Vänster Borr: Funktioner För Rotation Av Borrar Med Vänster Gänga. Vad Behövs De För?

Innehållsförteckning:

Video: Vänster Borr: Funktioner För Rotation Av Borrar Med Vänster Gänga. Vad Behövs De För?

Video: Vänster Borr: Funktioner För Rotation Av Borrar Med Vänster Gänga. Vad Behövs De För?
Video: VERKSTAD 3 TIPS OCH TRICKS 3 ANVÄND RÄTT BORR 2024, Maj
Vänster Borr: Funktioner För Rotation Av Borrar Med Vänster Gänga. Vad Behövs De För?
Vänster Borr: Funktioner För Rotation Av Borrar Med Vänster Gänga. Vad Behövs De För?
Anonim

Om du råkar stöta på en trasig tapp eller bult (kink) har du flera olika sätt att ta bort den. Det mest praktiska är dock att använda en vänster rotationsborr. Vi kommer att prata om vad de är i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En borr är ett verktyg som är fixerat i maskinen eller chucken i en hand, pneumatisk eller elektrisk borr, och är utformad för att göra hål i en mängd olika material. Metallborrar är de mest mångsidiga borrarna som finns, med varierande framgång men kan hantera trä, plexiglas, keramik, plast, betong och andra material . Omfattningen av deras användning är oändlig: verktyget används inom en mängd olika byggnadsaktiviteter och för hushållens behov. Och produkterna skiljer sig inte bara i diameter.

Borren verkar bara vid första anblicken vara ett vanligt verktyg, men i praktiken måste valet göras klokt så att det inte trubbas av vid det tredje hålet och inte går sönder. Borrar är den huvudsakliga förbrukningsvaran när du arbetar med maskiner, borrar, huvudlasten faller på den, eftersom det gör hål under olika arbeten.

Rätt val av detta verktyg avgör dess livslängd och hur snart ett nytt måste köpas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det vänstra skärverktyget är tillverkat med en cylindrisk och konisk skaftkonfiguration för olika chuckutrustningar. Utseendemässigt har vänsterhänta borrar inte signifikanta skillnader från konventionella högerverktyg, förutom riktningen för det spiralformade spåret . Verktygssatsen används i stor utsträckning inom maskinbyggnad, maskinverktygsindustri och på reparationsanläggningar.

På samma sätt kan vänsterutrustning användas i verkstäder och för hushållsbehov . Nyckelfunktionen för speciella borrar är att de har en vänster roterande spiralformad kanal och en motsvarande placerad skärkant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de till för?

Som nämnts ovan utövas vänster roterande borrar i svarvar, numeriskt styrda maskiner och används också hemma i vanliga elektriska borrar. Det finns två viktiga områden där denna konfiguration kan användas.

Hög precision hålproduktion

Högpresterande CCW -borrar utmärker sig vid borrkanaler i grått och segjärn, nodulärt gjutjärn, cermets, legerat och olegerat stål. Och de är också användbara i legeringar som har korta chips, till exempel aluminium. Borrar är en utmärkt lösning för mässing och brons, liksom alla andra material, vars mekaniska spänning inte överstiger 900 N / m2 . Hålen kan vara genomgående eller blinda. Det finns också vissa tekniska operationer vid tillverkning av PVC-fönster, där specialutrustning används med 2 borrar som roterar samtidigt, en av dem kommer att vara högerhänt, den andra vänsterhänt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Renoveringsarbete

Övningar med vänster rotation är oersättliga när det är nödvändigt att borra ut trasig eller "klibbig" hårdvara. Det kan vara skruvar, bultar, olika dubbar och andra originalgängade fästelement med högergänga.

Ansökningsmetoder

I arbetet i bilverkstäder eller vid restaurering av utrustning finns det tillfällen då det är omöjligt att skruva loss en viss bult eller av någon anledning var fästelementet avbrutet. Svårigheten i denna situation är att dra ut resten av den trasiga bulten från hålet och samtidigt inte förstöra tråden . Ett instrument med en vanlig skruvgänga kommer bara att förvärra situationen genom att klämma vecket i kanalen ännu mer. I en sådan fråga kan ett vänster skärverktyg hjälpa.

Den sätts in i den elektriska borren med hjälp av en nyckel (om chucken är nyckel), så spänns borren i chucken . Efter det växlar elborrens baksida till motsatt rotation. I "bakåt" -läget på elektriska borrar samma hastighet som när man roterar åt höger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att borra, till exempel, dörrgångjärnsskruvens veck, sedan fästs borren på ytan (utan stansning), sedan trycks borret lätt och den vanliga borrningen börjar . Dörrgångjärnens högra skruv skruvas loss till vänster (mot klockans gång), och den vänstra borren roterar i samma riktning. Med andra ord, när en vänster borr kommer in i ytan på en skruv med ett trasigt huvud, skruvas den helt enkelt av. Reglar och bultar skruvas loss på samma sätt.

För att korrekt ta bort trådfragment från hårdvaran från hålet måste du först förbereda kanalen. För att göra detta, med en tunnare borr med vanlig högerrotation, borras ett hål för en borr med vänster riktning, vars diameter bör vara 2-3 millimeter mindre än trådens diameter.

Rekommenderad: