Vad är Skillnaden Mellan En Teodolit Och En Nivå? Vad är Skillnaden Mellan Enheter? Vad Mäter Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Teodolit Och En Nivå? Vad är Skillnaden Mellan Enheter? Vad Mäter Bättre?

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Teodolit Och En Nivå? Vad är Skillnaden Mellan Enheter? Vad Mäter Bättre?
Video: HUR ÄR LÄKARPROGRAMMET UPPBYGGT och vad är skillnaden på olika läkarprogram? 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan En Teodolit Och En Nivå? Vad är Skillnaden Mellan Enheter? Vad Mäter Bättre?
Vad är Skillnaden Mellan En Teodolit Och En Nivå? Vad är Skillnaden Mellan Enheter? Vad Mäter Bättre?
Anonim

Varje konstruktion, oavsett storlek, kan inte utföras framgångsrikt utan vissa mätningar på det bebyggda området. För att underlätta denna uppgift har människan med tiden skapat speciella enheter som kallas geodetiska enheter.

Denna grupp av enheter innehåller olika enheter som inte bara liknar varandra i design och funktionalitet, utan också skiljer sig åt, ofta radikalt. Slående exempel på sådana enheter är teodolit och nivå.

Båda enheterna kan kallas nödvändiga för byggnadsarbete . De används av både amatörer och proffs. Men ofta har oerfarna människor en fråga, vad är skillnaden mellan dessa enheter, och kan de vara utbytbara? I den här artikeln kommer vi att försöka svara på det. Och samtidigt kommer vi att berätta om de viktigaste funktionerna i båda enheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper för enheter

Så låt oss ta en titt på båda enheterna i tur och ordning och börja med teodoliten.

Teodolit är en optisk enhet från den geodetiska gruppen, utformad för att mäta vinklar, vertikala och horisontella. Teodolitens huvudkomponenter är:

  • lem - en glasskiva med en skalbild på vilken graderna från 0 till 360 anges;
  • alidada - en skiva som liknar en lem, som ligger på samma axel runt vilken den fritt roterar, har sin egen skala;
  • optik - objektiv, lins och reticule nödvändigt för att sikta på det uppmätta föremålet;
  • lyftskruvar - används för att justera enheten i pekprocessen;
  • nivå system - låter dig installera teodolit i vertikalt läge.
Bild
Bild

Du kan också markera karossen, som rymmer ovan nämnda delar, ett stativ och ett stativ på tre ben.

Teodoliten placeras vid spetsen för den uppmätta vinkeln så att lemens mitt är exakt vid denna punkt . Operatören roterar sedan alidaden för att justera den med ena sidan av hörnet och spela in avläsningen i en cirkel. Därefter måste alidaden flyttas till andra sidan och det andra värdet måste markeras. Sammanfattningsvis återstår det bara att beräkna skillnaden mellan de erhållna avläsningarna. Mätningen följer alltid samma princip för både vertikala och horisontella vinklar.

Det finns flera sorter av teodolit. Beroende på klass finns det:

  • teknisk;
  • exakt;
  • hög precision.
Bild
Bild

Beroende på design:

  • enkelt - alidaden är fixerad på den vertikala axeln;
  • repetitivt - lemmen och alidaden kan rotera inte bara separat, utan också tillsammans.

Beroende på optiken:

  • fototeodolit - med en kamera installerad;
  • cinetheodolite - med en installerad videokamera.

Separat är det värt att nämna en mer modern och perfekt sort - elektroniska teodoliter. De kännetecknas av hög mätnoggrannhet, digital display och inbyggt minne som gör det möjligt att lagra erhållen data.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu prata om nivåer

Nivå - en optisk enhet från en geodetisk grupp, utformad för att mäta höjdpunkter på marken eller inuti uppförda byggnader.

Utformningen av nivån liknar på många sätt teodoliten, men har sina egna egenskaper och element:

  • optik, inklusive ett teleskop och okular;
  • en spegel fixerad inuti röret;
  • nivå system för installation;
  • lyftskruvar för inställning av arbetspositionen;
  • expansionsfog för att behålla den horisontella axeln.
Bild
Bild

Nivån mäter höjden enligt följande. Själva enheten installeras vid en punkt som kallas en översikt . Alla andra uppmätta punkter ska vara tydligt synliga från den. Efter det, i var och en av dem, placeras en Invar -skena med en våg i tur och ordning. Och om alla punkter har olika avläsningar är terrängen ojämn. Höjden på en punkt bestäms genom att beräkna skillnaden mellan dess position och mätpunktens position.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivån har också flera sorter, men inte lika många som teodolit. Dessa inkluderar:

  • optiska instrument;
  • digitala enheter;
  • laserenheter.

Digitala nivåer ger de mest exakta resultaten samt användarvänligheten. Sådana enheter är utrustade med speciell programvara som gör att du snabbt kan bearbeta de inspelade avläsningarna. Sedan sparas de på själva enheten, tack vare det inbyggda minnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag används en mängd olika lasernivåer i stor utsträckning inom konstruktion. Deras kännetecken är närvaron av en laserpekare . Dess stråle passeras genom ett speciellt prisma, som används istället för en lins. Som ett resultat bildar två sådana strålar vinkelräta plan i rymden, som skär varandra. De hjälper till att jämna ut ytan. Därför används lasernivåer ofta för reparationer.

Professionella byggare, som ofta hanterar ojämna ytor, använder en undertyp av roterande lasrar. Den är dessutom utrustad med en elmotor, som gör att själva enheten kan flyttas och distribueras snabbare.

Bild
Bild

Liknande parametrar

En person som inte är insatt i mätteknik kan lätt förväxla en teodolit med en nivå. Och detta är inte förvånande, för som vi redan har sagt, båda enheterna tillhör samma geodetiska grupp av enheter som används för mätningar på marken.

Förvirring kan också orsakas av extern likhet och samma element som utgör enheterna. Dessa inkluderar det visuella systemet, som inkluderar en reticule för vägledning.

Kanske här slutar några betydande likheter. Teodolit och nivå har många fler skillnader än du kanske tror från början . Men i vissa situationer och under vissa förhållanden kan dessa enheter ersätta varandra. Men vi pratar om detta lite senare. Låt oss nu titta på den viktigaste frågan, nämligen särdragen hos teodolit och nivå.

Bild
Bild

Grundläggande skillnader

Så som du redan har förstått har de två enheterna som behandlas olika syften, om än nära i andan. För att tala om skillnaderna måste du först och främst tala om enheternas funktionalitet.

Theodolit är mångsidig och gör att du kan göra en mängd olika mätningar, inklusive inte bara vinklade, utan också linjära, i de horisontella och vertikala planen . Därför är teodoliten mer efterfrågad för mångsidig konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivån kallas ofta en högspecialiserad enhet. Med dess hjälp kan du utrusta en perfekt plan yta. Det är till exempel användbart för att hälla grunden.

Följaktligen skiljer sig utformningen av dessa anordningar också. Nivån har ett teleskop och en cylindrisk nivå, som saknas i teodoliten.

I allmänhet har teodoliten en mer komplex struktur. Du kan bekanta dig med dess huvudsakliga detaljer i början av denna artikel. Den är också utrustad med en extra mätaxel, som saknas i nivån.

Bild
Bild

Enheterna skiljer sig från varandra genom räknesystemet. Nivån kräver en invarstång för mätningar ., medan teodolit har ett tvåkanals system, vilket anses vara mer perfekt.

Naturligtvis slutar skillnaderna inte där. De är också beroende av modeller och typer av enheter. Således har många moderna teodoliter en kompensator för att öka synpotentialen.

Båda enheterna har liknande sorter, som inkluderar elektroniska teodoliter och nivåer . Men de liknar varandra bara genom att de ger en omvänd bild. Inuti har var och en av dem sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Svaret på denna fråga är ganska enkelt: det är bättre att välja båda. Professionella byggare har alltid båda enheterna i bruk . Trots allt, teodolit och nivå utför olika funktioner.

Och ändå, låt oss ta reda på vilken av enheterna som är bättre och vad som är dess överlägsenhet.

Vi har redan sagt att teodoliten är mer mångsidig på grund av sin mångsidighet. När det gäller antalet områden där den används är teodoliten märkbart överlägsen nivån. Dessa inkluderar astronomi, landåtervinning, etc. Dessutom kan nivån endast användas på ett horisontellt plan, medan teodolit fungerar lika med dem båda.

Pålitlighet och hög praktiskhet betraktas som ytterligare fördelar med teodolit . Dess stora fördelar inkluderar det faktum att en person räcker för att utföra mätningar. Nivån kräver deltagande av två personer, varav en installerar invarskenan.

Därför, om du inte har en assistent, kan du inte mäta höjderna med en nivå.

Bild
Bild

I vissa fall kan teodoliten till och med ersätta nivån. För att göra detta måste du installera det genom att fixera teleskopet i horisontellt läge. Därefter behöver du också en skena. men teodolit kan inte ge hög noggrannhet … Därför används den endast i de fall där endast ungefärliga data behövs.

Men nivån kan också fungera som ett substitut för teodolit . För att göra detta måste du komplettera enheten med en horisontell cirkel med grader. På detta sätt blir det möjligt att mäta horisontella vinklar på marken. Det är värt att komma ihåg att noggrannheten hos sådana mätningar, liksom i det föregående fallet, också lider.

Man kan dra slutsatsen att teodoliten objektivt sett är överlägsen sin medmänniska i många avseenden. Bara de utesluter inte varandra. Teodolit kan inte helt ersätta nivån. Det betyder att för att utföra allvarliga konstruktions- eller reparationsarbeten behöver du båda dessa enheter, som i vissa situationer kommer att komplettera varandra.

Rekommenderad: