Gör-det-själv-vibrerande Platta: Ritningar Och Beskrivning Av En Hemlagad Vibrerande Platta. Hur Gör Man Det Själv Från En Tvättmaskin? Spjällkuddar Under Motorn

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-vibrerande Platta: Ritningar Och Beskrivning Av En Hemlagad Vibrerande Platta. Hur Gör Man Det Själv Från En Tvättmaskin? Spjällkuddar Under Motorn

Video: Gör-det-själv-vibrerande Platta: Ritningar Och Beskrivning Av En Hemlagad Vibrerande Platta. Hur Gör Man Det Själv Från En Tvättmaskin? Spjällkuddar Under Motorn
Video: Byte av packboxen och kullagret i en tvättmaskin 2024, Maj
Gör-det-själv-vibrerande Platta: Ritningar Och Beskrivning Av En Hemlagad Vibrerande Platta. Hur Gör Man Det Själv Från En Tvättmaskin? Spjällkuddar Under Motorn
Gör-det-själv-vibrerande Platta: Ritningar Och Beskrivning Av En Hemlagad Vibrerande Platta. Hur Gör Man Det Själv Från En Tvättmaskin? Spjällkuddar Under Motorn
Anonim

Under byggnadsarbeten är det ofta nödvändigt att komprimera betongplattor, återfyllning eller jord. I det här fallet kan du inte klara dig utan specialutrustning. Om vi överväger privat konstruktion är det ofta förknippat med problem relaterade till sjunkning och deformation av den lagda grunden.

Inte alla kan köpa en färdig enhet på grund av den ganska höga kostnaden . Om du har minimal kompetens att arbeta med svetsomformare, olika låssmedverktyg, kan du själv skapa en självgående vibrerande platta. Detta sparar betydligt pengar, och resultatet kommer säkert att vara positivt. Beskrivningen av denna process ges bara i vårt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av hemlagade modeller

Självgjorda enheter är utrustade med en kraftenhet, genom vilken huvudarbetet utförs. I praktiken används två typer av motorer.

  1. Jordkomprimeringsmaskiner, kompletterade med en dieselmotor . De kommer att bli lämpliga när det är nödvändigt att anstränga sig mycket, men de används sällan i vardagen. Ändå kan du hitta vibrerande plattor i personliga tomter, där det finns en tvåtaktsmotor från en bakomliggande traktor.
  2. Bensindrivna enheter är autonoma, men de stör mycket under drift . Det rekommenderas att välja "hjärta" för enheten med låg effekt och ekonomisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är den rekommenderade effekten 1,5 till 2 watt vid 5000 varv / min . Vid ett lägre värde är det omöjligt att uppnå den önskade hastigheten, därför kommer inte vibrationskraften att vara normal.

Den bästa lösningen kan vara en elektrisk modell, som är enkel att montera på egen hand. För att använda en sådan enhet levereras elektricitet till platsen för jordens komprimering.

Bild
Bild

Den obestridliga fördelen är frånvaron av utsläpp av skadliga gaser. Det finns en allmänt accepterad viktklassificering:

  • lätta konstruktioner - högst 70 kg;
  • tunga produkter - över 140 kg;
  • medium i svårighetsgrad - i intervallet från 90 till 140 kg;
  • universella produkter - inom 90 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller den första kategorin är den lämplig för arbete i närområdet när presslagret inte överstiger 15 cm . Universella installationer är lämpliga för att komprimera ett lager på 25 cm. Viktade modeller klarar lager på 50-60 cm. Det är viktigt att korrekt bestämma typen av elmotor. Ett svagt prov på en massiv platta kommer helt enkelt att sjunka ner i jorden. Det bästa alternativet är 3,7 kW (högst 100 kg av det bearbetade ämnet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Huvuddelen av den vibrerande plattan, som skapas för hand, är basen av hållbar metall. Det finns prover baserade på gjutjärn eller stål, men deras användning i vardagen är inte motiverad. Om vi överväger gjutjärn är det ganska sprött, det kan spricka och det är svårt att svetsa . Oftast används en stålplåt, vars tjocklek börjar från 8 mm. För att öka massan monteras tunga delar på den förberedda basen. Dessa inkluderar axeln på två starka lager, på vilka lasten är fixerad i längsplanet. När den roterar utövar denna del en tvingande kraft under inverkan av tröghetskraft och sin egen vikt. Detta skapar kortvariga men ofta belastningar på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att skapa en ritning av vibroblock innan du designar det. Enhetens effektivitet beror på den roterande axelns hastighet, hela basens yta och massan.

Om kaminen är mycket stor, lita inte på ökat tryck. Faktum är att vikten är jämnt fördelad över hela ytan med minimering av specifikt tryck.

En liten bas visar ökad effektivitet, men dess handling kommer att bli punktlik eller selektiv . Sådant arbete ger inte enhetlig komprimering över hela det behandlade området. Om vi överväger den excentriska axeln, är det under dess rotation en betydande belastning på de befintliga strukturelementen för packning av jorden. Den ökade vibrationen kommer att förstöra den vibrerande plattan, som du lyckades göra själv. Som ett resultat överförs en negativ effekt till motorn, den anställdes välbefinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Först och främst bör du överväga installation och förval av motorn. Det är vanligtvis installerat på baksidan av enheten, på basen. Som redan nämnts används bensin, diesel och elektriska apparater. När du väljer rätt alternativ tas följande faktorer i beaktande:

  • ekonomiska möjligheter;
  • specificiteten för användning av plattan;
  • möjligheten att leverera el till arbetsområdet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En slags bensinvibratorer för fasta underlag kännetecknas av oberoende av elektricitet . Deras bekvämlighet bestäms av förmågan att arbeta i avlägsna områden, i stäppen, på en ledig tomt.

Det säregna ligger i den konstanta tillgången på reservbränsle. Dess förbrukning beror på motorns effekt och driftstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi till exempel överväger en elektrisk installation som görs oberoende av en motor från en tvättmaskin, är den begränsad i rörelse av den befintliga anslutningskabeln.

Bland motorns främsta nackdelar sticker en vanlig rotationshastighet ut, vilket resulterar i att nätet överbelastas på grund av det ökade startmomentet . Detta problem kan elimineras genom att använda regulatorn för mjukstart. Den är utformad för att undvika elektrisk eller mekanisk överbelastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid självmontering av den vibrerande plattan installeras dämpningsdynor ofta under motorn. Detta minskar avsevärt vibrationer, förhindrar för tidig förstöring av enheten från mekanisk påfrestning. Alternativet att använda färdiga motorer från en bakomliggande traktor eller en perforator, en kultivator är möjlig.

När det gäller arbetsplattan representeras den vanligtvis av en metallplåt, vars tjocklek också påverkar produktens styvhet . Som standard används en yta från 8 mm i tjocklek, vars genomsnittliga dimensioner är 60 * 40 cm, men andra variationer används ofta. Baksidan och framsidan på plattan är något höjda för enkel rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om ramen fungerar den som ett pålitligt stöd för den excentriska vibrationsaxeln och motorn, ofta tillverkad av en kanal . En sådan del är samtidigt en extra belastning, vilket ger ökad effektivitet i utförandet av de tilldelade uppgifterna.

Ramen förbättrar också styrkan och styvheten för hela basen, som kan absorbera mekaniska belastningar som överförs av rotoraxeln.

Bild
Bild

En sådan gör-det-själv-detalj kan vara annorlunda. Hon (för att ge mer vikt) är ofta gjord av en skena. Samtidigt bör det förstås att den vibrerande plattan periodiskt måste flyttas manuellt till förvaringsrummet, vilket skapar ytterligare svårigheter.

Ett viktigt funktionellt element är vibrationsmekanismen. Strukturellt kan det vara av två typer:

  • obalanserad kännetecknas av obalans i förhållande till rotorns rörelseaxel;
  • planet, där energi från rörliga delar som rör sig längs givna vägar av en sluten typ används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på den sista mekanismen kan man förstå att dess skapande hemma inte är tillrådligt . Detta förfarande, liksom uppföljningsvård, är utmanande. Valet i detta fall kvarstår med den obalanserade enheten. Ett drivrem förbinder motorn med den excentriska rotorn. För detta ändamål är dessa delar utrustade med remskivor som upptar ett vertikalt plan. De kan justera utväxlingsförhållanden, vibrationsfrekvens.

Bild
Bild

Av ytterligare detaljer kan ytterligare tre särskiljas

  1. Bäraren eller handtaget som styr installationen i arbetsprocessen . Handtaget är tillverkat i form av en långsträckt rörfäste. Den fästs på plattan med hjälp av en gångjärnsfog, kompenserar för några av vibrationerna och ger arbetaren skydd.
  2. Vagn för att flytta enheten . Vagnen är en separat enhet, den kan tillverkas i form av en struktur med styva fästelement. Den är snyggt placerad under plattan, som lutas något av handtaget, och transporteras sedan till den angivna platsen.
  3. Spänningsmekanism . Det är nödvändigt att skapa tät kontakt mellan remskivorna och drivremmen. Rullen måste kompletteras med ett spår med en matta, identisk med samma spår på remskivorna. Detta förlänger bältets livslängd. När rullen är placerad på utsidan av vibrationsplattan, bör den vara dimensionerad så att den passar bältets baksida. Spänningen utförs med en speciell skruv som hjälper till att dra åt bältet för arbete eller att släppa det vid service eller byte.
Bild
Bild

Monteringssteg

En hemlagad vibrationsplatta är inte så svår att montera. Det viktigaste är att följa stadiernas sekvens.

  1. Plattan skärs med en kvarn. Dess parametrar väljs individuellt med hänsyn till det planerade arbetet. Medelvärdet är 60 * 40 cm.
  2. Vid framkanten görs snitt var 7: e cm, på baksidan - var 5: e cm med ett djup av 5 mm. Längs dessa snitt är kanterna instoppade 25 grader. Detta förhindrar att ytan fastnar i marken.
  3. Två sektioner av kanalen är fästa på den övre delen, vilket bara stärker kanterna och själva basen. Det är viktigt att hålla dem i samma plan.
  4. Hål görs på baksidan av kanalen genom vilken motorn är fastsatt. Om höljet kräver det, svetsas en metallplattform med redan befintliga hål på den föreslagna platsen.
  5. Installation av motorn innebär användning av gummikuddar.
  6. För fixering av handtaget monteras klackar.
  7. En rotor med en excentrisk produceras separat, varefter den placeras i en färdig form på en tallrik. Strukturellt representeras den av en axel, som är placerad i de genomgående och blinda naven. Remskivorna måste vara på samma nivå, annars kommer drivremmarna ofta att flyga av.
  8. När det gäller spänningsdelen bör den placeras i ett lättanvänt område på ramen. Detta är oftast området mellan remskivorna där remmen hänger mest. Tomgångsremskivan måste vara i samma plan som remskivorna.
  9. Ett skyddshölje måste placeras på den roterande rotorn för att förhindra skador.
  10. Handtaget monteras, varefter en testkörning utförs för att bestämma prestandakvaliteten. De identifierade problemen elimineras, korrigeringar görs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När plattkompressorn är helt monterad kan den användas . Första gången du försöker får du kanske inte det förväntade resultatet. Men när de upptäckta bristerna korrigeras börjar enheten fungera i standardläge. Huvudinställningen är att hitta de optimala värdena för excentrisk och hastighetsläge.

En hemmagjord spis kommer i alla fall att visa ett bättre resultat än om påfyllningen tampades manuellt.

I ansökningsprocessen kan den resulterande designen förbättras, i denna form kommer det att vara värt att konkurrera med en industriell design.

Huvuddragen i självtillverkade enheter är möjligheten att ändra dem, omvandla designen, lägga till nya tillbehör . Detta kommer inte att fungera med färdiga installationer, de är gjorda på ett sådant sätt att det inte finns någon möjlighet att göra justeringar.

Bild
Bild

Tips för användning

Vibroblock, relaterat till tekniskt komplexa enheter, måste genomgå en grundlig inspektion före användning. Det är absolut nödvändigt att följa säkerhetsföreskrifterna. Industriella enheter kommer vanligtvis med instruktioner. Men vid en hemgjord installation måste du ta hänsyn till några funktioner under applikationen.

  1. Omedelbart innan man slår på måste en person se till att alla fästelement är starka, att arbetsdelarna är korrekt installerade. En särskilt noggrann inspektion utförs när spisen startas första gången.
  2. Tändstiftet i bensinmotorn bör rengöras regelbundet. De måste alltid kontrolleras och de resulterande avlagringarna tas bort. Detta förlänger motorns "livslängd" och vibrationsplattan kommer att fungera i många år.
  3. Oljan i motorn byts regelbundet och dess nivå kontrolleras före varje start och vid slutet av arbetet, när alla delar fortfarande är mycket varma.
  4. Motorfiltret måste också rengöras regelbundet. I allmänhet bör alla delar av strukturen hållas rena, vilket säkerställer dess långsiktiga användning.
  5. Tankning av den beskrivna enheten utförs endast när motorn är avstängd. Annars utsätter personen sig själv för stor fara.
  6. Det är starkt avskräckt att använda en självtillverkad installation i förhållande till hårda jordar, den kan vara betong eller asfalt. Skador kan uppstå på grund av ökade vibrationer.
Bild
Bild

Snabb och högkvalitativ implementering av arbetsintensiva åtgärder för bearbetning av bulkmaterial är endast möjlig när man använder tillförlitliga vibrerande plattor. De ansträngningar som läggs ned på tillverkningen av en sådan installation kommer att löna sig under användning.

Rekommenderad: