Hur Skiljer Sig Zucchini Från Zucchini? Visuell Skillnad, Skillnader I Sammansättning. Vad är Bättre Och Godare? Hur Skiljer Man Zucchini Från Vanlig Zucchini Efter Smak?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig Zucchini Från Zucchini? Visuell Skillnad, Skillnader I Sammansättning. Vad är Bättre Och Godare? Hur Skiljer Man Zucchini Från Vanlig Zucchini Efter Smak?

Video: Hur Skiljer Sig Zucchini Från Zucchini? Visuell Skillnad, Skillnader I Sammansättning. Vad är Bättre Och Godare? Hur Skiljer Man Zucchini Från Vanlig Zucchini Efter Smak?
Video: Opo Squash vs. Zucchini: What's the Difference? with Chef Martin Yan 2024, April
Hur Skiljer Sig Zucchini Från Zucchini? Visuell Skillnad, Skillnader I Sammansättning. Vad är Bättre Och Godare? Hur Skiljer Man Zucchini Från Vanlig Zucchini Efter Smak?
Hur Skiljer Sig Zucchini Från Zucchini? Visuell Skillnad, Skillnader I Sammansättning. Vad är Bättre Och Godare? Hur Skiljer Man Zucchini Från Vanlig Zucchini Efter Smak?
Anonim

Zucchini är grönsaker som är särskilt populära på sommaren. Ofta ger grödan så mycket att trädgårdsmästare inte vet vad de ska göra med den. Zucchini verkar för många vara samma frukt, bara namnet är annorlunda, inget mer. Faktum är att allt inte är helt sant, och denna fråga är intressant att förstå.

Visuella skillnader

Ja, den som kallar zucchini för zucchini kommer inte att misstas. Men samtidigt är inte varje zucchini zucchini. Eftersom zucchini är ett slags zucchini som kommer till vår region från Italien . För att uttrycka det mycket enkelt är zucchini en grönfruktig zucchini. Italienarna själva kallar det "dzukina", det vill säga "pumpa". Och denna frukt tillhör pumpafamiljen, liksom till exempel squash, pumpor, meloner, vattenmeloner och samma gurkor. Ännu mer fantastiskt är det zucchini kan mycket väl kallas ett bär, även om det fortfarande är mer vanligt att klassificera det som en grönsak.

Både zucchini och zucchini (för att göra det lättare att jämföra är det värt att märka dem som olika kulturer) växer i buskform. Men zucchini skiljer sig från sin motsvarighet i en mer kompakt buske (ca 70-100 cm i höjd) och relativt liten förgrening. Han sprider inte sådana långa slingor som en zucchini, det vill säga det är mer lönsamt att ta hand om zucchini: det är lättare och bekvämare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är annorlunda med zucchini:

  • dess blad blir större inte mindre än 25 cm i diameter, och de har ofta ett mönster, fläckar och silverfärgade ränder;
  • bladen på växten har taggig pubescens , men tagglösa löv finns också;
  • förresten, silvermönster på plantens löv kan oerfarna trädgårdsmästare misstänka det för en sjukdom, men det är naturligtvis inte så;
  • på zucchinin några blad , de bildar en gles buske på långa stjälkar, vilket gör pollinering mer tillgänglig för bin;
  • växten kan inte bara vara avlång, men också sfärisk (zucchini är nästan alltid bara avlånga);
  • grönsaken växer aldrig till imponerande storlekar , till skillnad från zucchini (den maximala plantlängden är 25 cm);
  • efter färg zucchini är svart, mörkgrön, gulaktig, blå, brokig och till och med randig;
  • frön växterna är väldigt små, du behöver inte ta bort dem innan du äter frukten.

Det visar sig att de som säger att vi kan skilja zucchini från vanliga zucchini med mer kompakta storlekar, olika former och färger samt mindre krävande vård har rätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skördeavkastning

Nu är det värt att överväga hur produktiva båda grödorna är. Enkel matematik: en zucchinibusk ger 5 till 9 frukter och zucchini - upp till 20 . I den senare är stora honblommor huvudsakligen belägna på toppen av busken: hanblommorna går i klasar, och de kvinnliga går ensamma. Både zucchini och zucchini har tvåblommiga blommor, pollinerade av insekter. Förresten, zucchini har överträffat zucchinin också i detta: det bildar fler kvinnliga blommor.

Det är också en tidig mogen växt som mognar tidigare. Frukterna kan avnjutas inom en vecka efter bildandet av äggstockarna (ibland ännu tidigare) … Frukterna visas i trädgården i juni, och de skördas två gånger i veckan, så snart de blir upp till 15 centimeter. Vid denna tidpunkt är växtens hud mycket öm, frukten väger 300 g, det är otroligt gott, det kan tillagas med minimal värmebehandling.

Det visar sig att zucchini har överträffat zucchinin i detta avseende. Den bär bättre frukt, mognar snabbare och unga tidiga zucchini är mycket goda. Men utseendet och skillnaden i växtens utbyte är inte heller begränsade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av andra egenskaper

Det finns minst fyra indikatorer som gör det vettigt att jämföra relaterade växter för att förstå vilken som är bättre.

Förening

Zucchini är en kostprodukt som säkert kan ordineras till barn, liksom till de människor som har problem med matsmältningskanalen. Det är lågt i kalorier: det finns bara 16 kalorier per 100 g. Zucchinisammansättning:

  • det har inget mättat fett, men mycket fiber;
  • tillräckligt i växten och C -vitamin, en utmärkt naturlig antioxidant;
  • lutein, zeaxantin: dessa välkända vitaminkällor finns också i goda mängder i grönsaker;
  • en av de viktigaste kemiska elementen i zucchini är mangan (detta element skyddar kroppen från fria radikaler);
  • kalium i zucchini är ett bekymmer för hjärtmuskelns hälsa, blodtryck;
  • Det finns mycket järn, zink, fosfor, folsyra i zucchini, liksom vitaminer från grupp B, K, E, A .

Om vi pratar om fördelarna med en växt för människokroppen, så är det viktigt . Samma folsyra är nödvändig för kroppen som förebyggande av stroke och kardiopatologier. Magnesium, som också är rikligt i växten, bekämpar takykardi och arytmi. Zucchini innehåller också mycket pektin, som är en polysackarid som är mycket användbar för hjärtat och blodkärlen, för att sänka kolesterolet i blodkärlen.

Många studier har bevisat det zucchini är också lämplig för att förbättra matsmältningssystemets funktion: det förhindrar inflammatoriska processer i tarmarna . Zucchini är också känd som en produkt som är användbar för personer med en historia av gikt. Med denna sjukdom uppstår ett överskott av urinsyra i kroppen, vilket gör lederna mycket ömma. Så, den italienska sorten av zucchini innehåller antiinflammatoriska karotenoider, fördelaktiga fettsyror. En grönsak minskar helt enkelt den totala surheten i kroppen, och vid sjukdom under en akut period hjälper detta avsevärt till att lindra tillståndet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom produkten är diet, lågt kaloriinnehåll, bör de som övervakar vikten och inte har något emot att förlora överskott definitivt införa zucchini i sin kost. Produkten kan användas i olika former, den avslöjas i sallader (varma och kalla), i soppor, i smoothies med mera.

Zucchini är inte heller långt efter sin motsvarighet, dess kaloriinnehåll är obetydligt. Den innehåller mycket B -vitaminer, PP, mycket vitamin C. Men ändå lite mindre än zucchini … Zucchini innehåller också folsyra, och det innehåller också pantotensyra. Tillräckligt med zucchini och värdefullt för hjärtmuskelns kalium. I unga zucchini 2-2, 5% av sockerarter, när de mognar, kommer denna andel att öka. Med tiden växer karotenindex också i frukter. Det är intressant att det finns mer av det i zucchini än i morötter, men morötter leder oförtjänt betyg på växter som är rika på detta element bland folket.

Och i frön av zucchini finns de mycket användbara Omega-3-syrorna, det finns flera gånger fler än i samma äggplantor, till exempel . Det finns lite grov kostfiber i grönsaker (liksom i zucchini), och därför anses de också vara en universell kostprodukt. Zucchini är mycket bra för behandling av njursjukdom (som en del av en läkande kost). Det ordineras också till personer som nyligen har opererats. En annan grönsak är förebyggande av åderförkalkning. Han rekommenderas att äta efter att ha genomgått en antibiotikakur.

I ett ord, det är när det gäller sammansättning som zucchini och zucchini på många sätt är lika och nästan lika … Det är synd att sådana billiga och hälsosamma frukter inte ofta finns på menyn, men de är väl lagrade, de kan ätas i olika former, inlagda. Och på sommaren kan de hjälpa till varje dag när du vill ha något gott och näringsrikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smak

Zucchinis kött är vitt, mört, kan ha en lätt grönaktig nyans, mycket krispig och saftig … Dess smak är mjukare och mer delikat än zucchinin. Frukterna, som är 5 dagar gamla, anses vara de mest utsökta: de har en så tunn hy att zucchinin inte kan skalas, bara tillsätt den till lätta sallader. De mest känsliga pannkakorna, smoothies och cocktails, grytor, soppor tillagas av grönsaker. De är goda både som en integrerad del av rätter och som huvudingrediens. Den milda smaken gör att du kan lägga dem i sallader i skivor, skurna i spån och andra alternativ, eftersom strukturen på den unga zucchinin är trevlig, orsakar inte irritation.

Zucchinismaken är lite grövre, men de unga grönsakerna är också mycket goda. Smaken av en grönsak i form av pannkakor avslöjas särskilt livligt: de lagar mat snabbt, de visar sig vara mjuka, söta, uppfriskande. Och om du inte bara lägger till riven zucchini i pannkakdeget, utan också ostmassa och mynta, blir det en underbar varm maträtt, samtidigt näringsrik och uppfriskande. Zucchini är bra som en del av en gryta, särskilt dess lätta sommarunderarter, där tomatsås nästan inte tillsätts och produkterna helt enkelt stuvas i en naturlig buljong. Med ett ord är det enkelt att skilja zucchini från zucchini efter smak genom att jämföra två unga grönsaker: smaken av zucchini blir mer känslig. Ur denna synvinkel är produkten mer lönsam: den är inte lika mycket en amatör som en zucchini . Även om allt detta är subjektivt, behöver du bara plocka fram bra recept.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Zucchini växer kompakt, vilket innebär att det förenklar själva omhändertagandet, men det är en krävande kultur … Han är nyckfull i att han är termofil, och med hotet om återvändande frost kan hela grödan dö. Därför är det nödvändigt att förbereda en film eller något annat skydd vid kallt väder. Zucchini odlas ofta i plantor, planterade i slutet av maj eller början av juni. Växten kan kallas skuggkänslig, den är också krävande för jordens surhetsgrad. Det kräver ett område med bra naturligt ljus. Själva buskarna är kompakta, lätta att sköta. De måste vattnas i tid, rikligt och spendera 10 liter vatten per buske.

Gödda zucchini med fågelspillning, mullein. Växten gillar inte vattendragning, övermatning. Och även om kulturen mognar tidigt, utmärks den av god hållbarhetskvalitet, som definitivt måste användas. Vissa sorter ligger tyst till vintern. Zucchinifrön kan odlas genom direkt sådd i marken eller plantor. Den andra metoden är något enklare och mer lönsam. När sådd planeras är det också nödvändigt att beräkna alternativen för återvändande av frost. Zucchini är termofil och fotofil, precis som zucchini älskar den att växa på solsidan.

Båda arterna växer bra på sandig och lerig jord. Det vill säga att det finns fler likheter än skillnader i att odla dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagring

Det enklaste sättet är att frysa zucchinin. Så det kan lagras under lång tid utan rädsla för fruktens säkerhet. Låt oss se hur man fryser en växt korrekt:

  • tvätta frukten, separera stjälkarna;
  • torra grönsaker, skurna (i skivor, till exempel i kuber);
  • bred bitarna av zucchini på en ren och jämn yta så att de inte vidrör varandra;
  • skicka till frysen i 3 timmar;
  • efter den första lagringen i frysen läggs de härdade bitarna i en påse (du kan också i en behållare) och skickar dem till frysen under lång tid.

Alla produkter kommer inte att lagras . Om zucchinin låg på marken länge kan den skadas, den kan attackeras av skadedjur. Därför mullas jorden för att skydda den känsliga frukten från skador. De lagrar inte heller frysta zucchini, de är inte livskraftiga. Även små repor på frukten måste elimineras. Zucchini förvaras ofta i källaren. Temperaturen där bör inte vara högre än +10, men inte heller lägre än 0. Den optimala luftfuktigheten för lagring är 70%. På golvet i rummet där zucchinin ska förvaras görs ett lager säckväv eller torrt halm. Zucchini måste läggas ut på en rad. Mellan grönsakerna kan du lägga ark med tjock kartong så att frukterna inte vidrör varandra.

Och zucchini kan placeras i ett nät och hängas, vilket inte tillåter bucklor och liggsår att visas på frukten. Bara det ska inte finnas mer än två grönsaker i nätet. Det är bekvämare att lagra frukt hemma på en isolerad balkong. Om det inte finns många av dem är det bättre att slå in varje frukt i papper, ett lager säckväv och sedan täcka den med något för att skydda den mot ultraviolett strålning. Det är alla hemligheter: båda växterna är goda i smak och sammansättning, plus det är inte så svårt att organisera sin odling och lagring.

Rekommenderad: