Gör-det-själv-rökhus Från En Gasflaska (63 Bilder): Gör En Varm Eller Kallrökt Grillpanna

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-rökhus Från En Gasflaska (63 Bilder): Gör En Varm Eller Kallrökt Grillpanna

Video: Gör-det-själv-rökhus Från En Gasflaska (63 Bilder): Gör En Varm Eller Kallrökt Grillpanna
Video: Så varmröker jag lax på klotgrillen 2024, Mars
Gör-det-själv-rökhus Från En Gasflaska (63 Bilder): Gör En Varm Eller Kallrökt Grillpanna
Gör-det-själv-rökhus Från En Gasflaska (63 Bilder): Gör En Varm Eller Kallrökt Grillpanna
Anonim

Numera är det inte svårt att skaffa ett rökhus för fisk och kött - marknaden erbjuder det bredaste utbudet av produkter med olika modifieringar. Men om du planerar att spendera mycket pengar på ett oplanerat köp kan du mycket väl bygga ett rökhus från en vanlig gasflaska. I en sådan enhet kan du laga de mest utsökta rätterna - rygg, balyk, hemlagad korv. I ett ord ett brett utbud av rökta produkter från kött, fisk eller fjäderfä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För egen produktion av ett rökhus använder hantverkare en mängd olika material. Gamla ugnar, fat och till och med tvättmaskiner används. De mest populära är enheter från syre, propan och freon gasflaskor. Det är inte lätt att göra en sådan installation, men med den nödvändiga förberedelsen är det fullt möjligt. Cylindrarna kännetecknas av lämplig geometri och hög metallkvalitet.

Om så önskas kan du göra sådana installationer som enkelt kan omvandlas från ett rökhus till en grill, kittel eller eldställe och vice versa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av cylindrar för rökhusutrustning beror på de fysiska och tekniska parametrarna för råvaror - cylindrar är som regel tillverkade av starkt material med tjocka väggar, vilket innebär att enheten inte deformeras under påverkan av höga temperaturer och inte förlorar sina prestandaegenskaper. Alla trädgårdsmästare / fiskare eller jägare kan göra ett rökhus, liksom en hantverkare som regelbundet vilar utanför staden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan vi förstår komplexiteten i tillverkningen av strukturer, låt oss ta en titt på särdragen i själva rökprocessen.

Det är viktigt att känna till dem för att göra installationen korrekt och för att uppnå högkvalitativ matlagning

  • Produkten som är beredd för bearbetning måste ta emot värme och rök i enhetliga portioner, annars luktar det hydrolys och har en smak som är ojämn i sin struktur.
  • Röken måste verkligen vara lätt, det vill säga dess fraktioner måste sedimentera innan de kommer i kontakt med produkten. I lätt rök finns inga pyrolysgaser, därför ger det en specifik smak åt hemlagat rökt kött.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Konstruktionen måste säkerställa flödet av arbetsrök i lika stora delar - den måste röka produkten från alla sidor tills den avdunstar helt, då måste ny rök ersätta den.
  • Det är mycket viktigt att uppnå uppfyllandet av alla dessa standarder, det är i dem som hörnstenen i vetenskapen om rökning ligger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rökning kan vara kall eller varm; designfunktioner beror till stor del på dess typ. Själva namnet anger principen för rökhuset.

Varmt vatten produceras i närheten av brandkällan . Temperaturen hålls här på 40-120 grader, det tar minst en timme att tillaga köttet, och köttet blir saftigt, gott och klart att äta direkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lite annorlunda med kallröktmetoden . - här tas rökhuset bort från brandkällan, ett rör är anslutet från eldstaden, genom vilken kyld rök säljs direkt till rökutrymmet och där impregneras produkten. Temperaturen hålls under 40 grader, rökning tar ganska lång tid. Fördelen med denna metod är möjligheten att lagra mat i flera månader.

När du väljer något av de två alternativen kommer rökhuset från cylindern att ha samma struktur, men deras delar kommer att monteras från varandra på olika avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Gasflaskor används oftast för att skapa kombinerade härdar, varför rökhuset måste utformas med denna faktor i åtanke.

Observera att när du skapar en multifunktionell installation räcker det inte med en cylinder: åtminstone två behållare används i arbetet, den första som en grillpanna och den andra går till ånggeneratorn. Experter rekommenderar att man tar tankar med en volym på 50 m3.

Varje mästare kan göra ett hemrökhus av en gasflaska, men vissa färdigheter i att arbeta med metall kommer att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

" I fältet" kan du skapa en struktur av en mängd olika material till hands . Självgjorda strukturer kännetecknas av små dimensioner och låg vikt, oftast använder de en rostfri plåt, som bara behöver svetsas längs kanterna med element på sidorna och botten, men skorstenen är ofta utrustad med tegel och detta kan vara ett stort misstag. Dess väggar absorberar lukt från olika bokmärken, och efter de första applikationerna kan smaken av rätter försämras avsevärt, därför rekommenderar experter att endast använda tegel som grund för att stödja den övergripande strukturen.

Andra alternativ är lika populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökhus från ingenting

Detta är det mest prisvärda och enklaste sättet att röka hemma, om en gas- eller elspis utrustad med en huva är installerad i huset, måste du placera en skuren tennbehållare på en liten eld och hälla flis i den för rökning. Häng köttstycken eller fisken i huven och lägg ett fat för fett under dem. Således kommer röken att stiga, omsluta produkten och främja rökning. Detta alternativ har dock betydande nackdelar - rökningsproceduren kommer att vara mycket lång, och dessutom kan inte mycket mat samlas på detta sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från kylskåpet

Skynda inte att kasta ut det gamla kylskåpet - dess dimensioner gör det möjligt att använda föremålet som en enhet för att röka stora produkter. För detta ändamål är det nödvändigt att dra ut alla mekanismer från det och ta bort fodret. Ett rör ska sättas in i hålet i kylskåpets botten, och dess motsatta ände ska placeras i en behållare där flisar brinner.

Detta alternativ är ganska snabbt och effektivt. Det kan dock bara användas på landet eller i ett hus på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de överlägset mest primitiva modellerna . Mer komplexa och professionella konstruktioner inkluderar rökstationen "ånglok" - den här enheten röker inte bara kött och fisk, utan ger också flera olika röklägen, och efter en liten omutrustning kan den användas som en grillpanna eller grill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökhuset för kallmetoden är tillverkat på ett sådant sätt att röken på vägen mellan eldstaden och tanken för direkt rökning kyls och når arbetsstycket redan kallt. En sådan anordning består av en separat kammare där produkten placeras, en ugn och en skorsten. Funktionsprincipen är följande: sågspån placeras i eldkammaren; flis från lind, al eller fruktträd passar bäst. Det rekommenderas inte att ta spån av barrträd, det har ett högt hartsinnehåll, vilket kan försämra produktens smak.

Röken rör sig under påverkan av naturligt drag, kylning på väg till facket med ämnena, och där börjar rökningen av själva produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid varm rökning exponeras röken för produkten vid t från 35 till 150 grader, behandlingen är mycket snabbare - cirka 2 timmar. Gourmeter föredrar denna metod också för att den inte lämnar fukt från arbetsstycket och skålen blir saftig och fet. Själva strukturen är ett helt slutet utrymme - en tank uppdelad i fack av ett metallgaller. Chips brinner och röker i dess nedre del, och produkter avsedda för bearbetning är fästa på dess övre del. Röken täcker råvarorna och rökning sker, och sedan går röken ut genom skorstenen. Det vill säga principen för driften av ett sådant rökhus liknar principen för en traditionell spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båda rökhusen kan vara antingen stationära eller bärbara. I det första fallet grävs skorstenen i marken, och i det andra spelas dess roll av ett rör som förbinder rökgeneratorn och själva rökeriet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De som gillar att njuta av utsökt kött på en vandring bör tänka på att skapa en "marscherande" enhet . Detta kräver: tjock film, krokar och några träbjälkar. För att organisera arbetet måste du hitta en plats med en liten lutning på 60 grader, installera en ram i dess övre del och tätt täcka den med plastfolie och utrusta en plats för ett eldljus i botten och anslut sedan eldstaden med den utrustade ramen med hjälp av "rör". Naturligtvis är det få som bär dem med sig på en vandring - det spelar ingen roll, eftersom en tillfällig lösning på problem är grenar, polyeten och torv lämpliga.

Bild
Bild

Att göra en varm rökare är ännu enklare - du behöver en hink eller kastrull, galler och lock. En eld görs direkt under behållaren, chips sprids längs botten och mat läggs på gallret. Allt detta tillsammans stängs med ett lock, glöm inte att lämna ett smalt spår för att ta bort överflödig rök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns några avsikter att pyssla med hemlagade mobila strukturer, kan de alltid köpas i vilken butik som helst för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Dessutom är el- och gasmodeller allmänt representerade vid försäljning: de är lämpliga för rökning hemma och skiljer sig bara genom att uppvärmningen inte beror på brand, utan på grund av ström eller gas.

Fler och fler hantverkare föredrar dock att skapa rökhus på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ballongen är bra för en rökhusanordning, och fördelarna med detta är uppenbara:

  • väggtjocklek 2,5 mm, modellen har en kompakt storlek, vilket sparar ledigt utrymme på platsen;
  • rökeriets kropp är redan klar, vilket avsevärt kommer att minska den tid och ansträngning som läggs på att göra rökhuset;
  • låg kostnad - begagnade cylindrar är billiga och tillgängliga för varje konsument.

Materialets nackdelar är relaterade till det faktum att om säkerhetsreglerna för driften av ett sådant rökhus inte iakttas tillräckligt kan det leda till en tragedi - om du inte tar bort den återstående gasen helt kan en explosion ske vid kontakt med eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

För att göra ett rökhus av en gasflaska med dina egna händer behöver du till att börja med, rita en ritning av den planerade modellen och sedan följa följande schema:

  • ta en cylinder med en volym på 50 liter eller mer;
  • ta bort all gas därifrån, tvätta den upprepade gånger med tvålvatten och låt stå i flera dagar, skölj sedan noggrant;
  • spraya den övre ventilen med tvålskum - detta hjälper dig att se till att all återstående gas har avdunstat helt;
  • rita markeringarna på behållarens väggar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • fixa gångjärnen, slipa alla spetsiga områden;
  • fäst handtagen på utsidan av dörren med en kvarn;
  • skär locket längs markeringslinjerna;
  • anslut cylindern med dörrarna;
  • installera stativ och ben från tillgängliga verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rökhusets huvudelement är eldstaden och skorstenen - i deras arrangemang ligger den största skillnaden mellan rökhuset för olika rökmetoder: kallt och varmt.

Det är vettigt att svetsa eldstaden från stålplåtar, eller ta en mindre cylinder . Den är ansluten till cylindern genom hålet på andra sidan ventilen. Rörens längd beror på vilken rökning du föredrar - när det är varmt bör rörens längd vara minimal, och när det är kallt är det bättre att ta bort elementen från varandra med flera meter. En bilmottagare används ofta som skorsten.

Längst ner på enheten, fäst ett metallplåt och linda det med folie - det här blir en bricka för att samla droppande fett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Slutligen några fler tips:

  • i slutet av arbetet kan du täcka rökeriet med svart emalj - enligt recensioner kommer designen att få ett elegant och estetiskt utseende;
  • allteftersom installationen fortskrider blir det smutsigt av sot - detta påverkar inte på något sätt kvaliteten på maten som tillagas;
  • vägra att använda metallborstar för att tvätta rökeriet - slipmedel tar helt enkelt bort emaljen och orsakar metallkorrosion;
  • Innan den första rökningen, gör en tom eldstuga: på detta sätt kommer du slutligen att bli av med lukt från tredje part, annars kan fisk eller kött få en obehaglig eftersmak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta alternativ

Gasflaskarökare kan vara väldigt snygga och originella. Här är några intressanta idéer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta får de utseendet på djur

Bild
Bild
Bild
Bild

Och för älskare av romantiska äventyr - rökhus i form av en riktig piratkista

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du fäster hjul på installationen blir den mobil

Rekommenderad: