Hur Transplanterar Man Ett Tall? Transplantera Tall Från Skogen Till Platsen. När Och Hur Man Planterar Ett Träd På Våren Och Sommaren? Hur Matas Efter Plantering?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanterar Man Ett Tall? Transplantera Tall Från Skogen Till Platsen. När Och Hur Man Planterar Ett Träd På Våren Och Sommaren? Hur Matas Efter Plantering?

Video: Hur Transplanterar Man Ett Tall? Transplantera Tall Från Skogen Till Platsen. När Och Hur Man Planterar Ett Träd På Våren Och Sommaren? Hur Matas Efter Plantering?
Video: Från frö till träd - arbetet på en plantskola 2024, Maj
Hur Transplanterar Man Ett Tall? Transplantera Tall Från Skogen Till Platsen. När Och Hur Man Planterar Ett Träd På Våren Och Sommaren? Hur Matas Efter Plantering?
Hur Transplanterar Man Ett Tall? Transplantera Tall Från Skogen Till Platsen. När Och Hur Man Planterar Ett Träd På Våren Och Sommaren? Hur Matas Efter Plantering?
Anonim

Tall är en vintergrön smal skönhet. Hon kan bli en värdig dekoration av vilken tomt som helst, hon passar framgångsrikt in i alla slags kreativa lösningar av landskapsdesigners. Barrträd skapar inte bara en unik visuell accent av landskapskompositionen, utan stärker också jorden och mättar den omgivande luften med fytoncider . Dessa flyktiga ämnen har en gynnsam effekt på det centrala nerv-, kardiovaskulära och andningssystemets funktion. Många ägare av stora markområden planterar inte ett, utan flera barrträd på deras mark.

Bild
Bild

Rätt tid

Den bästa tiden att plantera tall är under vårsäsongen (mitten av april - början av maj) . Barrträdens rötter rotar mycket svårare än plantor av blommande träd (ek, lind, bergaska). På våren och sommaren, under en varm period, kommer ett ungt tall att ha tid att härda sig väl och börja utvecklas framgångsrikt. Du kan transplantera ett tall i början av hösten, för mittfältet är detta perioden från cirka 20 augusti till 20 september … Vid denna tidpunkt observeras stabila indikatorer på luftfuktighet och temperatur i naturen. Under sådana förhållanden tolererar plantorna lättare att transplantera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överensstämmelse med tidpunkten för transplantationen är en viktig punkt . Om de optimala datumen för vårplantering av någon anledning missas och i juni passade ett lämpligt tall i skogen, bör du inte riskera det, eftersom roten försvagad av transplantation kanske inte klarar plantans näring. under den aktiva tillväxtperioden. Det är nödvändigt att lämna ett märke på trädet och återkomma för det tidigt på hösten i tid.

När de transplanteras på senhösten kommer rötterna inte att hinna rota innan stabilt kallt väder börjar, trädet kommer inte att kunna övervintra och dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man och gräver upp en planta?

Det enklaste sättet är att köpa tallplanteringsmaterial av den valda sorten i en specialaffär, med rötter packade i en behållare. Så du kan ta hem trädet utan problem och plantera det i enlighet med botanikernas rekommendationer.

Det är dock inte alltid möjligt att köpa plantor. Många amatörträdgårdsmästare föredrar att transplantera barrträd från den närliggande skogen. Det är bättre att välja plantor för att transplantera till din webbplats från skogskanten eller från skogskanten. Det bör komma ihåg att djupet på plantrotens rotrot är ungefär lika med plantans höjd, och rotsystemet i bredd står i överensstämmelse med spannet på trädets nedre grenar.

Plantornas ålder för bästa överlevnad är 2-3 år, höjden är 50-70 cm . Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du väljer små växter, eftersom de är lättare att gräva upp och transportera från skogen till din webbplats än stora. Men nu har valet gjorts, den optimala tiden har kommit, det är dags att gå till skogen för ett tall.

Det är viktigt att behålla trädets orientering mot kardinalpunkterna. Ta med dig en kompass om du har svårt att bestämma kardinalpunkterna i skogen utan den. Bestäm med kompassen på trädet en gren som pekar norrut, lämna ett märke på den (band, spets, snöre). Vid landning på en ny plats bör den markerade grenen också riktas mot norr (det är lätt att kontrollera med kompassen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att gräva ut plantan med en stor (cirka 20 kg) jordklump för att inte störa rotsystemet . Du behöver en hink, en bajonettspade, duk (säckväv, duk), någon form av behållare (ett stort handfat kommer att göra, en stark kartong från hushållsapparater). I torrt väder, innan du gräver, måste du vattna trädet med en hink vatten. Först måste du gräva i ett tall i en cirkel till bredden på de nedre grenarna. Då måste du långsamt, med omsorg, gräva runt omkretsen så djupt som möjligt.

Glöm inte att tall har en lång taproot . När man går tillräckligt djupt måste man hitta roten under rötterna med handen för att inte oavsiktligt skada den med en spade. Då måste trädet med jorden höjas något med en spade, som en spak, som förhindrar jordklumpen från att sprida sig, ta med säckväv under spaden och linda försiktigt in klumpen. Håll trädet vid stammen, ta försiktigt bort plantan tillsammans med jorden insvept i duk, lägg rötterna i en påse, bandage och lägg i en förberedd behållare för transport.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svårigheten att gräva är att barrträdens rötter kontakt med friluft är kategoriskt kontraindicerat, eftersom en speciell mycorrhiza-svamp dör på 10-15 minuter , utan vilken det är omöjligt att mata tallarna, kommer det inte att rota sig och kommer att dö mycket snart. Om det inte fungerade med en jordklump, smulade jorden och rötterna var nakna, de måste omedelbart fuktas, lindas in i en våt trasa och får inte torka ut, ständigt fuktiga under transport.

Innan du planterar kan du doppa rötterna i Kornevin -lösningen, men du måste vara beredd på att det kommer att vara svårt för en sådan planta att slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska du transplantera?

För att tallarna ska slå rot väl måste du hitta en lämplig plats för den. Tall älskar sandig och sandig lerjord med surhet nära neutral (pH-värde 5, 5-6, 5) , föredrar soliga områden . För avstigning är det bättre att ta plats på en kulle än i ett lågland, utan träsk och högt grundvatten. Tung lera eller saltlösning är inte lämplig för odling av tall, och bördig trädgårdsjord är inte lämplig.

I de flesta fall planteras tallar runt tomtens omkrets . Om du planerar att odla flera träd, bör området för dem vara tillräckligt för att hålla ett avstånd mellan dem på 3,5-4 m för höga sorter och 1,5-2 m för lågväxande sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kraftfulla rotsystemet hos en vuxen stark ephedra, belägen nära markytan, kan vända ut jordlager, förstöra trädgårdsvägar, tränga in i husets grund och skada det, därför är det omöjligt att plantera tall direkt byggnadens närhet. Dessutom finns det en möjlighet att blixtnedslag träffar ett högt tall under åskväder på sommaren, ett hartsaktigt träd kan ta eld och elden kan lätt sprida sig till bostäder om trädet växer nära. Enligt brandsäkerhetsstandarder bör höga träd planteras på ett avstånd av minst 10 m från byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bestämmer dig för att plantera ett tall på platsen måste du ta hänsyn till det ögonblick som trädet kommer att ta fler och fler resurser under växten, och när det växer kommer ingenting att växa runt det inom en radie av 5- 6 m. Fruktplantager växer utan problem i närheten av ett tall bara när de planteras på lämpligt avstånd.

Att transplantera ett ungt tall från skogen till din sommarstuga är inte så lätt som det kan tyckas vid första anblicken. För att proceduren ska lyckas, det är nödvändigt att utföra förberedande arbete innan du gräver en planta i enlighet med vissa regler och rekommendationer från specialister så att det lilla tallet inte dör på grund av stressen och misstagen.

Allt bör tänkas ut i förväg: planteringsplatsen är korrekt vald och förberedd, tiden för att gräva ut plantan bestäms, rätt transport säkerställs, rekommendationerna för efterföljande vård studeras. Detta påverkar direkt resultatet - överlevnadsgraden, normal utveckling och dekorativitet hos den unga ephedran. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att minska tidsintervallet från grävning till plantering i marken, detta påverkar rotsystemets livskraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

En rymlig planteringsgrop bör förberedas i förväg, dess dimensioner bör överstiga storleken på rotsystemet med cirka 1,5-2 gånger … Ett dräneringsskikt (ca 20 cm) läggs i botten, för detta kan du ta fint grus, expanderad lera. Sedan kan du lägga humus (ca 450-500 g). För att rötterna inte ska röra gödningsmedlet måste humus täckas med ett lager jord (upp till 10 cm) efter omrörning av 20-50 g kvävegödsel i jorden. Sedan måste du hälla en halv hink vatten i gropen. Vid omplantering av tallar till en annan plats är det viktigt att föra de nya förhållandena så nära som möjligt till de gamla.

Professionals rekommenderar att du fyller planteringshålet med jord som tagits från skogen på platsen för trädets tidigare livsmiljö. Detta kommer att ge växten en normal "vanlig" kost.

Bild
Bild

Plantan, tillsammans med en jordklump, installeras i mitten av gropen. Trädet placeras med hänsyn till orienteringen till kardinalpunkterna på samma sätt som det växte i skogen. Rothalsbandet bör vara cirka 2 cm över marknivån. I framtiden kommer jorden att plantera och rothalsbandet närmar sig marknivån.

Skogsjord, hämtad från platsen där tallarna växte, hälls jämnt i gropen, komprimerar jorden runt stammen, vattnas rikligt med vatten vid rumstemperatur och mulkar stamcirkeln med naturmaterial: nedfallna nålar, krossad bark, trä chips, små chips. För att undvika brännskador från vårsolen måste plantorna vara skuggade tillfälligt . För att göra detta kan du anpassa en stor keps gjord av säckväv, ett gammalt bomulls- eller linnelakan eller något liknande. I trädgårdscentra kan du hitta speciellt täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter transplantation behöver ett ungt träd ordentlig vård så att det framgångsrikt slår rot och växer en värdig dekoration av trädgårdslandskapet. Det är inte svårt att ta hand om barrträd, det räcker med att organisera rätt vattning, utfodring och beskärning av växten.

Vattning

För att plantan ska rota väl och växa måste den vattnas rikligt under de första 2-3 dagarna efter transplantationen . Om det är vår är det inte nödvändigt med ytterligare vattning, vanligtvis har tallarna tillräckligt med fukt från säsongsregn, vattendragning är inte tillåten. Om sommaren visade sig vara torr, bör ett ungt tall vattnas efter behov under roten och strö över en vattenkanna över kronan. Om de transplanterades på sensommaren - tidig höst, vattnas plantorna en gång i veckan så att rotsystemet är bättre förberett för övervintring och inte fryser. Cirka 2 veckor före början av stabil frost stoppas vattningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Det är inte nödvändigt att mata tallarna direkt efter transplantationen, nödvändigt gödselmedel läggs direkt i planteringsgropen. I framtiden, när unga nålar börjar växa, kan du mata plantorna med komplext mineralgödselmedel eller speciellt gödselmedel för barrträd. Du måste veta det tall kan inte matas med färsk gödsel, örtinfusioner, fågelspillning … Med tiden, under tallen, från de fallna nålarna, ett slags barrströ som inte behöver tas bort eftersom det fungerar som en näringskälla för trädet och hindrar växtens rötter från att torka ut.

Bild
Bild

Beskärning

För ephedra krävs ingen särskild beskärning, såvida inte på begäran av ägarna att de specificerade kronparametrarna bildas. Men sanitär beskärning är obligatorisk. Du måste ständigt övervaka grenarnas tillstånd. Så snart tecken på patologi dyker upp (torra svaga grenar, bar från nålar), klipps de omedelbart ut.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För vintern bör unga tallar täckas under de första åren för att skydda dem mot frost. För detta används säckväv, grangrenar, ett speciellt täckmaterial spunbond. Plastfolie fungerar inte, det tillåter inte att luft passerar igenom och kan provocera svampinfektioner av växter.

Skynda inte att rengöra skyddet på våren, eftersom det inte bara kommer att hindra det från att frysa på vintern, utan också skydda det från solbränna på våren. Efter några år kommer de odlade tallarna lugnt att klara vinterkylan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

Felaktig transplantation av en tallplanta från skogen till en tomt eller sommarstuga kommer oundvikligen att leda till att trädet inte anpassar sig bra till en ny plats, inte växer, är sjuk länge eller till och med torkar helt, till synes utan någon uppenbar anledning. Ofta går ägarna vilse i gissningar och kan inte förstå vad som är frågan. Orsaken till detta tillstånd av plantan kan vara grova misstag som görs vid transplantation av ett ephedra. De vanligaste är:

  • felaktig grävning av plantan, otillräcklig storlek på jordkoma, vilket resulterar i att rötterna skadas;
  • långvarig exponering av den utgrävda plantan i det fria med bara rötter, vilket leder till uttorkning och död;
  • felaktig placering av ett träd i en planteringsgrop med en fördjupning av rotkragen;
  • fel val av landningsplats;
  • bristande efterlevnad av den optimala tidpunkten för transplantation, vilket avsevärt minskar överlevnadsgraden;
  • plantering i olämplig jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du förbereder dig bra för att transplantera ett efedra, tar hänsyn till alla viktiga punkter, försök att inte göra misstag, du kan öka plantornas överlevnad avsevärt och sedan kommer unga starka tallar och sedan vuxna träd att glädja ägarna till plats året runt: på sommaren kommer de att fylla den omgivande luften med en underbar hartsartad doft, och på vintern kommer fluffiga gröna skönheter i vita snölock att skapa pittoreska vinterlandskap, från vilka du helt enkelt "inte kan ta bort ögonen".

Det bör noteras att gamla slaviska övertygelser har överlevt till vår tid, enligt vilket man tror att tall, ek och björk har stark energi, och deras närvaro på platsen stärker huset och hushållets medlemmar . Enligt andra tecken är det omöjligt att odla starka skogsträdar nära huset, de "överlever" ägarna från huset. För de flesta av våra samtidiga är naturligtvis vidskepelser och omen irrelevanta, men det finns fortfarande många misstänksamma människor som fortsätter att tro på något sådant. Det är bättre för sådana människor att avstå från att plantera tallar på sina tomter.

Rekommenderad: