Gips Eller Cementgips - Vilket är Bättre: Vad är Skillnaden Mellan Puts Med Cement Och Gipsbruk, Skillnaden Mellan Kompositionen Och Kittet

Innehållsförteckning:

Video: Gips Eller Cementgips - Vilket är Bättre: Vad är Skillnaden Mellan Puts Med Cement Och Gipsbruk, Skillnaden Mellan Kompositionen Och Kittet

Video: Gips Eller Cementgips - Vilket är Bättre: Vad är Skillnaden Mellan Puts Med Cement Och Gipsbruk, Skillnaden Mellan Kompositionen Och Kittet
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, April
Gips Eller Cementgips - Vilket är Bättre: Vad är Skillnaden Mellan Puts Med Cement Och Gipsbruk, Skillnaden Mellan Kompositionen Och Kittet
Gips Eller Cementgips - Vilket är Bättre: Vad är Skillnaden Mellan Puts Med Cement Och Gipsbruk, Skillnaden Mellan Kompositionen Och Kittet
Anonim

För alla reparationer är gips oumbärlig. Med dess hjälp bearbetas olika ytor. Det finns gips- eller cementplåster. Vilka formuleringar som bäst används beror på flera faktorer, som vi kommer att överväga nedan.

Olika sorter

Denna typ av beläggning skiljer sig åt i syfte. Vanligt gips används för byggnadsarbeten. Med dess hjälp kan du jämna ut ytan, täta fogar, minska värmeförlust. Den kan utföra en ljudisoleringsfunktion eller fungera som brandskydd.

Dekorativt gips är en blandning av olika färger och används för inredning, och sådant gips har nyligen vunnit popularitet. Med dess hjälp kan du implementera mycket intressanta idéer i utformningen av lokaler för olika ändamål.

Bild
Bild

Gips är indelat i typer, beroende på vilken komponent som är den viktigaste i den - cement eller kalk, lera eller gips. Det finns andra alternativ med tillsats av vissa ämnen. Men många är benägna att tro att gips eller cementgips är bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du väljer en eller annan typ av gips måste du göra en jämförelse och bestämma vilka egenskaper som är att föredra för närvarande vid reparationsarbete.

Från gips

Sådant gips framställs vanligtvis av pulver, utspätt med vatten i erforderliga proportioner, som anges på förpackningen. Som ett resultat bör det vara en pasta, som oftast appliceras i ett lager.

En sådan lösning används för utjämning av väggar, förberedelse för målning eller limning av tapeter. Det är det som skiljer gips från kitt, som i sin tur används när ytan har mer betydande defekter i form av sprickor och hål.

Bild
Bild

Gips har flera fördelar:

  • Det är viktigt att det tillhör miljövänliga material.
  • Med dess hjälp kan väggarna göras helt släta.
  • Denna typ av beläggning krymper inte, och efter dess fullständiga torkning är utseendet på sprickor på ytan uteslutet.
  • Dess vikt är ganska lätt, så det är ingen belastning på väggarna.
  • Den elastiska strukturen gör att du kan applicera täta lager av kompositionen på väggarna, om det behövs. Men även då kan du vara lugn och inte oroa dig för att en spricka kan dyka upp någonstans.

Skillnaden mellan gips och cement är att ett armeringsnät inte krävs under arbetet, medan det helt enkelt är nödvändigt när cement-sandgips används. På grund av gipsets porositet lider väggarna inte av fukt. Och detta är ett mycket stort plus. Det är trots allt ingen som vill bekämpa svamp och mögel. På grund av gipsets låga värmeledningsförmåga behåller väggarna värme. Och när det gäller ljudisolering är prestandan hos detta material ganska hög.

Reparationshastigheten med gips beror på vilket lager som ska appliceras på väggen. Om det är mycket tjockt är det bättre att vänta en vecka på tillförlitlighet. För tunna beläggningar räcker det med två dagar.

Bild
Bild

Det finns också några nackdelar med gips, även om det är väldigt få av dem. En nackdel, som inte är så signifikant för många, är skillnaden i pris jämfört med andra typer, till exempel med cementgips, som kan vara en och en halv, eller till och med två gånger billigare.

Och ett ögonblick. Gips bör inte appliceras i rum där luftfuktigheten är konstant hög.

Från cement

Denna gips kan alltid göras för hand snabbt nog. Du måste ha vatten, cement, kalk till hands. Ibland används sand också vid beredningen.

Denna gips har också ett ganska brett utbud av möjligheter. Det är oumbärligt när man bearbetar väggar i badrum eller pool, kök eller källare. Det är bra att avsluta med dess ytterväggar och källaren, där ökad frostbeständighet krävs.

Bild
Bild

Om vi pratar om fördelarna med denna typ av lösning är den hållbar och pålitlig ., det råder ingen tvekan om det. Många anser att dessa indikatorer är särskilt viktiga när de väljer cement. Denna komposition passar bra på vilken yta som helst. Dess densitet tillåter inte att fukt tränger in och skadar strukturen. Priset på cementgips är lågt, vilket gör att du kan köpa det när som helst.

Det finns också nackdelar och de måste beaktas. Vi får inte glömma tjockleken på det applicerade lagret, här måste vi komma ihåg att cementgipsets vikt är ganska stor. När man putsar taket används en sådan komposition sällan. Denna typ av blandning är oförenlig med trä, plast och målade ytor.

När du applicerar det är utjämning och injektering absolut nödvändigt. Denna komposition torkar länge. Det kan helt härda efter tre, och i vissa fall även efter fyra veckor. Men när du väljer cementgips i järnaffärer måste du vara uppmärksam på att många tillverkare nu har kunnat förbättra denna sammansättning. Genom att tillsätta vissa komponenter kan cementet göras mer elastiskt och torktiden för ytan förkortas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

När du studerar kompositionernas positiva och negativa egenskaper måste du vara uppmärksam på vilken av dem som är bekvämare i varje specifikt fall och om ytterligare material kommer att krävas vid reparationsarbete.

Gips har praktiskt taget inga nackdelar . Men om arbetshastigheten är otillräcklig kan den beredda lösningen torka ut, du måste göra en ny. Och priset på detta material är inte lågt. Därför, i avsaknad av erfarenhet, är det bäst att göra lösningen i små omgångar. Detta kanske inte sparar tid, men du kan vara säker på att allt gips kommer att gå till affärer och inte slösa.

Vid injektering av en yta krävs installation av armering. Lösningen torkar länge. Därför kan du säkert odla en stor volym och omedelbart täcka stora områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare ett viktigt tips. Arbetet måste utföras vid temperaturer över noll från fem grader. Föranvändning av en djup penetrationsprimer är obligatorisk. Låt föregående skikt torka helt innan du applicerar nästa skikt.

Varje metod och lösning har sina egna fördelar. Detta indikeras också av recensionerna. De som börjar reparera är vanligtvis redan bekanta med egenskaperna hos det material de planerar att använda. Därför finns det inga överraskningar.

Vissa säger att utomhusarbete är enkelt och snabbt tack vare cementmurbruk. Torktiden betalar sig genom att sådan behandling kommer att pågå länge. Andra delar med sig av sin erfarenhet av att applicera gips i rum, och berömmer det samtidigt för att alla manipulationer efter appliceringen kan göras på väggarna, förutsatt att hela den tekniska processen följs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen passar perfekt. Tapeten bubblar inte eller faller av. Och detta är en mycket viktig faktor.

Det finesser i beredningen av blandningar

Det första steget i alla reparationsarbeten är att förbereda nödvändiga kompositioner och verktyg. Det första steget är att blanda de torra komponenterna, det andra är att tillsätta vatten.

Beredningen av varje gips har sina egna nyanser:

  • De pulverformiga komponenterna i cementgipset (cement och sand) kombineras först. Först efter noggrann blandning kan vatten tillsättas till dem. Allt detta blandas sedan väl tills det är slätt. Det kommer inte att vara svårt att förbereda gips, där både gips och cement kommer att finnas. Denna lösning torkar snabbare, men blir mindre hållbar.
  • Beredning av gips tar bokstavligen fem minuter. Först bringas gipset till degens konsistens, och tillsätts vid behov vatten så att densiteten är exakt den som behövs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

När du applicerar det ena och det andra gipset behöver du vissa verktyg som du behöver fylla på i förväg. Det är möjligt att det under arbetets gång kommer att bli klart att någonstans på ytan finns en gammal beläggning.

Därför behöver du följande verktyg:

  • spatlar;
  • skrapor;
  • metallborstar;
  • en hammare;
  • sandpapper;
  • behållare för blandningen;
  • murslev;
  • elektrisk borr eller mixer;
  • nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

Av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att varje gips är oumbärlig för reparationer, allt beror på vilka ytor som ska bearbetas. Om all teknik följs är det möjligt att perfekt bearbeta ytterväggarna, källarrummen med cementgips och använda gips i rummen.

Rekommenderad: