Björnbär I Sibirien: Plantering Och Vård. Hur Täcker Jag Henne För Vintern? De Bästa Sorterna Att Odla. Förbereder Sig För Vintern På Hösten. Läcker Vinterhårig Tidig Björnbär Utan

Innehållsförteckning:

Video: Björnbär I Sibirien: Plantering Och Vård. Hur Täcker Jag Henne För Vintern? De Bästa Sorterna Att Odla. Förbereder Sig För Vintern På Hösten. Läcker Vinterhårig Tidig Björnbär Utan

Video: Björnbär I Sibirien: Plantering Och Vård. Hur Täcker Jag Henne För Vintern? De Bästa Sorterna Att Odla. Förbereder Sig För Vintern På Hösten. Läcker Vinterhårig Tidig Björnbär Utan
Video: Plantera om höstsådda PERENNER - Hur gör jag med de små plantorna över vintern? 2024, April
Björnbär I Sibirien: Plantering Och Vård. Hur Täcker Jag Henne För Vintern? De Bästa Sorterna Att Odla. Förbereder Sig För Vintern På Hösten. Läcker Vinterhårig Tidig Björnbär Utan
Björnbär I Sibirien: Plantering Och Vård. Hur Täcker Jag Henne För Vintern? De Bästa Sorterna Att Odla. Förbereder Sig För Vintern På Hösten. Läcker Vinterhårig Tidig Björnbär Utan
Anonim

För några år sedan var björnbär en helt vild gröda, som nästan ingen planterade i sina personliga tomter. När det gäller dess yttre egenskaper liknar detta bär ganska nära ett hallon, och den största skillnaden är att kulturen kommer att växa snabbt i avsaknad av nödvändig vård, vilket kommer att medföra en enorm olägenhet för ägaren.

På grund av dess unika egenskaper och kravlösa natur kan denna kultur gro även på Sibiriens territorium . För att uppnå en bra skörd måste du strikt följa reglerna och välja den mest optimala platsen korrekt.

Bild
Bild

Lämpliga sorter

Idag finns det ett stort antal björnbärssorter som kännetecknas av närvaron av taggar, stora frukter, sötma och andra egenskaper. De tidigaste sorterna anses vara de sötaste, och för odling i Sibirien är det absolut nödvändigt att välja vinterhärdiga alternativ, eftersom de är bäst lämpade för sådana förhållanden i regionen.

De flesta sorterna på marknaden utmärks av deras motståndskraft mot yttre faktorer. Frostresistenta grödor är idealiska för norra regioner, eftersom för låga temperaturer inte påverkar fruktens smaklighet negativt.

Det är därför sådana sorter väljs aktivt för användning i Sibirien. Om björnbäret odlas i full överensstämmelse med de grundläggande reglerna för sorten, kan resultatet bli en riklig skörd som kan skryta med välsmakande och stora frukter.

Några av de mer populära söta sorterna är:

kille

Bild
Bild

dumma Mary

Bild
Bild

trippelkrona

Bild
Bild

chester

Bild
Bild

Sorten Thornless Evergreen, som har ett stort antal funktioner, är mycket populär idag för odling i Sibirien . Den fäller inte sina löv, klarar sig bra med minimitemperaturer och har stora frukter. Det är en törnlös växt känd för sina unika dekorativa egenskaper. Ett särdrag hos denna sort är att bärens färg ändras från rött till mörkt, efter mognad finns det ett stort antal löv på buskarna, vilket indikerar det stora utbytet av sorten.

Även om du av misstag skadar björnbärsroten av denna sort, kommer det att uppstå laterala skott som också kommer att bära frukt

Med rätt vård kan mogna bär tas bort på sommaren, och de sista frukterna visas på björnbären i slutet av september.

Bild
Bild

En annan ganska populär vintersort är gai. Bland de utmärkande smakegenskaperna hos denna sort kan man särskilja dess sötma och ömhet . Växten är resistent mot extremt låga temperaturer, så den kan planteras även i väderförhållanden på -30 grader. Denna björnbär bär en enorm mängd frukt och har ett attraktivt utseende. Det finns inga taggar på stjälkarna. Detta påskyndar kraftigt skörden. Bären av denna sort är ganska stora, och vikten av var och en av dem är cirka 7 gram. En av fördelarna med denna sort är dess motståndskraft mot olika sjukdomar och skadedjur, vilket sparar resurser och ansträngningar för att skydda mot dem.

Polarsorten är mycket populär, som klarar extremt låga temperaturer utan några konsekvenser . Växten kan lämnas för vintern, även om temperaturen når 40 grader, vilket är ganska vanligt i norra regioner. Men om du isolerar denna björnbär för vintern, blir skörden mer riklig. I båda fallen oroa dig inte för att växten dör i svåra frost.

Bild
Bild

Landning

För att björnbäret ska gro helt och ge ägaren den mängd skörd som krävs, måste du vara mycket uppmärksam på plantering. Full utveckling och optimal tillväxt kan endast ske om temperaturen i regionen inte sjunker under -35 grader Celsius . På grund av dess unika egenskaper behöver björnbär inte isolering om temperaturen inte är lägre än -20 grader. Nyligen genomförda studier visar att om du väljer rätt plats kan björnbär gro utan några extra isoleringsmaterial och arbete, vilket är särskilt viktigt för Sibirien. Tack vare detta kan du avsevärt spara resurser och styrka när du planterar denna gröda. I det här fallet kommer frukterna att vara ganska stora och söta.

För att buskarna ska anpassa sig till väderförhållandena och regionen så mycket som möjligt, bör planteringen göras på våren . Huvudproblemet är att det i Sibirien på vintern vanligtvis finns en riklig mängd snö, vilket kan påverka kulturtillståndet negativt. Det är därför de flesta sorterna rekommenderas att planteras omedelbart vid vårens början, så att de kan slå rot vid en stark förkylning.

En av de viktigaste punkterna är valet av en webbplats, som måste göras med hänsyn till ett stort antal poäng

Det är bäst att välja jordar med svart jord, som anses vara den mest optimala lösningen för odling av björnbär i Sibirien.

Bild
Bild

Noggrann uppmärksamhet måste också ägnas åt vård, som måste utföras på ett sådant sätt att mätta jorden med alla nödvändiga näringsämnen . Endast i detta fall kommer kulturen att bära den mängd frukt som krävs. Olämplig jord måste kastas omedelbart. Med sådana menar vi platser som kännetecknas av hög surhet. Dessutom påverkar förekomsten av grundvatten i närheten negativt tillståndet hos björnbär.

Hålets djup under plantering får inte vara mer än 50 cm, och det måste förberedas i förväg så att det hinner absorbera kompost och andra användbara ämnen . Om björnbäret planteras på en komprimerad yta är det bäst att fördjupa det med 20 cm, vilket kommer att möjliggöra mer riklig grödor. Huvudproblemet med plantering på djup nivå är att grödans utveckling bromsas och ägaren tar emot grödan flera veckor senare. För att säkerställa markens ljushet är det nödvändigt att fördjupa växten med 40 eller fler centimeter.

Efter plantering är det absolut nödvändigt att vattna plantorna med vatten . En buske behöver en halv hink av medelstorlek. En av de viktiga punkterna är också klippning av skott, som sker 5 cm för medelstora björnbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Beroende på var trädgårdstomterna ligger innebär odling av björnbär skydd med hjälp av speciella värmeisoleringsmaterial. Om björnbär övervintrar i områden där temperaturen inte sjunker under -20 grader Celsius, kan du klara dig utan sådana material . Sex månader efter plantering kan du redan se fullfjädrade skott som regelbundet bär frukt. Detta händer vanligtvis på hösten. För att få en skörd på våren och sommaren kommer det att bli nödvändigt att anstränga sig mycket och kompetent ta hand om buskarna. En av de viktigaste punkterna är att lossna, vilket innebär att man mättar jorden med syre.

Också viktigt är beskärning och utfodring, som gör att du kan mätta kulturen med användbara näringsämnen på hösten . Urea är ett utmärkt matningsmedel.

Dessutom bör buskarna behandlas med humus, minst vartannat år. 10 kg ämne kommer att räcka för en buske.

Bild
Bild

Fortplantning

Om frågan uppstod om hur man ökar antalet buskar kan du använda den vegetativa metoden eller förökningen genom sticklingar. Metoden för att transplantera rotskott är också ganska populär idag, tack vare vilket du kan få det nödvändiga antalet buskar. Den bästa tiden för avel är våren.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den största fördelen med björnbär är att de har en genomsnittlig nivå av sjukdomsresistens. Bland de viktigaste sjukdomarna som kan påverka dessa buskar är:

  • mjöldagg;
  • rost;
  • septoria.

För att förhindra utvecklingen av dessa sjukdomar rekommenderar trädgårdsmästare att spraya med Bordeaux -blandning. För första gången är en 1% lösning lämplig, och senare kan du använda en 3% blandning. Dessutom visar svavelpreparat, som anses vara ett idealiskt profylaktiskt medel för björnbär i Sibirien, mycket bra.

Således, om du planterar björnbären på rätt sätt, förbereder, ger full omsorg, täcker väl för vintern, öppnar vid rätt tidpunkt, kan du få en utmärkt skörd med goda och stora frukter vid utgången.

Rekommenderad: