QLED: Vad är Denna Teknik? Varför är QLED TV Bättre än Nano Cell? Skillnaden Mellan Matrisen Och LED -skärmar, Jämförelse Med Andra Typer, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: QLED: Vad är Denna Teknik? Varför är QLED TV Bättre än Nano Cell? Skillnaden Mellan Matrisen Och LED -skärmar, Jämförelse Med Andra Typer, Fördelar Och Nackdelar

Video: QLED: Vad är Denna Teknik? Varför är QLED TV Bättre än Nano Cell? Skillnaden Mellan Matrisen Och LED -skärmar, Jämförelse Med Andra Typer, Fördelar Och Nackdelar
Video: QLED vs OLED: В ЧЕМ РАЗНИЦА? 2024, April
QLED: Vad är Denna Teknik? Varför är QLED TV Bättre än Nano Cell? Skillnaden Mellan Matrisen Och LED -skärmar, Jämförelse Med Andra Typer, Fördelar Och Nackdelar
QLED: Vad är Denna Teknik? Varför är QLED TV Bättre än Nano Cell? Skillnaden Mellan Matrisen Och LED -skärmar, Jämförelse Med Andra Typer, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Med tillkomsten av QLED -TV -apparater hörs ofta frågor om vilken typ av teknik det är, varför den är bättre än Nano Cell och andra alternativ. Användningen av kvantpunkter gör det faktiskt möjligt att radikalt ändra själva tillvägagångssättet för att återge färger på skärmen. För att utvärdera alla fördelar och nackdelar med tekniken är det värt att studera mer detaljerat skillnaderna mellan matrisen och LED -skärmarna och jämföra den med andra typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

QLED är en teknik som först introducerades av Samsung 2011 och används idag i stor utsträckning vid tillverkning av TV -skärmar och PC -skärmar. Dess huvudsakliga egenskap är användningen av quantum dot - quantum dots som är ansvariga för att visa spektrumets primära färger: rött, grönt, blått . Själva namnet QLED betyder att förutom LED -bakgrundsbelysning används innovativa komponenter i displayen.

Människor stöter på kvantpunkt -lysdioder mycket oftare än de tror . I LCD -TV är deras funktioner särskilt uppenbara, men en telefon med en OLED -skärm är också en kvantpunkt, bara något modifierad. Marknadsföringsnamnet QLED ägs av Samsung.

I prestanda för andra tillverkare kallas samma teknik Triluminos, ULED, NanoCell. Användningen av kvantprickar ger hög ljusstyrka och kontrast, utmärkt färgåtergivning i direkt solljus och i mörker.

Bild
Bild

Den ursprungliga utvecklingen av QD Vision syftade till att skapa en skärm som fullt ut utnyttjar de elektroluminescerande egenskaperna hos kvantprickar . Det var dem som LG Electronics valde för sin teknik. Samsung begränsade sig till att använda materialens fotoluminescerande egenskaper. De ger förbättrade egenskaper hos bakgrundsbelysningen på flytande kristallskärmar, gör att du kan göra färgspektrumet mer realistiskt, nära naturligt.

QLED-baserade skärmar använder idag QDEF, en speciell film med kvantprickar deponerade på den . Det kan ses på Amazon -surfplattor, ASUS -bärbara datorer, Samsung -TV -apparater, Philips, Hisense, TLC. I detta fall skapas en flerskiktsstruktur inuti flytande kristallpanelen i ett LED -blått bakgrundsbelyst lager, flytande LCM -kristaller och en film på vilken gröna och röda kvantelement av olika storlekar appliceras. När alla färger blandas bildas vitt, som passerar genom ett BEF -filter för att få andra nyanser av ljusspektrumet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

QLED -tekniken har sina fördelar och nackdelar. Följande egenskaper anses vara dess främsta fördelar.

  • Högupplöst bild . Denna kategori av QLED -skärmar har helt enkelt inga konkurrenter. De var de första som användes för att implementera 4K, 8K HDR. Om det ställs krav på högupplösta bilder är kvantprickar absolut oersättliga.
  • Utmärkt färgåtergivning . Det är direkt relaterat till tydlighet. I QLED -skärmar når antalet möjliga färgalternativ 9 miljarder, vilket gör att du kan förmedla de minsta nyanserna och övergångarna, tydligare visa skuggor, konturer av objekt.
  • Ökad ljusstyrka . Det säkerställs genom frånvaron av ett ljusfilter som tar upp till 30% av all utstrålad energi. Dess maximala prestanda i QLED -enheter är 2000 nits, medan den i OLED inte är mer än 800.
  • Accelererad färgförändring . Här händer det upp till 2 gånger snabbare än sina närmaste konkurrenter.
  • Oorganisk struktur . Sådana matriser utsätts inte för utbrändhet, liksom deras organiska motsvarigheter baserade på kvantprickar. Följaktligen kommer TV: n konsekvent att visa hög bildkvalitet även efter decennier.
  • Energieffektivitet . Energibesparingar på upp till 20%.
  • Prisvärd kostnad . QLED-skärmar är mycket billigare att tillverka, eftersom de inte kräver större omutrustning av industrilinjer. Ett lager med kvantprickar tillsattes helt enkelt till den traditionella matrisen.
  • Förekomsten av böjda böjda modeller med en "närvaroeffekt ". Ursprungligen var deras utseende fullt av vissa svårigheter, men problemet har lösts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar. Det är vanligt att hänvisa till dem som skärmens tjocklek - det är högre än konkurrenterna. Betraktningsvinkeln är inte för hög här, vilket gör QLED -TV mindre anpassad för att visa panoramabilder.

Innehållet i 4K, 8K är ännu inte tillräckligt utbrett, dess volymer är för små - detta gör det inte möjligt att fullt ut uppskatta alla funktioner och fördelar med en sådan ultrahögupplöst skärm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från annan teknik?

QLED -tekniken har sina egna skillnader från andra alternativ där skärmar skapas med hjälp av kvantpunkter. En liknande matris är tillgänglig i enheter baserade på Nano Cell, Triluminos. Även OLED: er med sina OLED: er gör initialt inte så stor skillnad för dessa enheter. För att bättre förstå likheterna och skillnaderna är det värt att jämföra alla alternativ.

QLED . Teknik som har använts av QLED Alliance -medlemmar sedan 2017. Det skiljer sig från LED genom närvaron av ett filmlager med kvantprickar med 2 färger applicerade på dess yta i slumpmässig ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

QDOG . En ny teknik som ger en tunnare och billigare produktion. I sådana skärmar fungerar ett glasskikt, på vilket ett kvantskikt appliceras, som en ljusledare.

Bild
Bild

LED . LCD-skärmar med IPS-bakgrundsbelyst WLED- eller RGB-färgåtergivning. Tekniken som används är ljusemitterande diod, med placering av energikällor på sidorna, toppen eller botten i slutet eller över hela skärmens område (Direct LED). Det skiljer sig från QLED genom avsaknaden av ett extra lager med kvantprickar deponerade på filmen, ökad strömförbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

OLED . Denna teknik använder organiska kvant -LED för att ersätta pixlar. De behöver inte ytterligare belysning, eftersom de själva har förmågan att vara elektroluminescerande. De har en kortare livslängd, kan tillverkas i en ultratunn design, rulla ihop i alla vinklar och göras på flexibla bärare.

De är bättre lämpade för installation på mobila enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nano Cell . LG Display använder denna teknik i sina bildskärmar. Till skillnad från QLED, här avsätts nanopartiklarna på ytan av de vita lysdioderna, snarare än på en hjälpljusskärm. I det här fallet visar sig storleken på kvantprickarna vara försumbara - upp till 2 nm. Deras huvuduppgift är att absorbera ljusa nyanser som inte har önskad våglängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Triluminos . Sony är marknadsföringsnamnet för QLED -displayteknik. Den använder också en speciell sprutfilm för att förbättra bildens klarhet på RGB LED -skärmar. Företaget använder det i sina 4K -TV -apparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg IQ . Föråldrad teknik som används 2013 -TV från Sony, Hisense, TLC. Den använde ett rörformat belysningssystem där ljus från det blå spektrumet passerade genom en "tunnel" fylld med röda och gröna kvantpunkter. Ljuskällor var placerade vid skärmens kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att förstå att för UHD -bildkvalitet är endast QLED -matrisen bäst lämpad för att ge maximal bildklarhet. Sammanfattningsvis kan vi säga att sådana skärmar är bättre anpassade för att sända en statisk bild . - till exempel i interiörserier, där tv -skärmen ofta fungerar som en "levande bild". Användningen av en metallbas i QLED -matriser hjälper till att förhindra utbrändhet och försämring av bildkvaliteten.

OLED har sina fördelar, till exempel möjligheten att stänga av enskilda pixlar, så att du kan justera det svarta djupet . Men de är inte lämpliga för att fungera korrekt med HDR, Dolby Vision.

Det kräver indikatorer på minst 1000 nits, medan gränsen för den organiska matrisen fortfarande är begränsad till 820 nits.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag enheter?

När du väljer en enhet - en TV eller en kvantpunktsvisning, är det nödvändigt att noggrant närma sig bestämningen av teknikens parametrar. Att köpa en "gris i en pet" är definitivt inte värt det. Det är också viktigt i butiken att se till att den föreslagna modellen fungerar som den ska, kontrollera om den har döda pixlar och att alla deklarerade egenskaper uppfylls. Enkla rekommendationer om inte bara parametrarna, utan också den direkta processen att välja en TV eller skärm i en butik, hjälper till att undvika många misstag.

  • Bedömning av det yttre tillståndet . En ny TV måste ha alla skyddsfilmer den har rätt till, oöppnad förpackning och ett helskal utan repor. Alla spår av exploatering indikerar att utrustningen har använts, möjligen som ett visningsprov. Inuti lådan och på fodralet måste skärmens yta vara dammfri.
  • Test av döda pixlar . I en viss mängd anses de inte vara ett fel, det vill säga det kommer att vara omöjligt att returnera utrustningen under garantin. Samtidigt kan deras närvaro avsevärt försämra visningsupplevelsen från en viss vinkel eller i en viss kombination av färger. Felet kan bara elimineras genom testning - du behöver en flash -enhet med tabeller. Det är värt att ta den med dig till affären och köra den på din favoritkopia av tv -utrustning - de defekta områdena kommer omedelbart att manifestera sig.
  • Bakgrundsbelysningens enhetlighet . Den här parametern verkar inte tillräckligt övertygande, men vita "utblåsta" fläckar på svart bakgrund är osannolikt att vara en anledning till glädje efter köpet. Förresten, tillverkare anser inte att ojämn belysning är ett fel - du måste helt enkelt stå ut med den brist som avslöjas senare. Det är viktigt att notera att du kan identifiera ett sådant problem genom att fylla skärmen med svart.
  • Nyans - färgade fläckar . Det är ganska svårt att märka dem direkt, men så snart skärmen är renvit kan den glittra av alla regnbågens färger. Detta fenomen kallas nyans, det elimineras inte av sig själv, det kan märkbart förvränga färgåtergivningen. Om fläckar visas på en vit bakgrund är det bättre att leta efter en annan TV.
  • Bandning . Detta är också en defekt som visas i form av ränder med en annan färg på bildens yta. Det kan bara märkas i homogena områden utan en kraftig färgförändring. Grått eller lila passar bäst - en sådan testbild bör också laddas upp till en flyttbar enhet i förväg. Naturligtvis är detta tekniskt sett inte ett fel, i små volymer kan nyans och bandning vara närvarande, det är bara viktigt att de inte visar sig vara alltför uttalade.
  • Kontrollera svepfrekvensen . Det enklaste testet hjälper dig att se till att en 100 Hz UHD QLED -TV verkligen står framför köparen. En ren vit bild sänds på skärmen på den valda modellen, på ett avstånd av 10-15 cm från den finns en penna, en penna, alla andra tunna och långa föremål som vibrerar vänster och höger med amplituden för en halvcirkel. Modeller med en riktigt hög svephastighet kommer inte att förändras; för varianter med olika egenskaper kommer displayen att visa konturerna för detta objekt.
  • Kontrollera prestanda för andra element . Det är värt att se till att TV: n har pålitlig Wi-Fi-mottagning (om tillgänglig), alla portar fungerar normalt, TV-tunern är redo att ta emot och hitta TV-kanaler, och när det inbäddade operativsystemet startar går det utöver start skärm med sitt namn. Försumma inte och kontrollera ljudet i högtalarna - det ska inte skramla eller ge andra defekter.

Med tanke på alla dessa punkter kan du enkelt välja rätt version av skärmen gjord med QLED-teknik, undvika misstag vid köp och inte stöta på en defekt eller lågkvalitativ produkt.

Rekommenderad: