Beskärningsfaktor I Kameror (29 Foton): Vad är Det? Vad Betyder En Beskuren DSLR? Vad är Skillnaden Mellan En Helbildskamera Och En Beskärningskamera?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärningsfaktor I Kameror (29 Foton): Vad är Det? Vad Betyder En Beskuren DSLR? Vad är Skillnaden Mellan En Helbildskamera Och En Beskärningskamera?

Video: Beskärningsfaktor I Kameror (29 Foton): Vad är Det? Vad Betyder En Beskuren DSLR? Vad är Skillnaden Mellan En Helbildskamera Och En Beskärningskamera?
Video: Cara Membersihkan Bintik Hitam di Camera DSLR Canon/Nikon 2024, April
Beskärningsfaktor I Kameror (29 Foton): Vad är Det? Vad Betyder En Beskuren DSLR? Vad är Skillnaden Mellan En Helbildskamera Och En Beskärningskamera?
Beskärningsfaktor I Kameror (29 Foton): Vad är Det? Vad Betyder En Beskuren DSLR? Vad är Skillnaden Mellan En Helbildskamera Och En Beskärningskamera?
Anonim

I beskrivningen av många kameror beskrivs närvaron av en helbildsmatris som en absolut fördel med modellen i motsats till beskurna enheter. Men nyligen kan du se många av även professionella fotografer som inte är rädda för att beskära och utnyttjar till och med denna teknik. Tillväxten av sådana tendenser leder den tänkande nybörjaren till den logiska idén att beskärningsfaktorn i kameror är ett relativt begrepp, vilket innebär att det kräver en mer detaljerad förståelse av ämnet.

Bild
Bild

Vad det är?

Det är möjligt att bland våra läsare finns det hundra procent nybörjare inom fotografering, så vi kommer att börja förklaringen på avstånd. De berömda megapixlarna, enligt vilka det är vanligt i amatörmiljön att i första hand bestämma kamerans kvalitet, i sig själva garanterar ett foto av hög kvalitet ännu inte - förutom deras antal är storleken på varje enskild pixel också viktig. Det är därför som moderna smartphones med tiotals megapixlar ofta inte kan ge samma kvalitetsnivå som en professionell kamera med "blygsamma" 20 megapixlar ger.

Pixlarna är placerade på en matris - en speciell platta, vars storlek varierar beroende på enhetens modell . Sedan filmfotograferingens tid har det accepterats att överväga matrisens normala storlek, helt identisk med bildens fysiska storlek - oftast är den 36 x 24 mm. En helbildskamera är den för vilken en sådan regelbundenhet observeras, medan, enligt samma kriterium, fullformat också bestäms för digitalkameror, där det i princip inte finns någon film. I jakten på enhetens kompakthet har många tillverkare beslutat att minska eller "strö" matrisen till en eller annan grad. För att vara rättvis finns det kameror som har en matris som är ännu större än en hel bildruta, men det är dyra modeller för eliten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på ovanstående kan du ungefär förstå varför "full frame" är ett plus . När matrisen är stor och pixlarna är relativt små, råder det ingen tvekan om att de är minst stora. När flera dussin megapixlar deklareras i en smartphone, vilket a priori inte innebär fullformat, måste det förstås att de är försumbara. Nyligen förvandlas mängden av sådana "små saker" ibland delvis till kvalitet, men i allmänhet återstår denna princip att utvecklas och utvecklas.

För att användarna ska förstå vilken typ av teknik de har att göra introducerade de ett sådant koncept som beskärningsfaktorn i kameror . Låt oss förklara på fingrarna vad det betyder: i själva verket är det diagonal för standardmatrisen i förhållande till diagonal för matrisen som används. Om beskärningsfaktorn är lika med en, talar vi om en helformad enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med grödor

Baserat på det föregående kan man dra slutsatsen att en beskuren matris är mildt sagt inte särskilt bra. Då, verkligen, en annan fråga uppstår - varför tillverkare fortsätter att göra, och konsumenterna vägrar att köpa utrustning som inte uppfyller höga förväntningar . Svaret är som vanligt på ytan: beskurna kameror har inte bara nackdelar utan också positiva aspekter.

Bild
Bild

Vi börjar med de goda egenskaperna hos sådan utrustning

  • Kompakthet . En gång var en bra professionell kamera en skrymmande enhet som tog mycket plats. Om du är fotograf och helt enkelt måste bära den med dig, så är det här inte så illa - det är en annan sak om du behöver det mer för resor och du inte vill fylla på i början. Grödan har inte bara en mindre sensor, utan själva kameran är i allmänhet mer kompakt, lättare och därför bättre lämpad för långa resor.
  • Billighet . I hela kameran är den dyraste delen just matrisen - det här är sensorn som ansvarar för att ta ett foto, den kan inte ersättas på något sätt. Matrisens storlek är av direkt betydelse när det gäller dess kostnad, och därför är beskurna prover av utrustning alltid billigare, ibland fem till tio gånger.
  • Möjligheten att ge stor förstoring . Paradoxalt nog kan en enkel beskuren kamera i vissa situationer ge ett resultat av en sådan nivå som om du köpte ett dyrt objektiv för det. Här är tricket: ju större matrisen är, desto större perspektiv kan den fånga. Beskär fångar följaktligen bara en relativt liten del av vyn, men ett stort antal megapixlar ger en bild av samma upplösning. Det visar sig att du sköt föremålet liksom med en approximation. Man bör komma ihåg att små pixlar i den beskurna matrisen minskar bländaren, så fördelarna med beskärning avslöjas endast när man fotograferar i detalj på avstånd och särskilt under bra ljusförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild

men Grödor är fortfarande inte en professionell dröm - den riktiga fotografen vill ha en full-frame DSLR eller spegellös kamera.

Bild
Bild

Det bör erkännas att det finns en viss logik i detta, eftersom beskurna matriser har många nackdelar

  • Buller . Matrisen för en blygsam diagonal tenderar att reagera mycket mer intensivt på brus - med andra ord "drar" ljuset dit det faktiskt inte existerar. Fotografering på en solig dag eller i en upplyst studio kommer du inte att märka detta, men en sådan enhet är definitivt inte lämplig för nattarbete. Videokvaliteten på beskurna kameror är vanligtvis inte alls imponerande.
  • Begränsat dynamiskt omfång . Skott som kombinerar mycket ljusa och mycket svaga objekt är ganska vanliga. Även de mest avancerade kamerorna i vår tid är mycket sämre än det mänskliga ögat, därför väljer du alltid en nackdel när du fokuserar: antingen kommer mörka föremål att vara tydligt synliga, men himlen blir vitare eller himlen kommer att vara vacker och mörka föremål tappar detaljer. Ingen mängd HDR ger den perfekta effekten, och med en beskärning blir kompositbilder med objekt med olika ljusstyrka ännu mindre framgångsrika.
  • Trimmat färgdjup . Annonsörer talar gärna om skärmar som kan ge miljontals färger. Det finns vissa tvivel om att en person faktiskt känner en så subtil skillnad, men det faktum att du i naturen, med en smidig färgövergång, inte kan säga säkert var en ton slutar och en annan börjar. För en gröda kan detta bara vara ett problem - han är grovt sett som den där vanliga mannen från skämtet, som bara skiljer 16 färger. När du fotograferar monokromatiska och kontrastrika motiv kommer du inte att se någon större skillnad mellan en beskuren sensor och en fullformat, men monokrom i grödans prestanda kommer säkert att göra dig besviken.
  • Problem med vacker oskärpa . Fältdjupet på beskurna matriser är märkbart större. I sig betyder det inte att det är omöjligt att i princip få en attraktiv suddighet, men det är värt att inse att uppgiften blir mer komplicerad.
  • Omfattningen av granskningen är för smal . Denna punkt är baksidan av det faktum att grödan låter dig "förstora" ramen, som nämndes i listan över dess fördelar. En liten matris verkar öka linsens brännvidd, och därför är det problematiskt att skjuta perspektiv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus kommer det till exempel inte alltid att vara möjligt att fotografera en hel familj - ibland behöver du bara flytta längre, även om väggarna inte längre tillåter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med fullformatssensor

Av de fördelar och nackdelar som är typiska för beskurna kameror kan man i allmänhet dra slutsatser om hur sådana produkter skiljer sig från helformat. En annan sak är att vi ovan övervägde huvudsakligen tekniska egenskaper, och nu kommer vi att ägna mer uppmärksamhet åt skillnader i praktisk tillämpning.

Till att börja med måste du förstå att en dyr och sofistikerad kamera inte gör en grön nybörjare till proffs ännu . Tvärtom, det är fullt med massor av specifika inställningar, och beräkningen är baserad på det faktum att ägaren vet hur man förstår dem. Utan att ha den minsta aning om dem är "tekannan" lika sannolikt att skruva upp ramen på en helbildskamera eller på en beskärning, och sedan, som de säger, varför betala mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna fotografer rekommenderas att börja med grödan som en billigare lösning . Det har också olika inställningar som gör att du kan fördjupa dig i deras förståelse mer detaljerat, lära dig hur du arbetar med ljus, bygger en komposition och så vidare. Lär dig att fånga ramen och överföra den så exakt som möjligt - i många fall kommer det inte att bli så illa. Bara med tiden, efter att ha räknat ut alla invecklingar i inställningarna, kommer du att börja märka att du i det stora hela vet vad ramen saknar för att påstå sig vara ett mästerverk, men du kan inte längre justera detta - tekniken gör det inte tillåta. Då och bara då är det vettigt att byta till en helbildsmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild

En hel ram är bra eftersom du omedelbart kan göra ett bra foto på den, vilket inte kräver efterföljande retuschering och bearbetning i Photoshop. Återigen, för att få ut det mesta av en sådan kamera måste du förstå hur du ställer in den korrekt, annars blir det ingen större skillnad.

Bild
Bild

När du väljer en gröda för träning måste du komma ihåg en punkt som kan visa sig vara en fallgrop . Faktum är att objektiv från en gammal kamera inte alltid kommer att matcha den nya du väljer i framtiden, och att välja en kamera baserad på kraven på gamla objektiv är desto mer meningslöst. Om en nybörjare är besatt av fotografering och omedelbart inser att han vill koppla sitt liv till den här verksamheten och kommer att studera, inklusive att köpa en hel flotta linser, kan du ta en fullformatskamera redan från början. Annars kan själva faktumet att slänga en uppsättning optik tillsammans med en gammal kamera vara ett exempel på en oacceptabel lyx.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Beskärningsfaktor är inte bara en abstrakt egenskap hos en kamera, som du kanske eller inte känner till - i alla fall måste du veta den för att välja rätt objektiv. Ovan nämnde vi att på grund av dess förmåga att "förstora" ramen ökar skördematrisen liksom objektivets brännvidd.

Globalt kan grödfaktorn också beräknas manuellt - för detta måste diagonalen för en 35 mm filmram divideras med diagonalen för den inbyggda matrisen . Observera att 35 mm film inte har en diagonal på 35 mm alls, som vissa nybörjare ibland felaktigt tror - dess värde brukar anges som cirka 43,3 mm. För att formeln ska vara fullständig gör det inte ont att känna till matrisens diagonal, men moderna tillverkare har i de flesta fall redan förstått att konsumenten är för lat för att räkna, och anger helt enkelt denna egenskap i bruksanvisningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bli inte förvånad över att värdet på skördefaktorn kan visa sig vara mycket högre än en med ett öre - idag görs matriser ibland så små att deras indikator kan nå 5 eller till och med 6. Följaktligen ju högre beskärningsfaktor desto mer "förstoring" kommer din kamera att visa och desto mer förvrängning kommer det att ge objektivet.

När du bestämmer dig för ett objektiv för att lösa vissa problem, bör du förstå att deras riktiga brännvidd endast är relevant för matriser med en beskärningsfaktor 1, det vill säga fullformat. Om matrisen är mindre ger linsen en sådan bild som om dess brännvidd är större än den faktiska.

Du kan bestämma denna indikator i förväg genom att multiplicera objektivets brännvidd och beskärningsfaktorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss säga att du har ett 50 mm objektiv. På en helbildskamera kommer den att uppfylla deklarerade egenskaperna fullt ut, på en beskärning med en beskärningsfaktor på 1,5 kommer den att uppfattas som 75 mm för en helbildsbild och för en kompakt enhet med en beskärningsfaktor på 2,5 det kommer att vara nästan analog med ett 125 mm teleobjektiv. Det betyder att varje objektiv beter sig annorlunda med kameran, beroende på vilken typ av matris som finns där, och du måste välja den specifikt för en specifik utrustningsmodell, inte riktigt räkna med de tekniska egenskaperna som står på paketet eller fodralet.

Rekommenderad: