Ympkniv: Egenskaper Hos Tina -märkesmodellerna. Hur Skiljer Sig Knivar Från Solingen, Victorinox Och Raco Från Varandra?

Innehållsförteckning:

Video: Ympkniv: Egenskaper Hos Tina -märkesmodellerna. Hur Skiljer Sig Knivar Från Solingen, Victorinox Och Raco Från Varandra?

Video: Ympkniv: Egenskaper Hos Tina -märkesmodellerna. Hur Skiljer Sig Knivar Från Solingen, Victorinox Och Raco Från Varandra?
Video: Nikita Khrushchev and the Thaw 2024, April
Ympkniv: Egenskaper Hos Tina -märkesmodellerna. Hur Skiljer Sig Knivar Från Solingen, Victorinox Och Raco Från Varandra?
Ympkniv: Egenskaper Hos Tina -märkesmodellerna. Hur Skiljer Sig Knivar Från Solingen, Victorinox Och Raco Från Varandra?
Anonim

Om du inte har kunnat vaccinera dina frukt- och bärväxter beror det troligtvis på en dålig kniv. Enligt experter är effektiviteten av denna operation 85% beroende av skärbladets kvalitet, oavsett om du arbetar med ett äpple, päron, ros eller någon annan växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det bör noteras att ympknivar inte skiljer sig åt i en speciell mängd olika utföranden.

Det finns 3 typer av sådana enheter

  • Avrundningskniv -det kännetecknas av ett böjt blad och högkvalitativ dubbelsidig skärpning. Det används för ympning med njuren eller ögat. Denna teknik inom jordbruksteknik kallas "spirande", och därför är verktygets namn lämpligt.
  • Kopieringskniv tillverkad av högkolhärdat stål, har ett rakt skärblad, vässat på ena sidan. Optimal för ympning med sticklingar.
  • Verktygskniv - ett ganska populärt verktyg som kan ha en mängd olika bladformer, men i alla fall är det så kallade hornet för spirande placerat på det. Enheten är utrustad med ett "ben" av plast eller metall - denna del är placerad på handtaget och hjälper till att skjuta trädbarken vid snittet.

Alla typer av knivar är gjorda av legerat stål och gör att du kan få ett perfekt snitt, vilket anses vara det viktigaste villkoret för att förena trädets mjuka vävnader och hög överlevnadsgrad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ingen specialkunskap krävs för att välja en kniv. Det är viktigt att bara komma ihåg en sak - det här verktyget måste ge ett mycket jämnt snitt, vilket innebär att bladet helt måste uppfylla alla krav för skarp effektiv slipning.

Dessutom bör du vara uppmärksam på några andra nyanser:

  • det ska inte finnas några skåror och skåror på bladets kant;
  • skärytan måste vara väl polerad till en spegelliknande reflekterande effekt;
  • handtagen ska vara ergonomiska och fysiologiska, det ska vara bekvämt och bekvämt att arbeta med ett sådant verktyg;
  • ett högkvalitativt blad ska inte vara mer än 2 mm, det är optimalt att använda knivar med en lämplig parameter på 1,5 mm, men om du tar tjockare skär kommer de att skada trädets vävnad, vilket leder till att grenarna vissnar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slipningen av bladet måste kontrolleras i butiken. För att göra detta, ta ett vanligt A4 -papper och håll det i dina händer och skär. De ska vara jämna, och om kanterna börjar se sönder efter 10-15 snitt, vägra att köpa ett sådant verktyg.

Enligt användarrecensioner uppfyller trädgårdstransplantationsknivar av märkena Graft Pro, Solingen, Victorinox alla dessa krav. I rankingen ingår också Ageevs ympkniv, märkena Raco, Due Buoi, Tina, Felco och Fiskars. Kostnaden för sådana knivar är ganska hög, men produkterna är verkligen perfekta, de kan göra upp till 2000 vaccinationer utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Vaccinationer utförs på två sätt:

  • spirande - när 2 knoppar ympas genom införande i klyftan på grundstammen;
  • kopulation - i detta fall förenas rotstocken och scion längs snittet, och det är viktigt att sticklingar och växter har samma snittdiameter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kniven är mycket lätt att använda . Låt oss ta en titt på ett enkelt exempel. Låt oss säga att du planerar att ympa en aprikos till ett plommon med hjälp av copulation. För att göra detta måste du ympa en aprikosgren med samma tjocklek till en ung plommonskott, plommonets rötter börjar också mata den.

Till att börja med, skära plommonskottet så att cirka 15-20 cm återstår från marken, aprikosgrenen skärs och ett segment av samma storlek väljs. Skärningarna ska vara strikt horisontella utan fördjupning och veck.

På aprikosgrenen, med en ympkniv, gör två sneda snitt på båda sidor så att deras längd är cirka 5 cm, det är bättre att lämna små axlar ovanpå lika med barkens tjocklek.

Bild
Bild

På plommongrenen görs klyvningar på samma sätt, så du bildar en plats för ympning . Därefter bör du ansluta scion till stocken så att de passar tätt mot varandra, utan att skada barken. Ju tätare grepp, desto snabbare kommer aprikosen att slå rot.

Korsningen är insvept med vinyl- eller tygtejp, som håller vidhäftningen med höger hand, och efter 1, 5-2 veckor kontrolleras resultaten - om knopparna började svälla på aprikosgrenen, var vaccinationen lyckad.

Det är lämpligt att göra alla sektioner i en rörelse, först då är det möjligt att uppnå perfekt jämnhet, varför ympkniven ska vara så hög kvalitet och skarp som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kniven måste desinficeras före varje användning. Om du inte har alkohol till hands kan du använda kaliumpermanganat eller en lösning av kopparsulfat, i extrema fall - håll bara bladet i lågan i några sekunder.

Kniven är en källa till skada, därför är det absolut nödvändigt att arbeta i ett bekvämt läge, utan att i något fall rikta kniven med kanten mot dig.

Bild
Bild

Det är strängt inte tillåtet att använda ett välkänt verktyg för andra ändamål .- de ska inte skära allt som finns till hands, annars måste du snabbt köpa en ny. Det är viktigt att hålla det rent och torrt, efter varje användning bör det rengöras med en trasa och, om nödvändigt, torkas med maskinolja.

På hösten, när verktygen packas för vintern, måste ympkniven behandlas med fett och förvaras i ett uppvärmt rum med låg luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärpning

Även den bästa ympkniven kommer förr eller senare att bli tråkig och kräver korrigering. Faktum är att förberedelser måste utföras före varje operation - trots allt är din uppgift att se till att skärpningsprofilen inte bara är skarp utan mycket skarp. Skärbladet ska inte bara "klippa" papperet, utan också raka av hårstrån på kroppen.

För att uppnå den önskade skärpan bör ett grovt och fint korn användas, liksom sandpapper . För "efterbehandling" behöver du GOI -polermassa och ett läderband. Allt du behöver kan köpas i valfri järnaffär, dessutom till "öre" -priser.

Tänk på att skärpning tar ganska lång tid. Först måste du ta kniven i händerna så att bladet riktas bort från dig, du måste placera en behållare med vatten bredvid den. Baren läggs också i närheten, med en stor texturerad yta uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladet måste fuktas och placeras på blocket i en vinkel på 15-25 grader . Med mjuka rörelser under lätt tryck bör du flytta skärbladet längs stången, så det är nödvändigt att göra cirka 20-30 rörelser. Sedan bör stången vändas, upprepa alla manipulationer på sidan med den fina fraktionen.

Efter detta steg är det vanligtvis många ojämna kanter på bladet som behöver slätas ut helt.

Lappning görs på emery, först polerad på en grov, och sedan på den minsta fraktionen. När du utför dessa åtgärder bör du också behålla en lutningsvinkel på 15-25 grader.

Bild
Bild

Då och då bör du kontrollera skärpans skärpa på papper, om bladet enkelt skär det hängande arket, så har alla defekter eliminerats och du kan gå vidare till efterbehandlingsdelen. För att göra detta tar de ett bälte, smörjer det med polermassa, fixerar det på stöden, sträcker det och upprepar samma manipulationer så att bladet blir helt skarpt.

Tänk på att pastor kan variera i antal, det är bättre att börja med N4 och avsluta med ett fint lack under N1.

Denna process är lång och mödosam, men om den görs korrekt kommer du att kunna slutföra den perfekta ympningen och njuta av en ny rik skörd.

Rekommenderad: