje år har iris en ny rot upp till 12 centimeter lång på sig.

Så, i flera år, om du inte transplanterar, kommer rotsystemet att bilda en sluten "klump", vilket resulterar i att det inte kommer att ha tillräckligt med utrymme för ytterligare tillväxt och luft. Allt detta kommer att leda till att växten på grund av sin svaghet ofta blir sjuk och så småningom dör.

Det är därför det är mycket viktigt att transplantera iris, helst varje år. Du behöver bara separera de nya rötterna som bildas och plantera dem på ett annat ställe.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

En mycket viktig och brådskande fråga är tidpunkten för transplantationen. Vi måste välja rätt tid för detta. Någon hävdar att iris är opretentiös, så den kan transplanteras under vilken säsong som helst . Men erfarna trädgårdsmästare och sommarboende, som har odlat "hanar" i flera år och tittat på deras utveckling, har en annan uppfattning. De är övertygade om det den perfekta perioden för transplantation är våren, och det är bättre att göra detta i slutet av maj.

Du kan också transplantera på sommaren . Den optimala månaden för detta evenemang är juni. Denna manipulation kan också göras på hösten, och det är bättre att transplantera omedelbart efter blomningen.

Att transplantera iris med knoppar som är i blomningsprocessen avråds starkt. Innan transplantationen måste knopparna klippas av tillsammans med hälften av bladen.

Bild
Bild

Val av sittplats

Naturligtvis är den valda platsen av stor betydelse för korrekt tillväxt och vacker blomning av iris. När du beslutar om honom måste du ta hänsyn till typen av växt, eftersom en av dem kanske älskar en ljus och torr plats, medan den andra tvärtom föredrar att vara i skuggan. När du planterar om "hanar" i öppen mark från en plats till en annan måste du tänka på:

  • grundvattennivå;
  • jordens surhet;
  • mättnad av jorden med syre;
  • mängden solljus som kommer att träffa växten.

När platsen har bestämts måste den förberedas för plantering av iris cirka 3 veckor före processen. Marken måste grävas upp, allt ogräs och skadedjur tas bort. Marken bör befruktas, du kan använda torv och sand.

Om det behövs hjälper kalk till att minska surhetsgraden, den behöver en mycket liten mängd, träaska och dolomitmjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att tillsätta gödselmedel till jorden innan du transplanterar. Jorden för iris kan befruktas:

  • "Kristalon";
  • "Ammophos";
  • "Akvamarin";
  • Azofoskom;
  • "Kemir";
  • "Sudarushka".

Dessa mineraltillskott innehåller en tillräcklig mängd fosfor, kalium, magnesium, mangan, järn, koppar. Om du följer dessa riktlinjer för att välja en landningsplats kan du vara säker på att det kommer att göras korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Så det är dags att besluta om de grundläggande reglerna och prata om hur man korrekt gräver, delar, förbereder sig för transplantation och planterar iris. Välj en plats att överföra. Tidigare har vi redan pratat om hur man korrekt bestämmer växtens framtida livsmiljö. Förbered platsen och tillsätt alla nödvändiga mineraltillsatser och ämnen till jorden. Därefter måste du förbereda själva växten för transplantation. Processen att förbereda en "kuk" består av flera steg.

  1. Det första steget är att helt gräva ur växten som ska transplanteras. Detta kan göras med en spade eller höna. Gräva ur den noggrant för att inte skada knölarna.
  2. Den utgrävda busken måste delas upp i ungefär lika stora delar. Uppdelningen av rhizomer är nödvändig så att var och en av delarna har sin egen redan formade rosett med rötter.
  3. Varje enskild länk ska sköljas väl och rotsystemet inspekteras så att det är säkert och bra. Om en skadad eller stor del av roten hittas måste den tas bort - skär av med en kniv.
  4. Därefter bör du ta itu med bladen. De skärs i en vinkel på ett sådant sätt att det visuellt utförda snittet liknar en fläkt.
  5. Efter det måste du desinficera. För att göra detta, förbered en manganlösning med tillsats av ett speciellt formulerat läkemedel som kallas "Maxim". Du kan köpa den i vilken specialaffär som helst.
  6. En blomma som redan är förberedd för plantering kan placeras i öppen mark på en ny plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter alla manipuleringar måste du förbereda hålen, vars avstånd bör vara minst 45 centimeter från varandra. Detta avstånd är nödvändigt för att rotsystemet ska kunna utvecklas och växa utan hinder. Du kan plantera den resulterande delen av växten i de färdiga hålen, men du behöver inte begrava knölarna djupt i marken. Vattna varje brunn efter plantering. Som du kan se är planteringsprocessen ganska enkel och tar inte mycket tid.

Den dag du planerar att transplantera ska vara torr, varm och inte regnig . En regnig dag är inte lämplig på grund av att fukt kan ackumuleras nära hålen och negativt påverka processen för växtanpassning på en ny plats.

Valet av grannar för iris måste också närma sig mycket ansvarsfullt. "Petushki" kan planteras nära lök, pioner och vallmo, magnolia och björk, flox, lavendel, pil och klematis.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter att växten har transplanterats är det nödvändigt att sköta den ordentligt. Följ dessa riktlinjer:

  • iris som transplanterats på hösten behöver vattnas sällan, bara om det inte har regnat länge;
  • under den kalla årstiden är det inte nödvändigt att befrukta jorden i irisens livsmiljö; det finns heller inget behov av mineraltillskott på vintern;
  • iris är en frostbeständig växt som inte alls är rädd för ett kraftigt temperaturfall, därför behöver den inte isolering;
  • efter viloläge, när den varma årstiden kommer, måste "hanar" matas tills de blommar, och under blomningsperioden behöver de ofta vattnas.

Glöm inte att noggrant inspektera växten visuellt för att se till att den inte har angripits av olika skadedjur och inte blivit sjuk. Iris är mest mottagliga för sådana sjukdomar:

  • rhizoctonia;
  • fusarium;
  • fusariumröta;
  • botrytis;
  • heterosporiasis;
  • bladfläck;
  • rost.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur attackeras oftast "hanarna" av:

  • bladlus;
  • skopa;
  • trips;
  • Björn;
  • knäpparlarv;
  • kivsyak;
  • skalbagge, skalbagge;
  • slem.

För att bekämpa var och en av ovanstående skadedjur och sjukdomar finns metoder och läkemedel för förebyggande och behandling. Så snart du märker att ett annat fientligt liv har uppstått på växten, ska du inte slösa en minut på att springa till en specialaffär och köpa det nödvändiga läkemedlet.

Om du bearbetar växten i tid kommer det troligtvis att fortsätta växa och glädjas ytterligare.

Rekommenderad: