Hur Täcker Jag Rosor För Vintern? Förbereder Rosor För Vintern, Tar Hand Om Dem På Hösten. Hur Täcker Jag Rosor Ordentligt Och Vid Vilken Temperatur Ska Man Göra Det?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Täcker Jag Rosor För Vintern? Förbereder Rosor För Vintern, Tar Hand Om Dem På Hösten. Hur Täcker Jag Rosor Ordentligt Och Vid Vilken Temperatur Ska Man Göra Det?

Video: Hur Täcker Jag Rosor För Vintern? Förbereder Rosor För Vintern, Tar Hand Om Dem På Hösten. Hur Täcker Jag Rosor Ordentligt Och Vid Vilken Temperatur Ska Man Göra Det?
Video: Rosor i full blom - hör expertens bästa tips för långlivad rossäsong - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Täcker Jag Rosor För Vintern? Förbereder Rosor För Vintern, Tar Hand Om Dem På Hösten. Hur Täcker Jag Rosor Ordentligt Och Vid Vilken Temperatur Ska Man Göra Det?
Hur Täcker Jag Rosor För Vintern? Förbereder Rosor För Vintern, Tar Hand Om Dem På Hösten. Hur Täcker Jag Rosor Ordentligt Och Vid Vilken Temperatur Ska Man Göra Det?
Anonim

Varje trädgårdsmästare vet med vilken rädsla och spänning på våren vi undersöker varje buske och träd på vår webbplats och försöker svara på den enda frågan själva: överlevde favoritväxten vintern, frös den. Och rosen - en mild skapelse av naturen - oroar sig ännu mer: trots allt är det mycket kränkande att förlora sådan skönhet på grund av din egen slarv.

För att förhindra att detta händer, låt oss ta reda på vilka sorter i olika klimatzoner som behöver skydd för vintern och hur man gör det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är förberedelser för?

Vårens uppvaknande av rosenbuskar kommer att bli framgångsrik om förberedelsen för vintern har utförts korrekt. För att växten ska lämna stark och frisk på vintern, från slutet av sommaren är det nödvändigt att utföra ett antal procedurer som hjälper rosen att vintern säkert. Förberedelse består i snabb beskärning, lövskörd, utfodring, sanering och skydd för vintern. Inom tidsramen kommer det att finnas en ganska stor skillnad i genomförandet av procedurer beroende på region. De mest allmänna rekommendationerna kommer att vara de som är riktade mot mittbredder.

  • För att inte försvaga busken och bevara den för nästa år, rekommenderas det inte att utföra stark beskärning på sommaren. Du behöver bara klippa av de blekta knopparna.
  • Från början av augusti slutar de att applicera kvävegödselmedel, eftersom de provocerar buskens tillväxt.
  • Från början av september slutar rosor att vattna, oavsett väder.
  • 3-4 veckor före skyddet slutar de klippa rosor till buketter. Blommor ska mogna på grenarna. Från slutet av augusti till frost kan du bara nypa nya äggstockar för att förhindra att de växer och försvagar busken.
  • Lövverket måste skördas för hand. Du kan göra detta gradvis: från slutet av september, från de nedre grenarna, ta bort lövverket från buskarna.
  • Höstvård inkluderar obligatorisk beskärning (men inte för alla sorter). Men de gör det så nära frost som möjligt. Sektioner skyddas med trädgårdslack eller preparat av typen "RanNet".
  • Efter beskärning från under busken måste du ta bort alla avskurna grenar och nödvändigtvis allt lövverk, eftersom det är hon som är grogrund för olika typer av infektioner.
  • När marken under rosen har rensat för överflödigt skräp utförs höstmatning.
  • Nästa steg är sanering av sjukdomar.
  • Och först då kan rosorna täckas för vintern.

Dessutom bör detta bara göras "torrt": jorden, busken, täckmaterialet - allt måste vara torrt, annars kommer fukt att provocera utseende av svampsjukdomar, växter och frost på grenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt isolering är en garanti för att skydda en känslig blomma mot frost . Beroende på klimatet blir det inte svaret på frågan "täck - inte täck" som spelar roll, utan täckmetoden och täckmaterialets tjocklek.

Höstbeskärning av buskar

En av de svåraste frågorna för spirande trädgårdsmästare är hur man beskär dina växter på rätt sätt. Det här steget med att förbereda rosen för vintern är inte lämplig för alla sorter. Park- och klätterrosor brukar inte klippas, utan böjas ner. Och de gör det gradvis för att inte bryta grenarna.

Alla odlare tror inte att höstbeskärning är nödvändig. Orsakerna är följande:

  • det blir ingen beskärning - det kommer inte att ske några nya skott på hösten;
  • det är lättare för en växt att klara vintern utan beskärning;
  • på våren vaknar rosen och blommar tidigare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men beskärningsförespråkarna gör sina argument:

  • ju mindre antennens del av växten, desto lättare kommer den att övervintra;
  • på hösten är det mycket lättare att desinficera en trimmad buske och på så sätt bli av med bakterier och insekter.

För arbete, använd en vass kniv eller beskärare, bearbetad i en lösning av kaliumpermanganat. Snittet görs i en vinkel på 45 grader, steg tillbaka 1 cm ovanför njuren som ser utåt och täckt med tonhöjd. Både vuxna växter och första åren behöver beskäras. På varje buske finns inte mer än 3-5 av de starkaste skotten kvar. Det är önskvärt att de är så långt ifrån varandra som möjligt.

Alla skott som inte hann mogna tas nödvändigtvis bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera regler för beskärning:

  • en torr dag utan vind är lämplig för arbete;
  • lignifierade stammar över 3 år klipps bäst med en hacksåg och skrynklas inte med beskärningssax;
  • snittet i en vinkel görs så att vattnet rinner ner och inte stagnerar på denna plats, även om det bearbetas med stigning;
  • njuren, över vilken snittet görs, måste svullna, men inte gro.
Bild
Bild

Snittets längd beror på typen av ros

Kaskadande standardsorter beskärs under det första året, de återstående skotten bör vara högst 15 cm. Därefter tas blekta skott bort och unga stammar förkortas något

Bild
Bild

Reparerade och hybridte-sorter, floribunda och grandiflora skärs av och lämnar 4-5 knoppar under snittlinjen

Bild
Bild

Gamla engelska och busksorter skärs med ¾ eller 2/3

Bild
Bild

Parker, anpassade för icke-skyddad övervintring, förkortas bara något, men de måste utföra sanitär beskärning, ta bort gamla och sjuka skott

Bild
Bild

De gör samma sak med klättringssorter, men samtidigt förkortas 1-2 starkt lignifierade stjälkar till 35-40 cm. Detta kommer att leda till tillväxt av ersättningsskott

Bild
Bild

Efter beskärning kan inte alla grenar täckas med tonhöjd, några av dem är för små. I detta fall rekommenderas att sprinkla buskarna med krossat aktivt kol. Dess uppgift är att absorbera fukt från sektionerna och desinficera busken.

Toppklädning och bearbetning före skyddet

Efter beskärning och skörd av lövverk och grenar under buskarna är det dags att mata rosen innan de övervintrar. Toppdressing kan vara rot eller blad. Kalium och fosfor är relevanta för hösten. Kalium kommer att få växten att motstå sjukdomar, temperaturförändringar i miljön och kommer också att hjälpa till att lägga knoppar av framtida blommor. Och fosfor hjälper till att mogna dessa knoppar och växa i rotsystemet.

Fosfat-kaliumgödselmedel produceras i form av granulat eller i lösning . Det viktigaste är att etiketten anger att gödselmedlet är höst. Vid torrt väder vattnas busken med en lösning i enlighet med bifogade instruktioner. Granulat används i regnigt väder, eller i avsaknad av regn sprids de under växten och vattnas med vatten. Alternativt, i stället för att sprida granulaten, lösa dem i en hink med vatten.

Om en fosfor-kaliumkomposition inte fanns till hands kan du köpa kaliummonofosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en blandning bestående av 25 g superfosfat, 10 g kaliumsulfat, 2,5 g borsyra. Allt detta löses upp i 10 liter vatten och växten vattnas före beskärning (högst 4-5 liter lösning för varje buske). För andra gången matas rosen en halv månad efter beskärning med följande komposition: 15 g superfosfat och kaliumsulfat löses i 10 liter vatten och rotmatning utförs. Bladsprutning utförs med samma gödningsmedel, men dosen av läkemedel reduceras med 3 gånger.

Den sista utfodringen utförs när temperaturen sjunker under 0. Fosforgranulat eller ugnsaska läggs ut under buskarna.

Experter och amatörer behandlar användning av gödsel på hösten annorlunda . Mycket beror på regionen och väderförhållandena, som är svåra att förutsäga. Å ena sidan, på våren, kommer gödsel omedelbart att börja förse rötterna med näringsämnen tillsammans med smältvattnet och stimulera växternas tillväxt.

Å andra sidan kommer höstregn att provocera buskens växtsäsong och lösa kvävet i gödseln. På hösten behöver växten det inte alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat höstförfarande är rostens kalkning. Blommor gillar neutral eller lätt sur, lätt alkalisk jord. Med ökad surhet har växten blekt lövverk, tråkiga kronblad, svag blomning och minskad vinterhårdhet. Om dessa tecken finns i rosenträdgården, dolomitmjöl sprids strax före frosten under busken över kronans bredd - ett gödselmedel som tillhör karbonatklassen, framställt av dolomitmineralet. Om läkemedlet används konstant, så är det:

  • förbättrar markstrukturen;
  • har en helande effekt på det på grund av utvecklingen av kolonier av mikroorganismer;
  • gräset är mättat med gödselmedel, för vilket året befruktning utförs - kväve, fosfor, kalium, kalcium, magnesium;
  • rengör växter från radionuklider;
  • löser upp det chitinösa locket av insekter och förstör dem därigenom samtidigt som det är säkert för andra levande varelser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg för att förbereda en ros för vintern är behandling mot sjukdomar och insekter. För att göra detta måste du förbereda kopparhaltiga spraypreparat, särskilt om svarta fläckar hittades på bladen under säsongen. Dessa läkemedel inkluderar:

kopparsulfat

Bild
Bild

Bordeauxblandning, bestående av kopparsulfat och kalk

Bild
Bild

"HOM"

Bild
Bild

"Kurzat"

Bild
Bild

Abiga Peak

Bild
Bild

Oxyhom

Bild
Bild

"Ordan" och andra

Bild
Bild

Dessa fungicider undertrycker inte bara utvecklingen, utan förhindrar också spridning av patogener av svampsjukdomar.

Det sista steget innan du gömmer rosor är att kasta. Många odlare övergav det med hänvisning till det faktum att användningen beror på klimatet. Växter kläms så att rötterna inte fryser, men under upptining undergräver de ofta. Därför är det en kontroversiell fråga i dag att skydda den mot frost om du ska krama din favoritros eller inte.

Bild
Bild

Vilka rosor behöver isoleras?

Typer och sorter med svag frostbeständighet behöver isolering. Men behovet av att täcka rosor beror också på tillväxtplatsen.

Parker "Ritausma", "Adelaide Hoodless", "Pink Grothendorst", "Hansa" och andra tolererar vintern relativt bra; nypon; absolut kalltålig "Snow Pavement", "John Davis", "Scabrosa" och andra; vissa hybrider anses vara de mest vinterhärdiga. Men det är bara det att de rekommenderas att åtminstone spudda med spad- eller grangrenar, om det inte finns möjlighet eller önskan att täcka. Att lämna buskarna utan täckmaterial är endast möjligt om det inte finns någon temperatur under 30 grader frost på vintern.

Resten av sorterna rekommenderas för vinterisolering.

Var noga med att täcka markskydd, floribunda, standard, klättring, hybridte rosor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Rekommendationer för val av material

Rosor kan täckas med nästan allt till hands, plus specialindustrimaterial som säljs i specialaffärer. Alla material är indelade i naturligt och konstgjort.

Flera alternativ är naturliga

Säckväv , som oftare finns bland riktiga bybor än bland sommarboende. Naturlig säckväv utan polyetenfoder kommer att ge luftbyte, men så skyddar ett frostskydd i ett lager inte mycket. Dessutom absorberar den fukt och kan frysa.

Bild
Bild

Kartong inte illa för en ram på vilken ett lager syntetisk isolering appliceras. Designen är opålitlig och kortlivad. Med den första upptiningen måste den tas bort, eftersom den snabbt blir våt. Men efter den första tiningen kommer ofta frost igen.

Och att använda kartong som ett mellanlager mellan fiberduk är det bästa alternativet, som inte blir blött, men skapar ett luftgap mellan anläggningen och locket.

Bild
Bild

Trädgårdsslag Är ett industriellt hållbart täckmaterial som kommer att hålla i många år. Det utsätts inte för förfall, behåller inte vatten i sig, andas och skyddar växten från solbränna. Under den värms rosen inte. Eftersom materialet är omfattande ersätter det snö på snöfria vintrar.

Bild
Bild

Lapnik Är ett underbart gratis täckmaterial. Växten andas under den. Snö dröjer mellan nålarna och skyddar den från frysning och starkt solljus på våren. Gnagare gillar inte att bosätta sig i grangrenar. Före täckning måste grenarna torkas, med endast friska grenar utan tillväxt.

Bild
Bild

Sugrör skyddar rosor från frost och fångar snö. Men över vintern tårtar det, blir blött av snön och börjar ruttna. Solens strålar kommer inte att tränga in genom ett sådant skydd på våren: å ena sidan kommer det inte att finnas några brännskador på växten, å andra sidan kommer jorden att värma upp under mycket lång tid, vilket bromsar växtens tillväxt. Ett annat problem är möss, som gärna lägger sig i halm och gnager i rötterna.

Men du kan också tänka på att använda halm som ett dämpande material, så dess effektivitet kommer att öka avsevärt.

Bild
Bild

Det finns många konstgjorda täckmaterial idag

Polyetenfilm - en populär isolering som perfekt skyddar mot vind, nederbörd, kyla. Men växten kan lätt få en brännskada under sig, så det måste finnas ett luftgap mellan filmen och grenarna. Filmens andra negativa egenskap är bristen på luftgenomsläpplighet, varför kondens samlas under filmen. Överdriven fukt kan leda till att grenarna ruttnar.

Alternativt kan du lämna luftgap mellan marken och filmen på vissa ställen för luftutbyte eller öppna den delvis med en temperaturökning.

Bild
Bild

Nonwovens - detta är spunbond, agrospan, lutrasil och andra. Dukarna har vunnit välförtjänt popularitet bland trädgårdsmästare och trädgårdsmästare, de låter luft och fukt passera igenom, under dem finns god värmeisolering, de tjänar länge. Material varierar i tjocklek. En 60 mikron väv används i ett enda lager. Tunnare - 2-3 lager. Vit isolering är lämplig för vintern, annars kommer det svarta materialet att värma upp och fukta busken under upptining. Tillverkare erbjuder färdiga lock för rosenbuskar i olika former.

Bild
Bild

Plastflaska stora storlekar. Författarna till denna metod använder 5-liters behållare med avskurna botten eller hals. Det måste finnas ett hål på toppen för luftintag. Någon form av mulch hälls i flaskan.

Bild
Bild

Polykarbonat - ett utmärkt botemedel mot vind, fukt och kyla. Men utan luft kommer växten att dö. Därför kan hyddor med öppna sidor tillverkas av polykarbonat, som senare kan täckas med andra täckmaterial.

Bild
Bild

Hur täcker man blommor?

Det finns tre huvudsakliga metoder för att isolera rosenbuskar för vintern.

Prikopka . Klätterrosor är böjda till marken, icke-klättrande rosor skärs av, varefter skotten strös med jord, mulch och grangrenar kastas över högen ovanifrån. När snön faller hälls en snödriva över grangrenarna. Den största nackdelen med denna metod är överhettning av växten vid en varm temperatur.

Bild
Bild

Ramlöst skydd . Du kan isolera rosor i trädgården genom att fästa grenarna med metallklammer. Efter det är busken täckt med ett lämpligt material eller flera typer av material. Vid kanterna på marken måste materialet fixeras med tunga föremål. Om anläggningen är täckt vertikalt, utan att böjas, måste täckmaterialet noggrant knytas med rep, tejp eller tråd.

Bild
Bild

Ramkonstruktion Är den mest tidskrävande men pålitliga metoden. Tomrummen kommer att hålla i många år, och ramen kommer att ge luftbyte, pålitligt skydd mot vind och frost. Mönster kan vara rektangulära, pyramidala, sfäriska, koniska. De är gjorda av trådnät, gamla metallrör, träbjälkar, lameller och så vidare. Huvudsaken är att strukturerna måste fixeras säkert på marken av sin egen tyngdkraft (eller av metallpinnar införda i marken) så att vinden inte kan lossna dem.

Bild
Bild

Men i svåra frost, när termometern sjunker mycket under -30, kommer dessa metoder inte att rädda växten. I dessa regioner planteras rosor i stora blomkrukor, och för vintern överförs de till källare, källare, där temperaturen inte överstiger 4-5 grader Celsius. I detta fall kommer torrvattning att krävas genom att lägga snö i en kruka. På våren, under en tid, tas plantorna ut på gatan, och när konstanta positiva temperaturer uppnås kommer rosen igen att ta plats i trädgården.

Men det finns ett annat alternativ för att använda en trädgårdsros: i områden där sommaren är väldigt kort har rosälskare gjort denna blomma till ett hem. Lågstora rosor känns bra som en husväxt. Och bara på varma dagar är de på balkongen eller i trädgården. Rosorna av följande sorter är lämpliga att odla både hemma och i blomkrukor i trädgården eller i ett växthus: Fritz Nobis, Louise Odier, Rosa Mundi, Souvenir de la Malmaison och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klättrande

För rosor med långa skott det finns 2 sätt att skydda sig för vintern.

  • Jorden runt rhizomen läggs med grangrenar, sågspån, sand. Fransarna tas bort från stöden och läggs på en barrmatta. Ovanifrån somnar de också med grangrenar, varefter hela strukturen döljs under täckmaterialet och kanterna är tätt fixerade. På våren öppnas skyddet successivt.
  • För att stänga fransarna på det andra sättet måste du knyta skotten på flera ställen på en torr dag, böja dem till marken och sätta dem på trådbågar så att rosen inte vidrör marken. En ram installeras över anläggningen, som därefter isoleras från alla sidor.

Men innan frosten börjar är det bättre att hålla sidoväggen öppen så att växten härdas och inte överhettas.

Bild
Bild
Bild
Bild

buske

Buskrosor är inte rädda för den första frosten. Det är nödvändigt att täcka buskarna efter dem. Vilken metod som helst kan användas för detta.

  • Hilling med mulch- eller grangrenar . Metoden är lämplig för varma vintrar.
  • Ramlös eller lufttorkad . I det här fallet skärs antingen skotten nästan till roten, eller så fästs varje skott, som är fallet med klätterrosor - i båda fallen isoleras de ovanifrån med valfritt material, och isoleringen måste fixeras vid kanterna. Om materialet inte tillåter luft att passera, rekommenderas det att lämna luftgap.
  • Rammetod det är logiskt att använda när inte en buske växer, utan en rosenträdgård. Men mjuka ramar för en buske är också möjliga: flera pinnar körs in runt anläggningen, täckta med ett nät och fyllda med mulch.

Varje trädgårdsmästare kommer att välja den metod som han anser vara rätt för sig, beroende på växternas tillväxtförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stämpel

Skyddsstandarden har sina egna egenskaper.

  • Unga bollar vinter i horisontell form: stammen fixeras med fästen i marken, grangrenar hälls under kronan och på den och rhizomen är täckt med nålar, sågspån, löv, sand, varefter hela stammen döljs under värme -isoleringsmaterial.
  • Vuxna exemplar kommer inte att böja, utan bara gå sönder. En ram gjord av något material installeras runt stammen, isolering hälls inuti den och ett lock läggs på växten ovanpå och knyts.
  • Metod som används vid University of Minnesota , - metoden för att välta, när växten, som tidigare var mycket noggrant vattnad, undermineras på ena sidan och mycket noggrant läggs i en tidigare grävd dike längs hela buskens längd.

Hälften av rötterna är över marken, hela växten fästs noggrant och täcks sedan med jord, sågspån, nålar och löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shelter funktioner i olika regioner

Oavsett region börjar rosor täcka när marken börjar frysa och nattemperaturerna har lagt sig på cirka 5-7 grader under noll.

I Sibirien

I Ural finns det inget år efter år, därför kanske, redan under det första decenniet i oktober, kommer det att vara nödvändigt att göra ett vinterhem för dina favoritrosor. I Sibirien kan en sådan tid komma redan i september. Lokala trädgårdsmästare klagar inte på frysning, utan på att dämpa rosen och rekommenderar inte att använda hilling. De föreslår att man använder ett ramskydd.

Bild
Bild

I mittfältet

Vintrar i mittfältet kan vara mycket snöiga eller i allmänhet snöfria, medan frost kan vara med hur mycket nederbörd som helst. Huvudvillkoret för skydd av en ros, så att den stannar till våren, är skydd mot nederbörd med en obligatorisk luftdyna. Till exempel i Moskva -regionen är rosenträdgården isolerad i slutet av oktober, då lätta frost härdade växterna. Om det regnar före frost måste buskarna täckas med en film och vattnet ska avledas från rötterna med spår. Ju närmare du är i söder, desto fler anhängare att inte ha rosor för vintern. Allt beror på klimatet, men enligt observationer blommar sådana buskar mycket senare.

Bild
Bild

I de södra delarna av Ryssland

Under en varm vinter, vid temperaturer som inte är lägre än 5-10 grader frost, erbjuder vissa odlare bara att krama rosor och täcka halsen med mulch. Andra säger att du måste täcka i alla fall, eftersom detta är ett sätt att skydda mot många sjukdomar.

Det viktigaste är att välja rätt täckmaterial, vilket till stor del beror på typen av ros.

Rekommenderad: