Ljudvolym: Vad Beror Det På Och Vad Bestäms Det Av? Vad är Det Och I Vilka Enheter Mäts Det? Vad Heter Måttenheterna För Brus?

Innehållsförteckning:

Video: Ljudvolym: Vad Beror Det På Och Vad Bestäms Det Av? Vad är Det Och I Vilka Enheter Mäts Det? Vad Heter Måttenheterna För Brus?

Video: Ljudvolym: Vad Beror Det På Och Vad Bestäms Det Av? Vad är Det Och I Vilka Enheter Mäts Det? Vad Heter Måttenheterna För Brus?
Video: 13# Vad är prestationsångest och vad beror det på? 2024, April
Ljudvolym: Vad Beror Det På Och Vad Bestäms Det Av? Vad är Det Och I Vilka Enheter Mäts Det? Vad Heter Måttenheterna För Brus?
Ljudvolym: Vad Beror Det På Och Vad Bestäms Det Av? Vad är Det Och I Vilka Enheter Mäts Det? Vad Heter Måttenheterna För Brus?
Anonim

I den här artikeln kommer vi att prata om ljudvolym och allt som rör detta koncept. Det bör sägas att det är luftens vibrationer (närmare bestämt dess molekyler) som skapar ljudvågor. Dessa vågor rör sig i en specifik rymdkoordinat och riktning. I detta fall rör sig inte molekylerna i förhållande till deras plats.

Bild
Bild

Vad det är?

Ljudvolym är en subjektiv egenskap hos mänsklig uppfattning om styrkan hos olika ljud, vilket placerar dem i en viss skala: från de tystaste och högre.

Bild
Bild

MEN ljud är ett fysiskt fenomen där förökningen av vibrationer sker i en mängd olika miljöer . Med andra ord är det en löpande sekvens av hög- och lågtrycksområden.

Bild
Bild

Det bör noteras att vi kan höra av följande skäl: öronen omvandlar ljudvibrationer till signaler på grund av deras sofistikerade design. De förstärker vibrationer som blir till nervimpulser . Då uppfattar vår hjärna dessa nervimpulser som ljud.

Bild
Bild

Ljudstyrka och vår subjektiva uppfattning av det är beroende av amplitud och frekvens, som är ljudets fysiska egenskaper . Vid högre amplituder hörs det högre. Numera mäts vanligtvis ljudstyrkan i decibel.

Detta beror också på att ljudstyrkan i själva verket är en jämförelse mellan två olika indikatorer, där ett visst tröskelvärde läggs till grund.

Bild
Bild

Detta använder en logaritmisk skala. Det är hon som bestämmer hur många gånger det maximala ljudtrycket är större än det mänskliga örat. För luft är detta 20 mikropascal, för vatten - 1 mikropascal.

Bild
Bild

Ljudstyrkan beror på i vilket medium den sprider sig och på dess densitet. Ju högre densitet av mediet, desto snabbare ljud kan distribueras i det. Det är därför det helt enkelt inte kan finnas ljud i ett vakuum.

Ljudstyrka mäts i enheter som bär namnet på forskaren Alexander Bell, nämligen i klockor . Men eftersom bel är en mycket stor mängd är det vanligt att mäta ljud i en multipel av det - decibel. För detta uppfanns en speciell skala för ljudintensitet.

Till exempel är ljudets frekvensspektrum ett slags diagram som visar beroende av ljudvibrationernas relativa energi på dess frekvens.

Det finns flera egenskaper som påverkar ljud och ljudstyrka . Detta är främst den spektrala sammansättningen, källans rumsliga orientering, samt timbre.

Bild
Bild

Låt oss lista huvudenheterna för att mäta ljudkarakteristika. Bland dem kan två parametrar särskiljas: absolut och relativ. Ljudstyrksskalan, som mäts i absoluta termer, hänvisar till en måttenhet som kallas sömn. Måttenheten för bakgrund är en parameter för volymnivån, som har en relativ karaktär.

Bild
Bild

Värdet som visar hur mycket ett visst ljud är högre eller lägre än ett annat mäts i decibel . Det bör noteras att belar och decibel är icke-systemiska enheter och inte ingår i ett enda mätsystem.

Till exempel beror ljudnivån på ett musikinstrument på dess storlek eller på storleken på de delar av musikinstrumentet som är ansvariga för ljudproduktion.

Här är ett standardexempel som visar ljudets egenskaper. För att göra detta kommer vi att använda följande enkla experiment, där vi behöver en plastkopp och ett gummiband i form av en ring.

För att starta experimentet, sätt en gummiring på glaset . Sedan lutar vi botten av glaset mot vårt öra och lyssnar på hur den sträckta resåren kommer att låta.

Ljud är resultatet av vibrationer som påverkar luft eller ett annat föremål. De sprider sig sedan genom miljön. Som ett resultat hör vi ljud.

Bild
Bild

Låt oss prata om utbudet av ljud runt oss. Vårt intervall ligger i följande gränser - från 20 Hz lågfrekvens till 20000 Hz vid den högsta frekvensen. Det bekväma intervallet för vår hörsel är emellertid mellan 2000 och 5000 Hz.

Det bör noteras att ljud över 85 dB SPL kan vara skadligt för hörseln om det används under en längre tid

Bild
Bild

Vad beror volymen på?

Det finns ett antal egenskaper som främst påverkar volymen. Dessa är oscillationernas frekvens och amplitud, liksom en persons individuella egenskaper.

En annan viktig faktor är avståndet till källan . Med en minskning av ljudvågens energikomponent ökar avståndet till ljudkällan i direkt proportion.

Bild
Bild

Med frekventa vibrationer avges ett högre ljud. En person använder dessa funktioner när han skapar en mängd olika musikinstrument.

Det ska sägas att med konstant exponering för högt ljud kan symptom på sjukdomen uppträda . Bland dem bör följande lyftas fram: ökad nervös upphetsning, snabbare trötthet och ökat blodtryck.

Därför används speciella brusreducerande hörlurar för att skydda mot höga ljud, till exempel i konstruktion.

Bild
Bild

Det bör sägas att i fasta ämnen förbättras ljudvågens kvalitet. Ljud färdas fem gånger snabbare i vatten än i luft.

I allmänhet ska det sägas att för studiet av ljud, dess parametrar och egenskaper motsvarar motsvarande avsnitt i fysik, som studeras i skolkursen.

Hur kan du mäta?

Det bör noteras att alla människor uppfattar ljud på olika sätt, varför speciella enheter skapas för att mäta det.

Oftast bestäms ljudnivån med en sensor . En ljudnivåsensor mäter energin från ljudvågor som anländer inom en tidsenhet per mottagarens ytarea. Denna kvantitet kallas ljud- eller brusintensitet och mäts i mW / m2 (mikrovatt per kvadratmeter).

Bild
Bild

Låt oss ta reda på hur decibeln och den faktiska signalnivån bestäms sinsemellan. Varje 6 dB ändras signalnivån två gånger.

Varför tas detta värde? En decibel är logaritmen mellan förhållandet mellan två identiska energimängder, som sedan multipliceras med 10 . Amplitud är inte en energimängd, så den måste konverteras till ett lämpligt värde.

Bild
Bild

För att mäta brusintensiteten på olika platser används ofta en speciell enhet, som kallas en ljudnivåmätare.

Det mänskliga örat är en mycket sofistikerad biologisk sensor och ljudfälla som kan ta upp ljud som är miljontals gånger olika från varandra

I Ryssland finns en viss standard för de etablerade kurvorna med lika hög ljudstyrka. Detta är GOST R ISO 226-2009. Den har följande namn - “Akustik. Standardkurvor med lika hög ljudstyrka”.

Bild
Bild

Det finns minst tre sätt att mäta ljudstyrka: med det maximala toppvärdet, med medelvärdet för signalnivån och med ReplayGain -mätvärdet. Av alla dessa tekniker är ReplayGain den bästa . Det förmedlar den upplevda ljudnivån och tar hänsyn till de fysiologiska och mentala egenskaperna hos ljuduppfattning.

För närvarande finns det olika metoder för fysiskt uttryck för ljudvibrationernas amplitud, som används inom olika områden.

Rekommenderad: