Vad är Skillnaden Mellan Ekfaner Och Faner? Vad är Bättre? Skillnaden Mellan Naturligt Och PVC-faner Från Ekofinér, För- Och Nackdelar Med Material

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Ekfaner Och Faner? Vad är Bättre? Skillnaden Mellan Naturligt Och PVC-faner Från Ekofinér, För- Och Nackdelar Med Material

Video: Vad är Skillnaden Mellan Ekfaner Och Faner? Vad är Bättre? Skillnaden Mellan Naturligt Och PVC-faner Från Ekofinér, För- Och Nackdelar Med Material
Video: Limma fanér 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan Ekfaner Och Faner? Vad är Bättre? Skillnaden Mellan Naturligt Och PVC-faner Från Ekofinér, För- Och Nackdelar Med Material
Vad är Skillnaden Mellan Ekfaner Och Faner? Vad är Bättre? Skillnaden Mellan Naturligt Och PVC-faner Från Ekofinér, För- Och Nackdelar Med Material
Anonim

Alla vet att trä är ett miljövänligt material som kan användas i konstruktion och möbelproduktion. Men samtidigt är produkter av naturligt trä mycket dyra, inte alla har råd med dem. Därför överväger de flesta mer ekonomiska alternativ, nämligen MDF-ark, ovanpå vilka faner eller eko-faner appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos material

Först och främst måste du förstå vad faner är. Detta är ett material som är de tunnaste trälagren som erhålls genom att klippa av dem från en stång . Enligt de tekniska specifikationerna är den maximala plåttjockleken 10 mm. Faneriet är tillverkat av naturligt trä. Det används för efterbehandling av möbler genom att lägga ark på basen och i byggmiljön. Idag har produktionen av både naturfaner och dess analog startats.

Naturligt faner är ett snitt av trä som inte behandlas med färg och lack . För tillverkningen används en patenterad teknik, som innebär användning av björk, körsbär, valnöt, tall och lönn. Den största fördelen med naturfaner är dess unika mönster. Men förutom det har det många andra fördelar:

  • en stor variation;
  • estetik;
  • motståndskraft mot belastningar;
  • bra värmeisolering;
  • mottaglig för restaurering;
  • miljövänlighet och säkerhet.

Listan över nackdelar inkluderar höga kostnader, känslighet för ultraviolett ljus och plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ekofinér i produktionsområdet är till listan över de nyaste material. Det är en flerskiktsplast som innehåller träfibrer . Eco-faner anses vara en billigare analog av träbaserade paneler. Det mest anmärkningsvärda är att ekofenern är färgad, så att materialet kan presenteras i en annan färgpalett. Oftast används miljöfaner vid tillverkning av möbler, dörrar och fasader.

Hittills är flera typer av eko-faner kända:

  • propylenfilm;
  • nanoflex;
  • PVC;
  • användning av naturliga fibrer;
  • cellulosa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ekofinér som material har många obestridliga fördelar:

  • UV -beständighet;
  • vattentålighet;
  • säkerhet;
  • styrka;
  • låg kostnad.

Nackdelarna inkluderar omöjligheten att utföra restaurering, låg värme och ljudisolering.

Bild
Bild

Huvudsakliga skillnader och likheter

Skillnaderna mellan faner och ekofinér börjar i produktionsstadiet. Naturligt faner skalas initialt från barken och delas upp i små bitar. Därefter ångas virket, torkas och skärs. Hittills har tre typer av naturlig fanerproduktion utvecklats, som används efter primär bearbetning.

  • Hyvlat sätt . Denna metod innebär användning av rund stockar och vassa knivar. Tjockleken på det färdiga bladet är högst 10 mm. För att få en ovanlig konsistens appliceras olika lutningar av skärelementen.
  • Skalad metod . Denna metod används för att skapa dukar upp till 5 mm tjocka. De skärs med metallskärare när träbasen roterar.
  • Sågad metod … Denna metod anses vara mycket dyr. Det innebär användning av sticklingar som bearbetas med hjälp av sågar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha behandlat fanerproduktionstekniken måste du bekanta dig med skapandet av dess analoga. Eco-faner är resultatet av kontinuerlig 2-remspressning . Varje lager av miljöfaner bearbetas separat. Lugnt tryck verkar på det första lagret. Lasten ökar för varje ytterligare. Tack vare denna teknik elimineras möjligheten att bilda luftfickor, på grund av vilka de tekniska egenskaperna hos det färdiga materialet förbättras.

För att få en kvalitetsprodukt i produktionen, strikt kontroll av tryck och temperatur … Den första etappen av produktionen består i rengöring av träråvaror och dess strimling, den andra etappen innebär att man färgar fibrerna, den tredje pressar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du redan vet har faner och miljöfaner individuella fördelar och nackdelar. Konsumenterna måste känna till de tydliga skillnaderna och likheterna mellan dessa material. Det finns inte tillräckligt med information om att eko-faner är syntetiskt, och faner har en naturlig sammansättning. För att undvika sådana frågor i framtiden föreslås att man överväger de detaljerade egenskaperna hos dessa produkter genom jämförelsemetoden.

  • Slitstyrka … Denna parameter är fördelen med det konstgjorda materialet. Eco-faner är mer stabilt, hållbart, blir praktiskt taget inte smutsigt, men om det behövs kan det rengöras med tvättmedel. Men när man tar hand om naturligt faner är det förbjudet att använda aggressiva kemikalier. Annars skadas ytan oåterkalleligt. Dessutom åldras den naturliga beläggningen mycket snabbt och absorberar inte ultraviolett ljus.
  • Fuktmotstånd … Grunden för faner är MDF. Detta material är fuktbeständigt och tolererar temperaturfluktuationer bra. Miljöfanerbeklädnad skyddar materialet mot fuktskador. Naturfaner tolererar inte en fuktig miljö. Om ägaren behöver installera en fanerprodukt i ett rum med hög luftfuktighet måste den täckas med ett fuktresistent lack.
  • Miljövänlighet … Faner och miljöfaner är tillverkade av miljövänliga material, men samtidigt har de betydande skillnader. Naturlig täckning vinner i denna fråga. Miljöfaner innehåller syntetiska ämnen som också är säkra.
  • Restaurering … Naturlig faner är lätt att återställa. Du kan till och med åtgärda defekter själv. Men om du behöver åtgärda komplexa skador är det bättre att ringa befälhavaren.

När det gäller den konstgjorda beklädnaden kan den inte repareras. Om något element plötsligt skadas måste det bytas ut helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Efter att ha granskat den tillhandahållna informationen är det omöjligt att omedelbart avgöra vilket material som är bättre. En bedömning av förväntade operativa krav och budgetkapacitet hjälper dig att göra rätt val . Priset på naturbeklädnad är mycket högre än för en analog. När det gäller mönster och textur vinner naturligt trä. Detsamma gäller bump.

Fanerfilmen är mer mottaglig för skador som inte kan repareras . Men i färgspektrumet har ekofener en större variation än naturmaterial.

Dessutom har naturligt trä hög värme- och ljudisolering. Med rätt vård kommer faner och eko-faner att kunna tjäna sina ägare troget i mer än ett dussin år.

Rekommenderad: