Vad är En Luftjonisator För? Lista över Användningar Av Joniska Rengöringsmedel För Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Vad är En Luftjonisator För? Lista över Användningar Av Joniska Rengöringsmedel För Hemmet

Video: Vad är En Luftjonisator För? Lista över Användningar Av Joniska Rengöringsmedel För Hemmet
Video: 5 utmärkta rengöringsmedel med bikarbonat och vinäger 2024, April
Vad är En Luftjonisator För? Lista över Användningar Av Joniska Rengöringsmedel För Hemmet
Vad är En Luftjonisator För? Lista över Användningar Av Joniska Rengöringsmedel För Hemmet
Anonim

Det har länge varit känt att renlighet i ett hus är en garanti för invånarnas hälsa. Alla vet hur man hanterar synligt skräp, men få uppmärksammar de fina partiklarna av praktiskt taget osynlig smuts i luften. Under vår teknogena tid har detta problem blivit särskilt angeläget - människor tillbringar på jobbet (och oftast är det trånga utrymmen) större delen av dagen.

En av de enklaste och mest effektiva lösningarna för luftrening är köpet av en jonisator . Om vad luftjonisatorn är avsedd för, hur man använder den, vad som bör beaktas under drift, liksom mycket mer, läs den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur fungerar det?

Låt oss först ta reda på vad joniseraren gör. Det har bevisats att en av faktorerna för att upprätthålla god hälsa är ren luft mättad med så kallade luftjoner eller lätta joner. Sådana joner bildas när elektroner lossnar från en molekyl eller atom. Orsaken till detta fenomen kan vara överföring av energi - strålning eller atmosfärisk elektricitet . Denna gas stimulerar slemhinnorna i andningsorganen att frigöra biologiskt aktiva ämnen som har en gynnsam effekt på kroppen. Cellerna hos en person som andas in sådan luft ökar sin ton, och kroppen bromsar åldrandet. Mental och fysisk aktivitet ökar.

Det bästa av allt är att luftjonisering sker i bergs- och skogsområden, liksom i kustområden. Detta är anledningen till att det är så trevligt att andas och bo där. Joniseringsnivån reduceras avsevärt i städer, och särskilt i rum med ett stort antal människor. Joniska renare är miniatyrenheter som drivs av elnätet . Nål- / trådelektroder är placerade inuti enheterna, vilket skapar ett högspänningsfält runt dem. Således blir elektroderna en elektronkälla. Luftpartiklar som passerar genom detta fält blir joner med en negativ laddning. I genomsnitt kan en sådan anordning producera flera miljarder laddade partiklar per sekund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av jonisatorer

När det gäller typen av partiklar som produceras finns det Det finns två huvudtyper av sådana enheter.

  • Bipolära modeller . Sådana modeller är nu ganska vanliga. De producerar både negativa och positiva laddningar på grund av förekomsten av en korona -urladdning (högspänningsurladdning). Enheten skapar antingen positiva eller negativa partiklar.
  • Unipolära modeller . Dessa jonisatorer producerar bara negativt laddade partiklar. Detta är en föråldrad version av sådana enheter, och nu är den första typen att föredra, eftersom vissa studier har visat att unipolära modeller inte är riktigt lämpliga för rum, och särskilt för hemmet. Partiklarna de producerar förstörs utan att komma in i människokroppen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Joniseraren, som en design, kan också delas in i sådana sorter

  • Inbyggd . Oftast är joniseraren inbyggd i hårtork. En sådan enhet torkar inte håret och skadar det praktiskt taget inte. Dessutom är jonisatorer inbyggda i fläktar, luftkonditioneringsapparater, luftfuktare och ett antal andra enheter och system.
  • Självständig . Sådana enheter är vanligtvis ganska miniatyr. De kan ha olika utföranden och drivs från en gemensam kraftpunkt. Man tror att en sådan enhet behövs i en lägenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man köper?

Jag skulle vilja nämna direkt att luftfuktare har blivit mycket populära den senaste tiden. En betydande del av dessa modeller är utrustade med luftjonisatorer. Trots de uppenbara fördelarna bör du inte köpa en sådan enhet . Det är luftfuktaren som kan skapa en miljö där oönskade organismer snabbt kan föröka sig. Senare sprids dessa organismer säkert genom rummet tack vare de laddade jonerna.

Därför är det bäst att köpa ett system med inbyggd luftrening och även rengöra det regelbundet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Naturligtvis fördelarna den här enheten har mycket mer än nackdelar.

  • Joniseraren minskar mängden obehaglig lukt i rum. Detta gäller särskilt tobaksrök.
  • Med rätt design kan joniseraren befria luften från olika typer av allergener, vilket underlättar livet för allergiker mycket.
  • Praktiskt taget inget brus.
  • Enheten är lättskött.
  • Jonisatorns höga prestanda med sina små dimensioner och låga energiförbrukning.
  • Möjligheten att reglera enhetens funktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla enheter som påverkar miljön har joniseraren också negativa aspekter

  • Tyvärr är det inte ovanligt att ett elektriskt fält har en dålig effekt på människokroppen. För de flesta är det naturligtvis fördelaktigt, men det händer också att det inte gör det. Om det är svårt att förutsäga det, så kan du definitivt känna det. Om din hälsa försämras efter att du har startat joniseraren, sluta använda den omedelbart.
  • Ta hand om enheten. Som regel är det vanligtvis nödvändigt att skölja joniseringsfiltren under rinnande vatten 2 gånger i månaden. Ett hektiskt schema på jobbet tillåter dig inte alltid att göra detta.
  • Negativa joner kommer att locka till sig dammpartiklar; därför kommer mer damm att falla på möbler som ligger i närheten av enheten än på andra inredningsdetaljer.

Sammanfattningsvis bör det noteras att en jonisator endast kommer att vara fördelaktig om den endast används enligt instruktionerna.

Rekommenderad: