Mikrofonkänslighet: Vilken DB är Bättre? Hur Görs Installationen? Vad Mäts Och Vad Bör Känsligheten Vara? Vad Ska Man Göra Med De Svaga?

Innehållsförteckning:

Video: Mikrofonkänslighet: Vilken DB är Bättre? Hur Görs Installationen? Vad Mäts Och Vad Bör Känsligheten Vara? Vad Ska Man Göra Med De Svaga?

Video: Mikrofonkänslighet: Vilken DB är Bättre? Hur Görs Installationen? Vad Mäts Och Vad Bör Känsligheten Vara? Vad Ska Man Göra Med De Svaga?
Video: Vem och vad är Decibel 2024, April
Mikrofonkänslighet: Vilken DB är Bättre? Hur Görs Installationen? Vad Mäts Och Vad Bör Känsligheten Vara? Vad Ska Man Göra Med De Svaga?
Mikrofonkänslighet: Vilken DB är Bättre? Hur Görs Installationen? Vad Mäts Och Vad Bör Känsligheten Vara? Vad Ska Man Göra Med De Svaga?
Anonim

Valet av mikrofon beror på många parametrar. Känslighet är ett av huvudvärdena. Vilka egenskaper har parametern, vad mäts och hur man ställer in den korrekt - detta kommer att diskuteras nedan.

Vad det är?

Mikrofonkänslighet är ett värde som bestämmer enhetens förmåga att omvandla akustiskt tryck till elektrisk spänning. Funktionen är förhållandet mellan ljudutmatning (spänning) och mikrofonens ljudingång (ljudtryck) . Värdet måste anges i millivolt per Pascal (mV / Pa).

Indikatorn mäts med formeln S = U / p, där U är spänningen, p är ljudtrycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mätningar av parametern sker under vissa förhållanden: en ljudsignal med en frekvens på 1 kHz levereras med en ljudtrycksnivå på 94 dB SPL, vilket är lika med 1 Pascal . Spänningsindikatorn vid utgången är känsligheten. En mycket känslig enhet genererar en hög spänning för ett specifikt ljudtrycksvärde. Således är känsligheten ansvarig för minsta vinst när du spelar in ljud på en enhet eller mixer. I detta fall påverkar funktionen inte andra parametrar på något sätt.

Egenskaper och egenskaper

Indikatorn bestäms av funktioner som ljudtryck och signalering. Till ett högt värde är ljudkvaliteten mycket bättre. Känsligheten tillåter också överföring av signaler, vars källa är på ett stort avstånd från mikrofonen . Men du bör vara medveten om att en mycket känslig enhet kan få olika störningar, och ljudet vid utgången blir förvrängt och hackigt. Ett lägre värde ger bättre ljudkvalitet. Lågpresterande mikrofoner används för inomhusapplikationer. Känsligheten är indelad i sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje art har en specifik mätmetod

  • Fritt fält . Vyn är förhållandet mellan utspänningen och ljudtrycket i det fria fältet vid den driftpunkt som enheten upptar vid en viss frekvens.
  • Av tryck . Det är förhållandet mellan utspänning och ljudtryck som påverkar enhetens membran.
  • Diffus fält . I detta fall mäts parametern enhetligt i det isotropa fältet vid den arbetspunkt vid vilken mikrofonen är placerad.
  • Tomgång . Vid mätning av förhållandet mellan utspänning och ljudtryck introducerar mikrofonen oberoende strukturella störningar i ljudfältet.
  • Vid nominell belastning . Indikatorn mäts med enhetens nominella motstånd, vilket anges i de tekniska instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Känsligheten har olika nivåer, som har sina egna indikatorer.

Känslighetsnivåer

Känslighetsgraden för enheten definieras som 20 logaritmer av parametrarnas förhållande till en V / Pa. Beräkningen utförs med funktionen: L dB = 20lgSm / S0, där S0 = 1 V / Pa (eller 1000 mV / Pa) . Nivåindikatorn blir negativ. Normal, genomsnittlig känslighet har parametrar på 8-40 mV / Pa. Mikrofonmodeller med en känslighet på 10 mV / Pa har en nivå på -40 dB. Mikrofoner med 25 mV / Pa har en känslighet på -32 dB.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ju lägre nivåvärde, desto högre känslighet . Så en enhet med en indikator på -58 dB är för känslig. Ett värde på -78 dB anses vara en låg känslighetsnivå. Men man måste komma ihåg att enheter med en svag parameter inte är ett dåligt val.

Valet av värde beror på syftet och villkoren för mikrofonen.

Hur väljer man?

Valet av mikrofonkänslighet beror på uppgiften. En hög parameter betyder inte att en sådan mikrofon är bättre. Det är värt att överväga ett antal uppgifter för vilka det är nödvändigt att välja rätt värde . Vid överföring av en ljudsignal till en mobiltelefon rekommenderas ett lågt värde, eftersom den maximala graden av akustik skapas. Ljudförvrängning är mycket troligt. Därför är en mycket känslig enhet inte lämplig för sådana fall.

Bild
Bild

Enheter med låg känslighet är också lämpliga för ljudöverföring över långa avstånd . De används för videoövervakningskameror eller högtalartelefon. En mycket känslig enhet är mottaglig för främmande buller såsom luftströmmar. Om du planerar att spela på scen är det bättre att välja en mikrofon med medelkänslighet. Medel 40-60 dB.

Bild
Bild

Känslighetsvärdet beror på typen av enhet . För studio- och stationära produkter bör känsligheten vara låg. Ljudinspelning sker i ett slutet rum, under arbetet rör sig personen praktiskt taget inte. Därför har enheter med en låg parameter utmärkt ljudkvalitet.

Bild
Bild

Det finns mikrofoner som fäster på kläder . Ljudkällan är placerad på ett avstånd från enheten och främmande brus kan dränka ljudöverföringen. I det här fallet är det bäst att hålla värdet högt.

Anpassning

När du använder en mikrofon är det ofta problem med att justera känsligheten. Justeringen beror på modellen, mikrofonens egenskaper och den miljö där den används . Många enheter är anslutna till datorn för ett bredare utbud av möjligheter. Den första tumregeln när du använder en mikrofon är att inte ställa in volymen på full.

Det är enkelt att justera känsligheten på alla PC -system . Det finns flera sätt. Den första metoden är att minska volymen på ikonen i systemfältet.

Bild
Bild

Den andra metoden innebär konfiguration via "Kontrollpanelen". Volym och förstärkning justeras i avsnittet "Ljud".

Bild
Bild

Själva förstärkningsvärdet är inställt som standard - 10 dB. Det rekommenderas att öka värdet för enheter med låg känslighet. Parametern kan ökas med 20-30 enheter. Om indikatorn är hög används "Exklusivt läge ". Det minskar vinsten avsevärt.

Bild
Bild

Det kan finnas ett problem med mikrofoner när känsligheten ändras av sig själv. Automatisk justering beror på enhetens modell. Oftast förändras vinsten vid en tidpunkt då personen slutar prata eller nynnar något.

Bild
Bild

I detta fall Klicka på mikrofonen i systemfältet, öppna "Egenskaper" och välj "Avancerat " … Ett fönster med inställningen "Exklusivt läge" öppnas, där du måste avmarkera kryssrutorna "Tillåt program att använda exklusivt läge" och "Prioritera program i exklusivt läge". Bekräfta åtgärden genom att klicka på "OK". Då bör du starta om datorn.

Bild
Bild

När du arbetar i en studio eller för bordsmikrofoner kan du använda de verktyg du har för att minska känsligheten . Många studiomodeller är utrustade med ett speciellt barriärnät. Du kan också täcka enheten med en trasa eller gasväv. Det finns mikrofoner med en känslighetskontroll. Installationen är mycket enkel. Det är bara nödvändigt att vrida regulatorn, som är placerad längst ner på enheten.

Bild
Bild

Mikrofonkänslighet är en parameter som avgör kvaliteten på utsignalen. Valet av parameter är individuellt och baserat på många faktorer.

Detta material kommer att hjälpa läsaren att studera huvuddragen i värdet, göra rätt val och justera förstärkningen korrekt.

Rekommenderad: