Att Vattna Jordgubbar Med Kallt Vatten: är Det Möjligt Att Vattna Blommande Och Andra Jordgubbar Med Vatten Från En Brunn, Från En Brunn Och Från En Kran?

Innehållsförteckning:

Video: Att Vattna Jordgubbar Med Kallt Vatten: är Det Möjligt Att Vattna Blommande Och Andra Jordgubbar Med Vatten Från En Brunn, Från En Brunn Och Från En Kran?

Video: Att Vattna Jordgubbar Med Kallt Vatten: är Det Möjligt Att Vattna Blommande Och Andra Jordgubbar Med Vatten Från En Brunn, Från En Brunn Och Från En Kran?
Video: Samla regnvatten och vattna med det 2024, Mars
Att Vattna Jordgubbar Med Kallt Vatten: är Det Möjligt Att Vattna Blommande Och Andra Jordgubbar Med Vatten Från En Brunn, Från En Brunn Och Från En Kran?
Att Vattna Jordgubbar Med Kallt Vatten: är Det Möjligt Att Vattna Blommande Och Andra Jordgubbar Med Vatten Från En Brunn, Från En Brunn Och Från En Kran?
Anonim

Vattning är den viktigaste tekniken inom växtproduktionsteknik. Det kan tyckas att det inte finns några svårigheter med det. I praktiken finns det emellertid en specifik vattningsreglering för varje växt. Jordgubbar är inte heller något undantag från denna regel. Rationell bevattning måste utföras med omsorg, med strikt överensstämmelse med grundläggande standarder.

Bild
Bild

Kan jag vattna och varför?

Den första bevattningen av jordgubbsbuskar i torr tid utförs tidigt på våren, när atmosfärstemperaturen i vissa fall inte är mer än 15 ° C. Vatten med denna temperatur uppfattas som kallt. För bevattning, även under svala förhållanden, är det att föredra att använda vatten vid rumstemperatur eller i värsta fall från 18-20 ° C.

På sommaren (särskilt i varmt väder) bör kontrastvattning inte utföras . Av denna anledning utförs vattning tidigt på morgonen, när temperaturgapet mellan atmosfären och vattnet inte är mer än 5 ° C. Kallt vatten från en brunn, från en brunn eller källvatten i dess struktur anses vara det mest optimala för bevattning av jordgubbsbäddar, men det kan leda till sönderfall av rotsystemet och förekomst av svampsjukdomar.

I detta avseende, innan vattning, samla detta vatten i en behållare och värm det i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så använd kallt vatten eller inte?

När ett val uppstår mellan vissnande av växter och inte för stark stress, kommer principsvaret i en sådan situation att vara bekräftande, alla seriösa trädgårdsmästare föredrar stress. I motsats till vad många tror, utgör bevattning med kallt vatten inte ett särskilt hot mot jordgubbar, eftersom det blommar tidigt . I naturen utsätts växten ofta för kalla regn.

Uppmärksamhet! Det rekommenderas endast bevattning inte under själva rotsystemet, utan med en enhetlig fördelning över sängen, vilket gör det möjligt att skapa förhållanden med samma vattenkoncentration överallt.

Bild
Bild

Motiveringen för vattning

Möjligheten att kallvattna i en ogynnsam situation betyder inte att det alltid kommer att "rädda" trädgårdsmästare. Denna teknik kan endast användas när anläggningen med rätta behöver en bra portion vätska. Bristen på tid i sig kan inte vara en motivering för kallvattning. I alla, även en mycket liten sommarstuga, utförs alltid något annat arbete.

Därför är det lämpligt att göra detta på detta sätt:

  • samla vatten i en behållare;
  • under tiden kan du arbeta i sängarna och i trädgården;
  • vänta tills vattnet blir varmt;
  • vattna bären försiktigt och enligt rekommendationerna för en viss sort.

Ju större behållaren som vattnet lägger sig i, desto bättre. Mediets och materialens värmekapacitet gör det möjligt att mer pålitligt bibehålla den önskade temperaturen. Användningen av en fat betyder inte att du definitivt kommer att behöva gå med hinkar. Eftersom du kan avsätta lite tid och skära en kran i behållaren, från vilken du redan kan sträcka ut slangen. Jordgubbar kommer i rätt tid att belöna trädgårdsmästaren / trädgårdsmästaren för sådan noggrann och seriös vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga konsekvenser

All vattning av jordgubbsbäddar måste göras noggrant. Det är kategoriskt oacceptabelt att vatten kommer upp på buskarna själva, och särskilt på blommorna. Den största faran med att använda kallt vatten är för rotsystemet . Vid bildning och mognad av frukt måste jordgubbar vattnas på ett sådant sätt att bären hålls torra, annars ruttnar de. Sprinkler eller droppbevattning är den mest fördelaktiga lösningen för jordgubbar.

I slutet av det kalla vädret kan bevattning av jordgubbar utföras tidigast de sista aprildagarna eller början av maj . Var noga med att vänta på att buskarna själva tinar och kommer till liv. För närvarande är användningen av kallt vatten oacceptabelt, oavsett hur stor brådska. Var noga med att vänta tills den värms upp till rumstemperatur.

Förutom man måste vara försiktig så att ogräs inte blockerar vattenpassagen.

För intensiv vattning, istället för positiva resultat, är ofta skadligt - grödan blir vattnig.

Bild
Bild

För jordgubbar är vattnet kallt, med en temperatur på 15 grader och lägre . I blomningsfasen avstår de från att sprinkla, inklusive när man använder ordentligt uppvärmt vatten. Slangbevattning är också kontraindicerad: lite indiskretion, och om några sekunder kommer rotsystemet att tvättas ut. För bevattning under en svart växthusfilm rekommenderas droppteknik. Under det första bildningsåret bör bevattning utföras ganska intensivt för att växterna ska rota ordentligt.

Rekommenderad tid för bevattning är morgon eller kväll . Innan vattning är det nödvändigt att kontrollera i vilken utsträckning vattnet har värmts upp. Om detta är möjligt under växtens blomningsprocess, bör bevattning överges. Om du verkligen behöver vattna jordgubbarna måste du se till att pistillerna inte tappar pollen.

Användningen av kallt vatten försvagar inte bara rotsystemet utan undergräver också dess prestanda . Produktiviteten hos jordgubbar minskar, den blir benägen för aggression av ammonifierande mikroorganismer. Konsumentkvaliteten på de skördade bären minskar också, därför använder mycket professionella agronomer under inga omständigheter ett sådant tillvägagångssätt.

Rekommenderad: