Hur Lägger Man Takmaterial? Vilken Sida Att Lägga: Slät Eller Grov? Hur Täcker Man Taket Och Lägger På Grunden? Hur Smörjer Man Sömmarna?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Lägger Man Takmaterial? Vilken Sida Att Lägga: Slät Eller Grov? Hur Täcker Man Taket Och Lägger På Grunden? Hur Smörjer Man Sömmarna?

Video: Hur Lägger Man Takmaterial? Vilken Sida Att Lägga: Slät Eller Grov? Hur Täcker Man Taket Och Lägger På Grunden? Hur Smörjer Man Sömmarna?
Video: Monteringsanvisning Diskbänksinsats 2024, April
Hur Lägger Man Takmaterial? Vilken Sida Att Lägga: Slät Eller Grov? Hur Täcker Man Taket Och Lägger På Grunden? Hur Smörjer Man Sömmarna?
Hur Lägger Man Takmaterial? Vilken Sida Att Lägga: Slät Eller Grov? Hur Täcker Man Taket Och Lägger På Grunden? Hur Smörjer Man Sömmarna?
Anonim

Takmaterial tillhör mycket populära byggmaterial, och detta är inte utan en faktor med låg kostnad. Dessutom klarar han väl de funktioner som tilldelats honom. För takreparationsbehov, till exempel i landet, är detta material optimalt. I själva verket anses takmaterial vara en tät kartong, behandlad med bitumenkomposition och rullad till en rulle. Det vill säga det måste läggas. Och med vilken sida att lägga denna specialkartong, hur man korrekt lägger och fixar, hur man täcker sömmarna, kan en nybörjare i denna fråga ha frågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken sida ska läggas?

Tidigare uppfattades takmaterial verkligen som en ganska tät kartong som hade genomgått särskild bearbetning. I dag, i större utsträckning det innebär en glasfiberbas, som ger speciell styrka och betydande fuktbeständighet . Takdäcket skyddar mot dåligt väder och nederbörd, från mekanisk belastning.

För flerskiktsgolv väljs takmaterial av kvalitet K, som har maximal materialtäthet. Euroruberoid produceras också idag: med en större tjocklek och till och med en ytprydnad. Glasruberoid, som är mindre känslig för meteorologiska förhållanden, har dykt upp relativt nyligen.

En av de vanligaste frågorna är: "Vilken sida ska du lägga golvet på? " Vid beläggningens ändzoner läggs materialet upp med en grov förbandning. Annars kommer kopplingskvaliteten att försämras.

Om den heta läggningsmetoden väljs, när betongmastiken behöver smältas, gör de detsamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med det planerade flerskiktsgolvet av materialet på ett kallt sätt är det bara att lägga med smulan uppåt för det översta lagret . Mer exakt blir det exklusivt obligatoriskt för honom. Denna position garanterar bästa möjliga ventilation av beläggningen.

Varje efterföljande materiallager läggs med en förskjutning på 15–20 cm i förhållande till det föregående . Och för att limningen ska vara enhetlig och av hög kvalitet bör det bituminösa limet under appliceringen gå utöver rullens yta med minst en halv centimeter. Överskottet avlägsnas med en vass kniv när anslutningen är helt klar.

Om takmaterial kommer att läggas på taket i garaget används endast het teknik . I det här fallet är det nödvändigt att värma upp inte en rulle utan också golvet. De lägger det sista i 2 lager, det andra - vid 90 grader till det första. De övre ränderna är placerade med en grov (smulig) sida ut. Täckets ändar fixeras med skifferspikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Ett bra platt tak kräver minst två (och helst tre) lager. Då kommer det att tjäna mycket och kommer inte att kräva brådskande reparation. Innan takreparationer utförs måste takets skick bedömas så objektivt som möjligt . Om taket är betong finns det ett gammalt lager av takmaterial på det, det nya kommer inte att staplas ovanpå det föregående lagret. Detta optimerar fortfarande inte vattentätningen, men det kommer inte att ligga exakt nog - och svårigheter kommer att uppstå.

Om takmaterialet monteras direkt på en platta av betong eller sten, klarar ytskiktet av remsor på en styv bas lugnt en persons belastning, det blir inga raster

Men om ett nytt takmaterial limmas ovanpå det gamla försämras kvaliteten på hela takkonstruktionen. Och du kan trycka igenom denna duk med elementära stövlar - och ännu mer med ett arbetsverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är det viktigt att rengöra de gamla sömmarna av takmaterial - detta är huvudpunkten i förberedelsen. Detta görs med en mejsel eller en bred kniv, verktygen måste slipas väl. Med en yxa görs hack på beläggningen, varefter den kan plockas upp med en kniv och tas bort. En mejsel används i problemområden.

När de gamla skikten har tagits bort kommer alla deformationer av plattan att visas med en blick . Hålen som ses kan fyllas med polyuretanskum, vars överskott av fragment helt enkelt kommer att klippas av efter härdning. Alla zoner måste vara noggrant belagda med cement-sandbruk, och små sprickor kan till exempel behandlas med flytande glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare försäkrar: deras material kan användas utan att ta bort det gamla takmaterialet . Detta låter attraktivt för köparen, men detta marknadsföringsåtgärd kommer att leda till en permanent förlust av kvaliteten på installationen och beläggningens hållbarhet. Dessutom, om du tar bort det gamla takmaterialet är det möjligt att inte bara reparera plattorna genom att lappa upp sprickor och hål - det kommer också att vara möjligt att ändra lutningsvinkeln (om det behövs).

Till exempel, även om denna parameter bara ökas med 2 grader kan detta vara tillräckligt för att förbättra takets kvalitet.

Vatten från ett sådant tak rinner ut snabbare, avloppet fungerar bättre, vattenpölar bildas inte på ytan, därför minskar risken för läckage avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras rätt på taket?

Först måste du förbereda verktygen. För att ta bort den gamla beläggningen behöver du förmodligen ett skrot, en spade, en hammarborr, en bajonettspade, en kvaststick, en yxa, en hacka samt påsar där skräp kommer att samlas. När allt förarbete är klart är det dags att ställa in nästa steg - installationen av lådan . Dess design kommer att bestämmas av byggnadens funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av svarven

Det finns en variant av en gles mantel bestående av brädor. De läggs ut med 15 (minst 10) cm mellanrum. Denna lösning är lämplig för att installera taket på en gårdsbyggnad eller ett tak, där takmaterialet kommer att krypa under plåtskikten. Om detta går exakt under täckplåten, installeras ett motgitter på en mjuk remsa med ett intervall på en halv meter. Ovanpå det är basenheten redan monterad, ytskiktets ark läggs.

En kontinuerlig låda under takmaterialet måste läggas om huset är bostad. Då blir det basgolvet. Det är vanligtvis tillverkat av plywoodskivor 1 cm tjocka eller från en 1,5 centimeter skiva.

Om utrymmet under detta tak är avsett att leva, bör lådan vara tung, det vill säga det är bättre att ta ännu plywood ännu tjockare, 2 centimeter tjock och lägga den 2 gånger. Alternativt en rejäl svarvning av skivor med en tjocklek på 30 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar takmaterial för svarven är dess egna egenskaper karakteristiska

  • Om läggningsmetoden är flerskiktad ligger skikten ett mot varandra, strikt vinkelrätt. Den första måste omedelbart fästas på ramen med takpinnar med breda lock. Det sammansatta materialet pressas fast av lamellerna. Det är sant att de måste bytas ofta, eftersom trälister inte är särskilt hållbara.
  • Om svarven inte blir riktigt jämn hjälper en metalltejp till att åtgärda problemen. Varianter av aluminium, mässing eller mjukt stål kommer att göra. Tejpens flexibilitet ger en exakt, maximalt tät passform av materialet till deformerade platserna i manteln.
  • På överhängen bör takmaterialet stoppas under basen (minst 9-10 centimeter) och fästas det på kanterna på manteln med samma takspikar.
  • Och även om vikten av rullmaterialet inte är speciellt stor, bör det inte finnas några tvivel om lådans styrka. På taket kommer det fortfarande att bli tjärningsarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt experter är det bäst att lägga golvet på ett dubbeldäck av trä. Detta görs på detta sätt: en grov strandpromenad placeras på stödkonstruktionerna, takbjälkar . Plattor är också lämpliga för detta ändamål. Golvets tjocklek är cirka 25 mm, mellanrummet mellan brädorna kan vara upp till 5 cm. Ett kontinuerligt utjämningssvarv placeras på det, vilket gör en sväng på 40 grader. Och nu ska det göras från torra smala antiseptiska brädor 1, 5 cm tjocka. Spackla ett sådant golv med en spatel med mastik (eller helt enkelt täcka det med bituminös mastik), först torka basen, kommer att vara bra innan du lägger takmaterial.

Du bör alltid täcka taket med takmaterial med egna händer i varmt, torrt och lugnt väder. Det är lättare att sprida takmaterialet om du inte behöver hantera väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästmaterial

Det finns två tekniker för takpappgolv: parallellt med åsen eller vinkelrätt mot det (längs och tvärs). Det är endast möjligt att montera takmaterial längs åsskivan om det är en vattenbarriär för takbjälkarna samt ett underlag för det sista takskiktet. Tja, eller om den mjuka duken ska läggas i tre lager, varje gång ändrar riktning.

Låt oss beskriva den parallella installationsmetoden

  1. Installationen börjar från taklisten. Taket är täckt med remsor av takmaterial horisontellt med 5 cm överlappningar.
  2. Duken är spikade, men du kan också fästa dem med mastik.
  3. Taket är täckt med ett andra lager så att de nya remsorna av takmaterial ligger parallellt med åsen, överlappar fogarna på de första dukarna eller stannar vinkelrätt mot takfoten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinkelrätt installation av takmaterial inkluderar ett större antal arbetssteg. Det väljs när rullskivan blir huvudtaket.

  1. Först är taksystemet täckt med plywoodmantel. Istället för plywood kan du också täcka den med brädor 2 cm tjocka.
  2. Med hjälp av mastik eller spik (båda alternativen är lämpliga), med en överlappning av kanterna med 10 cm, läggs lager av takmaterial på träbasen. Detta bör utgå från det fria takområdet.
  3. Ränderna på varje nytt lager börjar på andra sidan taket, annars blir åsen sårbar för vatten. Om du gör detta behövs det ingen metallprofil på åsen. Sömmarna pressas mot takets plan med en rulle.
  4. Remsorna i det mellersta lagret ska böjas under gesimsen och säkras med en trycklist och fästelement.
  5. För att stärka infästningen på takmaterialet måste du spika lameller eller samma metallremsor.
  6. De andra och efterföljande ruberoidlagren måste monteras på taket med överlappande sömmar i det tidigare lagda materialet och bara en dag efter det första lagret. Så här lång tid tar mastiken att härda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det brukar beslutas att limma takmaterialet på ett betongtak. Mastiken appliceras längs hela remsan. Materialskivorna rätas ut, detta görs från mitten till kanterna, så att det inte bildas bubblor. Om bubblan dyker upp ska den genomborras och denna plats bör pressas väl mot basen. Limmet måste, som redan nämnts, torka, vilket tar minst 12 timmar.

För att förenkla installationen kan du initialt köpa ett material med en självhäftande sida . Och då är det lättare att avgöra vilken sida som ska läggas takmaterialet - det där limet appliceras och slät - utåt.

Det återstår bara att bli av med skyddsfilmen från den självhäftande sidan, annars kommer arbetet att se likadant ut. Och du kan inte tveka i sådant arbete, annars kommer limmet på den behandlade sidan att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om installationen utförs på ett gammalt tak och arbetet utförs med en brännare, värms både det nya takmaterialet och det gamla taket. Och den gamla behöver mer uppvärmning än den nya. Men ren betong värms inte alls, i vilket fall gasen används förgäves. Betong har hög värmeledningsförmåga.

Och några fler nyanser av att installera takmaterial med en brännare:

  • du behöver inte sätta upp en stor eld, rullen värms upp i ett par pass längs takmaterialet;
  • brännaren måste vara i rörelse och får inte stoppas;
  • om fogen behöver värmas mer grundligt minskar enhetens hastighet, men brännaren stannar inte;
  • flamans riktning är tangentiell mot duken, och inte vinkelrätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att överhettning detekteras, vilket resulterar i att en del av materialet dras ut . Det övre lagret kan också skadas. Men du bör inte få panik, men taket är först och främst täthet och först då en perfekt design. Du behöver bara klippa ut plåstret och fixa allt på plats. Det bör värmas tills smulan mörknar, vilket innebär att bitumen smälter.

Av de två metoderna, varma och kalla, kommer alla fortfarande att välja sina egna, åtminstone från principen om personlig bekvämlighet. Den kalla metoden är utan tvekan så bekväm att mastiken inte behöver värmas upp, och arbetet kommer att ske utan en varm och klibbig komposition . Men kall mastik är dyrare, eftersom du bara kan köpa den färdig, medan de gör varm mastik själva.

Köpt kyla tappar dock inte sin elasticitet, och det är mycket viktigt för arbetet. För plasticiteten hos en het lösning måste den värmas upp ganska aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur smörjer man sömmarna?

Du kan använda samma lim för takmaterial som fixerar huvudgolvet. Ett exempel på en sådan komposition är Technonikol . Den kan användas vid temperaturer från 5 till 35 grader, men det är bättre att hålla ett gap på 15-25 grader. Limmet appliceras som regel med en hackad murslev och fördelas jämnt över ytan. Limmets tjocklek bör kontrolleras kontinuerligt för att kontrollera dess förbrukning. De platser där materialet möter väggen måste vara särskilt noggrant utarbetade. Om du lämnar ens en liten spricka där kommer denna plats att läcka. Fogar behandlas med bituminös mastik.

Sömmarna är belagda med samma förening, du behöver inte uppfinna hjulet igen. Alla fogars skick måste kontrolleras, det här är en fråga om golvets täthet. Det är vettigt att sprida materialet på ytan i förväg utan fördjupningar och höjder: om takmaterialet är förutlagt kommer det att ligga jämnare på alla byggnader (skjul, hus, garage).

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägger på grunden

Att vattentäta fundamentet med takpapp är enkelt och inte särskilt dyrt. Det är inte svårt att limma ett material till ett annat underlag, om det bara är för att tillverkare erbjuder självhäftande typer av takmaterial. Du kan använda ett foderalternativ som inte är dyrt, du kan förstärka eller polymer-bitumen. I princip kommer alla att göra det.

Låt oss ta reda på hur stylingtekniken ser ut

  1. Alla plan i fundamentet måste dammas, kontrolleras för deformation (de korrigeras med cementbruk).
  2. När den torkar grundas ytan med en primer.
  3. Efter att det föregående lagret har torkat kan bituminös mastik appliceras. Helst om det kommer att göras i 2-3 lager med full torkning av varje.
  4. Innan själva takmaterialet läggs, värms de skärade remsorna med en gasbrännare.
  5. De monteras med en överlappning på 1 dm. Materialets kanter är belagda med mastik för att bättre hålla ihop dem och täta tätskikten.
  6. Och materialet värms upp igen, men redan täckt.
  7. Du kan klara dig utan brännare, bara mastiken måste köpas med en speciell, med hög viskositet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt den beskrivna tekniken är det möjligt att blockera bandfundamentet, materialet kommer att täcka källaren och källarområdet . Källargolvet måste ventileras så att vattentätningslisterna fästs utan några klagomål. Om du inte tar bort överdriven fukt tar mastiken inte som den ska.

Vid konstruktionen av en pelargrund används även mastik. Men grundpelare är brunnar som går djupt och fylls med betong . Den del som stiger över marken är vattentät utan problem - med samma teknik som för bandfundamentet.

Men för den nedre delen finns det bara en väg ut: att göra samma takmaterial något som liknar form, cylindrisk i formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan grävs en brunn med en borr, sand hälls i den - en kudde tampas . En cylinder bildas av golvmaterialet enligt brunnens parametrar, kanterna fästs med bitumenmastik. Cylindern sänks ner i brunnen och en förstärkt ram placeras där. En formning görs, som kommer att bilda en sockel, som kan byggas med ett plaströr. Slutligen hälls betong. Ruberoidcylindern är monterad så att den del som kommer ut från marken i längd motsvarar källardelen.

Takmaterial är ett bekvämt, enkelt material även för nybörjare som beter sig ganska "lydigt" i utomhusarbete , den kan läggas på en plan yta (och inte bara), läggas på trä stockar, plywood, betong. Oftare limmas den, fästs på takspikar, och en konstruktionshäftapparat används mindre ofta. Om allt görs korrekt kommer en högkvalitativ vattentät bas för taket eller fundamentet att tillhandahållas i många år framöver.

Rekommenderad: