Hur Lägger Man Ved I En Vedhög? Hur Kan Man På Ett Riktigt Och Vackert Sätt Lägga Ved Ovanpå Varandra I Rader, Runt Och I En Bunt? System För Stapling Av Ved Med En Bur Och En Brun

Innehållsförteckning:

Video: Hur Lägger Man Ved I En Vedhög? Hur Kan Man På Ett Riktigt Och Vackert Sätt Lägga Ved Ovanpå Varandra I Rader, Runt Och I En Bunt? System För Stapling Av Ved Med En Bur Och En Brun

Video: Hur Lägger Man Ved I En Vedhög? Hur Kan Man På Ett Riktigt Och Vackert Sätt Lägga Ved Ovanpå Varandra I Rader, Runt Och I En Bunt? System För Stapling Av Ved Med En Bur Och En Brun
Video: Lennart Tordenheim berättar om tekniken med slagruta. 2024, April
Hur Lägger Man Ved I En Vedhög? Hur Kan Man På Ett Riktigt Och Vackert Sätt Lägga Ved Ovanpå Varandra I Rader, Runt Och I En Bunt? System För Stapling Av Ved Med En Bur Och En Brun
Hur Lägger Man Ved I En Vedhög? Hur Kan Man På Ett Riktigt Och Vackert Sätt Lägga Ved Ovanpå Varandra I Rader, Runt Och I En Bunt? System För Stapling Av Ved Med En Bur Och En Brun
Anonim

Vedhög - staplade rader av ved. Att stapla ved i en vedhög hjälper det att torka snabbare, förhindrar att det blir blött och sparar utrymme. Genom att följa reglerna för stapling av stockar får du de bästa resultaten inom dessa tre områden.

Det finns också säkerhetsstandarder som är viktiga att tänka på när man väljer plats för en vedstapel, hur den läggs och hur den fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av vedhögar.

Vägg - en vedhög uppförd nära en byggnadsvägg. Ena sidan av den vilar mot väggen. På sidorna finns ytterligare stöd - pelare eller en intilliggande vägg, som förhindrar att veden sprids. Denna typ av vedstapel förutsätter att det finns minst tre öppna sidor. Detta är nödvändigt för att ventilera träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kolumn " - en eldstuga, som är en rund pelare eller en stympad kon, som står med en bred bas på marken. Förvaras på en öppen, välventilerad plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Hus " - hackade stockar, lagda i form av en cylinder med en kon i den övre delen - "taket" på vedstapeln. I vissa fall görs sådan läggning i form av en stympad kon, som står på marken med en smal bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagregler

Tänk på scheman och reglerna för att stapla var och en av dem.

Bild
Bild

Vägg

Det är lättast att vika den väggmonterade eldstaden. Den ligger på gården, i huset, i ett annat grovkök. Närvaron av en stödvägg utesluter användning av ytterligare förband under läggningsprocessen. Det är värt att börja från den nedre raden, höja kanterna först. Stockar placeras på marken / golvet vinkelrätt mot väggen. I den första raden bör avståndet mellan dem hållas ökat - cirka 15-20 cm. Detta är nödvändigt för att ventilera den nedre raden, som är närmare marken än andra och kan utsättas för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra raden består av stockar ordnade i två rader vinkelrätt mot riktningen för den första raden . Den första raden består av tunnare stockar och ligger så nära väggen som möjligt. Den andra - från den tjockare och så långt bort från den som möjligt. Den extrema veden av dessa linjer bör sticka ut från vedhögens sidor med minst 10 cm.

Det är viktigt att börja virka korrekt från början. Primära manipulationer är utformade för att skapa en solid grund för vedhögen och behålla dess integritet under hela säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du lägger väggen på ved måste du se till att stockens lutningsvinkel inte ändras i förhållande till väggen - veden ska inte gradvis "falla" från väggen, utan tvärtom "falla" " på det. Samtidigt bör lutningsvinkeln mot väggen inte vara överdriven - detta kommer att leda till klämning av vedens högra del utåt under trycket på de övre raderna. Var 3-4 rad längs kanterna är en bur förbandad - lägg stockarna parallellt med väggen och vinkelrätt mot föregående rad.

Sidostödet kan installeras när träets höjd når minst en halv meter . För att göra detta måste du använda starka stolpar som installeras längs kanterna på vedstapeln. Deras längd bör vara lika med den beräknade höjden för den framtida vedhögen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På varje kant är stödens placering följande: en närmare väggen, den andra på framsidan av eldstaden. Stödpolarna måste anslutas till varandra med en stark tråd. Det bästa bindningsalternativet är kors och tvärs. Som ett resultat kommer tråden att passera längs den översta stockraden och därefter förbli inuti träväggen. Det är värt att upprepa trådförbandet, med en bur eller en brunn under hela installationen, var 2-3: e rad.

Överst på den färdiga vedstapeln ska täckas . Du kan använda korta bitar av skiffer, wellpapp, film eller annat täckmaterial. Avloppet för ett sådant "tak" bör riktas bort från stödväggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumn

Staplingen av denna typ av vedstaplar börjar från den nedre raden, utlagd i en cirkel. En pinne som drivs in i mitten av cirkeln, en sladd bunden till den och en ritpinne används för att markera den jämna omkretsen av basen för den framtida "kolumnen". Således skisseras en jämn cirkel, som läggs av stockar. Deras plats bör likna strålarna som kommer från cirkelns mitt.

Läggning sker i en spiral, med övergången till en ny rad efter att ha passerat cirkeln . Det är viktigt att se till att stockarna lutas till cirkelns mitt. Detta förhindrar att vedhögen förstörs. Om träet börjar få den motsatta lutningsvinkeln är det värt att använda en förband i form av tvärbalkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I den övre delen av "kolumnen" samlas ved i en stapel eller i ett plant område . Denna konfiguration av vedhögen kräver skydd mot regnet. En robust film kommer att göra. Den bör stänga eldstaden upp till hälften och inte nå marken - detta kommer att förvärra luftningen av veden.

Bild
Bild

Hus

Staplingen av denna vedhög liknar staplingen av "kolonnen". Den enda skillnaden är att i den övre delen av "huset" bildas "taket" av stockarna själva.

För att uppnå denna effekt är det nödvändigt, när du närmar dig slutet av läggningen, att börja ta upp stockarna som ligger i mitten av cirkeln . I det här fallet kommer ett improviserat "tak" att visa sig av sig själv. De sista raderna med ved bör staplas tätt mot varandra. Fukt rinner ut från vedhögen längs dem, och veden förblir torr.

Bild
Bild

En eldstuga av denna typ är inte bara ett bra sätt att lagra ved, utan också en detalj i utformningen av en dedikerad tomt. Björkved, lagd med dekorativa variationer, ser särskilt vacker ut.

En vanlig metod för att förstärka vedpålar är att använda nät eller tråd . De dras längs omkretsen av eldstaden, som är utformad för att förhindra spill, rulla, falla.

I vissa fall är det lämpligt att använda nät för att skydda ved från stöld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Det är viktigt att välja rätt plats för vedstapeln. Det är bättre att inte placera en väggmonterad mot väggarna i träbyggnader eller bostadskvarter. Ved är ett fast bränsle och anses vara en brandrisk. Det är värt att överväga brandfaktorn och dess konsekvenser.

Lägg "kolonnen" och "huset" på en plan mark på ett tillräckligt avstånd från eldkällor och gångvägar . Undvik att skapa mycket höga vedhögar. Under säsongens borttagning av ved kan en kollaps inträffa, vilket kommer att skada en person. Även en bit trä som faller från den översta raden kan orsaka oåterkallelig skada. Det är särskilt värt att hålla ett öga på närvaron av barn nära vedhögen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga ut ved med obligatorisk användning av förband - så att de inte faller under drift.

Du måste ha en behållare med tillräcklig mängd vatten nära eldstaden så att du snabbt kan släcka den vid en brandkälla.

Rekommenderad: