Passiva Högtalare: Hur Man Ansluter Ett Högtalarsystem Till En Dator? Vad Betyder Det? Hylla Och Golvakustik För Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Passiva Högtalare: Hur Man Ansluter Ett Högtalarsystem Till En Dator? Vad Betyder Det? Hylla Och Golvakustik För Hemmet

Video: Passiva Högtalare: Hur Man Ansluter Ett Högtalarsystem Till En Dator? Vad Betyder Det? Hylla Och Golvakustik För Hemmet
Video: Connect bookshelf speakers to computer - Step by step 2024, April
Passiva Högtalare: Hur Man Ansluter Ett Högtalarsystem Till En Dator? Vad Betyder Det? Hylla Och Golvakustik För Hemmet
Passiva Högtalare: Hur Man Ansluter Ett Högtalarsystem Till En Dator? Vad Betyder Det? Hylla Och Golvakustik För Hemmet
Anonim

Högtalarsystem är indelade i två huvudtyper: aktiv och passiv. Den största skillnaden mellan dem är närvaron av en inbyggd förstärkare i aktiva högtalare och frånvaron av en i passiva. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar. Låt oss prata om passiv akustik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad betyder det?

Passiva högtalare har ingen inbyggd förstärkare. Detta innebär att högtalarsystemet måste monteras från flera enheter, vilket inte alltid är möjligt för en nybörjare som älskar bra ljud eller en lekman. För att högtalarna ska "spela" krävs en minsta uppsättning enheter: en ljudförstärkare och kommutation (speciella akustiska ledningar) . Typiska passiva högtalare kan ses i en uppsättning med ett musikcenter: oftast är en sådan uppsättning själva spelaren, en liten förstärkare och högtalare separat anslutna till den via vanliga koppartrådar. Passiv akustik används också på konsertscener. Själva kärnan i sådana system är i sin enkelhet, som ett resultat, i tillförlitlighet och möjligheten till mer finjustering.

Bild
Bild
Bild
Bild

En förstärkare väljs för högtalarna (vars variation är fantastisk), i vissa fall köps en crossover (för att lösa upp hela ljudströmmen till separata frekvenser), liksom akustiska ledningar och kablar, beroende på förhållandena. Allt detta är en intressant och kreativ process. Alla högtalare låter annorlunda: det finns en uppfattning om att passiv akustik (särskilt i ett träfodral) låter trevligare och mjukare än aktiva högtalare i plast, med en digital förstärkare som är tydligt anpassad till dem, inte kan skryta.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den obestridliga fördelen med passiva ljudsystem är enkelhet. Själva kolumnen är:

  • kropp - trä eller plast;
  • högtalare - huvudsaklig lågfrekvens;
  • högfrekventa högtalare av typen "horn";
  • delningsfilter - distribuerar ljudsignalen till själva högtalarna.

Behovet av att välja en förstärkare kan behandlas på olika sätt, men det finns ett antal viktiga fördelar: du kan välja en förstärkare med lämplig effekt med en marginal som motsvarar belastningen (vilket är en viktig faktor vid användning av kraftfulla högtalare)), välj önskat antal kanaler och sättet att fästa kabeln i den (det är att föredra skruvplintar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen kan säkert kallas priset: passiv akustik är billigare än aktiva högtalare, för skillnaden i pris har du råd med en förstärkare. För pengar, för vilka du bara kan köpa aktiva högtalare, kan du montera ett helt ljudsystem som kan modifieras och förbättras med tiden (vilket kan bli en intressant hobby och spela en viktig roll när du väljer någon).

Bild
Bild

Nu om nackdelarna. De största nackdelarna med passiva högtalare är vanligtvis storlek och vikt: sådana högtalare placeras sällan på ett bord eller en hylla, oftare är de fästa på väggen eller installerade på golvet, och ibland placeras de på ställningar. Medföljande omkoppling sker också: förstärkare och kablar, eventuell annan utrustning. Allt detta kan bli allvarliga nackdelar om installationen planeras i små utrymmen.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera grundläggande typer av kolumner för deras avsedda ändamål. Beroende på driftförhållandena väljs högtalarna inte bara av effektparametrarna, utan också av konstruktionsändamålet som sådant . Låt oss överväga de viktigaste. Hyllhögtalare är utformade för att placeras på ett bord, en hylla eller annan horisontell yta. Dessa högtalare kan placeras på ett TV -bord, datorbord eller på en hylla som är bultad mot väggen. Detta alternativ kommer att vara en utmärkt lösning för ett litet rum: flera högtalare kan användas och det är ganska effektivt att låta utrymmet.

Golvhögtalare är installerade på golvet: de har vanligtvis en vertikal, flervägs konfiguration . Akustiken väljs också utifrån effekt, rumsvolym och installationsförhållanden. Dessa högtalare kan placeras längs tv: ns kanter - du får en välröstad hemmabio.

Golvakustik kan placeras i hörnen av ett litet rum, det tar inte mycket plats och kommer att låta bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsertakustik är ett helt komplex av utrustning och omkoppling, som inte bara innehåller högtalare (ofta flerband) och en förstärkare: vanligtvis innehåller uppsättningen separata lågfrekventa högtalare (subwoofers), en crossover och andra intressanta enheter. Allt detta är avsett att ge högkvalitativt ljud för konsertlokaler och hallar - det faller sällan i händerna på vanliga människor, sådana akustiska system används inte hemma.

Skilj mellan "hem" akustik och "professionell" (sort). Dessa system är utformade för olika ändamål. Professionella system låter stora hallar, tomter, diskotek och stadioner: systemen producerar högkvalitativt ljud och skapar högt ljudtryck. Professionella högtalare skiljer sig från konserttalare i följande nyanser :

  • användningen av högeffektiva högtalare i designen;
  • kontrollerbar ljudriktningsvinkel.

Ett hem passivt ljudsystem kan utföra olika funktioner: ett ljudsystem för bokhyllor eller ett ljudsystem för hemmabio. Ljud av hög kvalitet skapar den trevligaste atmosfären i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

När du ansluter högtalare till en ljudförstärkare, var uppmärksam på kitets specifikationer, till exempel effekt och impedans. Musik kommer bara att låta fullt ut om det är korrekt valda egenskaper: förstärkarens effekt bör vara lika med akustikens effekt eller något mer kraftfull. I detta fall ska förstärkaren inte "överklockas" vid full effekt: gränsen kan definieras som cirka 90% av dess effekt - detta sparar akustik och stör inte ljudet. Under större delen av drifttiden är vanligtvis inte full belastning tillåten.

Det är viktigt att tänka på motstånd när du ansluter . Vanligtvis är förstärkare anpassade för impedans på 2, 4 och 8 ohm. Motstånd på 8 och 4 ohm är vanligare. För att använda högtalare med en impedans på 2 ohm behöver du en 6 kW förstärkare, vilket är mycket kraft och som inte ofta finns bland vanliga människor. Ju större belastning, desto större chanser kommer du i bästa fall att stöta på effektförluster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två huvudsakliga sätt att ansluta akustik till en förstärkare - parallell och seriell anslutning. I varje fall beter sig motståndet annorlunda: i serien - det lägger till, i parallellen - det faller . Detta är viktigt att tänka på när du behöver ansluta mer än två högtalare. Du måste också ta hänsyn till kabelns motstånd, detta är särskilt viktigt med dess stora längd: ju mindre kärnans tvärsnitt (tjocklek), desto större är motståndet. Om du ansluter högtalare med tunna trådar över en lång sträcka måste du förstå att signalstyrkan sjunker.

Om högtalarna är anslutna till skruvplintar är det viktigt att observera fasen: anslut kontakterna till lämpliga "-" och "+". För enkelhets skull är ledningar och kontakter färgade svart respektive rött, "-" och "+".

Om fasningen inte observeras störs ljudåtergivningen: diffusorerna rör sig i motsatt riktning. Detta är särskilt märkbart när snedvridning endast uppstod på en av de två högtalarna.

Bild
Bild

I ljudsystem används ofta följande kontakter och anslutningstyper: Speakon, Jack (stereo / mono), XLR och skruvplintar . Skruvterminaler och andra terminalklämmor är vanligare på äldre förstärkare eller hobbyister, och jackanslutningar är också vanliga. Speakons (vanligtvis 4-stift) används i tvåvägs högtalarsystem för att ansluta kraftfulla högtalare med stora tvärsnittshögtalarkablar. Antag att uppgiften är att ansluta det monterade högtalarsystemet till en dator. Systemet består av en ljudförstärkare och en uppsättning högtalare. Låt oss överväga den enklaste algoritmen med ett exempel: dator, förstärkare, 2 eller 4 högtalare (satellit).

Du kan få kontakt mellan datorn och ljudsystemet med en jack-rca * 2-kabel, det är en mini-jack i ena änden och två tulpaner i den andra. Mini Jack ansluts till datorn - till hörlursuttaget . Tulpaner är anslutna till förstärkaren - till linjekontakten, beroende på färgerna. Vi ansluter högtalarna med förstärkaren med hjälp av en kopparkabel med två kärnor och fixerar den till skruvterminalerna enligt fasen. Sedan slår vi på förstärkaren och ställer in ljudnivån och andra inställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudvågor reflekteras från alla hårda ytor: fönster, skåp, möbler och ramar . När systemet är korrekt placerat i rymden ska systemet låta bra. För detta är högtalarna installerade i enlighet med deras avsedda ändamål bort från lyssnaren och reflekterande ytor. Ljudet blir särskilt bra om högtalarna i ett sådant rum placeras på en dämpad yta, till exempel med en matta. I det här fallet kommer ljudet inte att studsa av väggarna så mycket och förvrängas.

Om alla dessa många villkor är uppfyllda kommer en passiv akustisk inställning att ge många trevliga känslor.

Om du tränger in i ljudvärlden kan du tappa din lugn under en lång tid och verkligen bli fördjupad i ämnet akustik, och ständigt experimentera med alla olika tekniker som erbjuds av ljudindustrin.

Rekommenderad: