När Och Hur Man Transplanterar Björnbär? Dess Transplantation Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Det Till En Annan Plats I Moskva -regione

Innehållsförteckning:

Video: När Och Hur Man Transplanterar Björnbär? Dess Transplantation Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Det Till En Annan Plats I Moskva -regione

Video: När Och Hur Man Transplanterar Björnbär? Dess Transplantation Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Det Till En Annan Plats I Moskva -regione
Video: How to Transplant Blackberry Plants in the Spring 2024, April
När Och Hur Man Transplanterar Björnbär? Dess Transplantation Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Det Till En Annan Plats I Moskva -regione
När Och Hur Man Transplanterar Björnbär? Dess Transplantation Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Det Till En Annan Plats I Moskva -regione
Anonim

Från en buske trädgårdbjörnbär kan du samla upp till 6 kilo läckra och friska bär. Denna kultur växer snabbt, så varje trädgårdsmästare möter så småningom behovet av att transplantera en växt.

Bild
Bild

Behöver jag transplantera?

I sin naturliga miljö kan björnbärsbuskar växa på ett ställe i upp till 30 år, men i trädgården är det nödvändigt att transplantera bären och göra detta vart tionde år. Således föryngras växten, du kan föröka den om det behövs.

Alltför täta buskar, som har vuxit med tiden, är föremål för transplantation . Ibland beror ändringen av plats på ombyggnaden av webbplatsen.

För att processen ska passera säkert för björnbär måste du följa en speciell algoritm.

Först avlägsnas busken helt med rotklumpen från jorden, sedan beskärs skotten, och först efter det placeras växten igen i jorden på en permanent växtplats. Det är viktigt att se till att rothalsbandet är på samma nivå under plantering som tidigare.

Björnbär transplanteras på våren och hösten, det är värt att välja den optimala tiden beroende på bostadsregionen och de klimatförhållanden som observeras i området

Bild
Bild

Om du transplanterar en växt på våren, kommer det att ha tillräckligt med tid att slå sig ner på en ny plats för att lägga ner ytterligare rötter tills nästa frost . Detta alternativ är tillgängligt i de norra regionerna och där kylan kommer tidigt. Den enda nackdelen med en tidig björnbärstransplantation är att det är svårt att bestämma den exakta tiden när det är värt att starta proceduren för att överföra växten till en annan plats. Det är mycket viktigt att välja ett ögonblick när jorden redan har värmts upp tillräckligt, men saftflödet i skotten har ännu inte börjat.

Vid en tidig transplantation bör inte mycket gödselmedel placeras i planteringshålet. De skadar rotsystemet hos det ännu inte mogna björnbäret, och det kan helt enkelt dö.

I söder, i trädgårdarna, görs överföringen av bär på hösten.

Bild
Bild

Det finns tillräckligt med värme här så att växten snabbt kan anpassa sig till en ny plats . Under sommaren får den den nödvändiga mängden näringsämnen och är redo att byta plats. Men det är nödvändigt att utföra en transplantation två månader före frostens början. Och även om du har en frostbeständig sort är det bättre att täcka den för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Det är inte så lätt att välja rätt tid för omplantering av björnbär på våren och hösten. Om detta är den södra regionen kan du utföra proceduren i oktober, i Moskva -regionen är det bättre i september.

Det är särskilt nödvändigt att vara särskilt försiktig med vårtransplantationen, eftersom det är nödvändigt att välja rätt tid under dessa månader, så att jorden redan är tillräckligt varm och saftflödet ännu inte har börjat. I de norra regionerna guidas trädgårdsmästare ofta inte av kalendern, utan av att titta på vädret.

I april kan du starta proceduren, i maj är det inte längre värt det, eftersom skottens tillväxtfas börjar.

Det är mycket lättare med hösttransplantation av bärbuskar: för söder är det slutet av september och början av oktober . I andra regioner bör minst 60 dagar vara kvar innan den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Processen att byta plats för en björnbär sker i två steg. På det första utförs förberedande arbete, på det andra transplanteras växten direkt. Oavsett sorten är den första etappen densamma för alla buskar, den innehåller:

  • val av en webbplats;
  • markberedning;
  • växtberedning.
Bild
Bild

Platsval

Inte varje plats på platsen är lämplig för plantering av den beskrivna växten. Det spelar ingen roll om en ung eller en vuxen växt tolereras. Blackberry älskar solen, gillar inte drag och stor ansamling av grundvatten. Av denna anledning är en plats som är väl skyddad mot nordvind lämplig för den, där solen stannar mestadels och grundvattnet är långt från ytan.

En liten kulle anses vara ett bra alternativ, vilket perfekt skyddar björnbäret från översvämning

Det är bättre att göra ett litet spår runt busken, där vattnet som är nödvändigt för normal tillväxt och fruktbildning kommer att lagras.

Bild
Bild

Idealiskt substrat för denna växt:

  • lerjord;

  • sandig lerjord.

Plantera inte björnbär i områden där nattskugga eller andra bärgrödor tidigare växte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

Denna etapp innefattar flera viktiga aktiviteter

Om jorden inte är lämplig för pH -nivån måste den korrigeras innan busken planteras . I det här fallet hjälper järnsulfat, vilket gör jorden mindre sur. För 10 kvadratmeter krävs ett halvt kilo medel. Om det inte finns något järnsulfat till hands är det tillåtet att använda svavel; på samma mark används 0,3 kg av produkten. I det andra fallet kommer effekten inte att synas omedelbart, så det är värt att börja i slutet av hösten så att marken är klar för plantering till våren. Om surhetsgraden är för låg, tillsätts kalk till jorden under hösten.

Bild
Bild

Var noga med att gräva jorden till djupet av spaden . Alla rötter och skräp tas ur marken.

Bild
Bild

Efter grävning placeras kompost på markens yta . Dess tjocklek bör vara minst 10 cm. Ovanpå, ytterligare 3 centimeter organiskt material, helst krossat. Du kan göra i detta skede och komplexa förband, som innehåller en stor mängd kalcium, fosfor och magnesium.

Bild
Bild

Efter en tid (vecka) förberedde området för plantering , grävde upp igen.

Bild
Bild

Den näst sista händelsen är att vattna landet och täcka det . Skiktet ska vara minst 8 cm, så mycket behövs för att organiskt gödningsmedel snabbt ska gå och ge upp sina näringsämnen till jorden.

Bild
Bild

Björnbäret måste planteras bredvid spaljén . Sådant stöd är helt enkelt oumbärligt. Du kan omedelbart installera en metallram längs vilken bären kommer att traska i framtiden.

Bild
Bild

Växtberedning

Planteringsmaterial måste också förberedas ordentligt innan det sänks ner i marken. Busken som ska överföras avlägsnas från marken med en rotkula och jord. För att skada så få rötter som möjligt, gräva in så långt som möjligt från den centrala stammen.

Efter att björnbären har grävts bort tas alla skott bort vid roten. Inga stubbar bör finnas kvar, sedan blir nedskärningarna en gynnsam miljö för insekter.

Om du planerar att transplantera en flerårig växt som har växt ordentligt, kan den delas och planteras.

Detta är en av avelsmetoderna för denna bärbuske. Men om växten är mycket gammal kan den inte delas.

En skarp kniv behandlad med ett desinfektionsmedel används för att skära rotsystemet . Du kan använda enkel blekmedel i detta fall. Varje ny division måste ha minst 2 grenar, eller ännu fler.

Bild
Bild

Transplantationsteknik

Beroende på den tid som har valts för att transplantera bären till en ny plats, används en egen teknik. Om du transplanterar björnbären till ett annat ställe tanklöst, utan att följa jordbruksteknikens grundläggande regler, kan det helt enkelt inte slå rot och dö på vintern.

Bild
Bild

Vår

Denna tid är idealisk för nybörjare trädgårdsmästare, eftersom det kommer att finnas gott om tid innan vintern för busken att slå rot, slå rot och acklimatisera. Det är väldigt enkelt att göra allt rätt, du behöver bara studera tekniken.

  • I den första etappen genomförs planeringen av platsen . Vuxna stora trädbjörnbärsbuskar kan ordnas i rad. Beroende på växternas sort och höjd kan avståndet mellan dem och sängarna variera. Vanligtvis är det minst 180 cm och inte mer än 3 meter. Bättre när klyftan är större än mindre. Om detta är en upprätt sort, är det värt att plantera minst 2 meter bort, om det kryper, då 3 m.
  • När du skapar ett planteringshål, se till att titta på rotkulans storlek . Om det är en skiljelinje, är ett djup på 50 cm tillräckligt för normal tillväxt och utveckling. För buskar, som är flera år gamla, förbereds ett djupare och bredare hål, där ett ganska utvecklat rotsystem av växten ska passa. Du kan göra en skyttegrav på 50 cm djup.
  • En komposthink placeras längst ner i varje grop eller mineralgödselmedel i mängden 100 g per planta.
  • En tidigare grävd björnbärsbuske placeras i en planteringsgrop och fylls upp i flera steg . Först till mitten, eftersom detta första lager måste tampas och vattnas. Således avlägsnas luftfickor. Därefter är rhizomen helt stängd till nivån på rothalsbandet.
  • Växten måste vattnas och jorden runt är täckt med mulch.
Bild
Bild

Höst

Dags för en hösttransplantation är efter skörd. Det bör finnas tillräckligt med tid före den första frosten för att växten ska slå rot. Proceduren är densamma som för vårtransplantationen, det finns inga skillnader.

Det enda som är värt att komma ihåg är att en växt som flyttades till en ny plats under hösten kommer att behöva skydd för vintern . Du kan använda mulch för detta, det läggs på bagageutrymmet.

Gran- eller tallgrangren skyddar väl mot frost och snö. Vissa trädgårdsmästare föredrar att använda ett speciellt fiberduk.

Hösten är den perfekta tiden för plantering av sticklingar, som erhölls från rottillväxten . Bekvämligheten ligger i det faktum att det inte är nödvändigt att störa den gamla busken, och med en sådan plantering bevaras växtens sortkvaliteter. Du kommer inte att kunna använda denna metod med björnbär som sprider sig eftersom de inte bildar rotväxt.

Bild
Bild

Sommar

På sommaren transplanteras björnbär sällan, och det finns en anledning till det - överlevnadsgraden för sådana växter är liten. När det är varmt börjar björnbär, tagna ur marken, omedelbart att vissna och torka, det är mycket svårare för dem att anpassa sig till en ny plats. För att allt ska fungera måste trädgårdsmästaren uppfylla flera villkor.

  • Planteringen sker antingen tidigt på morgonen eller på kvällen efter att solen gått ner.
  • Så snart växten grävs ur jorden måste den planteras omedelbart, så ett hål i den nya platsen förbereds i förväg. Var noga med att gömma björnbären från solen och vattna rikligt.
  • Vattning utförs varje dag, eller det är möjligt 2 gånger - på morgonen och på kvällen, om värmen är outhärdlig.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter transplantation behöver björnbärsbuskarna inte särskild vård. Alla procedurer är standard, inklusive vattning, beskärning.

Vatten ger växten mycket och ofta, men det är bättre att glömma gödningsmedel ett tag . Ett svagt rotsystem kommer ännu inte att klara toppdressing och kommer troligen att bli bränd. Först när plantorna blir starka och rotar sig väl kan vi prata om gödningsmedel. Sedan tas de in enligt standardschemat för denna anläggning, flera gånger om året.

På våren och hösten kräver den transplanterade busken sanitär och formativ beskärning. Var noga med att placera fransarna på spaljéerna så att de inte sprider sig längs marken.

Bild
Bild

Innan det kalla vädret börjar, avlägsnas stöden och björnbären läggs på marken och om möjligt täckas med grangrenar eller mulch.

Gallkvalster angriper denna växt på sommaren, därför bearbetas buskar under denna period . Alla insektsmedel som finns på marknaden är lämpliga. En lösning av insekticid tvål, infusion av vitlök hjälper mycket. Speciella trädgårdsoljor används ofta.

I augusti måste björnbärsbuskar härdas. På kvällen, när solen går ner, hälls de över med kallt vatten.

För nästa säsong behöver björnbär kaliumgödsel . Gödsel appliceras på våren, när blommor dyker upp.

Om trädgårdsmästaren uppfyller alla rekommendationer, kommer hans buske perfekt att slå rot på en ny plats och kommer att bära frukt regelbundet.

Rekommenderad: