Hur Man Beskär Rosor? 37 Foton Beskärning På Hösten Och Våren För Nybörjare. Hur Beskärs Rosor Ordentligt Före Ett Vinterhem I Moskva -regionen?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Beskär Rosor? 37 Foton Beskärning På Hösten Och Våren För Nybörjare. Hur Beskärs Rosor Ordentligt Före Ett Vinterhem I Moskva -regionen?

Video: Hur Man Beskär Rosor? 37 Foton Beskärning På Hösten Och Våren För Nybörjare. Hur Beskärs Rosor Ordentligt Före Ett Vinterhem I Moskva -regionen?
Video: Alan Titchmarsh - Pruning and Training 2024, April
Hur Man Beskär Rosor? 37 Foton Beskärning På Hösten Och Våren För Nybörjare. Hur Beskärs Rosor Ordentligt Före Ett Vinterhem I Moskva -regionen?
Hur Man Beskär Rosor? 37 Foton Beskärning På Hösten Och Våren För Nybörjare. Hur Beskärs Rosor Ordentligt Före Ett Vinterhem I Moskva -regionen?
Anonim

Beskärning är ett av huvudstegen inom rosenvård. Det kan vara både lätt och väldigt starkt, så det är viktigt för nybörjare för trädgårdsmästare att förstå skillnaden mellan dess typer, när man ska starta processen, och även varför vissa sorter inte kräver skott och lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Måste blommor beskäras?

Beskärning av rosor är en nödvändig del för att hålla dina buskar friska. Utan det börjar de flesta sorterna göra ont, eftersom proceduren är ett utmärkt förebyggande av svampsjukdomar och utseende av mögel. Dessutom blir buskarna med tiden formlösa, växer starkt och ser fula ut. Här har trimning en dekorativ funktion.

Experter rekommenderar att betrakta denna process som slutrengöring av buskar på hösten . De skadade delarna elimineras, buskens form jämnas ut, dess densitet regleras. Vissa höga sorter behöver mer beskärning före vintertäckning än andra.

Procedurens tid är början på den första frosten, när lufttemperaturen sjunker till - 2 ° C. Om du inte följer kravet ger rosen nya knoppar.

I mittzonen i vårt land faller beskärningstiden i början av november och ibland december.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det specifika startdatumet för processen beror också på sorten. Till exempel är underdimensionerade klättrande rosor hårda nog att beskäras i temperaturer under noll. Engelska sorter anses inte mindre motståndskraftiga. De får också tunna ut i frost, om landningsplatsen är ett område där kylan kommer snabbare.

Ett annat förfarande utförs under våren . Det är under denna period som växten kan ge färska skott. Så trädgårdsmästaren ger växterna ytterligare styrka för utveckling och aktiv blomning. Dessutom förlängs blommans livslängd. Vanligtvis väljs slutet av april för proceduren. I söder kan beskärning göras innan saftflödet börjar. Du måste fokusera inte bara på säsongen, utan också på njurarnas tillstånd. De borde börja svälla. På sommaren tas bara de blommor som redan har bleknats bort. Om sorten blommar igen kommer den att glädja dig med nya knoppar efter proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus rosor beskärs bara lätt under blomningen. Två mål eftersträvas här: att ta bort bleka knoppar och att tunna ut växten.

När du utför din årliga beskärning av rosor måste du fokusera på följande punkter:

  • upprätthålla en konstant tillströmning av unga skott;
  • skapa förutsättningar för bättre utveckling av knoppar;
  • forma busken jämnt;
  • befria centrum för cirkulation av ljus och luft från tjocklekar.

Det är viktigt att komma ihåg att snittet måste utföras i en vinkel (45 grader eller mer) så att saft inte samlas i skaftet. Efter trimning måste varje snitt behandlas med en balsamlack. Du kan också använda "Runnet".

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Inventeringen måste vara noggrant förberedd för processen - desinficerad och väl vässad.

De viktigaste assistenterna i arbetet är:

  • kudde under knäna;
  • sekatör;
  • handskar;
  • bågfil;
  • mini rake.

Erfarna trädgårdsmästare använder lämpliga beskärningssaxar som har böjda, mycket vassa kanter. Du kan inte använda beskärningssaxar som inte kommer att klippa utan bryta stjälkarna.

Bild
Bild

Som ett resultat av arbetet med verktyget får du en jämn skärning i en liten vinkel varje gång. Det är lämpligt att ha till hands inte en beskärare, utan flera. Ett prov behövs för att ta bort tunna grenar och löv, det andra för att eliminera tjockare delar av växten.

En liten, vikbar bågfil gör att du snabbt och enkelt kan ta bort vedstammar . Var noga med att bära ett par kraftiga arbetshandskar för att undvika att skada händerna från taggar. Raken ska vara mycket liten. De används för att samla löv och annan mulch från markens yta.

Knäskydd gör att du kan arbeta med största möjliga komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder för proceduren

För att förbereda sprayrosor för beskärning måste du minska mängden vattning i slutet av september. Trädgårdsmästarens huvuduppgift är att minska antalet bildade unga skott. Nya knoppar tas också bort.

Växten matas med fosfor-kaliumgödselmedel, tack vare vilken den nödvändiga mängden näringsämnen ackumuleras i rosens stam . En svag lösning av kaliumpermanganat tas som desinfektionsmedel för det verktyg som används. Om detta inte görs är det troligt att växten kommer att infekteras med virus.

Innan beskärning undersöker trädgårdsmästaren buskens dimensioner och beräknar de ungefärliga dimensionerna av rotsystemet. Det är nödvändigt att se till att de är desamma, eftersom det är i denna version som växten lättast tolererar övervintring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av trimning

Beskärning är inte bara vår- eller höstbeskärning, den kan vara lätt eller ganska stark. Varje trädgårdsmästare bör veta när ett särskilt förfarande används.

Traditionell

Obligatoriskt förfarande kallas traditionellt. Det är lättast att bemästra det för en nybörjare, men det är bättre att studera under överinseende av en person med stor erfarenhet, eftersom rosor också kan skada detta fall.

Trädgårdsmästaren måste ta bort löv, blommor, grenar som är för gamla, torra, sjuka . Rottillväxten är också helt borttagen, vilket bara tar bort rosens styrka och inte låter den få färg. På hösten tas unga skott bort, som fryser i tillväxt för vintern och sedan inte hinner med andra skott.

Efter rengöring minskar inte buskens storlek för mycket. Det viktigaste är att sätta ordning på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stark

Om en ros växer i trädgården som inte har frostbeständighet måste den täckas före det kalla vädret, annars dör blomman. I det här fallet använder trädgårdsmästaren kraftig beskärning, varefter grenar inte överstiger 15 centimeter i höjd. Principen är densamma som i det första fallet, bara de återstående skotten skärs också i längd.

Det är viktigt att komma ihåg att rosor från park- och marktäckare inte kan beskäras så mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Måttlig

För sprayrosor är det absolut nödvändigt att utföra måttlig beskärning, det vill säga inte bara att ta bort de sjuka delarna av växterna, utan också att förkorta de unga grenarna till fyra knoppar. Denna procedur tar inte mycket tid, särskilt i närvaro av ett litet antal buskar. Lätt beskurna rosor har vanligtvis tjockare, tätare lövverk och fler blommor på korta stjälkar. Detta är ett bra sätt att läka dina buskar utan att ta till komplicerade procedurer. Allmänna beskärningsprinciper gäller för alla rosor, oavsett sort och typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lätt

Ett mycket enkelt sätt för nybörjare är att enkelt beskära rosor. I processen förkortas alla skott med en tredjedel av den tillgängliga längden. Det är dock omöjligt att förbereda buskar för övervintring på detta sätt varje år.

Bristen på föryngring av växter kommer att leda till att det med tiden kommer att bildas allt mindre knoppar på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Procedur

För att beskära rosor ordentligt måste du följa en viss procedur. De flesta buskar som odlas i rabatter är hybridte -sorter, floribundas och grandiflora, som i alla fall måste klippas till 45 centimeter i höjd innan de övervintrar. Först avlägsnas döda skott, svaga och trasiga. En perfekt trimmad buske bör bildas på ett sådant sätt att normal luftcirkulation kan spåras i mitten. Det betyder att du måste ta bort de små grenarna i mitten av busken.

Proceduren som utförs på våren skiljer sig från den som krävs innan vintern börjar . I grund och botten tas döda och sjuka grenar bort och rosen tunnas ut. I slutet av blomningen beskärs grödan igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan föreställa dig hela processen som flera sekventiella steg

  • Rosor är mycket mjuka och känsliga växter, lätt drabbade av sjukdomar. Därför, innan beskärning av rosor, är det nödvändigt att rengöra omgivningen, ta bort fallna löv, ogräs, grenar av gamla träd, snår.
  • Först avlägsnas döda eller sjuka rosenskott. De skärs av och kastas åt sidan. Varje gång verktygsbladen doppas i en blandning av vatten och kaliumpermanganat eller blekmedel för att förhindra överföring av sjukdomar. Använd ungefär en tesked av båda produkterna per liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • De skapar en tydlig struktur i buskens skelett och skär bort allt som är mer än 60 centimeter långt. Huvuduppgiften är att bilda växten korrekt så att den ser attraktiv ut på rabatten.
  • Experter rekommenderar dig att närma dig beskärning av rosor när en skulptör närmar sig bearbetningen av en marmorbit. Du måste föreställa dig vad det slutliga resultatet ska vara och bara ta bort allt onödigt. Helst är alla centrala grenar jämnt fördelade, växten får formen av en kon. Stammarna ska ligga ovanför odlarens knä, men inte i midjan. De ska dock alla vara gröna och flexibla, inte mörka och träiga.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett viktigt mål med ovanstående steg är att skapa förutsättningar för god luftcirkulation. Det är känt att dessa blommor ofta lider av svampar och mögel, som börjar utvecklas i växtens mitt. Detta bör beaktas vid beskärning av skott. Du kan ställa in längden i ett rutmönster, men upp till 4 knoppar måste finnas kvar på varje gren.
  • Hela området efter trimning måste rensas. Blad och grenar bör inte lämnas kvar på marken, eftersom de kommer att bli en gynnsam miljö för bakterieutveckling och en övervintringsplats för insekter när de börjar sönderfalla.
  • När rengöringen är klar kan du använda gödselmedel för att mata rosenbuskar så att de bättre klarar vintern. Om det finns sorter på webbplatsen som inte tål kallt väder är det dags att gömma dem under filtar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för olika regioner

Om du bestämmer dig för att beskära dina rosbuskar på våren måste du vänta tills risken för frost har gått. Beroende på var odlaren bor kan proceduren utföras från januari till maj. En bra indikator är utseendet på knoppar som är svullna men ännu inte blommat ut. Den perfekta formen för beskärning av en rosbuske (vasform) skyddar knopparna som uppträder från hög luftfuktighet.

På senhösten ska beskärning göras efter den första frosten . Detta kommer att förbereda rosen för en plötslig temperaturförändring, skydda den från eventuella frostskador efter den första snön. Se till att det inte finns några skott som korsar varandra, för i den kalla vinden kommer dessa grenar att gnida och skada varandra.

Förutom det direkta beskärningsförfarandet bör trädgårdsmästaren ta bort onödiga skott under hela växtsäsongen (förutom vintern). Det enklaste sättet att ta reda på om en gren är död är att beskära den. Sådana exemplar är gråa i färg, deras bark är tätare och seg. De måste omedelbart elimineras, som sjuka blad och knoppar som redan har bleknat.

Gallring, gjord i tid och borttagning av grenar som inte ger skott till busken, leder till en föryngring av rosen. Fler blom äggstockar börjar dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland krävs det att man tar bort även vackra, saftiga blommor som kan glädjas åt sitt utseende. Detta är nödvändigt för att "lossa" busken lite, eftersom för många blomställningar kan dra ut alla juicer från den. I det här fallet kommer växten helt enkelt att dö.

De flesta trädgårdsmästare i Krasnodar -territoriet, Kuban, Krim, Rostovregionen och till och med Vitryssland, i stället för att beskära rosbuskar på hösten när de går i viloläge, väntar de på tidig vår när bladknopparna börjar bildas. I Moskva -regionen skärs höga buskar till hälften av deras höjd före vintern för att skydda dem mot frostiga vindar och kraftiga snöar.

Klätter- eller klätterrosor, även kallade klättrare, är lika populära bland trädgårdsmästare som vanliga buskrosor . De är kända för sina levande, doftande blommor och höga, fjädrande grenar som älskar solen och sträcker sig mot den längs väggar, spaljéer och staket. Som ett resultat har dessa växter formen av sina vertikala stödstrukturer. Även om vissa klättrare trivs utan ingripande från en odlare, och ibland kan beskärning till och med orsaka irreparabel skada, kräver de flesta sorterna att detta förfarande görs regelbundet. Faktum är att det hjälper blommor att växa friska och glädja trädgårdsmästare med vackra knoppar varje år. Dessutom kan beskärning styra rosen längs en förutbestämd väg.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet utförs processen när växten sover, det vill säga sent på hösten eller tidig vår. Som med buskrosor tas döda eller döende skott bort när de rånar växten från näringsämnen. Klipp av grenarna så nära basen som möjligt. Om den en gång blommande rosen inte har producerat många skott beskärs resten några centimeter för att stimulera bättre tillväxt nästa år.

Ta bort alla skott runt rosenbusks bas för att förhindra att tillväxten växer från att konsumera näringsämnen som sugs från jorden, avsedda för huvudgrenarna. Det är nödvändigt att klippa av de blommande sidostammarna som växer horisontellt. Alla bleka knoppar tas också bort, eftersom de inte bara förstör utseendet utan också drar juice från växten.

Separat är det värt att prata om vanliga rosor . Här utför beskärning huvudsakligen en dekorativ funktion, eftersom buskens korrekta form bildas genom den. Beroende på sorten, på våren, avlägsnas överskott från mars till maj. Experter rekommenderar inte starkt beskärning av hybridte -sorter, liksom floribunda -rosor (det är nödvändigt att lämna upp till sex knoppar).

Om du inte följer regeln och bara sparar 4 knoppar, under nästa säsong kommer sådana buskar att glädja dig med kraftfulla stjälkar som kommer att gå upp kraftigt. Detta skadar standardväxterna, eftersom kronans form förändras i negativ riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädgårdsmästaren bryr sig om en klättrande standardros, måste du ta bort skotten från huvudskelettet som har bleknat under föregående säsong . Unga är något förkortade. Om ersättningsgrenar inte hade tid att bildas på växten under sommaren, måste några gamla lämnas kvar, vilket förkortar sidoskotten på dem. Om detta är en kaskad standardros, tas stjälkarna bort från sidorna, och resten förkortas bara.

Rekommenderad: