Beskärning Av Klätterrosor För Vintern: Tips För Beskärning Av Klätterros På Hösten För Nybörjare. Hur Gör Man Ett Skydd Korrekt? Hur Man Förbereder Rosor För Beskärning?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Klätterrosor För Vintern: Tips För Beskärning Av Klätterros På Hösten För Nybörjare. Hur Gör Man Ett Skydd Korrekt? Hur Man Förbereder Rosor För Beskärning?

Video: Beskärning Av Klätterrosor För Vintern: Tips För Beskärning Av Klätterros På Hösten För Nybörjare. Hur Gör Man Ett Skydd Korrekt? Hur Man Förbereder Rosor För Beskärning?
Video: Dags att beskära rosor 2024, April
Beskärning Av Klätterrosor För Vintern: Tips För Beskärning Av Klätterros På Hösten För Nybörjare. Hur Gör Man Ett Skydd Korrekt? Hur Man Förbereder Rosor För Beskärning?
Beskärning Av Klätterrosor För Vintern: Tips För Beskärning Av Klätterros På Hösten För Nybörjare. Hur Gör Man Ett Skydd Korrekt? Hur Man Förbereder Rosor För Beskärning?
Anonim

Klätterrosor med riklig kontinuerlig blomning är oersättliga växter för vertikal trädgårdsskötsel. Lockiga sorter används för att skapa levande dekorativa pelare, pyramider, valv och spaljéer, dekorera med deras hjälp små arkitektoniska former, drapera väggarna i hus, balkonger, lusthus och staket. Anledningen till deras popularitet ligger i deras exceptionella dekorativitet, förmågan att blomma praktfullt hela säsongen och enkelheten i innehållet . Men en operation för att ta hand om lianaliknande blommor är ofta föremål för heta diskussioner och kontroverser i rossamhällen. Vi pratar om höstbeskärning och behovet av att tunna ut rosenbuskar före övervintring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mening och syfte

Det finns flera sätt att beskära klätterrosor, olika i syfte och tidpunkt. På våren utförs föryngring och sanitär beskärning av buskarna, på sommaren - dekorativa, uppmuntrande växter att blomma rikligt och på hösten - profylaktisk . Nybörjarträdare anser ibland höstbeskärningen av klätterrosor, vars främsta värde är skottens flexibilitet och grenighet, en absolut meningslös övning. Detta tillvägagångssätt för att odla denna typ av ros leder till en förtjockning av planteringarna när klätterrosen förvandlas till okontrollerade taggiga snår.

Bild
Bild

Otillräckligt intag av solljus inuti buskarna framkallar ett stopp i tillväxten av de mellersta skotten och den aktiva produktionen av laterala perifera fransar av växten. Allt detta leder till en förlust av attraktivitet och en kränkning av blomningsschemat för klätterrosor, både till dess tillfälliga fördröjning och till dess fullständiga upphörande.

Årlig höstförtunning säkerställer deras intensiva tillväxt, stabila rika blomning och löser andra viktiga uppgifter:

  • föryngrar plantering i ett accelererat läge - med att ersätta gamla fransar med nya skott i tid lever rosenbuskar inte bara längre utan blir också mer produktiva;
  • läker rosor - på grund av avlägsnande av infekterade, skadade, omogna fransar ökar buskens vinterhårdhet och deras motståndskraft mot sjukdomar;
  • hjälper till att behålla ett gott utseende - vid beskärning ställs den önskade tillväxtvektorn för skott, på grund av vilken kronan får en harmonisk bildform och når maximal dekorativitet;
  • ger enhetlig åtkomst av luft och solljus till alla delar av växten . På grund av kronans begränsade luftgenomsläpplighet ökar risken för att utveckla svart fläck, rost, mjöldagg;
  • förbättrar växtnäringstillförseln på grund av deras rationella fördelning;
  • förlänger blomningsfasen, ökar antalet pediceller , främjar utvidgningen av blomknoppar, uppmuntrar tillväxten av vegetativ massa;
  • underlättar kampen mot skadliga insekter;
  • fungerar som en förebyggande åtgärd mot sjukdomar i svamp- och bakteriell etiologi;
  • förenklar byggandet av skyddsrum för vintern - buskar med förkortade grenar och tunnare krona är lättare att slå in än kraftigt igenvuxna snår.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klippscheman

Framgången med att odla klätterrosor beror till stor del på korrekt beskärning. Vissa sorter är lätta att ta hand om, de beskärs enligt det allmänna schemat och gläds åt riklig blomning under hela säsongen. Men det finns också många nyckfulla sorter, vars särart är en enda blomning på tvååriga skott. Och oerfarna odlare kan på grund av stark årlig beskärning aldrig få önskad blomning av sådana former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera höstbeskärningstekniker

  • Ljus (lång) - i det här fallet är det bara topparna på fransarna som skärs av och lämnar upp till 10 "ögon" (tillväxtknoppar) intakta. Metoden är lämplig för marktäckare eller elitformer (bengali, engelska, gamla).
  • Måttlig - det här alternativet innebär att halka stjälkarna. Det används av dem som odlar hybridte -rosor.
  • Stark (kort) - den mest radikala beskärningen med avlägsnande efter blomning av alla skott under roten, till den plats där de vilande knopparna ligger. Med sin hjälp ordnas hybridte -sorter och förgreningsformer.
  • Kombinerad - ytligt snitt i kombination med radikal kort. På detta sätt beskärs främst floribunda rosesorter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Obligatorisk inventering

För arbete behöver du:

  • en kraftdriven beskärare är en optimal lösning, eftersom det är svårare att uppnå perfekt klippjämnhet med en trädgårdskniv, till och med en välslipad;
  • trädgårdssåg eller lopper för borttagning av gamla tjockskaftade grenar;
  • sax för beskärning av tunna bleka blommor;
  • tätt belagda handskar som skydd mot taggar;
  • kratta för insamling av avfall efter trimning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar beskära buskarna är det absolut nödvändigt att instrumenten desinficeras genom brandsterilisering eller behandling i något desinfektionsmedel (alkohol, peroxid, klor, 10% kaliumpermanganatlösning). Proceduren måste upprepas efter gallring av varje växt.

Bild
Bild

Tidpunkt

Det finns inga tydliga indikationer om tidpunkten för höstbeskärningen av klätterrosor, eftersom de beror på klimat- och väderförhållandena i ett visst område. Det rekommenderas att starta det när en negativ dagtemperatur upprättas inom intervallet -1 … -3 ° C, som i regionerna i den centrala europeiska delen av Ryssland faller i slutet av oktober. Underlåtenhet att följa detta villkor är förenat med olika negativa konsekvenser.

Att utföra denna operation tidigare, när det fortfarande finns ett stabilt plus på gatan, provocerar utvecklingen av njurar och, som ett resultat, deras död på grund av nattfrost. Med vårens ankomst förvandlas sådana grenar, upptining, till potentiella infektionskällor, så att de skapar en gynnsam miljö för den vitala aktiviteten hos patogena mikroorganismer.

Beskärningsdatumet planeras också, med hänsyn till den meteorologiska prognosen för en period på 10-14 dagar, så att växten har tillräckligt med tid att anpassa sig till det kalla vädret.

Bild
Bild

Generella regler

Förberedelserna för beskärning börjar i förväg. I augusti slutar växterna att matas med kvävehaltiga fetter, eftersom de minskar växtens frostbeständighet och provocerar tillväxt av "unga" stjälkar, som osannolikt kommer att överleva på vintern. Från detta ögonblick befruktas rosor med fosfor-kaliumkomplex eller formuleringar används där F och K ingår separat. De är bra för rötter, hjälper träet att mogna och ökar immunförsvaret och knoppbildning. Från fosforgödsel använder rosodlare oftast enkelt eller dubbel superfosfat, och från kaliumgödselmedel - kaliumsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad nybörjare rosodlare behöver veta

  • Alla manipulationer utförs endast med ett skärpt, sterilt instrument av hög kvalitet för att utesluta infektion och få sektioner med sönderrivna, snarare än jämna kanter.
  • Det är nödvändigt att skära av stjälkarna över de svullna, ännu inte groda knopparna, dra sig tillbaka ett avstånd på minst 0,5 cm, men det bör inte överskridas med mer än 1 cm.
  • Trimningen sker i 45 graders vinkel.
Bild
Bild
  • Stammarna skärs till de yttre knopparna för att undvika sammanflätande grenar, överväxt och förtjockning av mitten av buskarna.
  • Skadade, infekterade områden av fransarna skärs längs den vita kärnan med delvis fångst av den friska delen av skotten.
  • När du tar bort gamla fleråriga stjälkar kan du inte göra ett cirkulärt snitt och lämna "hampa".
  • Vid rengöring av vissnande knoppar är det korrekt att ta bort dem från stjälkens krona till en hälsosam knut framför det första fembladiga bladet.
Bild
Bild
  • Allt avfall efter trimning måste kasseras genom förbränning.
  • Förfarandet bör utföras på torra dagar med soligt väder.
  • Försumma inte stimulerande utfodring i slutet av huvudgallringen.

För att bearbeta skivorna, använd först lysande grönt eller samma mangan, och sedan, för att läka, trädgård var.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i beskärning efter sort

Hela sortimentet av klätterrosor är uppdelat i flera villkorade grupper enligt två stabila egenskaper - buskens form och blomningens art, i enlighet med vilket tillvägagångssättet för beskärning av vissa sorter kommer att skilja sig åt.

Beroende på blomningsfrekvensen skiljer sig sorter

Med en blomning under säsongen , till exempel, som äkta flerblommiga former härrörande från den halvgröngröna minnesrosen "Wichuraiana" ("Vihura"). I de flesta fall varar blomperioden från juni till juli. Blommor täcker förra årets basskott i en mängd upp till 10 st. En del av skotten är ettåriga grenar av ersättningstypen, den andra är tvååriga grenar, vars blomning sker under den aktuella säsongen. Det är nödvändigt att bli av med de basala (bleka) stjälkarna och klippa dem rena på hösten för att få plats med unga som kommer att dyka upp med vårens ankomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med upprepad blomning under hela säsongen . Dessa sorter tenderar att blomma först under andra levnadsåret och behåller förmågan att blomstra rejält upp till 4-5 års ålder. De behöver inte årlig gallring. Torkande fransar tas bort vid roten efter behov. Stark beskärning behövs vanligtvis av vuxna fyraåriga växter. Proceduren utförs på våren och lämnar upp till 3 ersättande ettåriga fransar och upp till 7 huvudsakliga som kan blomma på beskärningsbusken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på buskens form skiljer man sig från sådana sorter

Storblommiga rosor Klättrare (klättrare) , som kännetecknas av upprepad, riklig, långvarig blomning. Särdrag hos klättrare är närvaron av tjocka, starka, oflexibla skott 1, 5-4 m långa, bildandet av stora singlar eller samlade i stora blomställningar av blommor och ett stort antal glänsande gröna blad. Tjocka fransar är nästan omöjliga att böja, så de får gå över stänger eller runt stolpar. Blommor bildas på huvudsträngarna. Klättrare lämnas med 5-7 fransar, och resten slängs. Populära former: Paul Scarlet, New Dawn, Breath of Life, Golden Showers, Compassion, Michka. Många av dem utmärks av ökat motståndskraft mot mjöldagg och växer bra i mittfältet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Småblommiga lockiga rosor Rambler (Rambler) . Vid fri tillväxt behöver de ett högt stöd, utan vilket de faller till marken. Tack vare långa, flexibla, lockiga fransar, som växer till 8-10 m och rullar ihop sig i ringar, är det bekvämt att skapa levande trädgårdsformer från vandrare, för att fläta trädgårdsbågar, lusthus, pergolor med dem. Det senaste årets skott är täckta med blommor. Långbladiga vandrare lämnas med högst 5 skelettgrenar, och resten skärs av. Buskar med många fransar är svårare att täcka för vintern. Former: Crimson Rambler, Red Rambler, Mannington Mov, Goldfinch, Utersen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snabbväxande rosor Klättring (klättring) eller, med andra ord, sporter som har dykt upp på grund av njurmutationer. Dessa storblommiga hybrider tenderar att växa i snabbare takt och bära frukt senare än representanter för andra sorter. Sådana rosor odlas främst i regioner med ett milt klimat, eftersom det är svårt att uppnå mogning av skott och riklig blomning i Moskva -regionen och andra regioner i den centrala europeiska delen av Ryska federationen. Vid beskärning är det viktigt att ta hänsyn till korrespondensen mellan fransarnas längd och buskens höjd, men inte tillåta överdriven förkortning av skotten, eftersom tillväxt endast är möjlig på löviga grenar. De bästa sorterna: City of York, Gloria Day, Orange Triumph, Celillia Brunner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Hur man döljer blommor för vintern beror på växtområdets klimategenskaper. I regioner med milda vintrar böjs stjälkarna av långbladiga former av klättrartypen mot markens yta och fixeras med små häftklamrar. Det är ännu bekvämare med vandrare - deras skott är helt enkelt knutna till samma stöd som rosorna själva. Vid behov lindas de dessutom med ett speciellt täckmaterial eller med hjälp av grangrenar.

Lågväxande sorter som "Michka" klättrare täckt med en kartong och ett lager spån, sågspån, torv, humus hälls ovanpå. Det är viktigt att i förväg oroa sig för möjligheten till tillströmning av frisk luft inuti sådana skydd så att rosorna inte förför. Halm, ruttnade blad och toppar ska inte användas som mulch. Växtrester lockar små gnagare, som bygger bon av dem för vintern. För samma ändamål används de av skadedjur och deras larver.

Bild
Bild
Bild
Bild

I regioner med frostiga vintrar är klätterrosor skyddade för vintern på flera sätt

  • Hilling . Den nedre delen av rosenbusken, inte mindre än rotsystemet, behöver pålitlig isolering. För att lösa detta problem sprutas växterna med jorden, en jordblandning från jord med torv, ett lager sågspån, nålar eller organiskt material (humus, kompost) hälls i cirklar nära stammen. Materialet för hilling väljs utifrån jordtyperna.
  • I form av en "kupol ". Vid konstruktionen av detta flerlagers skydd läggs först ett isoleringsskikt, sedan grangrenar eller gamla grenar och i slutet - en polyetenfilm, som fixeras vid kanterna med rester av metallprofiler, tegelstenar eller bara jord.
  • Med hjälp av täckande strukturer . Bågar är böjda av tjocka stavar 70-90 cm långa och överlappade över rosbuskar. Isolering och polyeten placeras ovanpå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När klätterrosor växer i rader, fortsätt enligt följande

  • Bågar placeras längs åsen med rosor på samma avstånd.
  • En espalier är knuten till bågarna på varje sida, och den tredje placeras överst som en förstyvning. För detta ändamål är det bekvämt att använda trälister.
  • Den resulterande ramen är täckt med ett lager värmeisolator (takpapp, gummerat material) och sedan - tät polyeten, vilket fixerar panelerna säkert från kanterna.
Bild
Bild

Sådana strukturer är praktiska genom att när det är nödvändigt att ventilera buskarna är det tillräckligt att helt enkelt flytta materialet i slutet. Ett sådant skydd är universellt lämpligt för områden i mittbältet och Ural.

Bild
Bild

Nybörjar misstag

Om för erfarna rosodlare klättrar rosor framgångsrikt på vintern, lyckas de som bara förstår konsten att odla dessa blommor inte alltid bevara dem till våren. I de flesta fall beror detta på felaktig vård av rosenbuskar.

  • Aktiv tillväxt av skott på hösten orsakad av en överdos av växter med kvävehaltiga fetter eller mineralkomplex. I hopp om att uppnå maximal dekorativitet från gröna husdjur börjar rosodlare missbruka utfodring. Detta leder till intensiv tillväxt av buskarna, som fortsätter med höstens början.
  • Oskäligt tidiga beskärningsdatum . Varje gallring av buskarna har en stimulerande effekt, vilket får växten att bilda tillväxtknoppar. Det är viktigt att vänta tills temperaturen på nollpunkten har fastställts, vilket kommer att leda till en avmattning av saftflödet och en suspension av den vegetativa processen.
Bild
Bild
  • Felaktigt avlägsnande av torra blomställningar . För att bevara dekorativiteten visas klätterrosor delvis skörd av torkade blomställningar när säsongen just har börjat. Om du rengör buskarna i slutet av blomningen kan nya blomknoppar bildas. Anläggningen kommer att börja spendera energi och resurser för att förse dem med mat, kommer att försvagas och kommer inte att överleva kylan.
  • Felaktig skörd av löv . I områden med våta vintrar, där temperaturen är instabil och upptining är vanligt, måste löven tas bort helt. I vått lövverk mår patogena svampar som provocerar ruttnande buskar bra. Om rosor växer i regioner med ett milt klimat, där det inte finns något behov av att skydda buskar, är det tillåtet att lämna lövverk.
  • Skär avvikelser . Detta kan vara en tidig bearbetning av skärpunkter eller dess frånvaro alls. Genom att försumma detta förfarande efter beskärning riskerar rosodlare hälsan hos blommorna, som i bästa fall kan bli sjuka och i värsta fall dö.
Bild
Bild

Dåligt skydd . I de flesta fall orsakas döden av en klätterros inte av exponering för låga temperaturer, utan av växthuseffekten inuti felaktigt organiserade skyddsrum. Buskarna börjar ruttna, vilket resulterar i att mögelsvampar dyker upp och sprids aktivt på dem. Således, på våren, förstörs växterna helt av dessa och andra representanter för den patogena mikrofloran.

Rekommenderad: