Hörlurskänslighet: Vilket är Bättre? Vad är Känsligheten?

Innehållsförteckning:

Video: Hörlurskänslighet: Vilket är Bättre? Vad är Känsligheten?

Video: Hörlurskänslighet: Vilket är Bättre? Vad är Känsligheten?
Video: Välj rätt hörlur - Kjell-TV 2024, April
Hörlurskänslighet: Vilket är Bättre? Vad är Känsligheten?
Hörlurskänslighet: Vilket är Bättre? Vad är Känsligheten?
Anonim

När du väljer hörlurar måste du fokusera på deras tekniska egenskaper. Den viktigaste av dem är elektrisk motstånd, effekt, ljudvolym (känslighet).

Bild
Bild

Vad det är?

Hörlurskänslighet är en viktig specifikation, mätt i decibel. Den övre gränsen är 100-120 dB. Ljudets styrka beror direkt på kärnans storlek inuti varje enhet. Ju större kärnstorlek, desto högre blir känsligheten.

Mini-enheter har inte hög känslighet, eftersom de fysiskt inte rymmer stora kärnor . Dessa inkluderar kapslar, insatser, tabletter. I enheter av denna typ säkerställs hög volym genom högtalarens närhet till trumhinnan.

I sin tur har over-ear och on-ear-hörlurar större kärnor. Det finns också ett flexibelt membran inuti sådana enheter.

På grund av detta har hörlurarna hög känslighet och kraft.

Bild
Bild

Vad påverkar det?

Samma signal som tillämpas på olika typer av hörlurar spelas och hörs annorlunda. Om kärnornas storlek är stor blir ljudet högre och om det är litet blir det tystare.

Känslighet påverkar kvaliteten på uppfattningen av frekvensområdet. Så denna parameter påverkar förmågan att höra ljud bra på platser med ökat externt buller, till exempel i tunnelbanan, på livliga motorvägar, med en stor skara människor i rummet.

I olika typer av hörlurar kan känsligheten variera från 32 till 140 dB . Denna indikator påverkar ljudvolymen i hörlurarna och bestäms av det ljudtryck som produceras.

Bild
Bild

Vilket är bättre?

Valet av hörlurar för känslighet bör väljas med hänsyn till signalkällan. De vanligaste alternativen är:

  • mobiltelefon;
  • mp3-spelare;
  • dator (bärbar dator);
  • tv.

Om vi pratar om smartphones, är dessa enheter i de flesta fall små i storlek. Därför bör du välja lämpliga hörlurar. Men för en smartphone kan du köpa inte bara hörlurar, utan ett headset (en enhet som stöder samtalläget).

Därför är känsligheten i detta fall oupplösligt kopplad till syftet med hörlurarna.

Bild
Bild

De flesta ljudspelare har hörlurar som standard. Men deras kvalitet lämnar mycket att önska, så många användare köper andra prylar. För en ljudspelare är den optimala känsligheten upp till 100 dB.

När du använder en dator (bärbar dator) kan hörlurar användas för olika ändamål:

  • titta på filmer och videor;
  • lyssna på ljudfiler;
  • spel.
Bild
Bild

I det här fallet används överliggande eller fullstora modeller oftare. De har stora kärnor, vilket innebär att de har en hög känslighet (över 100 dB).

Ibland används hörlurar när man tittar på tv, till exempel när det finns små barn i huset

Det mest praktiska för detta ändamål är overhead eller fullstorlek. Deras känslighet bör vara minst 100 dB.

Bild
Bild

Olika typer av hörlurar måste ha en viss känslighet. Om vi villkorligt delar in dem i typer, kommer var och en att ha sin egen volym.

  • I öra . Används för att lyssna på musik på en smartphone. Helst bör känslighetsområdet för ett sådant tillbehör vara 90 till 110 dB. Eftersom in-ear-modellerna sätts in direkt i öronen bör känsligheten inte vara hög. Annars kommer ljudfilerna att låta väldigt högt, även om det finns risk för negativ påverkan på hörseln.
  • Över huvudet . Högre krav ställs för denna typ av enhet. De flesta overheadmodeller har en känslighet på 100-120 dB. Ibland når denna siffra 120 dB.
  • Produkter i full storlek liknar fakturor . Deras enda skillnad är att i den första versionen täcker öronkuddarna öronen helt, medan de inte gör det i den andra. I de flesta fall är dessa produkter klassificerade som professionella och låter bra. Känslighetsnivån för hörlurar i full storlek har en ganska stor spridning. Så denna indikator kan ligga i intervallet 95-105 dB och den kan nå 140 dB. Men den här volymen är maximal och till och med farlig, eftersom det kan orsaka smärta hos en person när du lyssnar på en ljudfil.
Bild
Bild

Högkänsliga hörlurar används oftast i musikinspelningsstudior. Denna parameter har ingenting att göra med anpassade hörlurar, eftersom det kommer att vara obekvämt att lyssna på ljudspår i spelaren.

Oavsett hörlurarna, oavsett typ, storlek, tillverkare och andra parametrar, anses en känslighet på 100 dB vara optimal för mänsklig hörsel. Tillbehör med denna parameter är bra för olika typer av signalkällor.

Rekommenderad: