Vänster Och Höger öronproppar: Hur Görs Testet? Vad Betyder R- Och L -beteckningarna? Vilket öra Och Hur Man Placerar Hörlurarna Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Vänster Och Höger öronproppar: Hur Görs Testet? Vad Betyder R- Och L -beteckningarna? Vilket öra Och Hur Man Placerar Hörlurarna Korrekt?

Video: Vänster Och Höger öronproppar: Hur Görs Testet? Vad Betyder R- Och L -beteckningarna? Vilket öra Och Hur Man Placerar Hörlurarna Korrekt?
Video: Instruktionsvideo 2024, April
Vänster Och Höger öronproppar: Hur Görs Testet? Vad Betyder R- Och L -beteckningarna? Vilket öra Och Hur Man Placerar Hörlurarna Korrekt?
Vänster Och Höger öronproppar: Hur Görs Testet? Vad Betyder R- Och L -beteckningarna? Vilket öra Och Hur Man Placerar Hörlurarna Korrekt?
Anonim

De mest avancerade användarna av modern ljudteknik vet att hörlurar är en viktig och integrerad del av ett ljudåtergivningssystem. För effektiv drift med möjlighet att få surround -stereoljud är denna enhet uppdelad i 2 kanaler, en av dem är höger och den andra är vänster. Ljudhörlurar av hög kvalitet har alltid bokstäver eller andra markeringar, men det finns också budgetmodeller där ordningen på kanalerna inte är så viktig.

För att titta på TV, video och andra förhållanden är det viktigt att bestämma ljudets placering . Utformningen av vissa modeller av hörlurar är gjord på ett sådant sätt att användaren, efter att ha förvirrat höger och vänster sida, känner sig besvärlig och noterar en minskning av ljudkvaliteten för ljudserierna. För att hitta de högra och vänstra kanalerna på en enhet behöver du bara följa några enkla steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är det viktigt?

Vissa användare tror att ingenting beror på hörlurarnas position och att det inte är nödvändigt att sätta på dem korrekt. Men det här är en ganska stor missuppfattning. Om du blandar ihop vänster och höger kanal på vissa ställen kommer ljudet från ljudsekvensen att förvrängas avsevärt på grund av förlust av stereoeffekt. Stereo bör förstås som överföring av en ljudsignal som går samtidigt genom flera ljudkanaler.

För tydlighetens skull, låt oss överväga exempel som bekräftar vikten av att observera kanalparametrar

  • Tittar på filmer eller tv -program . Felaktig användning av ljudkanaler leder till diskret ljud. När du spelar in ljud i en film delas ljudet upp i två halvor. Från skärmens högra sida sänds den till höger öra och från vänster till vänster öra. Om ljudkanalerna omarrangeras kommer du att känna dig desorienterad. Om en skarp ljudsignal uppträder i filmens intrig och dess källa, till exempel, är en racerbil som ligger på skärmens högra sida, kommer ljudet från de förvirrade hörlurarna från vänster sida. Dessutom kan ljudet ligga något bakom rörelserna i ramarna. Sådan visning kommer inte att ge dig full känsla och kommer bara att orsaka förvirring.
  • Lyssnar på musik . Om ljudkanalerna missbrukas försvinner stereoeffekterna. Förutom förlusten av specialeffekten kommer lyssnaren att känna att ljudkvaliteten är låg, eftersom han inte kommer att höra ljudets djup och volym, liksom dess styrka och skönhet.
  • Spel på datorn . Oftare spelar hörlurarnas roll roll i skjutspel där det gäller strider i en eller annan form. För att kunna höra och reagera i tid på fiendens tillvägagångssätt måste spelaren noga lyssna på situationen runt honom. Detta är det enda sättet att helt fördjupa dig i spelet och få ut det mesta av det.

Genom att distribuera ljudkanaler till höger och vänster ändras ljudbakgrunden helt, tack vare vilken upplevelsen av att se en film, spela ett dataspel eller lyssna på musik kommer att bli riktigt komplett.

Bild
Bild

Märkning

För enkel användning markerar tillverkarna hörlurarna med en färg eller bokstäver. Den latinska bokstaven "L" (vänster) står för vänster sida, bokstaven "R" (höger) står för höger sida. En röd färgstång eller prick används vanligtvis för den högra ljudkanalen, medan blå eller grön används för att markera den vänstra kanalen.

"R" och "L" beteckningarna är vanligtvis placerade på utsidan av hörlurarna, och kan också hittas på framsidan eller baksidan, närmare där ljudkabeln kommer i kontakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bestämningsmetoder

Med långvarig användning av hörlurar raderas bokstäverna "R" och "L", målade med färg gradvis, så det blir svårt att avgöra var som är rätt och var vänster ljudkanal. Förutom visuell markering kan verifiering av kanalernas plats utföras på andra tillgängliga sätt.

  • Om din enhet är utrustad med en fast trådtyp ser du en mikrofon vid anslutningspunkten. När du sätter detta headset på huvudet kommer mikrofonpunkten att vara på utsidan i rätt position.
  • Hörlurar utrustade med en avtagbar ledning med kontakter kommer att ha olika längder på denna kabel, som går till höger och vänster. Så, den korta delen av tråden går till den högra ljudkanalen, och den långa delen går till den vänstra kanalen. Dessutom kommer du att se placeringen av en liten mikrofon nära den högra kanalen.
  • Vissa modeller av hörlurar är utrustade med upphöjda prickar i mängden 1, 2 eller 3 stycken. Deras plats regleras av tillverkaren. Till exempel, på en kanal är dessa punkter närvarande, men på den andra är de frånvarande, därför är kanalen med punkterna den vänstra delen, och utan punkterna är den rätt.
  • Hörlurar kan ha en anatomisk design, och om de bärs på fel sätt kommer personen att känna lite fysiskt obehag i öronens område.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa metoder kan verifiering av kanalernas korrekta placering utföras med hjälp av vissa tester

  • Programvaruverktyg . Specialprogrammet Real Space 3D Audio är lämpligt för testning. När du startar det kommer du att kunna identifiera hörlurarnas kanaler. Förutom detta program kan vanliga Skype också hjälpa till i den här frågan.
  • Videofil . Det finns speciella testfiler med video och ljud som kan laddas ner på Internet. Du måste aktivera en sådan fil och sätta på hörlurar. Du kommer att se text på din datorskärm. Kärnan i testet är att du måste matcha ljud och text. Om textens placering verkar vara synkroniserad med ljudet från dess motsvarande kanal bör det förstås att kanalerna är valda korrekt. Vid desynkronisering, försök byta hörlurar och klara testet igen.

För att inte längre förvirra, var den högra kanalen är placerad och var den vänstra kanalen är, efter att de har bestämts exakt, bör hörlurarna markeras. Detta kan göras på alla sätt, men ett särskilt bekvämt och praktiskt alternativ är att köpa flerfärgade öronkuddar.

Det återstår bara att komma ihåg vilken färg som motsvarar höger hörlur och vilken som är avsedd för den vänstra.

Rekommenderad: