Hur Täcker Man En Klätterros För Vintern? 66 Foton Hur Man Skyddar Henne I Förorten? Klättrande Rosvård Under Hösten. Hur Förbereder Man Det Ordentligt För Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Täcker Man En Klätterros För Vintern? 66 Foton Hur Man Skyddar Henne I Förorten? Klättrande Rosvård Under Hösten. Hur Förbereder Man Det Ordentligt För Vintern?

Video: Hur Täcker Man En Klätterros För Vintern? 66 Foton Hur Man Skyddar Henne I Förorten? Klättrande Rosvård Under Hösten. Hur Förbereder Man Det Ordentligt För Vintern?
Video: How To Grow Roses - This Is What Professionals Do! 2024, April
Hur Täcker Man En Klätterros För Vintern? 66 Foton Hur Man Skyddar Henne I Förorten? Klättrande Rosvård Under Hösten. Hur Förbereder Man Det Ordentligt För Vintern?
Hur Täcker Man En Klätterros För Vintern? 66 Foton Hur Man Skyddar Henne I Förorten? Klättrande Rosvård Under Hösten. Hur Förbereder Man Det Ordentligt För Vintern?
Anonim

Klätterosen är en otroligt vacker blomma som lätt kan förädla även det fulaste staketet. Självklart är sådan skönhet mycket krävande både för dess odling och vård. Denna kultur behöver inte bara odlas, den måste också vara ordentligt förberedd för vinterkylan så att den nästa år kommer att glädja ägarna med sina vackra knoppar och fantastiska doft.

Bild
Bild

När ska du täcka?

Förmodligen är det bara de södra regionerna i Ryssland som inte kan ta hand om vinternas skydd av rosor. I alla andra områden är skyddet för en klätterros en förutsättning och en garanti för att rosen nästa år kommer att glädja trädgårdsmästaren och hans gäster med vackra täta knoppar.

Trots behovet av skydd finns det fortfarande ingen anledning att skynda på med det . Frost vid minus 5 grader tempererar rosbuskar bra, och de tål lätt kyla upp till minus 10 grader. Bland annat, om du täcker rosen i förväg, kommer växten, under påverkan av den varma luften som bildas under filmen, att börja ruttna, och därför kan unga skott dö, och därför kan du inte förvänta dig en vacker färg på dem.

Skyddstiden beror på trädgårdsmästarens geografiska plats, och om detta är Moskva -regionen måste rosor isoleras i slutet av oktober, men när man växer en klätterros i Primorye ska den skickas för övervintring tidigast början av december.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

En ros, precis som alla trädgårdsväxter, måste vara ordentligt förberedd för det kalla vädret, eftersom ett skydd inte kommer att räcka för det. Innan det kalla vädret måste du utföra ett antal procedurer som hjälper växten att lättare tolerera låga temperaturer.

Toppdressing

På hösten behöver rosen mineraler som kalium och fosfor, som stärker plantans rotsystem och gör det möjligt att motstå ogynnsamma övervintringsförhållanden.

Felet görs av de trädgårdsmästare som fortsätter att mata blommor med standardgödselmedel. De innehåller också kväve, vilket är nödvändigt för färgen och tillväxten av nya skott.

Införandet av kvävehaltig befruktning kommer att provocera utseendet på nya löv och skott, vilket till följd av detta inte kommer att bildas fullt ut och inte kommer att ge en frodig färg nästa år, om de självklart kommer att överleva till vårblomningen. Därför bör införandet av gödningsmedel som ammoniumnitrat, urea och ammoniumsulfat skjutas upp till våren.

Bild
Bild

Toppdressing för rosenbuskar kan göras på följande sätt:

  • torr dressing för växtrötter;
  • flytande toppdressing för rotsystemet;
  • överdressing i flytande form för sprutning av växtens antändning.

Den första höstmatningen i flytande form utförs på soliga septemberdagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För 4 kvm. m. av platsens område är det nödvändigt att förbereda följande komposition:

  • vatten - 10 l;
  • superfosfat - 27 g;
  • kaliumsulfat - 12 g;
  • borsyra - 3 g.

Buskarna vattnas med denna lösning i början av september.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra höstmatningen av klätterrosen är schemalagd 2 veckor efter den första.

För henne behöver du:

  • vatten - 10 l;
  • kaliummonofosfat - 15 g;
  • superfosfat - 14 g.

Efter beredning av lösningen ska du inte skjuta upp matningen länge, eftersom kompositionen kan förlora sina egenskaper efter 12 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du gödslar är det nödvändigt att lossa jorden några centimeter djup och sedan vattna buskarna med den förberedda lösningen. Därefter strös varje buske med aska med en hastighet av 200 g per 1 växt.

Dessutom används kaliummagnesiapreparat som toppdressing i september . Det är inte bara ett växtnäringsämne, utan också ett desinfektionsmedel. Det säljs vanligtvis i granulat och sprids av stammen över hela angränsande ytan i början av november.

Erfarna trädgårdsmästare har också ett folkmedel för ytterligare rosnäring. Detta är ett bananskal. Det mals till små smulor och grävs upp med rotjorden. Ibland läggs bananskal till buskens stam. Det viktigaste är att ha tid att göra detta i början av september eller slutet av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som toppdressing av markdelen används samma komposition, bara i olika proportioner:

  • vatten - 30 l;
  • kaliummonofosfat - 10 g;
  • superfosfat - 10 g.

Denna komposition sprutas med en ros var tredje vecka fram till den tredje veckan i oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Rosenbuskar, innan de skickas till skyddet, behandlas också mot olika skadedjur, samt kläms och beskärs.

Rosen sprutas oftast med antingen järnvitriol eller Bordeaux -vätska. Båda läkemedlen fungerar bra mot skadedjur som sniglar och spindelmider.

Beskärning är ett mycket viktigt förfarande. Utseendet på en klätterros nästa år beror på riktigheten av dess genomförande, därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att inte försumma denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild

I början, före beskärning, ta bort alla vissnade löv från buskarna så att de inte börjar ruttna eller sprida infektioner. Så snart termometern börjar visa noll temperatur utanför fönstret kan du börja beskära växten.

Det första en nybörjare ska göra innan beskärning är att köpa en bra, vass beskärningsax ., eftersom rosen inte accepterar klämmor och skärsprickor. Felaktigt avskurna grenar blir en grogrund för olika infektioner och sjukdomar.

Höga stjälkar skärs med 1 cm, snittet görs 1 cm ovanför den sista knoppen och utförs inuti busken. Om snittet görs 5 centimeter högre, kommer den resulterande "hampan" att börja dö av och sprida infektioner. Grenarna ska skäras i en vinkel på 45 grader, varefter alla skott behandlas med lysande grönt eller kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Njurens läge är också viktigt . Om du planerar att bilda en vidsträckt buske måste du klippa av den vid knoppen, som ser utåt, om du bildar vertikala buskar, bör knoppen "titta" in i busken. Låga rosbuskar skärs inte mer än 10 cm.

Utseendet på nya skott eller knoppar på hösten försvagar växten, och därför är det nödvändigt att nypa nya grenar i förväg och förhindra att rosen växer, så att den inte försvagas och håller vintern fast. Mogna, men ändå friska, buskar tas vanligtvis inte bort, eftersom de kan föryngras genom kort beskärning.

Till hösten minskar vattningens frekvens för att minska luftfuktigheten, vilket är en underbar plattform för utveckling av svamp . Men ändå kan du inte försumma det, eftersom bristen på vatten ökar koncentrationen av salter i jorden, vilket återspeglas i buskens tillväxt. Trädgårdsmästare rekommenderar att vattna rosor under den första höstmånaden högst två gånger, och om hösten började med kraftiga regn är det inte alls nödvändigt att vattna en klätterros.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I september målar trädgårdsmästare ofta stammarna av sprayrosor . Färgen fungerar som ett skydd mot patogener som kan infektera rosor i det mest olämpliga ögonblicket. För att göra detta, använd trädgård eller vattenbaserad färg, som är utspädd med kopparklorid. Färgningen börjar från botten och slutar på en höjd av cirka 30 cm. När färgen har torkat kan du börja kulla buskarna.

Trädgårdsexperter rekommenderar att krama rosen så högt som möjligt. Således är det möjligt att förbättra luftcirkulationen, etablera tillförsel av syre till växtens rötter och skydda stammen från frysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kullning av en vuxen buske utförs till en höjd av upp till 30 cm. De använder vanligtvis jorden mellan raderna och för en ung buske hälls en hink jord i mitten, två hinkar används för en vuxen växt. Det visar sig en tillräckligt hög kon för att hålla livet för en krävande växt i kallt väder.

De försöker också sprinkla jorden med torr mulch, och ett lager humus hälls under det . Samma mulch ovanifrån fixeras på plats med hjälp av grangrenar.

Grangrenar utför inte bara funktionen att fixa mulch vid plantans stam. Doften av gran och tall bekämpar effektivt gnagare, skrämmer bort dem och hindrar möss från att övervintra i en mysig och varm kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bevarandet av rosens rotsystem är mycket viktigt, för även om rosens markdel skadas av frost, kommer plantens friska rötter att göra det möjligt för busken att kasta ut nya grenar.

Om beskärning av rosbuskar inte utförs, vrids de med garn och försiktigt böjda till marken och fixeras sedan med bågar nära marken, täckta med grangrenar eller lövverk.

Även trädgårdsmästare som inte plockar av bladen sprutar dem med svavelberedningar

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det nödvändigt att befria marken från fallna löv och ogräs, så att farliga skadedjur inte startar i dem och svampsporer inte förökar sig.

Marken nära buskarna, på vilka de böjda rosbuskarna läggs, är täckt med takmaterial eller träsköldar läggs för att minimera stammarnas kontakt med den frysta marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur täcker man ordentligt?

Selektiva rosor är mycket känsliga för temperaturförändringar. Detta beror på det faktum att de på vintern inte kan komma in i ett tillstånd av vegetativ viloläge.

Vanligtvis slutar deras växtsäsong så snart temperaturen sjunker till under 0, och växten somnar . Men om det plötsligt blir varmare i mitten av vintern, återupptas saftrörelsen inuti växten, och sedan, när temperaturen sjunker, blir det till is. Detta sker vid minus 3 grader.

Isen bryter stjälkarna inifrån och bildar långa sprickor där parasiter börjar på våren och växten kan bli sjuk. För att förhindra att detta händer är det viktigt att hålla rosenbusken torra för tidig sårläkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför bör ett rosskydd utföra flera funktioner:

  • håll temperaturen inne i skyddet minst minus 10 grader;
  • skapa torr luft runt busken;
  • skydda buskar från ogynnsamma förhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosor täcks uteslutande i torr form, därför, om det plötsligt före trädgårdsmästarens procedur regnar, bör alla manipulationer skjutas upp tills rosorna är helt torra. Detsamma gäller bearbetning: efter det kan du inte skicka buskarna direkt till skyddet. Du måste vänta tills rosenbuskar är helt torra.

Den regniga hösten komplicerar också beredningen av rosor . I det här fallet, över rosorna, efter att buskarna var bundna och böjda, är det nödvändigt att ordna ett improviserat tak som skyddar växterna från regn och låter buskarna torka ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att täcka en klätterros

Den första metoden, som är den mest budgetmässiga, droppar. För att göra detta vrids buskarna ihop och böjs ner för att lägga dem på marken. Vid låga temperaturer måste alla manipulationer med buskarna utföras mycket noggrant, eftersom grenarna i kyla blir mycket sköra och lätt kan brytas. Vissa experter rekommenderar att du utför denna procedur i förväg, så att alla buskar i beredd tillstånd i november väntar på skydd.

Vidare måste buskarna täckas med torrt lövverk och grangrenar . Detta görs omedelbart innan snön faller och inte tidigare, eftersom lövverket måste vara absolut torrt. Medan du väntar på snö kan du begrava buskarna och täcka dem med jorden innan de första snöfallen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du täcker en ros med gran- och tallgrenar, måste du först inspektera dem för förekomst av parasiter, eftersom du bara behöver täcka rosen med rena och alltid torra grenar. Råprover måste torkas.

Grenarna kan bli våta, för att isolera det naturliga skyddet från fukt, efter att täckt rosen med grangrenar, är den täckt med polyeten och, om det finns stora snödrivor på platsen, är skyddet täckt med snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vanligaste sättet att dölja en ros är att skapa olika markstrukturer.

Själva utformningen av att skydda en ros från frost beror på dess busks placering, och planteringen av en buskros är enligt följande:

  • i kö;
  • i grupper;
  • separata buskar.

I den första planteringsmetoden isoleras rosen med en sköldmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En buskros, planterad av en grupp, är täckt med en ramstruktur, som är täckt från vinden med agrofibre eller annat täckmaterial.

I en enda plantering skyddas rosen beroende på de genomsnittliga årliga temperaturerna . Om de inte är för låga spudar de rosen, skär av den och täcker den med grangrenar under hela vintersäsongen. Vid mycket låga temperaturer rekommenderar experter fortfarande att bygga åtminstone något slags skydd för busken från en ramkonstruktion för att stänga och isolera en krävande anläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett sätt att skydda rosen från låga temperaturer genom att linda vertikala stjälkar med tygmaterial, men denna metod används sällan.

I detta fall tas de rosa grenarna inte bort från stödet och rosorna lindas direkt på den. För detta används vanligtvis flera lager tyg, oftast säckväv, och allt är täckt med polyeten ovanpå. Men att slå in rosor för att skydda dem är endast möjligt i områden med ett milt klimat. I centrala Ryssland måste trädgårdsmästaren jobba hårt för att bygga ett skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer inte att vara svårt att montera en struktur för att skydda växten från snö och frost. För att göra detta behöver du sköldar och plywood, som är installerade på stöden och på sidorna av strukturen. Därefter är skyddet täckt med agrofiber eller annat material för att skydda det mot fukt och våt snö.

Rosbodar är det vanligaste gömstället där två sköldar lutar sig mot varandra och skapar ett "hus ". Deras höjd når cirka 80–90 cm. Det finns tillräckligt med ledigt utrymme i sådana skyddsrum så att vattnet som bildas efter att isen på brädorna smälter snabbt förångas och inte skapar en växthuseffekt inuti "kojan".

Fördelen med denna design är möjligheten att höja täckmaterialet och ibland lufta rosorna under upptining.

Bild
Bild
Bild
Bild

I skydd av brädor är det tillåtet att ha luckor, eftersom en ros, som redan nämnts ovan, är en ganska frostbeständig blomma. En viktig punkt är det faktum att rosenbuskar inte kan förvaras i ett sådant skydd vid positiva temperaturer, och så snart som på våren börjar temperaturen stiga över noll grader är det nödvändigt att ta bort täckmaterialet från strukturen och sedan demontera själva strukturen. Rosor måste öppnas gradvis på grund av att växten sannolikt riskerar att bli solbränd.

Valet av täckmaterial är också viktigt, och du måste närma dig det mycket ansvarsfullt . Duken för skydd av rosor är helt annorlunda, och beslutet att köpa fattas beroende på trädgårdsmästarens mål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar. Och den första, vanligaste versionen av täckmaterialet är en plastfolie. Under sovjettiden var detta praktiskt taget det enda täckmaterialet som var tillgängligt för den vanliga trädgårdsmästaren. Dess tjocklek varierar från 0,04 till 0,4 mm.

Bland dess fördelar är:

  • tillgängligt solljus för växter inne i skyddet;
  • pålitligt skydd mot vind, regn och snö;
  • budgetmaterial.

Filmen har också ett antal negativa egenskaper som kan påverka växten negativt, och dessa är:

  • material av låg kvalitet, bräcklighet (varar högst ett år);
  • utan ventilation kondenserar vattnet i ett sådant växthus, vilket leder till skador på växten;
  • otillgänglighet av frisk luft för rosenbuskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spunbond ersatte filmen och fick snabbt trädgårdsmästares förtroende på grund av dess positiva egenskaper:

  • tillräcklig belysning av buskarna;
  • möjligheten till luftintag genom materialet;
  • behåller inte fukt inne i skyddet;
  • skadas inte av tvätt eller söm.

Spunbond har också nackdelar, och de är följande:

  • vi blåser, håller dåligt temperaturen inne i skyddet;
  • möjligheten att fukta jorden under växten;
  • duken skadas lätt av klor på fåglar eller djur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Burlap är ett annat ganska vanligt täckmaterial. Växter är täckta med det på vintern, som måste skyddas från solbränna. Men han har fortfarande fler nackdelar:

  • blir våt;
  • är en källa till patogena bakterier om den inte används en gång.
Bild
Bild
Bild
Bild

För skyddsrum använder de också kartong, som ofta finns kvar efter stora inköp. Detta alternativ är utan tvekan budgetmässigt, och detta material skyddar rosen perfekt från kallt väder och vindbyar.

Nackdelarna med kartongkonstruktionen inkluderar blöthet, otillgänglighet för solljus och luft. Men kartong i en komposition med en film är ett ganska bra skydd och används ofta i trädgårdstomter.

För att skydda klätterrosor används ofta ett byggmaterial som takmaterial. I ett sådant skydd är rosen inte rädd för kyla, vind eller gnagare. I kombination med spunbond ger de ett pålitligt skydd för blommor och hjälper dem att överleva frostbeständighet.

Bild
Bild

Allmänna rekommendationer för vård under hösten

Ja, att ta hand om denna skönhet är inte en lätt uppgift, och att komma ihåg alla finesser i en omtänksam attityd till en växt kan vara mycket problematisk, och därför behöver nybörjare trädgårdsmästare i ett första skede bara allmänna rekommendationer för att korrekt täcka en ros som hjälper honom behåll sin vackra ros intakt …

Innan skydd är det nödvändigt att utföra ett antal enkla manipulationer med anläggningen, som vanligtvis delas med månader:

September:

  • klippa blommor i buketter;
  • minska mängden vattning;
  • ta bort kvävekomponenten från toppdressing;
  • mata rosen uteslutande med kalium och fosfor;
  • lossa jorden nära buskarna för sista gången;
  • ogräs jorden;
  • ta bort bladen vid basen av stammen;
  • måla stammen på en ros med vattenbaserade kompositioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oktober:

  • sluta vattna växten;
  • sluta mata buskarna;
  • bygg ett tak över buskarna om hösten är regnig;
  • spraya rosenbusken med Bordeaux -vätska från möjliga sjukdomar;
  • rengör stammarna av döda löv;
  • trimma en klätterros;
  • ta bort buskarna från stöden, samla stjälkarna och bind dem inte tätt, böj dem till marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare, med början av en stabil negativ temperatur, börjar skyddsprocessen. Under denna period vattnas rosen inte, matas inte, och all vård reduceras till att skapa skydd och isolera växtstammarna.

I vårdens sista skede syftar alla åtgärder till att skydda rosen från dåligt väder, och hela november ägnas åt att förbereda rosen för frost:

  • buskar 30 cm i höjd;
  • ett skydd är förberett från sköldar, brädor och täckmaterial för att skydda rosen från stark kyla och vind.

Rekommenderad: