Rökhus Från En Fat (59 Bilder): Hur Man Gör Det Själv Från En Behållare På 200 Liter, Alternativ För Varm Och Kall Rökning, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Rökhus Från En Fat (59 Bilder): Hur Man Gör Det Själv Från En Behållare På 200 Liter, Alternativ För Varm Och Kall Rökning, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner

Video: Rökhus Från En Fat (59 Bilder): Hur Man Gör Det Själv Från En Behållare På 200 Liter, Alternativ För Varm Och Kall Rökning, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner
Video: Rökt marinerad makrill , recept i TV Fyrstad 2024, April
Rökhus Från En Fat (59 Bilder): Hur Man Gör Det Själv Från En Behållare På 200 Liter, Alternativ För Varm Och Kall Rökning, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner
Rökhus Från En Fat (59 Bilder): Hur Man Gör Det Själv Från En Behållare På 200 Liter, Alternativ För Varm Och Kall Rökning, Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner
Anonim

Rökta produkter gillar ett stort antal människor. Även om någon inte är deras hängivna fan är det fortfarande väldigt trevligt att bjuda in en grupp vänner och unna dem något sådant. Detsamma gäller sammankomster i en smal familjecirkel. Men att köpa färdiga produkter från butiken är mycket dyrt, och det finns inget fullständigt förtroende för deras säkerhet för hälsan - snarare tvärtom. Men ett enkelt och ganska effektivt rökhus kan göras med egna händer från allmänt tillgängligt material.

Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Ett fatrökhus är en mycket populär sak, och det finns många alternativ för att göra det. Det är inte alls nödvändigt att vara begränsad till en gammal vattentank, den kompletteras ofta med olika tillbehör. Dessutom kan även en trätunna appliceras lika effektivt som en stålkonstruktion. Kärnan i detta ändras inte: rök levereras inuti, värms upp till ett visst värde, under påverkan av denna rök ändrar produkterna sina egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom tillgången på råvaror (fysiskt och pris) är det också av stor vikt:

  • enkel självständigt arbete;
  • hög prestanda för den färdiga strukturen;
  • lägsta driftskostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns en svag punkt som man måste tänka på - ett sådant rökhus kan inte placeras i ett rum i ett land eller hus på landet. Den måste installeras strikt utomhus. Det finns dock en anledning att betrakta detta faktum som en dygd. Det är så trevligt att samlas runt härden, där kött eller fisk tillagas, och njuta av en lugn konversation i frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Många års erfarenhet av "hantverkare" tillät att skapa många varianter av fatrökare. De lättaste (i alla bemärkelser) är till och med mobila, de kan tas med bil till en picknickplats eller fiske, till en jaktbas. Ölfat eller små träfat fungerar som grund för sådana produkter. Om du vill göra en kamera med grilleffekt måste den ha en ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett stort utbud av stationära produkter, några av dem är avsedda för varmrökning, andra för kallrökning, och andra kan utföra båda dessa funktioner på ett harmoniskt sätt.

Det är nödvändigt att tillhandahålla analoger av enheter som finns i industriella rökrum:

  • skorsten;
  • rökgenerator;
  • huvor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specificiteten för varm rökning är att röken måste komma underifrån och övervinna minsta avstånd. Detta är tekniskt löst på två olika sätt. I ett av scheman skärs ett fönster igenom så att du kan kasta sågspån och tända dem. I den andra placeras en rökningskammare ovanför en separat eldstad. Själva eldstaden utförs på olika sätt: det kan vara en enkel urtagning i marken och en liten brännare kantad med tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat tillvägagångssätt tillämpas när man skapar ett rökhus av kall typ . Här är det redan nödvändigt att kyla röken, ibland är det till och med nödvändigt att lägga en skorsten som är flera meter lång. Det utförs i form av skyttegravar, rör begravda i marken och så vidare - det finns många alternativ. Om det plötsligt är väldigt lite utrymme måste du installera en dubbel kammare med konstgjord kylning, där det finns två fack och en våt trasa som skiljer dem åt.

Bild
Bild

Det mest ekonomiska och praktiska av allt är ett hemrökhus, som låter dig kombinera varma och kalla bearbetningslägen. En dubbel horisontell kammare är gjord av ett par tunnor av samma storlek, som är anslutna med skorstenar. När du använder ett våtfilter på toppen kan halvvarm rökning organiseras; förbränningskammaren är alltid placerad längst ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa hemhantverkare föredrar den traditionella typen av rökhus - det så kallade skåpet. Som bas är en ram gjord av trä, nyckelelementen är en stång med en sektion på 40x40 mm. Vilket fall som än väljs är det mantlat på tre sidor med brädor, vars tjocklek är 25 mm och den maximala bredden är 100 mm.

Foder av lövträ blir optimalt:

  • asp;
  • al;
  • falsk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast i extrema fall är det tillåtet att använda barrträd, särskilt eftersom det är ganska enkelt att hitta ett träd av de tre listade arterna. Oavsett den specifika materialtypen är det nödvändigt att uppnå maximal täthet i fodralet. Detta problem löses genom användning av värmeisoleringsmaterial som hamprep, placerade även i de minsta fogarna.

Bild
Bild

Dörren måste matcha den främre väggens mått , plankor med en storlek på 25x100 mm används för det. Öppningens omkrets bör förseglas med tätningsgummi av livsmedelskvalitet, liknande den som används för kylskåpsdörrar. Taket på rökeriet är gjord med enstaka eller gavel. I det första fallet bör den riktas bakåt, en sådan produkt bildas av brädor som är 40-50 mm längre än vid basen. I den andra bildas ett taksystem, vars lutning kan vara från 0,55 till 0,65 m; lederna är alltid förseglade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stationära utomhusrökhus är grundade och målade med oljefärg ovanpå. Eftersom taket fortfarande inte värms upp bör du inte vara rädd för delaminering, det är mycket viktigare att fokusera på skydd mot vatten. Skorstenen kompletteras alltid med spjäll och skrapmekanismer (endast en sådan lösning säkerställer hög effektivitet för rökhuset).

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Ett miniatyrrökhus görs enkelt av en gammal öltunna. Ett rör måste föras till behållaren genom vilken röken kommer, och ett hål måste skäras i själva fatet, där grillen med maten placeras. Det blir ännu enklare att lägga en vanlig fat ovanpå grillen och inte hantera ytterligare rör.

Ett större alternativ är en vertikal rökkammare med en volym på 200 liter . Efter att ha valt en sådan lösning måste du utrusta en bas och en speciell eldstuga i den nedre delen av strukturen. Du kan ladda kött, fisk eller fjäderfä både vertikalt och horisontellt. Vid användning av en hydraulisk slutare är rökhusets rekommenderade dimensioner 45x30x25 eller 50x30x30 cm. Locket, där slutaren finns, bör inte vara tjockare än 0,2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande stadier

En mängd steg-för-steg-instruktioner för att göra fatrökare inkludera flera grundläggande manipulationer som du alltid har att göra med dina händer:

  • välj lämpliga material;
  • göra planer och ritningar;
  • montera strukturen;
  • installera det och prova det.

Och det faktum att rökhuset är hemgjord minskar inte kraven på vare sig design eller material som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det är ganska enkelt att göra ett stillastående rökhus begravt i marken: en gräv grävs i förväg och förbinder två avlägsna delar. En eldstad i denna design kan representeras av en eld i en grop och en autonom kamin. Arbetsrummet måste begravas i marken, för rökens inträde lämnas ett hål i fatkroppen. För att behålla de heta gaserna och värmen de tar in längre, är tunnan täckt med tegel.

För att inte gräva in den kan du använda en rökdrift från en utomhus spis . För att göra detta svetsas ett rör som förbinder rökeriet och ugnslådan, eller en flexibel slang och en enhet som injicerar rök. Det som är attraktivt med den andra typen är att det totala fotavtrycket minskar. Det är mycket bekvämt när tillagningskammaren är utrustad med en termometer som hjälper till att klara recepten. Tittfönstret och medlen för att styra utkastet kommer att vara till stor nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: det är till och med möjligt att använda trummor som tidigare innehöll smörjolja eller annan kemikalie. För att göra detta fylls de med ved (flis, sågspån), bränns och askan kastas i papperskorgen. Sotskiktet som dyker upp avlägsnas först med metallborstar, och sedan får ytan en glans med vilken tvättmedelskomposition som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

I arbetet med att skapa ett rökhus måste du använda:

  • en fat av rostfritt stål eller trä (ek);
  • eller en fat i rostfritt stål;
  • tegelstenar;
  • cementlösning;
  • skifferark;
  • stav och gitter;
  • plåt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest praktiska storleken anses vara 200 liter, och alla hjälpmaterial för fatet måste motsvara det valda projektet. Som ett minimum kan du använda en uppsättning lock eller säckduk, stavar för att säkra produkter och en filterduk.

Behovet av att använda en svetsmaskin finns inte alltid där, men det kommer definitivt att krävas:

  • bajonettspade;
  • Kvarn;
  • roulett;
  • byggnadsnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planen kommer att hjälpa till att göra ett rökeri från ett gammalt fat eller till och med från två fat så tydligt och kompetent som möjligt. Vanligtvis gör de helt enkelt en schematisk framställning av den framtida strukturen i ett längsgående projektion och visar de interna detaljerna. Om rökkammaren är begravd i jorden är det nödvändigt att dra linjer som skiljer kamrarna från varandra och visa nyanser i varje fack. I de fall enheten kommer att vara stillastående rekommenderas det att visa elementens relativa position, deras storlek och fastsättningsmetoder.

Bild
Bild

Ett rökhus av kall typ innebär att eldstaden går i marken med cirka 0,5 m , tas en skorsten ur den i arbetskammarens riktning. Skorstensinloppet är organiserat antingen i sidan eller från botten (om piedestalen är genomtänkt). Skorstenens totala längd med naturlig kylning är från 300 cm, och om röken tvingas svalna blir minsta längd 1 m. Om ett varmt rökhus är utrustat är det minsta tillåtna gapet 0,3 m, det undviker överhettning av produkter och deras igensättning med sot. Skorstenens bredd görs åtminstone 0,6 m, detta beaktas vid grävning av en dike.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att installera en filterbarriär och se till att fett fångas upp med en metallpanna; den ena och den andra rengörs regelbundet, det vill säga de måste vara avtagbara. Dessutom bör fri tillgång till pallen ges under rökprocessen. Det är lämpligt att placera pipan inte direkt på marken, utan på tegelstenar. Många hantverkare rekommenderar att man gör ugnar av mindre (jämfört med de viktigaste) faten eller använder svetsade stållådor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte alls nödvändigt att använda den traditionella eldsmetoden för att röka kött eller fisk. Enkla och lättanvända lösningar baserade på kokplattor. Värmeelementet överför värme till sågspån. De som luktar och varm rök kommer in i de bearbetade produkterna, maten blir uttorkad.

Fördelarna med ett elektriskt rökhus är:

  • autonomt arbete;
  • möjligheten att justera temperaturen med hjälp av en termostat;
  • skapande av offentligt tillgängliga komponenter;
  • inget behov av komplex kulinarisk kunskap.
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta hemgjorda elektriska rökare arbetar i 200L fat. Det rekommenderas att komplettera dem med en termostat som ändrar temperaturen från 20 till 90 grader. En gammal kastrull kan användas istället för det traditionella sågspindelgallret. För att göra det lättare att flytta rökkammaren kan hjulen från möblerna skruvas fast i botten av kroppen.

Locket måste tas bort från kokplattan och alla delar måste tas bort ., med undantag för värmeelementet, som tillsammans med två trådar är fästa med skruvar i botten av pipan i mitten. Termostaten är fixerad lite högre än ugnen, den är ansluten till värmeelementet i serie enligt schemat. Fixering av värmesensorn ska göras på den plats där produkterna ska placeras. Det optimala tvärsnittet av trådar är 2, 5–3 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termometern i ett sådant system måste vara rent mekaniskt. Bakformar med en diameter på 0,5 m används ibland som en bricka för fett. Detta kan vara en speciell bricka som tas bort från ugnen på gamla gasugnar. Rökhus med hydraulisk tätning visar sig bättre än vanligt i praktiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga exempel för inspiration

Figuren visar den enklaste typen av fatrökhus. All dess modifiering reducerades till att fixera två vinkelrätt riktade stavar, på vilka det skulle vara lätt att stränga kött- eller fiskbitar.

Bild
Bild

Och så här ser en rökkammare ut från ett gammalt fat på hjul. En spis och en rökgenerator installeras i närheten. Även den skrynkliga yttre ytan av fatet kommer inte på något sätt att störa gallret placerat ovanpå för att uppfylla dess funktion.

Bild
Bild

Detta visar hur attraktivt ett rökhus kan vara för en fisk som redan har fyllts med all möjlig produktmix. På träblock i en sådan design kommer rökning att ske snabbt och exakt!

Bild
Bild

Här är ett annat alternativ - fatet placeras över en metalllåda, de separeras från varandra med en metallbricka, i vilken det smälta fettet rinner ner. Du kan välja vilket system som helst, det viktigaste är att implementeringen är kompetent och korrekt.

Rekommenderad: