Beskärning Av Ett Gammalt äppelträd: Hur Man Beskär Korrekt På Hösten? Hur Man Föryngrar Ett Träd På Våren Enligt Schemat För Nybörjare? Beskärning Av Vuxna Försummade äppelträd

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Ett Gammalt äppelträd: Hur Man Beskär Korrekt På Hösten? Hur Man Föryngrar Ett Träd På Våren Enligt Schemat För Nybörjare? Beskärning Av Vuxna Försummade äppelträd

Video: Beskärning Av Ett Gammalt äppelträd: Hur Man Beskär Korrekt På Hösten? Hur Man Föryngrar Ett Träd På Våren Enligt Schemat För Nybörjare? Beskärning Av Vuxna Försummade äppelträd
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Beskärning Av Ett Gammalt äppelträd: Hur Man Beskär Korrekt På Hösten? Hur Man Föryngrar Ett Träd På Våren Enligt Schemat För Nybörjare? Beskärning Av Vuxna Försummade äppelträd
Beskärning Av Ett Gammalt äppelträd: Hur Man Beskär Korrekt På Hösten? Hur Man Föryngrar Ett Träd På Våren Enligt Schemat För Nybörjare? Beskärning Av Vuxna Försummade äppelträd
Anonim

I livet för ett gammalt äppelträd spelar kronbeskärning den viktigaste rollen. Det är en process som gör att ett redan moget och moget träd kan förnyas. Det måste produceras regelbundet så att växten blir mindre öm och kan bli mer fruktbar.

Detta kommer att ge trädet styrka som kan försvagas av en order. På så sätt kan du ge trädet ett snyggare och vackrare utseende, bli av med den sjuka eller torka ut en del av den. Därför kan vi säga att ett sådant förfarande inte bara är praktiskt, utan också estetiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Beskärning av ett gammalt äppelträd är vanligtvis utfördes på hösten, innan den första frosten började . Detta bör dock inte göras i början av september, eftersom beskärning kan framkalla aktiv tillväxt av nya oönskade skott. Ett gammalt träd behöver ofta föryngras. Denna procedur måste utföras minst en gång om året .… Växten kan lätt existera utan beskärning och vård, men det är värt att komma ihåg att den framgångsrikt kan springa vilt. I detta fall kommer mängden att minska från år till år, och grödans smakegenskaper försämras. Att beskära grenar korrekt är som att ha en högkvalitativ och vacker frisyr från en professionell frisör. Du kan leva utan det, men ditt hår kan bli oförskämt och sprött - och så här.

Överskott av grenar och skott kommer långsamt att förstöra trädet och förhindra att det växer och utvecklas.

Bild
Bild

Ett yngre och mindre skadat träd beskärs vanligtvis på våren . Den lyckas återhämta sig fullt ut efter blomnings- och fruktsäsongen, utan att slösa med sina inre resurser. Det är bäst att starta proceduren för att uppdatera ett vuxet äppelträd genom att identifiera huvud- och centralgrenen. Det ska inte tillåtas att det finns fler av dem, annars kan hela processen inte ge det önskade resultatet. Det är runt denna guide som all handling kommer att äga rum. Vissa styvbarn bör tas bort helt och därigenom ge växten ytterligare frihet . Andra måste reduceras så mycket som möjligt (med mer än en tredjedel). De kan fortfarande vara användbara för dig. Med denna enkla åtgärd ger du trädet säkerhet från möjliga sjukdomar och parasiter, ger den unga kronan en snygg och estetisk form och ökar avkastningen flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Tyvärr kan trädbeskärning inte göras med bara händer, så du kan behöva hjälp av några verktyg

  • Ett oumbärligt attribut för trädgårdslivet kan med rätta kallas klassisk beskärare … De kan klippa nästan alla grenar snyggt och utan risk för skada.
  • Ett lika viktigt verktyg övervägs fick syn på … Den är avsedd för större grenar, eftersom inte alla kommer att ge efter för en vanlig beskärare. Det är bäst att ta den vanligaste - en manuell, och med en motorsåg finns det risk för att oavsiktligt skada kronan eller stammen på ett träd. Det kan vara särskilt farligt i händerna på en nybörjare.
  • För långa och tjocka knutar är det lämpligt att köpa avverkare … Det kommer perfekt att klara grenar från en och en halv till fem centimeter tjock. Långa och bekväma handtag låter dig nå de högsta och otillgängliga grenarna.
  • En viktig hjälpare kommer att vara en stark pall eller hög trappstege … Med deras hjälp kan du komma till toppen av kronan och förkorta den. Ett sådant förfarande hjälper till att hålla formen.

Frånvaron av dessa viktiga och nödvändiga föremål för varje trädgårdsmästare kommer att komplicera trädbeskärningen kraftigt. Med deras hjälp kommer processen att gå mycket snabbare, och resultatet blir mer imponerande. Alla dessa verktyg ligger inom gångavstånd, så det kommer inte att vara svårt att skaffa dem. Var och en av dem i arbete styrs ganska enkelt, du behöver inte ha kolossal erfarenhet för att förstå principen för deras funktion. Vi får inte glömma att verktygen före användning måste desinficeras noggrant så att det inte finns någon risk för att patogena bakterier kommer in i trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man beskärning mot åldrande?

För att föryngra ett gammalt äppelträd måste du bestämma säsongen korrekt . För detta är hösten eller våren idealisk. Det här är den tid då frost inte är skrämmande och växterna i trädgården ännu inte har fallit i en djup sömn eller bara vaknat av det. Denna beskärning är inte alls svår, men det kan ta lång tid. Ibland måste du till och med klippa några av de centrala grenarna för att bilda kronan för att göra det korrekt. Typerna av detta förfarande kan indelas i tre typer: gradvis, halv, engångs.

Bild
Bild

Gradvis

Gradvis beskärning är den smidigaste, mjukaste och känsligaste av de tre sorterna .… Det tar dock mest tid, eftersom var och en av dess cykler sker en gång om året. Det varar i flera år, varefter trädet blir ungt och friskt igen. Denna typ av beskärning är utmärkt för nybörjare. Under det första året tas alla små och onödiga knop helt bort. Så du kan befria trädets krona från onödig börda, vilket bara stör fruktprocessen.

Därefter bör du ta bort en eller två fruktgrenar, vilket ytterligare underlättar trädets uppgift. Ta inte bort för mycket - bara två kommer att räcka . Klipp av de torraste och minst produktiva först: de saktar vanligtvis ner all tillväxt. Under det tredje året bör de återstående grenarna förkortas något, vilket ger noggrannhet och skönhet. Denna teknik hjälper till att väcka nya skott och ge dem möjlighet att utvecklas och därigenom ersätta snittgrenar.

Genom att regelbundet utföra proceduren för gradvis föryngring kommer trädets liv att öka flera gånger. Det kommer inte längre att hotas av parasiter, som oftast väljer äldre växter som sitt bo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halv

Den nyaste bland alla tekniker, hon kom till trädgårdsvärlden relativt nyligen . Nu är hon en av de mest efterfrågade och populära. Med rätta kan det anses vara ganska sparsamt, eftersom beskärning inte sker omedelbart, men många tillskriver det kardinal. Det kan delas in i två huvudfaser. Den första etappen äger rum under våren. Det är nödvändigt att förkorta höjden och bredden på trädet på södra sidan med mer än en och en halv gång. Efter det, bearbeta och limma alla resulterande sektioner. Du bör vara extremt försiktig med särskilt stora snitt. För att påskynda läkningsprocessen är det nödvändigt att behandla det skadade området med ett speciellt harts och sedan försiktigt försegla det med en läkande film.

Det bör säkerställas att det förblir på plats fram till hösten, först efter det kan du bli av med det .… Om det visade sig att den flög av tidigare, sätt sedan en ny. Nästa år måste du utföra alla samma åtgärder, men nu på norra sidan. Du behöver inte klippa allt. Lämna bara de starkaste och mest fruktbara grenarna av alla. För större effekt bör de förkortas något. Skär så noggrant som möjligt för att inte skada huvuddelen av trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Disponibel

Mycket snabb, men också radikal procedur . Det utförs bara en gång. Du bör vara extremt försiktig med det, eftersom det kan ge en helt motsatt effekt. Det finns en risk, i stället för den förväntade föryngringen, att få en snabb död av växten. Därför rekommenderas det att bara använda det vid akut behov , till exempel: vid sjukdom eller uttorkning. I andra fall är det värt att ge företräde åt de två första alternativen. Först måste du förkorta trädets storlek. Höjden bör klippas efter eget gottfinnande, men du måste hålla dig till den gyllene medelvägen. Om du skär för lite, kommer proceduren helt enkelt inte att ha något resultat, och all risk och ansträngning kommer att vara förgäves.

När du har tagit bort den övre delen av kronan bör du gå ner till fruktgrenarna. Ta en närmare titt och välj de mest irriterande. Klipp av dessa exemplar först och byt sedan till mindre iögonfallande kvistar och kvistar. Efter alla dessa manipulationer kommer kronan nästan att halveras. Om trädet var för överväxt, upprepa sedan alla dessa steg nästa år. Det är värt att nämna att engångsbeskärning bör göras på våren ..

Om du gör det på hösten kan trädet helt enkelt inte överleva även de lättaste frosten av skador och förlorad styrka och som ett resultat kommer det att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sanitetsarbete

Varje ägare till ett äppelträd måste känna till de grundläggande reglerna för att ta hand om det .… Detta är ett mycket opretentiöst träd, men det måste också behålla sin hälsa. För att återuppliva en ganska torr och sjuk växt måste trädgårdsmästaren först och främst klippa alla torra och onödiga grenar. Om dessa åtgärder inte gav det nödvändiga och förväntade resultatet, är det värt att bli av med några stora grenar. En stor gren är flera gånger svårare att skära än en vanlig, så försök att vara mer försiktig med sågen. Skada inte dina händer eller själva trädstammen. Om växten påverkas av en barkbagge eller annan parasit, ta först bort, om möjligt, alla skadade områden och behandla resten av delarna noggrant. Maskera alla sektioner med harts eller specialtejp. Håll ögonen på äppelträdet hela tiden.

Om du märker att sjukdomen har återvänt, upprepa proceduren igen . Tja, vid misslyckande och detta försök, bli av med den sjuka växten, annars kan sjukdomen sprida sig till andra träd. De sjuka delarna som erhålls under arbetets gång måste förstöras helt, detta måste göras för att stoppa smittspridningen. Det bästa och mest pålitliga sättet att göra detta är att helt enkelt bränna det. Den resulterande askan rekommenderas inte att användas som gödningsmedel, eftersom det är möjligt att provocera utseende av en svamp eller annan sjukdom på ett friskt träd. Med förbehåll för alla regler bör trädet återhämta sig snart . Detta kan vanligtvis ta två eller tre år. Hela den här tiden behöver växten särskild vård och uppmärksamhet, eftersom den försvagades av sjukdomen. Därför presenterar det ett enkelt mål för andra parasiter.

Bild
Bild

Hur man beskär löpande äppelträd?

Om trädet redan har levt ett tillräckligt antal år utan ordentlig vård, kan du se en hel spridning av kaotiskt placerade grenar och kvistar på det . Det mesta av denna tillväxt är ofruktbar och skadar bara en redan mogen växt. Så de ger det också en oestetisk och slarvig look. Mest troligt kommer ett sådant äppelträd inte att skörda, och frukterna kommer att vara små och sura, med en liten bitterhet.

För att få ett sådant försummat träd i full ordning, det är nödvändigt att först bli av med plantans överflödiga längd och bredd . Detta innebär att alla stora grenar måste justeras till samma storlek. Nästa steg är att klippa av alla nedre grenar, eftersom de är de minst fruktbara av alla. De drar ner trädet, vilket ökar risken för knäckar eller oönskade böjningar. Därefter måste du ta bort alla torra skott eller infekterade grenar. Sådana processer kommer inte att bära frukt, därför är de helt värdelösa - de måste kasseras. Det är viktigt att ge växten gott om ljus, så skär av alla skott som stör dess flöde. Det är viktigt för tidig återställning av förlorade grenar och fullmognad av frukter.

Om du utförde denna procedur korrekt, kommer trädet att återgå till det normala efter några säsonger . Han kommer att öka fruktens storlek, och de själva blir mer saftiga och söta.

Förändringar i trädets krona och lövverk kommer också att märkas. Den får en ljusare grön färg, gulhet och bladtorrhet försvinner. Alla dessa tecken kommer att indikera att trädet nu är friskt och fullt av styrka för att växa vidare.

Rekommenderad: