Hur Skiljer Man Aska Från Lönn? Skillnader Mellan Askbladade Lönnlöv Och Askträdblad. Hur Skiljer Sig Amerikanska Lönnfrön Från Askfrukter?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Man Aska Från Lönn? Skillnader Mellan Askbladade Lönnlöv Och Askträdblad. Hur Skiljer Sig Amerikanska Lönnfrön Från Askfrukter?

Video: Hur Skiljer Man Aska Från Lönn? Skillnader Mellan Askbladade Lönnlöv Och Askträdblad. Hur Skiljer Sig Amerikanska Lönnfrön Från Askfrukter?
Video: How to tell White, Black, & Green Ash Apart 2024, April
Hur Skiljer Man Aska Från Lönn? Skillnader Mellan Askbladade Lönnlöv Och Askträdblad. Hur Skiljer Sig Amerikanska Lönnfrön Från Askfrukter?
Hur Skiljer Man Aska Från Lönn? Skillnader Mellan Askbladade Lönnlöv Och Askträdblad. Hur Skiljer Sig Amerikanska Lönnfrön Från Askfrukter?
Anonim

Ask och lönn, om man tittar noga, är helt olika träd, som tillhör olika familjer. Vi kommer att prata nedan om hur deras frukter, lövverk och allt annat skiljer sig från varandra.

Jämförelse av blad

Till att börja med, låt oss säga att aska och lönn tillhör helt olika familjer. Det första trädet tillhör familjen Olive, det andra till familjen Klenov.

Lönnlöv har som regel en ljusare nyans, till och med något gulaktig jämfört med asklövverk. Lönnlöv kännetecknas av en komplex form: djupt dissekerad, med tre, fem eller sju tandade plattor … Längden på deras petiole varierar vanligtvis inom fem till åtta centimeter. De liknar väldigt lite askblad i utseende, varför det kallas askblad.

Bild
Bild

Om vi pratar om ett sådant träd som aska, ligger dess blad mittemot och liknar också rönnblad, men de är något större och har jämnare kanter, deras form kan kallas korrekt. Unga skott av aska har en gulgrön nyans , men med tiden blir de mer mättade gröna.

Att blanda ihop amerikansk (eller askbladad) lönn med aska är bara möjlig om man tittar på dem snabbt och ouppmärksamt. Ja, lönnen har samma antal blad på bladbladet som askan, ett eller tre par, plus ytterligare en terminal, men lönnens löv har asymmetriska och ojämna denticles, och dessutom blir det sista bladet mycket större än de parade.

Bild
Bild

Hur skiljer sig träd i krona och grenar?

Ask och lönn kan lätt särskiljas av ett antal andra uppenbara faktorer. Dessa är kronan på dessa träd, liksom deras grenar.

  1. Ask kännetecknas av en rak stam av ljusgrå färg, hårt och spänstigt trä och sällsynt samtidigt ganska tjocka grenar som går långt, långt upp till himlen. Dess höjd kan nå upp till trettio meter! Dessutom är bladen på kronan på askträdet placerade så att de lätt överför ljuset från solens strålar, dessutom är barken ganska ljus. Och därför kan man bland askens särdrag också räkna dess typ, vilket väcker beundran för dess storhet och lätthet. Förresten, även Dahl föreslog att namnet aska har ett samband med ordet "klart", det vill säga "ljus".
  2. När det gäller askbladad lönn, strävar den inte efter att växa direkt till himlen. Träet är mjukt och mycket sprött, grenarna växer åt olika håll, och ibland händer det och hänger ner till marken. Stammen på den amerikanska lönnen ser i de flesta fall ganska krökt ut, medan den kan ha flera dotterstammar. Trädet i sig tenderar att bilda tillväxter på stammen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lukten som är karakteristisk för lönn är också värd att notera. Dess löv, trä och bark har inte den trevligaste doften, som lätt kan märkas.

Andra skillnader

Dessutom har aska och askbladad lönn fortfarande ett antal andra uppenbara skillnader, till exempel frön, deras fördelning, liksom frukt och andra egenskaper.

Spridning

Låt oss börja med distribution. Den lönnlövade trädarten kom från Amerika speciellt för den botaniska trädgården, där den snabbt rotade sig . Det ansågs vara ett ganska bra alternativ för förädling och grönning av stadsparker och andra områden. Samtidigt kan denna art kallas nästan ofattbar, eftersom den snabbt erövrar territorier för sig själva, som efter andra typer av träd inte längre växer, och därför inte har några rivaler. Samtidigt sprider det sig ganska snabbt - allt börjar med ett vanligt frö som fastnar på en skosula eller på hjulet för en eller annan transporttyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

  • Fröna till den amerikanska lönnen är ett av dess främsta särdrag; förresten kallas de ofta "helikoptrar" bland folket. Det är de som ger ut att trädet tillhör familjen Klenov, och inte till någon annan. Dess frön har dubbla vingade vingar, något som liknar en skärm i form, och det finns ett snäpp på sidan. Askbladade lönnfrön kan kallas skrynkliga, medan det är ganska svårt att skilja från skalet.
  • Om vi pratar om askfrön, är det främsta kännetecknet en enda lejonfisk, som ser ut som en avlång ellips i form. I jämförelse med lönn är asklejonfisk ganska graciös, men de har också ett litet hack, som ligger högst upp.
  • Liknande i aska och lönn är att de båda reproducerar ganska bra och snabbt genom självsådd. Dessutom, på vår breddgrad, är de båda ganska vanliga, de kan ofta hittas i skogsområden, liksom i parker eller längs vägar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikanska lönnknoppar liknar ett ägg och i sig ljusa och fluffiga, dess frukter är mycket större i storlek än askan och dessutom ligger de uteslutande i par. Dessa är lejonfiskar med ganska långsträckta vingar, som når tre och en halv centimeter i storlek.

Askfrukter, å andra sidan, ser väldigt långsträckta ut ., i utseende liknar något åror och kan nå upp till fem centimeter i storlek och växa tillsammans, hängande i hela klasar, som också kallas "paniklar". De bildas varje år och i mycket stort antal. De mognar bara närmare september eller oktober, medan deras frön blir plattare och bredare och något avsmalnande underifrån. Askfrön, på grund av deras höga innehåll av näringsämnen, som är fetter (så mycket som trettio procent!) Och proteiner, används ofta som mat av många djur, främst fåglar och arter av små gnagare.

Det är också värt att notera att trädet är mycket användbart, inte bara för djur utan också för människor . Till exempel på 1700 -talet i England konserverades de omogna frukterna av detta träd aktivt, tack vare vilket människor fick en intressant smakämne för olika rätter.

För närvarande används den söta saften från detta träd aktivt, vilket fungerar som en ersättning för sackaros. Det har också använts aktivt och används för att behandla olika sjukdomar.

Rekommenderad: