Beskärning Av Krusbär På Hösten: Hur Man Beskär Dem Korrekt För En Bra Skörd? Schema För Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare, Efterföljande Utfodring

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Krusbär På Hösten: Hur Man Beskär Dem Korrekt För En Bra Skörd? Schema För Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare, Efterföljande Utfodring

Video: Beskärning Av Krusbär På Hösten: Hur Man Beskär Dem Korrekt För En Bra Skörd? Schema För Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare, Efterföljande Utfodring
Video: Beskära Vinbär 2024, April
Beskärning Av Krusbär På Hösten: Hur Man Beskär Dem Korrekt För En Bra Skörd? Schema För Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare, Efterföljande Utfodring
Beskärning Av Krusbär På Hösten: Hur Man Beskär Dem Korrekt För En Bra Skörd? Schema För Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare, Efterföljande Utfodring
Anonim

Beskärning av krusbär på hösten är ett måste . Det utförs för att därefter få en bra skörd. Trädgårdsmästare som ignorerar detta steg riskerar lägre skörd med sura och små bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Många sorter av bärgrödor, inklusive krusbär, är benägna att överdriva skottbildning, vilket växer över flera år kan skapa ett problem . Detta leder vanligtvis till en minskning av buskens utbyte, en försämring av fruktens smak och en förlust av sorteregenskaper. Krusbären anses vara en ljusälskande växt, så det är viktigt att ge den mycket ljus. Skott som odlas i närheten kan skugga buskarna och störa den enhetliga cirkulationen av luftmassor inuti planteringen. Detta blir orsaken till uppkomsten av svamp- och virussjukdomar. Dessutom kan försvagade buskar fungera som lätt byte för insekter och andra skadedjur. I det här fallet, från en buske, kan trädgårdsmästaren få mycket få frukter som har en hård hud och överdriven syra.

Höstbeskärning av bärbuskar är en av de viktigaste aktiviteterna för trädgårdsmästaren under denna period . Detta är den mest produktiva tiden för trädgårdsarbete. Det är på hösten som beskärning av bärbuskar och fruktträd ska utföras. Samtidigt tar trädgårdsmästare bort fallna löv, trasiga grenar, förbereder ett skydd för vintern. Förutom att förbereda krusbäret för vintern i form av dess dressing, är det nödvändigt att trimma buskarna. Detta arbete är obligatoriskt, och det måste startas även när busken är mycket ung, detta gör det möjligt att korrekt bilda buskens krona och skydda den från problem under kommande år.

Syftet med denna omskärelse är:

  • avlägsnande av torra grenar och skadade eller sjuka skott;
  • beskärning av gamla grenar som inte bär frukt;
  • skär av skott som stör varandra, eftersom detta leder till förbättrad tillgång till frisk luft för plantering;
  • korrekt bildning av busken, dess krona.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt vård och regelbunden beskärning kan odlare se fram emot att öka avkastningen och förlänga produktionsåldern för grödan. För att undvika misstag vid beskärning av krusbär är det bättre att lyssna på råd och rekommendationer från experter.

  • Om busken är övervuxen, skjut inte upp beskärningen . I det här fallet kommer växten helt enkelt inte att ge en gröda, eller det kommer att finnas många små och hängande frukter på de sammanflätade grenarna.
  • När man skär grenar gör de det snett . Om de skärs rakt kommer unga grenar att växa inåt, vilket kommer att påverka avkastningen negativt.
  • Överdriven beskärning är oönskad under de två första åren .… Det räcker med att förkorta den nyligen framtagna bilden med hälften.
  • Det är nödvändigt att regelbundet kontrollera plantagen och se till att sticklingarna inte rotar sig obehörigt . I detta fall kommer moderbusken att tömmas, vilket igen kommer att påverka avkastningen negativt.
  • Under en säsong bör du inte klippa mer än en tredjedel av grenarna , med en mer radikal frisyr kan du skada den fleråriga.
  • Vid en liten skörd rekommenderas att skära stammen till sidogrenen med unga groddar .

När du utför trädgårdsarbete på platsen är det absolut nödvändigt att samla torra och avskurna grenar, detta hjälper till att minska risken för svampsjukdomar.

Bild
Bild

Vilka verktyg att förbereda?

Trädgårdsarbete är svårt utan specialverktyg. På grund av törnen som krusbär har, när du skär busken, är det lämpligt att ha täta handskar som kan skydda dina händer från repor. Du bör också förbereda kläder som täcker utsatta delar av kroppen. Dessutom kommer sådana verktyg att vara till nytta i arbetet.

  • Sekatör … Det används för att ta bort topparna från unga växter.
  • Lopper … Ett verktyg för att arbeta med grenar av medeltjocklek är lämpligt. Det väljs också vid reglering av förtjockade gamla planteringar.
  • Fick syn på … Välj en såg för att ta bort hårda knutar och skott.

Du måste också fylla på desinfektionsmedel och läkemedel som är nödvändiga för att bearbeta sektionerna . Alla verktyg kanske inte behövs i arbetet, med tanke på växternas ålder och säsong. Så, en beskärare behövs för att bearbeta en ung buske. När du väljer en sekatör bör du vara uppmärksam på verktyg som har en eller tvåsidig slipning. För att stjälkarna ska skära och inte gå sönder är det viktigt att kniven är väl vässade. Efter användning måste trädgårdsredskap steriliseras. Kvalitet och användarvänlighet är viktiga kriterier när du väljer dem.

En viktig faktor är närvaron av bekväma gummerade handtag i verktygen. Att välja en bra armatur eliminerar behovet av att uppdatera den och köpa en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det är möjligt att särskilja vissa typer av krusbärsticklingar med olika scheman och metoder för att ta bort grenar. Dessa inkluderar formativ beskärning, gallring, sanitet och föryngring.

  • Formande … Formativ beskärning används på buskar från ett år till 5 år. Tidig bildning gör att du kan få en fullfjädrad buske i framtiden. Vanligtvis utförs denna typ av beskärning och kombinerar den med sanering.
  • Gallring … Förtunning eller lindring används för grödor som har uppnått åldern 5 till 10 år. Under denna period är krusbärsbuskarna redan färdiga och bär aktivt frukt. För att bibehålla avkastningen på rätt nivå och för att få användbara bär som kännetecknas av höga smakegenskaper och presentation, avlägsnas störande skott, kryper längs marken eller växer inuti busken. Utför liknande arbete efter att ha utfört sanitär beskärning.
  • Sanitär … Med sanitär beskärning, sjuka grenar, skott som har skadats av skadedjur, torkade kvistar tas bort från buskarna. Sådana manipulationer kan utföras på sommaren, om det behövs, men höstperioden anses vara den optimala tiden för sanitetsarbete. Detta görs först efter att ha skördat frukterna.
  • Föryngrande … Anti-aging aktiviteter utförs för buskar som börjar åldras. För grödor som bär frukt i mer än 10-12 år börjar skörden minska kraftigt.

Med tanke på att krusbär i genomsnitt bär frukt i upp till 25 år, rekommenderas att rengöra buskarna mot åldrande. För att göra detta tar trädgårdsmästare bort skott för att stimulera växten att bilda nya skott.

Bild
Bild

Hur beskärs buskar korrekt?

Expertråd hjälper dig att klippa gamla grenar ordentligt, trimma busken och förbereda växten för vintern . De kommer att hjälpa både nybörjare sommarboende och för mer erfarna trädgårdsmästare. Tidpunkten för trädgårdsunderhållsarbetet kan variera beroende på temperaturförändringar, förekomst av regn och andra faktorer. I genomsnitt skärs buskarna i Moskva -regionen i oktober. Det viktigaste är att göra arbetet innan frost och kallt väder dyker upp, det vill säga före slutet av oktober eller början av november. Förberedelse för beskärning av buskar sker på ett visst sätt. Med tanke på växternas olika åldrar måste de klippas på ett speciellt sätt.

Det finns ett schema som låter dig utföra sådant arbete

  • De börjar arbeta i trädgården genom att ta bort torkade, sjuka eller helt enkelt skadade skott . Det är nödvändigt att göra detta noggrant, utan att lämna några stubbar, klippa grenar till roten. Gör detta med skott som har nått 5 års ålder. De mest fruktbara grenarna är de som har uppnått 2 eller fler år. De skiljer sig åt i bark. Unga skott har en slät grön bark, i äldre grenar är den redan mer grov, har en grå eller gråbrun nyans.
  • Det är lämpligt att också ta bort grenarna nedanför , eftersom de oftare är orsaken till spridning av sjukdomar på grund av otillräckligt solljus.
  • Det är nödvändigt att ta bort grenar som växer inåt förtjocka kronan eller störa varandra.
  • Efter det måste du undersöka årets skott och välja några av de starkaste och klippa av dem över en stor knopp . Resten av tillväxten bryts helt.

Höstbeskärning gör att du kan ta bort minst 30% av tillväxten. Ibland måste du skära upp till 70% om buskens tillstånd kräver det. Enligt erfarna specialister bör minst 18-20 skott lämnas, vars ålder är 1-5 år och upp till fem grenar i år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ung

Ett tidigt arbete på platsen gör att du kan få välformade buskar som ger en full skörd … För unga plantager utförs beskärning. Det genomförs under de första åren. Detta gör att busken kan bilda en bra krona, vilket underlättar vården av grödan under de följande åren. Krusbären som planterats under innevarande år måste klippas av. För detta skärs skottens toppar i 2 eller 3 knoppar. Det tar också bort skadade grenar eller trasiga skott.

Under det andra året är det nödvändigt att besluta om de starkaste skotten, de kommer senare att bli grunden för busken, dess skelett. De behöver förkortas. Snittet görs 1-2 cm ovanför den utvalda njuren, medan den ska riktas utåt. Arbetet under det tredje och fjärde året av växtlivet liknar beskärning tidigare år. Trädgårdsmästaren måste ta bort den unga tillväxten vid roten och förkorta toppen av skotten som valts av de viktigaste med en tredjedel.

Det är också nödvändigt att kontrollera efter ruttna eller sjuka grenar och ta bort dem vid behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vuxna

Efter 5 år anses busken redan bildad. Anläggningen under denna period behöver klargörande och sanitär beskärning . Sådana manipulationer tar lång tid. Med rätt vård kommer växten att fortsätta att bära frukt i upp till 10-12 år. Vuxna växter ska ha cirka 20-22 fruktgrenar. Under denna period är det nödvändigt att föryngra busken och gradvis ta bort gamla skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal

Efter 10 eller fler år börjar skörden av bärgrödan gradvis minska. Krusbär bär börjar bli mindre och mindre, deras smak försämras … Alla dessa faktorer påverkar buskens liv. Som ett resultat är det nödvändigt att utföra anti-aging beskärning med avlägsnande av tidigare fruktskott.

Ofta tar trädgårdsmästare som försöker föryngra krusbären helt bort skotten genom att klippa ut dem vid roten. Du bör veta att efter sådana åtgärder kommer det att ta mer än ett år att återställa busken, och du kan få den första skörden efter 2 eller 3 år. Samtidigt är det osannolikt att det är möjligt att uppnå önskat resultat i form av den vanliga skörden. Dessutom finns det stor sannolikhet för att växten dör. Det är mycket lättare att ta och skära skaften, använda dem för reproduktion eller att plantera en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Toppdressing är avgörande för växternas normala funktion och tillväxt . Men även med korrekt beskärning är krusbärsbuskar stressade, så det är viktigt att ta hand om dem efter varje procedur. Det är också viktigt att bearbeta dem . För att göra detta, använd urea i lösning, trädgårdshöjd eller krossat aktivt kol. Efter borttagning av gamla grenar och bearbetning måste växterna matas. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en blandning av humus, superfosfat och kalium som gödningsmedel.

Det är lämpligt att spraya försvagade växter med Bordeaux -blandning … En sådan manipulation kommer att skydda buskarna från invasion av skadedjur. Svampdödande produkter hjälper också till med detta. De mest effektiva alternativen är läkemedel Teldor, Infinito, Coronet och andra . Det rekommenderas att spraya med preparat inte bara busken, utan också jorden runt den.

Efter att ha klippt krusbären rekommenderas att mata buskarna med gödningsmedel med kalium och fosfor . Jorden måste grävas upp. Det är viktigt att inte skada rötterna. Mellan raderna grävs jorden på en bajonett och under busken - med 5-6 cm. Det är nödvändigt att behandla ytan med fungicider, använda den som isolering för rötterna och när du förbereder plantagen för kyla, blad kompost, kompost eller torv.

Innan frost är det bättre att fälla fleråriga buskar och lägga till upp till 20 liter vatten under varje prov. Sådan vattning kommer att öka rötternas motståndskraft avsevärt mot kalla snäpp och frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om krusbären anses vara en opretentiös växt, underskatta inte de aktiviteter som utförs i form av beskärning, skörd av gamla grenar, befruktning . Det är nödvändigt att övervaka kronan, ta bort torra grenar och sjuka skott i tid, observera förebyggande åtgärder. Utbytet av perenner beror direkt på att dessa krav uppfylls.

Ofta gör nybörjare trädgårdsmästare, växande krusbär, misstag

  • Dåliga skördar orsakas ofta av tidig beskärning av busken … På våren skärs krusbären först innan knopparna dyker upp, medan de på hösten inte gör det efter kallt väder, frost.
  • Ta bort trädgrenar med de nya skotten kommer de att leda till en minskning av frukten.
  • Tidig kamp mot sjukdomar, skadedjur, mjöldagg . Fallande löv indikerar utseendet av mjöldagg. Vid inspektion av bipacksedelns insida hittas en skadlig nattfjäril. Det är nödvändigt att omedelbart behandla en sådan buske.

Bildandet av en flerårig är ett obligatoriskt förfarande. Huvudregeln i detta fall är närvaron av fruktbara skott i olika åldrar på buskarna, på vilka grödan kommer att mogna. Dessa och andra faktorer bör beaktas vid plantering av denna gröda.

Rekommenderad: