Hörlursimpedans: Vad är Det? Vad Påverkar Motståndet? Vilket är Bättre? Vad Betyder Det?

Innehållsförteckning:

Video: Hörlursimpedans: Vad är Det? Vad Påverkar Motståndet? Vilket är Bättre? Vad Betyder Det?

Video: Hörlursimpedans: Vad är Det? Vad Påverkar Motståndet? Vilket är Bättre? Vad Betyder Det?
Video: Dave Taylor Explains: What is Headphone Impedance? 2024, April
Hörlursimpedans: Vad är Det? Vad Påverkar Motståndet? Vilket är Bättre? Vad Betyder Det?
Hörlursimpedans: Vad är Det? Vad Påverkar Motståndet? Vilket är Bättre? Vad Betyder Det?
Anonim

Det är svårt idag att hitta en person som inte använder akustiska tillbehör. Speciellt nu, när du bara behöver använda din smartphone för att lyssna på kvalitetsmusik. Men få människor förstår överflödet av tekniska indikatorer som står på förpackningen och i enhetens pass. Och ännu mer, inte alla förstår vad den elektriska impedansen för hörlurar är, hur och vad den påverkar.

Bild
Bild

Vad det är?

I det här fallet pratar vi om elektrisk impedans. Från det latinska språket översätts namnet på detta fenomen som "att hindra". I enkla ord betyder det en kombination av aktiva och reaktiva (eller reaktans) motstånd, hörlighetenas känslighetsnivå beror på den … Det mäts i enheter av Ohm (i det internationella enhetssystemet betecknas det som Ω), uppkallat efter forskaren Georg Simon Ohm. I enlighet med den lag som fastställts av honom kan samma ljudtillbehör på helt annan utrustning producera ljud med olika volym och kvalitet.

Dessutom anger förpackningen inte den genomsnittliga motståndsindikatorn, utan endast dess aktiva komponent. Detta innebär att avvikelser med deklarerade parametrar i verkligheten anses vara normala.

Bild
Bild

Vad påverkar motståndet?

Impedansen för akustiska enheter påverkar ett antal av dessa parametrar

  • Känslighet . Denna parameter bestämmer den högsta volymnivån när en kraftenhet (1mW) appliceras tills distorsion uppstår. Låg impedans ger hög känslighet och vice versa.
  • Arbetets varaktighet . Strömförbrukningen beror också på motståndsvärdet. Till exempel för en smartphone är det optimala motståndsvärdet 32 ohm. Om vi tar nivån 22 Ohm, kommer telefonens batteri att spenderas på ljud (spela filer) - laddningen kommer att sluta snabbare. Det vill säga, ju högre motstånd, desto längre energi kommer att hålla.
  • Ljudkvalitet . Denna indikator är ansvarig för definitioner som volym, transparens, ljusstyrka, kyla, naturlighet etc.
  • Frekvenssvar (frekvenssvar eller systemets frekvenssvar) av akustiska enheter.
Bild
Bild

Indikatorer för olika typer av hörlurar

Intervallet för impedansvärden för produkter varierar från 8 till 600 ohm. Och de vanligaste hörlurarna har en impedans på 16 till 32 ohm. Det finns också modeller av akustiska enheter med en indikator på 64 ohm. Ljudtillbehör är:

  • högt motstånd;
  • lågt motstånd.

Deras värden beror på hur hörlurarna fungerar. Till exempel anses enheter med en liten in-ear-högtalare under 32 ohm vara låg impedans. Och med en indikator över 32 ohm anses det vara högt motstånd. Medan fullstora och överliggande "öron" med låg indikator har ett motstånd på upp till 100 ohm. Och enheter med en hög parameter kännetecknas av en impedans på över 100 ohm. Hur exakt signalfrekvensen reagerar på motståndsnivån i olika enheter visas tydligt av impedanskurvan. Detta är en graf över förändringen i detta värde, beroende på driftsläge.

Dess essens är att avslöja effekten av motstånd på amplitud och olinjära snedvridningar under ljudåtergivning.

Bild
Bild
Bild
Bild

In-channel

För trådbundna och trådlösa ljudtillbehör som traditionella öronproppar eller öronproppar är impedanskurvan en platt horisontell linje. Det kännetecknas av frånvaron av några signifikanta avvikelser i intervallet från 16 till 32 ohm och i frekvensområdet för ljudvibrationer som hörs för det mänskliga örat - från 20 Hz till 20 kHz.

Full storlek och overhead

De flesta headset av detta slag har en ojämn kurva, som kännetecknas av en stor start vid låga frekvenser och liten boost vid höga frekvenser. Detta tyder på att ibland kan standardimpedansen på 32 ohm faktiskt skilja sig från den angivna impedansen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning

Balanserade armaturljudtillbehör (armeringsjärn) är miniatyrenheter. Och ljudet behöver volym, så bristen på plats här kompenseras av installationen av ytterligare drivrutiner. Således, de kan vara en-, två- och femförare.

Sådana akustiska anordningar har en platt frekvensrespons.

Planar

I isodynamiska ljudtillbehör med en plan radiator kännetecknas impedanskurvan av en rak horisontell linje. När du väljer sådana enheter måste du komma ihåg deras låga känslighet, även om avvikelser är möjliga vid höga frekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Hörlurarnas impedansvärde beror på vilken utrustning dessa akustiska enheter kommer att arbeta med. Till exempel, ljudtillbehör med en rekommenderad impedans på 120-150 Ohm är lämpliga för vanliga stationära enheter . Och för en telefon, en surfplatta och en spelare är värdena mycket mindre, bara 16-40 ohm.

För en dator, ett musikanläggning behövs fullstora högimpedans hörlurar med en impedans på upp till 120 Ohm. Det här är enheter med en utspänning på mer än 4 V. Ett sådant högt värde kan endast ges av stationära enheter som är anslutna till elnätet. Därför bör du välja tillbehör med lämplig impedans för att ansluta till dem.

Vid en hög utspänning (mer än 200 mV) är det bättre att välja "öron" med låg känslighet, med en resistansnivå på 32 Ohm eller mer . De använder mindre energi. Ljudtillbehör med hög impedans kräver en särskild ljudförstärkare för att fungera framgångsrikt.

Dess uppgift är att utjämna amplitud- och frekvensegenskaperna. Men vi kan inte prata om oportabel utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I små enheter överstiger utspänningen i allmänhet inte 1 V, så impedansen i hörlurarna ska inte heller vara hög. Annars blir ljudet tystare. Genom samma princip kan du bestämma vilken typ av impedans som behövs för en smartphone. 1/8 -regeln kan hjälpa dig att matcha dina ljudtillbehör med källan. Det förutsätter att källans impedansnivå vid utgången ska vara 8 gånger mindre än impedansen i hörlurarna. Till exempel 2 ohm till 16 ohm.

Men om det inte är möjligt att beräkna, bör följande komma ihåg

  • Lågimpedans "öron" ger mer volym, men minskar batteriets livslängd. De är lämpliga för bärbara enheter.
  • Högimpedansprylar låter tystare, men förbrukar batteriet mer effektivt. De används bäst i kombination med stationär utrustning.

Här är det värt att själv bestämma att din prioritet är önskan att njuta av ljud i hög volym eller att spara på laddningen. För att välja rätt hörlurar måste du ta hänsyn till den högsta spänningsnivå som enhetens uteffekt beror på (Ohms lag). Det vill säga, med ökande volym kommer utspänningen att stiga, och strömmen kommer att förbrukas beroende på belastningsmotståndet. Enligt denna formel kan du göra en beräkning. För att ta reda på vilken impedans som krävs för en enhet kan du blindt försöka hitta det optimala värdet. Du behöver bara lyssna på ljudet på medelstora parametrar och flytta Ohm -värdena i rätt riktning.

Bild
Bild

Översikt över hörlurar

Att förstå en sådan teknisk indikator som impedans hjälper till att förenkla valet av lämpliga hörlurar och njuta av högkvalitativt ljud

  • Bowers & wilkins s7.1 Är hörlurar med låg impedans med ett standard ljudfrekvensområde. Noggrant utformade högtalare förmedlar varje ton tydligt. Enligt kundrecensioner har tillbehör bara en nackdel - ett högt pris. Men enhetens höga kvalitet motsvarar dess kostnad. Dessa är perfekta prylar för användning med iPhone. Modellindikatorer: Frequency Response - 10 Hz 20 kHz; Impedans - 22 OHM; SPL - 111 dB (+/- 3 dB).
  • Fokalanda en - huvudkonkurrenten för tidigare tillbehör. Om du har en telefon med låg effekt behöver du en volymförstärkare. I andra fall avslöjar den sin potential fullt ut. Det kännetecknas av naturligt ljud, bra ljudisolering och tillräcklig känslighet. Kompatibel med iPods, iPhone. Enhetsegenskaper: Frekvenssvar - 40 Hz 15 kHz; Impedans - 36 OHM; SPL - 116 dB (+/- 3 dB).
  • Audio-Technica ATH-CKR10 - akustiska apparater med ett bra reproduktionsområde och en tillräcklig ljudisolering. Trots kategorin "öronsnäckor" är de i vissa egenskaper mycket bättre än vissa modeller av bildskärmar i full storlek. På en smartphone är det lämpligt att lyssna via en förstärkare. Tekniska egenskaper: Frekvenssvar - 5 Hz 40 kHz; Impedans är 32 OHM; SPL - 102 dB (+/- 3 dB).
  • Beyerdynamic DR 990 Pro - akustiska apparater med hög impedans, som är mer lämpliga för yrkesmässigt bruk. De har utmärkt klar ljudkvalitet. På grund av det höga impedansvärdet är de tyvärr inte kompatibla med oportabel utrustning, inklusive iPhone. De kräver en separat förstärkare eller ljudspelare med ett kraftfullt ljudkort. Har följande tekniska indikatorer: Frekvensrespons - 5 Hz 35 kHz; Impedans - 250 OHM; SPL - 96 dB (+/- 3 dB).
  • Denon AH-D7100 -hörlurar med sluten impedans. Ett detaljerat, skarpt, transparent ljud produceras från en Samsung -telefon. I kombination med Apple-prylar fungerar det ganska högt, men för att avslöja deras kapacitet är en högkvalitativ källa med en lämplig förstärkare önskvärd. Modellegenskaper: Frekvenssvar - 100 Hz 10 kHz; Impedans - 30 OHM; SPL - 112 dB (+/- 3 dB).
  • Final Audio Design Adagio II Indigo - bärbara in-ear-enheter med en drivrutin. Lätta retrotillbehör föredras av basälskare. De har tillräcklig volym och förmedlar perfekt alla nyanser av musik i kombination med en telefon och en iPhone. Om en ljudförstärkare krävs, behövs den inte för ljudstyrka, utan för att få en låg distorsionsnivå. Tillbehör har ett motstånd på 18 ohm; frekvensområde: 40 Hz 15 kHz; volymnivå: 127 dB (+/- 3 dB).
  • Ultraljuds -IQ -in-ear multi-driver hybrid hörlurar. De använder två olika typer av kylare (dynamisk för lågfrekvensområdet och ankar för högfrekvensområdet). De kombinerar fördelarna med dynamiska och förstärkande akustiska enheter. Perfekt kompatibel med både iPhone och Android. Funktion: Frekvenssvar - 40 Hz 15 kHz; Impedans - 19 OHM; SPL - 129 dB (+/- 3 dB).

Rekommenderad: