Sova I öronproppar: är Det Skadligt Eller Fördelaktigt Att Sova I öronproppar Hela Natten? Hur Vänjer Man Sig Vid Att Sova Med öronproppar I öronen Hela Tiden?

Innehållsförteckning:

Video: Sova I öronproppar: är Det Skadligt Eller Fördelaktigt Att Sova I öronproppar Hela Natten? Hur Vänjer Man Sig Vid Att Sova Med öronproppar I öronen Hela Tiden?

Video: Sova I öronproppar: är Det Skadligt Eller Fördelaktigt Att Sova I öronproppar Hela Natten? Hur Vänjer Man Sig Vid Att Sova Med öronproppar I öronen Hela Tiden?
Video: Sov direkt efter 5 minuter med deltavågor, djup sömn och vackra drömmar, sömn musik, sova musik 2024, April
Sova I öronproppar: är Det Skadligt Eller Fördelaktigt Att Sova I öronproppar Hela Natten? Hur Vänjer Man Sig Vid Att Sova Med öronproppar I öronen Hela Tiden?
Sova I öronproppar: är Det Skadligt Eller Fördelaktigt Att Sova I öronproppar Hela Natten? Hur Vänjer Man Sig Vid Att Sova Med öronproppar I öronen Hela Tiden?
Anonim

Rytmen i det moderna livet tvingar många att spendera mycket tid på jobbet och utföra flera uppgifter samtidigt. För att klara denna typ av arbete behöver kroppen god vila på natten. Men levnadsförhållandena i flerbostadshus innebär närvaro av främmande ljud från grannar, vilket gör det svårt att få tillräckligt med sömn, särskilt för personer som är känsliga för ljud.

Öronproppar hjälper dig att sova i total tystnad . Användningen av dessa enheter skyddar väl från främmande ljud, och moderna material som hörlurarna är gjorda kommer inte att skada hörselgången.

Men om du använder öronproppar flera gånger i rad uppstår ofta frågan om en sådan långvarig användning är skadlig för hörselorganen och om de är beroendeframkallande.

Bild
Bild

Fördelar och skador med att sova med öronproppar

Om du använder öronproppar korrekt hjälper de dig att somna, eftersom de kan blockera de flesta främmande ljud och ljud som kommer från angränsande lägenheter eller en upptagen motorväg utanför fönstret. I alla fall, öronproppar av hög kvalitet låter dig höra ljudet från en fungerande väckarklocka, ett telefonsamtal eller ett utlöst maskinlarm.

Bland läkare finns det inget definitivt svar på frågan om det är möjligt att sova i öronproppar hela natten.

Bild
Bild

Olika experter har olika åsikter om hur användbar eller skadlig upprepad användning av sådana medel är. Bland fördelarna med att använda öronproppar på natten är:

  1. förmågan att snabbt uppnå tystnad och bli av med irriterande ljud;
  2. bidra till att minska tiden somna
  3. moderna material från vilka öronsnäckor är gjorda utövar minimalt tryck på öronen, vilket minimerar obehag i öronen.
Bild
Bild

Trots fördelarna med att använda öronproppar under sömnen rekommenderar otolaryngologer inte att använda dem varje dag, eftersom de styrs av det faktum att upprepad användning av öronproppar kan leda till obehagliga konsekvenser.

Bild
Bild

Bland nackdelarna med deras ständiga användning för sömn utmärks ett antal faktorer

  1. Framväxten av beroende . Vissa experter är säkra på att om du använder öronproppar under sömnen under en längre tid, kan örat anpassa sig till sådana förhållanden, och med tiden kommer yttre ljud att höras även när du använder öronpropparna. Om en person inte kan somna på egen hand finns det en sömnstörning som kan botas utan att använda öronsnäckor.
  2. Förekomsten av otolaryngiska sjukdomar . Sådana tillstånd är en kontraindikation för att använda öronproppar, eftersom ett främmande föremål i ont i örat ökar risken för att utveckla patogena bakterier, vilket kan förvärra sjukdomen.
  3. Ger en barriär för öronvax och förhindrar dess naturliga eliminering . Rengör därför din hörselgång ordentligt innan du använder öronpropparna.
  4. Öka risken för öronsjukdom … Detta beror på det faktum att damm, fläckar eller pollen från växter som kommer in i örat inte bara kan ansamlas i hörselgången, utan också flytta inåt under införandet av öronproppar. En ansamling av sådana föroreningar kan få bakterier att växa och leda till öronproblem.
  5. Obehagliga eller smärtsamma känslor kan uppstå under sömnen förknippas med överdrivet tryck av öronpropparna på öronblocket. I det här fallet måste du välja rätt storlek och bara använda de enheterna, på förpackningen som det finns en anteckning om möjligheten att använda dem på natten.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Du kan minska de möjliga riskerna med att använda öronproppar på natten, samt minska obehag under sömnen, om du lär dig hur du väljer rätt storlek och material från vilket skyddet mot främmande buller görs. När du väljer nattöronproppar måste du vägledas av flera regler.

  1. Skum- eller vaxproppar fungerar bäst för att sova . Tack vare det mjuka materialet utövar sådana öronproppar inte starkt tryck och kan också ändra form, anpassa sig till de enskilda egenskaperna hos hörselgången hos en viss person. Därför är det möjligt att vänja sig vid sådana öronproppar mycket snabbare än till hårdare exemplar av silikon eller polyuretan.
  2. Innan du köper måste du göra en visuell inspektion av produkterna . De ska vara fria från oegentligheter, flis, sprickor eller repor. Om det finns mindre skador på öronpropparnas yta är det bättre att vägra att köpa dem, eftersom huden på hörselgångens inre yta är mycket tunn och en produkt av dålig kvalitet lätt kan skada den.
  3. Ge företräde åt uppsättningar som består av flera par . Eftersom det mjuka materialet från vilket öronproppar tillverkas har många porer, kan patogena bakterier ackumuleras i dem. Sådana enheter kräver ofta byte, och kopior av vax är ett engångsalternativ. Därför är det bekvämt att ha ett ersättningspar om du behöver byta ut dem.
Bild
Bild

Vårdregler

Om vax öronproppar används under sömnen kräver de ständigt byte, eftersom de är avsedda för engångsbruk.

Om man föredrar mer hållbara skumprodukter kräver de daglig behandling efter varje användning.

Bild
Bild

Bearbetning av öronproppar efter användning bör utföras i flera steg

  1. Rensa öronproppar från urladdning. För att göra detta bör de placeras i en tvållösning eller väteperoxidlösning. Och även för rengöring kan du använda en speciell desinfektionslösning som säljs på apotek.
  2. Skölj med rinnande vatten.
  3. Torka av med en mjuk handduk eller bomullstuss.
  4. Låt stå på en ren yta i 1-2 timmar för att torka helt.
  5. Ta ut för ytterligare förvaring i en lufttät behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således, efter att ha valt materialet ur vilket öronpropparna är gjorda korrekt kan du använda dessa verktyg för att vila och sova fullt ut även i närvaro av främmande buller … Och att veta hur man rengör och förvarar öronproppar ordentligt kan hjälpa till att skydda dina öron från eventuella sjukdomar som är förknippade med tillväxten av bakterier på öronpropparnas yta.

Rekommenderad: