Elektrostatiskt Rökhus: Hur Man Gör Det Själv Från En Tändspole, En Högspänningsblockgenerator Och Andra Reservdelar, Recensioner Av Hemlagade Och Färdiga Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Elektrostatiskt Rökhus: Hur Man Gör Det Själv Från En Tändspole, En Högspänningsblockgenerator Och Andra Reservdelar, Recensioner Av Hemlagade Och Färdiga Alternativ

Video: Elektrostatiskt Rökhus: Hur Man Gör Det Själv Från En Tändspole, En Högspänningsblockgenerator Och Andra Reservdelar, Recensioner Av Hemlagade Och Färdiga Alternativ
Video: Ignition Coil Driver & Tester (555 based) 2024, Maj
Elektrostatiskt Rökhus: Hur Man Gör Det Själv Från En Tändspole, En Högspänningsblockgenerator Och Andra Reservdelar, Recensioner Av Hemlagade Och Färdiga Alternativ
Elektrostatiskt Rökhus: Hur Man Gör Det Själv Från En Tändspole, En Högspänningsblockgenerator Och Andra Reservdelar, Recensioner Av Hemlagade Och Färdiga Alternativ
Anonim

Processen med hemrökning av skaldjur och kött har alltid varit förknippad med stora besvär på grund av att denna procedur är ganska lång och kräver dyr utrustning. Dessutom var det nödvändigt att ständigt vara nära de rökta produkterna för att korrigera processens korrekthet och kontrollera beredskapen, eftersom fisk och kött lätt kan övertorkas. Idag finns det apparater för hemmabruk till salu, men priset är ganska högt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Många tror att ett elektrostatiskt rökhus inte kan bearbeta produkter såväl som klassiska rökhus. Faktum är att skillnaden mellan dessa konstruktioner bara är att den första har en speciell enhet som ökar hastigheten och djupet av rökgenomträngning i produktens fibrer. Själva rökprocessen enligt tekniken liknar ångande kött och fisk, men med fuktig rök istället för varm ånga. Elektrostatik ökar endast rökpartiklarnas diffusionshastighet, vilket minskar tillagningstiden till bara några timmar, när processen med ett konventionellt rökhus kan ta flera dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelen med det elektrostatiska rökhuset är dess användarvänlighet och möjligheten att göra aromatiska läckerheter direkt på din balkong eller i ditt garage. En sådan enhet tar inte mycket plats och väger upp till 10 kg på grund av att den är tillverkad av rostfritt stål. Användningen av detta korrosionsskyddande material är inte bara säker utan har också en dekorativ funktion - ett sådant rökhus passar perfekt in i alla moderna kök. I en elektrostatisk installation kan du laga aromatiskt kött och välsmakande fisk utan att stanna nära det hela tiden, och att äta mat tillagad utan användning av fett är mycket fördelaktigt för kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ofta höra åsikten att smaken av produkten efter ett klassiskt rökeri är mycket rikare .men denna bedömning är mycket subjektiv. I de flesta fall är det ingen signifikant skillnad i smak av kött eller fisk tillagad i konventionella och elektrostatiska rökhus. Den enda nackdelen som kan noteras är det höga priset, liksom bristen på mångsidighet hos kompakta modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Den elektrostatiska installationen är ganska enkel. Som i andra typer av rökare, i den elektrostatiska versionen, placeras produkterna i en särskild sektion. Oftast hänger kött, bacon eller fisk upp på speciella krokar i upprätt läge så att överflödigt fett och fukt kan rinna fritt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen för en sådan enhet är också ganska enkel . I rökregulatorn, med hjälp av en elektrisk värmare, erhålls rök från sågspån och flis av olika träslag, som laddas genom att passera genom ett laddat galler med en högspänningsstolpe. Joner tränger snabbt in i arbetsstyckena som placerats på den negativt laddade stolpen, på grund av vilken produkten röks mycket snabbare och till en större skikttjocklek. Medan rökaren arbetar frigörs överskott av rök fritt genom skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Beroende på om det är möjligt att flytta rökhuset från plats till plats finns det:

  • bärbara enheter;
  • stationär;
  • hopfällbart rökeri.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rökaren kan vara stor eller liten, med eller utan extra tillbehör. Nästan alltid är elektrostatiska installationer gjorda av rostfritt stål, men det finns också alternativ från vanlig metall. Förutom konventionella rökhus finns det också multifunktionella, som dessutom används som ugnsrostningsugn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på syftet med rökeriet kan det delas in i två typer:

  • hushållsapparater som används för hemmet;
  • industriella alternativ för användning i storskalig produktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt temperatureffekten kan elektrostatiska installationer delas in i kalla, varma eller halvvärmda röker. Det vanligaste sättet att laga mat är varmrökning. Temperaturen varierar från 45-150 grader, och själva processen tar bara två timmar. I slutet av evenemanget visas en ljus gyllene nyans på ytan av produkterna. Denna metod kräver inte torkning och torkning av kött och fisk efter att ha rökt själv.

Mat måste saltas noggrant innan kallrökning ., som kan ta allt från en till fjorton dagar. Rökning i sig utförs vid en temperatur av högst 30 grader under ganska lång tid: processen kan ta från fem dagar till en hel månad. Kall rökning ändrar obetydligt färgen på den färdiga produkten - kött och fisk har samma färg som de torkade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Det finns två typer av rökhus med en elektrostatisk krets som kan göras hemma med egna händer:

  • på en gammal tv -transformator;
  • på en gammal tvåtaktsmotor eller tändspole.
Bild
Bild
Bild
Bild

De skiljer sig bara från varandra genom de block genom vilka rökeriet genererar åkern, och själva kroppen och utseendet kan vara desamma.

Scheman och ritningar

För att göra ett rökhus måste du tydligt förstå exakt hur det ska se ut och vad det slutliga resultatet av arbetet består av. På det allmänna diagrammet över ett elektrostatiskt rökhus kan du hitta alla nödvändiga element, särskilt ugnen själv, vars kropp kan vara tillverkad av både metall och trä eller till och med tät plast. En spänningsgenerator ska anslutas bredvid den.

Bild
Bild
Bild
Bild

I flis som värms upp med tenom eller en gasbrännare bildas rök av erforderlig densitet och arom. Fläkten blåser in så mycket luft att sågspån inte tar eld. Mättad rök ska kylas med vatten och komma in i ugnen genom munstycket.

Bild
Bild

Urval av material och komponenter

Spänningen i rökinstallationen bör variera mellan 20-30 kW, för vilken en högspänningsgenerator används. Det kan också göras själv.

  • Från tändspolen och motorbrytaren . Högspänningsblocket, monterat med spole och batteri, är en enkel krets med strömförsörjning och nyckel. Generatorn som driver pulserna bör ha en frekvens på 1-2 kHz, och spänningen för hela kretsen ska vara 12 V, vilket kommer att kräva cirka 1-2 A.
  • Från en linjetransformator . Som i den första kretsen driver här pulserna som kommer från generatorn transistorn. Resultatet är 20-25 kW konstant spänning. Både den första och andra versionen av kretsen antar närvaron av generatorer som arbetar vid vissa frekvenser. I det första fallet behöver du en frekvens på 1000-2000 Hz, och i det andra-14000-16000 Hz. Det är fortfarande bättre att använda en generator från en TV -skanning, eftersom det påskyndar rörelsen av rökpartiklar mer, och processen slutar tidigare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha valt spänningskällan måste du fortsätta med tillverkningen av ånggeneratorn. Det bästa fallet för det kommer att vara en gjutjärnspanna eller en rostfri panna med tjocka sidor och botten. Ett 2-3 cm lager granit eller kalksten hälls på behållarens botten och en värmare läggs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det perfekta värmealternativet är en öppen spis eller järnspiral med keramiska isoleringsringar. Ett ark med hål läggs ovanpå, vilket liknar en sil. Upp till 5 cm chips placeras på ett sådant ark.

Bild
Bild

Ett hål borrat i locket som täcker generatorn är utrustat med en passande och flexibel korrugerad slang av plast eller metall. Den andra änden av en sådan slang är ansluten till en rökkylare. Denna kylare är gjord av en liten vattentank i ett kopparrör som är minst 150 cm långt. Koppar lindas så att det passar in i tanken och slangar från en rökgenerator och en fläkt är anslutna till dess terminaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

monteringsanvisningar

Ett hemlagat rökskåp är bäst av trä eller metall, men i det senare fallet är det svårare att utrusta isolering, och det här alternativet är dyrare.

Den monteras med måtten 70x50x100 cm med en gångjärnsdörr, som ska anslutas mycket tätt och inte lämna luckor. Anoden (positivt laddad elektrod) är gjord av galvaniserad plåt. Ett sådant ark levereras med punkter som är riktade mot produkten - detta kommer att skapa en större fältstyrka. Punkterna görs med hjälp av ett hörnhack och en böjning. Istället för tenn är det också möjligt att anpassa ett metallgaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anodpanelen är gjord på samma sätt och är placerad på båda sidorna av katoden. Båda delarna av anoden måste anslutas med en tråd och jordas - detta kommer att skapa en statisk spänning så kraftig att rökpartiklarna bokstavligen kommer att "borra" arbetsstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda den färdiga rökaren för arbete måste du placera chipsen i tryckkokaren eller brasan och slå på värmaren . Fett eller fisk laddas i rökskåpet och fläkten slås på. Så snart rök börjar flöda i ett oavbrutet läge kan skåpdörren stängas och generatorn slås på. När rökningsprocessen är klar måste generatorn stängas av och vänta två minuter så att den förblir utan spänning. Innan du rör vid skåpet stängs ånggeneratorn och fläkten av, enheten laddas ur och först efter det rengörs alla smutsiga ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

Rökhuset kan inte bara monteras, utan också köpas färdigt, baserat på recensioner på Internet eller betyg från säljande företag. För privat bruk är små elektrostatiska hushållsinstallationer perfekta, presenterade i raderna för elektriska rökare från Amerikanska företaget Greentechs eller Finska tillverkaren Muurikka … Installationer har en kompakt storlek med utökad funktionalitet och ett demokratiskt pris i intervallet 4-6 tusen rubel. Dessa rökhus är perfekta för arbete även i de minsta rummen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver köpa en multifunktionell rökinstallation bör du välja enheter Anuka -märken från Nya Zeeland … Modeller med rökgeneratorer kostar i intervallet 10-12 tusen rubel.

Kommer att göra ett bra jobb med stor daglig matlagning Koreanska elektrostatiska rökhusmärke Kocateq eller tyska Landmann … Med deras hjälp kan du skörda kött, korv och fisk i stora omgångar i strömningsläge. Sådana elektrostatiska installationer påminner mer om stora industriella enheter, men förutom sin stora storlek har de inga begränsningar för hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Eftersom när rökning av feta produkter som ister eller fet fisk kvarstår, kvarstår fläckar och fläckar i rökskåpet, är det nödvändigt att utföra en våtrengöring av anläggningen i tid. Det är bättre att rengöra den hopfällbara strukturen direkt efter kylning med hjälp av Shine, Sorti eller liknande tvättmedel. Generatorn måste hållas torr och ren. Du bör alltid röra den med försiktighet, eftersom en elektrisk laddning kan finnas kvar i den en stund även efter att den har stängts av.

Bild
Bild

Om du snabbt behöver komma åt katoden eller andra spänningsförande delar av installationen måste du kortsluta elementen med en 5-10 kOhm tråd och ett handtag, med vilket du säkert kan flytta denna tråd. Införandet av olika omkopplare och knappar i systemet är meningslöst, eftersom de omedelbart kommer att blockeras av en gnista när generatorn startas.

Luftfuktigheten i rummet där rökinstallationen finns bör inte överstiga 80% . Alla elektriska delar måste vara välisolerade och själva rökaren måste vara på en dielektrisk bas. Du kan inte röra det påslagna rökhuset, och maten inuti ska inte komma i kontakt med något annat än krokarna som de hänger på.

Bild
Bild
Bild
Bild

För installationen av rökeriets kropp kan du använda både metall- eller träämnen och färdiga utrymmen från kylskåpets kropp eller ett gammalt köksskåp. Färdiga produkter ska förvaras i en torr, kall källare, skafferi eller kylskåp.

Smokehouse -ägare, som samlat dem på egen hand, pratar om olika tider för beredning av produkter . Därför kan den tid som krävs för att slutföra processen i en viss sammansatt modell endast bestämmas experimentellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du först förstår enheten och monterar mekanismen själv, så är det lätt att byta ut alla delar, och självgjorda fågel-, kött- och fiskdelikatesser kommer att glädja dina nära och kära vid gemensamma måltider och helgdagar.

Rekommenderad: