Hur Skyddar Man Druvor För Vintern? Hur Täcker Jag Ordentligt, Hur Täcker Jag Unga Druvor? Enkla Och Pålitliga Sätt - Snabbt Och Enkelt Skydd

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skyddar Man Druvor För Vintern? Hur Täcker Jag Ordentligt, Hur Täcker Jag Unga Druvor? Enkla Och Pålitliga Sätt - Snabbt Och Enkelt Skydd

Video: Hur Skyddar Man Druvor För Vintern? Hur Täcker Jag Ordentligt, Hur Täcker Jag Unga Druvor? Enkla Och Pålitliga Sätt - Snabbt Och Enkelt Skydd
Video: How to make powerful natural organic fungicide the JADAM Sulfur. (how to melt sulfur without fire) 2024, Maj
Hur Skyddar Man Druvor För Vintern? Hur Täcker Jag Ordentligt, Hur Täcker Jag Unga Druvor? Enkla Och Pålitliga Sätt - Snabbt Och Enkelt Skydd
Hur Skyddar Man Druvor För Vintern? Hur Täcker Jag Ordentligt, Hur Täcker Jag Unga Druvor? Enkla Och Pålitliga Sätt - Snabbt Och Enkelt Skydd
Anonim

Genom att veta hur man täcker druvor för vintern kan du med säkerhet undvika problem med att bevara dess egenskaper. Det är bara nödvändigt att ta reda på hur man korrekt täcker kulturen, när man ska göra det och hur man stänger unga druvor från kylan. När du väl förstår dessa ämnen, med enkla och pålitliga sätt att skapa ett snabbt och enkelt omslag, kan du studera ytterligare tips för en djupare förståelse av ämnet.

Bild
Bild

När ska du täcka?

Att bestämma det exakta ögonblicket när det är dags att göra ett skydd är mycket viktigt. Om du missar denna deadline måste du säga adjö till förhoppningarna om en bra skörd nästa säsong. Det är först och främst nödvändigt att fokusera på klimategenskaperna hos vissa regioner och orter . Du bör inte skynda dig att isolera vinstocken från den yttre miljön - om den ännu inte har slutfört den naturliga vegetativa cykeln under den varma perioden, i stället för nytta, kommer det bara att vara skada. Under mycket varm höst kan för tidigt skördade skott ruttna och ruttna.

Professionella odlare börjar täcka arbetet vid de första höstfrostarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geografisk tabell

Vinstockens känslighet för kylan är ganska stor, därför behöver den skydd över hela vårt lands territorium, exklusive Svarta havets kust. Men det finns fortfarande en gradering av de ungefärliga villkoren för att täcka verk. Trots att behovet av dem under en viss säsong kan uppstå tidigare eller senare, är det just den tiden då allt definitivt ska vara klart för arbete. Den nödvändiga genomsnittliga informationen kan ses i tabellen nedan.

Det är också värt att överväga särdragen hos sorten och nyanser i en viss ekonomi och många andra finesser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Område Skyddstider och åtgärder
Sibirien och Ural Tillfälligt skydd i slutet av september - början av oktober, sista om 30-40 dagar
Moskvas förorter Cirka november, 3-lagers skydd
Mellanfilen Vanligtvis i mitten av november, med väderjusteringar, cirka 30 dagar efter slutet av lövfallet
Volga -regionen Med froststart på jorden
Svart jord Utan tydliga datumangivelser, med froststart 1-3 grader
Krasnodar -regionen Oktober-november, cirka 2 veckor efter bladfallets slut och efter behandling med skyddande föreningar
Primorsky Krai Mitten till slutet av oktober, ibland lite senare
Kaliningrad och Leningrad regioner Senast i början av oktober
karelen Inga tydliga tidsfrister, direkt vid frostens början
Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

Fuktladdning

Denna procedur bör utföras efter den första frosten. Men du måste förstå att de ibland inte kommer på grund av väderförhållandena och att det gröna lövets säkerhet inte tillåter dig att gissa vad du ska göra . I detta fall är "ledstjärnan" det genomsnittliga dagliga temperaturindexet. Så snart det inte är mer än +10 grader i 10 dagar kan du omedelbart påbörja vattenladdningsbevattning. Det är inte värt att rusa och försöka "arbeta före kurvan".

Om fuktladdning startas vid ett temperaturindex på 10, 1 till 14, 9 grader, är detta helt enkelt en onödig vattenförbrukning . Om temperaturen är ännu högre kommer tillväxten av njurarna att börja i förtid, vilket normalt bör ge frukt för nästa år. Då måste du dela med tankarna om skörden, och ibland - med busken i sig. Men det räcker inte med att bestämma rätt tidpunkt. Nybörjare och vinodlare kan ofta inte bestämma hur mycket vatten som ska hällas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningen på detta problem är väldigt enkel: du måste fokusera på hur mycket du lyckas hälla under busken . Helst bör vatten hällas tills det slutar absorberas i marken och en pöl börjar bildas. Men en sådan möjlighet, som tillhandahålls av ett huvudvattenförsörjningssystem eller en enskild brunn, är inte tillgänglig överallt. Därför, i vissa fall, är en sorts kompromiss användningen av 100 liter vatten per 1 vuxen växt. Med en sådan minsta förbrukning är det möjligt att säkerställa en normal övervintring.

Unga druvskott laddas med vatten med en hastighet av 30-50 liter per 1 buske . Men när det är möjligt bör dessa siffror överskridas. Långsiktig praxis på olika gårdar visar konsekvent att ju mer druvorna "laddas" med fukt, desto lättare övervintrar det och desto mer effektivt bär det frukt under nästa säsong. Efter kraftiga regn, om marken fuktas med 0, 6-0, 8 m (detta måste kontrolleras och inte bedömas med ögat på ytan), behövs ingen speciell vattenspolning.

Om fukten är mindre finns det inget sätt att klara sig utan den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Denna procedur bör startas omedelbart efter skörd. Lövverkets fall bör förhindras så att varje fallande löv kommer med användbara ämnen i marken och inte töms, vilket vanligtvis är fallet i slutet av sommaren . Vanligtvis reduceras höstmatningen till sprutning med en lösning av magnesia. Endast kaliummonofosfat läggs i marken.

Öka inte dosen . Oerfarna trädgårdsmästare försöker ofta införa olika gödningsmedel så mycket som möjligt. Det kan inte skada växten. På grund av den överdrivna mängden fosfor, till exempel, hämmas vegetationen. De optimala mängderna av alla läkemedel anges på förpackningen, de har utarbetats med erfarenhet och analyserats av dussintals utbildade specialister.

Druvodlare föredrar ofta kompost och gödsel . Detta är också en ganska bra metod, och det passar perfekt med de senaste trenderna inom ekologiskt jordbruk. Den torra metoden att införa humus förutsätter att den helt enkelt kommer att begravas i rotringen. Metoden att "bädda in i ett hål" innebär den maximala approximationen av kompositionen till rötterna.

Strax före vintern kan du lägga lite aska under vinstocken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar

Det genomförs i två steg. Först, så snart grödan skördas, används en insekticid. Du kan hålla dig till den högsta tillåtna dosen och koncentrationen - men det finns ingen risk längre, och ju färre skadliga insekter övervintrar, desto bättre . Du kan välja ett läkemedel efter eget tycke. Ett mycket bra alternativ är "Aktara", som bör användas för många andra växter. Om vingården under de varma månaderna påverkades av en svamp, kombineras insekticider med fungicider, men vid tvångsbehandling i relativt varmt väder är det nödvändigt att föredra Bordeaux -blandningen och andra ämnen med en mild effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från tillgängliga medel för att bekämpa hot kan odlaren använda:

  • tjära tvål;
  • asklösning;
  • bordsvinäger;
  • kaliumpermanganat;
  • vanlig tvål;
  • väteperoxid (men alla dessa alternativ utom de sista är mycket svaga).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Du kan närma dig vinstocken med en beskärare i händerna först när det sista bladet ligger på marken . Även deformerade och delvis torkade löv fortsätter att uppfylla sin funktion till viss del - och vi måste låta dem göra det viktigaste till slutet. Beskärning i vått väder är starkt avskräckt. Den enda ursäkten för henne blir situationen när det inte finns någon annan tid, till exempel när det regnat kraftigt.

Den exakta beskärningstiden på hösten bestäms med hänsyn till vingårdens geografiska läge:

  • i norra Kaukasus - höstens sista tredjedel;
  • i närheten av Moskva - oktober;
  • September är den optimala perioden för trädgårdsmästare i Siberian, Ural och Fjärran Östern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Synd för tiden, det är mycket viktigt att torka och desinficera beskäraren när du flyttar till varje ny buske. Vinstockar kan lätt smittas. Behandlingen av den överförda infektionen kommer att vara extremt svår, ibland helt omöjlig . För att inte torka kan du helt enkelt ha en burk med alkohol till hands medan du arbetar. Det räcker med att doppa instrumentet där för att eliminera alla smittsamma faktorer.

De tidigaste buskarna under de första utvecklingsåren måste skäras mycket noggrant . Endast 2 eller 3 knoppar återstår. Stammens längd måste motsvara spaljens dimensioner. Yttre knoppar med god utveckling av vinstockarna behöver inte klippas av. Hos vuxna vinstockar skärs alla vissna tunna grenar ut, hampa ska inte vara kvar.

Ibland måste man jobba med en allvarligt försummad druvbuske . Du måste fokusera på tjockleken på den största grenen med flerårigt trä. Det är nödvändigt att förstå att inte ens ett välutvecklat rotsystem inte kan förse 5 eller fler vinstockar med näringsämnen. De äldsta och yngsta grenarna bör tas bort.

Att forma en vinstock till en båge kräver inte förkortning, den behöver bara vägledas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Effektiva gömställen

Hillingjord

Att täcka druvor med jord är lättare än andra alternativ. Denna metod är idealisk för första års växter. Storleken på vallen ska vara 200-250 mm. Med bildandet av ett pålitligt snötäcke är detta skydd tillräckligt.

När man arbetar med mer utvecklade buskar är det nödvändigt att täcka med halm, trasor, plastflaskor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Semi-skydd

Denna metod är ganska bra om den genomsnittliga vintertemperaturen inte är lägre än -15 grader. Ett halvskydd är byggt av trasor, halm och liknande föremål . Resultatet är enkelt och pålitligt. Du behöver bara göra en kokong med ett lager på 30-50 mm.

Drapering med garn rekommenderas; problemet är att sådana lösningar inte klarar sig om frosten är för stark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela omslaget

Detta är den allvarligaste lösningen som kräver maximal materialförbrukning och noggrant urval. Helskydd bör användas även på platser med relativt milt kallt väder, om snön är relativt tunn . Det vanliga tillvägagångssättet är att placera 1 cm täckmaterial 1 grad under noll grader. Det vill säga i Sibirien, Uralerna och Fjärran Östern ska skyddet vara minst 50 cm. Det bör skapas endast på torra dagar.

Det är absolut nödvändigt att ta itu med några av invecklingarna med att använda specifika täckmaterial. Lövverk används ofta för att skydda druvor på vintern. Denna metod fungerar särskilt bra i de norra regionerna, där jordskyddet är ineffektivt.

Rekommendationerna är följande:

  • förbereda löv i förväg (poppelblad är bäst);
  • förvara dem i högar 40-45 cm höga under ett polyetenlock;
  • kläm vinstocken efter froststart direkt på marken, utan spår;
  • täcka busken med 30-35 cm löv, sedan med allvarliga frost, sedan med polyeten, sedan med tomatplattor och andra material som förbättrar snöhållning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor använder grangrenar. Sådant material är lätt tillgängligt i alla skogsområden. Skiktet av grangrenar ska vara 30-40 cm. Skadliga gnagare startar inte i ett sådant skydd. Utmärkt ventilation tillhandahålls, men det är inte möjligt att hitta lämpligt material överallt.

Men på vilket ställe som helst är det inte svårt att köpa spunbond. Agrofibre i sig fungerar bra på relativt varma platser. I kallare regioner kan den användas tillsammans med mulch och andra hjälpmaterial. Spunbond -skydd är kompatibelt med att placera druvor direkt på spaljéer.

Men i vilket fall som helst måste den fästas mycket säkert - annars blir även den svagaste vinden en obehaglig överraskning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i skydd av unga druvor

Detta arbete kan utföras snabbt och enkelt om du tar hänsyn till de grundläggande rekommendationerna. Växter under det första året, liksom årliga grödor, ska skyddas så snart den genomsnittliga dagliga temperaturen sjunker under +5 grader . Dessa är särskilt känsliga växter, och extra försiktighetsåtgärder kommer inte att skada. Toppdressing av unga skott utförs högst 3 veckor före frostens ankomst. Du kan till och med göra det tidigare - det kommer fortfarande att gynna växterna.

Men vissa rekommenderar att inte mata unga buskar alls när vintern närmar sig . Beskärning av dem är också kontraindicerat. Det bästa sättet att isolera är högkullning. I områden med kallt klimat bör lövverk eller grangrenar användas.

Under sådant skydd behöver inte vinstocken i sig förpackas ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd i områden med mycket hårda vintrar

Sådana förhållanden tvingar till användning av ett termisk skydd i tre lager. De börjar med att strö med jord till en höjd av 50-150 mm. Därefter finns det 50-100 mm organiskt material. Och i den sista svängen bildas en jordfyllning med ett lager på 150-250 mm. Med en ihållande brist på snö på vintern är det lämpligt att hälla breda rullar från jorden . För att skydda rötterna mot frost, sprida mulch - vass, torv, halm eller torrt trädgårdsgräs; oljat papper fungerar inte alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddsrum regler

Tänk inte att om druvorna odlas i ett växthus, så löser detta automatiskt hela problemet. Förberedelserna för övervintring är ungefär desamma som i öppna områden . Först och främst är det nödvändigt att ta bort alla buskar från spaljéerna. De behandlas med järnvitriol. Skyddet är uteslutande bildat av naturliga tyger - alla syntetmaterial är oacceptabla inuti växthus.

Med full täckning skärs busken till önskad storlek efter lövets slut . Efter tyget, lägg en film. Därefter pressas växten mot jorden med speciella häftklamrar. Så att det inte räcker ut, häll jorden. Dess lager, beroende på froststyrkan, kan nå 300 mm.

Om allvarlig kyla inte uppstår måste skyddet ventileras . Nödskydd vid oväntat kraftig frost - pressning av druvorna till marken och jordfyllning. Alltför stark värmeisolering är opraktiskt, annars kommer plantorna att ruttna. För henne är den mark som ursprungligen låg nära buskarna inte lämplig.

Naturligtvis måste du tänka noga på allt, övervaka vädret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver alla sorter täckas?

Tekniska och individuella universella druvsorter kan teoretiskt övervintra om temperaturen är minst -20 grader. De kännetecknas av bra frostbeständighet:

  • "Isabel";
  • Concorde;
  • Lydia.

Det är dock nödvändigt att ta hänsyn till väderns verkliga svårighetsgrad, och inte bara temperaturindex. I de södra delarna av landet kan många sorter verkligen övervintra utan skydd. Men det är bättre att spela det säkert och ta hand om växterna. Ibland kommer till och med en rent fysiologiskt bevarad kultur efter frysning inte att tillfredsställa skörden. Detta resultat är osannolikt att glädja trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Busken ska inte få röra marken. För alla täckningsarbeten måste rotsystemet skyddas. Busken, härdad och klar för isoleringsprocedurer, har en ljusbrun bark. När du använder en film måste den fixas:

  • brädor;
  • natursten;
  • tegel;
  • beslag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vinstockplantagerna är orienterade i norr, faller under vindens dominerande riktning, eller om platsen är mycket fuktig, bör det termiska skyddet vara kraftfullare än i det vanliga alternativet. Tät omslag av vinstocken med filmer, andra vattentäta material är oacceptabelt . Ett ventilationshål eller till och med två sådana kanaler måste göras i dem. Vid isolering av vinstockar i ett öppet område (inte i ett växthus) bör snöskiktet ovanpå layouten vara minst 50 cm.

Om vinstocken inte har mognat, inte blivit brun vid erforderlig tid, grävs den upp och transplanteras i en kruka . Själva grytan hålls på måttlig värme hela vintern (från 10 till 15 grader). I vissa fall används skiffer för skydd. Användningen av kalk hjälper till att minska sannolikheten för debatt. Det är inte möjligt att ta bort värmeisoleringen tidigare än april - men detta är också tillåtet endast om det inte finns någon risk för tidig frost.

Druvorna som växer på lusthuset är ett separat viktigt ämne . Skydd även för en ung, stor vinstock är mycket svårt. Några år efter landningen är detta nästan helt ouppnåeligt. Vi måste välja de mest frostbeständiga sorterna.

Men även detta tillåter inte att odla grödor på lusthus någonstans utom i de sydligaste regionerna.

Rekommenderad: