Hur Transplanteras En Cederträ? Korrekt Transplantation Av Cederträ Till En Annan Plats Under Sommaren Och Våren. Är Det Möjligt Att Transplantera Det Från Skogen Till Platsen?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras En Cederträ? Korrekt Transplantation Av Cederträ Till En Annan Plats Under Sommaren Och Våren. Är Det Möjligt Att Transplantera Det Från Skogen Till Platsen?

Video: Hur Transplanteras En Cederträ? Korrekt Transplantation Av Cederträ Till En Annan Plats Under Sommaren Och Våren. Är Det Möjligt Att Transplantera Det Från Skogen Till Platsen?
Video: Transplanting Small Oak Tree 2024, April
Hur Transplanteras En Cederträ? Korrekt Transplantation Av Cederträ Till En Annan Plats Under Sommaren Och Våren. Är Det Möjligt Att Transplantera Det Från Skogen Till Platsen?
Hur Transplanteras En Cederträ? Korrekt Transplantation Av Cederträ Till En Annan Plats Under Sommaren Och Våren. Är Det Möjligt Att Transplantera Det Från Skogen Till Platsen?
Anonim

Cederträ är ett ganska populärt barrträd som tillhör familjen tall. Den växer i Fjärran Östern, Krim och Sibirien, liksom i Medelhavsländerna. Många ägare av hus och sommarstugor är intresserade av hur man korrekt transplanterar en cederträ till en annan plats, oavsett om den kan transplanteras från skogen till en tomt. Låt oss stanna mer på detta i vår artikel.

Bild
Bild

Särdrag

Cedar är mycket efterfrågad bland ägare av personliga tomter. Den kan nå en höjd av 50 meter och leva i 500 år . Många människor älskar helt enkelt utsökta pinjenötter. De används ofta för kulinariska och medicinska ändamål.

Idag är cederträ ganska vanligt både på trädgårdstomter och i naturen.

Bild
Bild

Cederträ tillhör monoecious träd . Kronan är ganska spretig och frodig. Nålarna är nålformade och barken har en mörkgrå nyans. Tuffa och taggiga nålar kan vara blågröna, mörkgröna eller silvergrå. Cederfrön representeras av kottar med en oval-långsträckt eller cylindrisk form. Redan under andra eller tredje året är de ätbara. Men cederens blomning sker på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplant nyanser

Även i de tidiga utvecklingsstadierna kan ceder redan transplanteras. Detta träd växer ganska snabbt . Så, höjden på en planta upp till 1 år kan nå en meter. Av denna anledning avråder experter från att fördröja transplantationen. Bättre att göra det tidigt.

Det bästa sättet att köpa en planta är från ett skogsbruk eller en plantskola. Det rekommenderas inte att gräva upp ett litet träd i skogen - som regel slår sådana exemplar inte rot och dör.

Bild
Bild

Processen att transplantera en cederträ till ett permanent boende inkluderar flera steg

Markberedning . Inledningsvis bör du vara uppmärksam på marken. Det bör grävas upp och befruktas innan du planterar ett träd. Du kan befrukta jorden med humus, torv eller aska, medan det är bättre att använda dessa komponenter i tur och ordning och inte alla tillsammans. Efter det är det värt att sprinkla platsen för plantering med färsk bördig jord. När ett hål grävs för omplantering ska 1/3 av delen vara färsk jord.

Bild
Bild

Förbereda gropen för transplantationen . Om du behöver transplantera ett träd på våren, bör hålet vara 60x60 cm stort. Det är värt att komma ihåg att hålets bredd kan justeras något, men dess djup bör vara minst 60 cm. Om denna regel försummas, då kommer rotsystemet inte att kunna förankra ordentligt.

Bild
Bild

Återfuktar jorden . När hålet är klart för plantering är det värt att hälla tillräckligt med vatten i det för att fukta det ordentligt. En hink vatten räcker.

Bild
Bild

Direkt transplantation . Ursprungligen bör cedern grävas, samtidigt som man försöker att inte skada rotsystemet. Cederns rötter kommer att vara med en jordklump, i princip finns det inget att oroa sig för, men det är bättre att rengöra marken lite. Men om du överdriver det kan du förlora små rötter.

Bild
Bild

Det är bättre att transplantera cedern tillsammans , så det är värt att ringa en vän eller någon från din familj. Så, en person håller trädet upprätt, medan det är viktigt att hålla det rakt. Efter detta måste trädet sakta sänkas ner i hålet. Den andra personen gräver redan, medan det är värt att bilda en liten knöl nära stjälken. Det är värt att begrava cedern med färsk jord. Det måste tampas och hällas i en ny, medan klappningsrörelser bör göras, gradvis flytta från hålets kanter till mitten.

Bild
Bild

Genom att arbeta tillsammans när du transplanterar en ceder kan du förbereda hålet ordentligt, samt plantera ett träd jämnt. Detta är mycket viktigt, för vid minsta lutningsvinkel kommer cedern så småningom att luta åt sidan, vilket kan bli osäkert med tiden.

Efter plantering är det värt att mata trädet igen . Detta görs vanligtvis den tredje dagen. Det är värt att använda organiskt gödningsmedel, vilket främjar snabb rotning och tillväxt. Fröplantor behöver noggrann vård, eftersom det hjälper till att rädda dem från att torka ut.

Bild
Bild

Planteringstidpunkt

Det är viktigt att inte bara välja rätt plats för cedern, utan också tidpunkten för avstigning. Experter rekommenderar att man gräver ett hål för plantering på hösten . När vintern kommer kommer hålets väggar att bryta igenom med frost och jorden desinficeras. Om det inte är möjligt att göra detta på hösten, är en transplantation möjlig både på våren och sommaren, men hålet måste grävas ut minst två veckor i förväg, vilket gör att det kan ventileras väl. Och även hålets väggar kommer att bli lösare, vilket bara kommer att vara ett plus.

Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Det är lätt att ta hand om cedern i landet, om du följer följande expertråd.

  • Ett nytransplanterat träd behöver noggrann vattning, jorden måste vara fuktig.
  • Det är bättre att använda mineralgödselmedel för utfodring.
  • Om du behöver transplantera en planta från en kruka i landet, är det bättre att vattna den väl så att du enkelt kan få en planta för transplantation.
  • För att ge plantan stabilitet kan du begrava en pinne bredvid den och sedan knyta en cederträ till den.
  • Om plantan har växt under växthusförhållanden behöver den skyddas mot direkt solljus. En bra lösning skulle vara att ha ett trägitter.
  • Om inmatningsprocessen går bra kommer cedernålarna att ha en mörkgrön nyans. I genomsnitt bör ett träd växa 10-15 cm på ett år.
  • Du måste övervaka närvaron av ett lager av mulch och, om det behövs, lägga till det, vilket kommer att bidra till utvecklingen av äventyrliga rötter. Mulch gör ett utmärkt jobb med huvuduppgiften - för att hålla fukt inne i jorden måste denna rekommendation följas om cedern planteras på sandig lerjord.
  • Gräva inte upp jorden nära trädet för att undvika att skada cedertrotsystemet. Lätt lossning av toppskiktet är tillåtet.
  • Det är förbjudet att ta bort sidogrenar, eftersom cedertillväxten direkt beror på antalet nålar och grenar.
  • Cedar blir sällan sjuk, men undantag är möjliga: det händer att ett träd lider av en liten hermesinsekt. Om klumpar märks på nålarna, som från bomullsull, bör du genast tvätta bort dem med vatten och sedan använda läkemedlet "Actellik".

Rekommenderad: