Bläckstråleskrivare Bläck: Typer Av Bläck, Pigment Och Vitt, Universal Och Annat Bläck, Kompatibilitet. Hur Skiljer Sig Bläcktyper Från Varandra?

Innehållsförteckning:

Video: Bläckstråleskrivare Bläck: Typer Av Bläck, Pigment Och Vitt, Universal Och Annat Bläck, Kompatibilitet. Hur Skiljer Sig Bläcktyper Från Varandra?

Video: Bläckstråleskrivare Bläck: Typer Av Bläck, Pigment Och Vitt, Universal Och Annat Bläck, Kompatibilitet. Hur Skiljer Sig Bläcktyper Från Varandra?
Video: Ink cartridge refill instructions for the Hp Black 304 304xl 301 302 303 305 667 and XL versions 2024, April
Bläckstråleskrivare Bläck: Typer Av Bläck, Pigment Och Vitt, Universal Och Annat Bläck, Kompatibilitet. Hur Skiljer Sig Bläcktyper Från Varandra?
Bläckstråleskrivare Bläck: Typer Av Bläck, Pigment Och Vitt, Universal Och Annat Bläck, Kompatibilitet. Hur Skiljer Sig Bläcktyper Från Varandra?
Anonim

Att veta exakt hur man väljer bläck för en bläckstråleskrivare är mycket viktigt, eftersom, trots alla varningar från tillverkare, är påfyllning av patroner fortfarande relevant. Och du behöver bara använda formuleringar som är perfekt lämpade i ett visst fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Naturligtvis är bläckstråleskrivare bläcket som gör att du kan skapa text, dokument och till och med bilder. Färgens kemiska sammansättning beror på den specifika uppgiften och applikationen . Det är också värt att överväga att många ledande företag erbjuder originella patenterade lösningar som skyddas av affärshemlighetsregimen. Men för alla skillnader är grundprincipen alltid densamma - nyckelfärgämnet och det flytande mediet.

I olika versioner kan färgämnet vara i upplöst eller suspenderat tillstånd, men detta är faktiskt inte så viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För reklamändamål används ofta termen "bläck för allmänna ändamål". Det måste tydligt förstås att en sådan definition kan dölja en mängd olika kombinationer av ämnen med tvetydiga egenskaper . Oftast är skrivarfärgerna vattenburna. De utmärks främst av uttrycksfull transparens. Pigmentfärger används också i stor utsträckning.

När sådana ämnen är i fast tillstånd är det lätt att se att det är ett mycket fint pulver med en extremt rik färg . Märkligt nog används vatten oundvikligen vid tillverkningen av de två huvudtyperna av skrivarfärger. Och inte enkelt, men särskilt grundligt renat, ännu bättre än vanligt tekniskt destillerat vatten. Vattenlösligt bläck vinner definitivt när det gäller ljusstyrka och rikedom på den skapade bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsproblem uppstår . Ganska små exponeringar, särskilt solljus och fukt, påverkar den vattenlösliga formuleringen negativt. Det ändrar enkelt dess fysiska och kemiska egenskaper, vilket resulterar i bildnedbrytning. Korrekt lagring hjälper till att delvis kompensera för dessa risker. Men när det gäller säkerhet kommer jämförelsen att vara till förmån för pigmentfärg.

De kan förbli oförändrade i utseende i upp till 75 år i rad - och ännu mer. Problemet är att även de bästa pigmentblandningarna inte ger bra färgåtergivning - helst tillfredsställande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningen är enkel: färgämnespartiklarna är större och sprider oundvikligen ljusflödet. Dessutom ändras den synliga nyansen när belysningen ändras. Slutligen, på en blank yta, torkar även utmärkt bläck dåligt.

En viktig gradering är vattentätt och vattenbeständigt bläck . Den första typen, efter att ha fixerats på bäraren, bildar en stark film med ökad elasticitet. Den här filmen kommer inte att blöda. Men de kompositioner som inte är resistenta mot vatten kommer att smeta ut även när de försöker torka bort en droppe. Det är definitivt värt att nämna skillnaden i viskositetsnivå och förekomsten av vitt bläck, vilket kommer att vara användbart för att skapa souvenirer.

Bild
Bild

Kompatibilitet

Men det är omöjligt att bara begränsa oss till att föredra pigment eller vatten, ihållande eller särskilt viskösa kompositioner. Det är också viktigt att överväga egenskaperna hos specifika märken av bläck . Produkterna från de ledande märkena på skrivarmarknaden är dyra, och att hälla vätska från HP i Canon -utrustning kommer till exempel att kosta mer. Även för varje enskild skrivarmodell rekommenderas det att välja ett annat blandningsalternativ.

Men med hjälp av kompatibla vätskor som släpps ut av tredjepartstillverkare kan du nästan orädd om du noggrant kontrollerar allt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Som sagt är det bästa bläcket det som rekommenderas av tillverkaren av kontorsutrustning. Här är några riktlinjer:

  • noggrant studera instruktionerna;
  • bekanta dig med märkningen på behållarna;
  • ta hänsyn till ytans natur (för glansiga material är vattenlösliga bläck bättre lämpade och för matta - pigmentfärger);
  • läs recensioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Skynda inte att fylla på patroner. Överdriven flit vid arbete med en speciell spruta resulterar ofta i skador på bläckbehållaren … Innan proceduren - även i idealfallet - bör patronerna rengöras. Att späda ut bläck med något annat än en speciell vätska innebär att förstöra hela verksamheten. Detta steg är endast tillåtet för att förlänga färgens livslängd, inte för att öka dess totala resurs!

Du kan tvätta händerna med skrivarfärg med hjälp av en tvåltvätt och en pimpsten eller hårda svampar. Användning av aggressiva reagenser rekommenderas inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aceton och white spirit kan användas högst. Väteperoxid och alkohol är säkrare. Om du agerar omedelbart kan du torka av bläcket med våtservetter.

Det är viktigt att även de mest försiktiga och städade människorna vet hur man tar bort bläckfläckar . Alkoholhaltiga lösningsmedel, stärkelse och citronsyra är bra på att ta bort färsk smuts. Men tvätttvål och talkpulver ger blandade resultat. Viktigt: du bör försöka tvätta bort all flytande smuts under rinnande vatten innan den hinner absorberas. Vita saker rengörs med sur mjölk, och vid allvarlig förorening - med väteperoxid.

Rekommenderad: