DIY Luftjonisator: Diagram. Hur Man Gör En Joniserare För En Lägenhet Från Tillgängliga Delar Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Luftjonisator: Diagram. Hur Man Gör En Joniserare För En Lägenhet Från Tillgängliga Delar Hemma?

Video: DIY Luftjonisator: Diagram. Hur Man Gör En Joniserare För En Lägenhet Från Tillgängliga Delar Hemma?
Video: Sarah Dawn Finer - Kärleksvisan TEXT 2024, April
DIY Luftjonisator: Diagram. Hur Man Gör En Joniserare För En Lägenhet Från Tillgängliga Delar Hemma?
DIY Luftjonisator: Diagram. Hur Man Gör En Joniserare För En Lägenhet Från Tillgängliga Delar Hemma?
Anonim

Närvaron av ren luft utomhus och inomhus är en integrerad del av ett bekvämt människoliv. I en situation med luftföroreningar i staden är det svårt att göra något i stor skala med luften, samtidigt som det inte blir svårt att förbättra atmosfären i rummet. I butiker kan du köpa renare, luftfuktare och luftjoniserare, som är utformade för att skapa de mest bekväma förutsättningarna för liv och arbete . Det är inte alltid nödvändigt att köpa något, du kan skapa en luftjoniserare på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Luft är den grundläggande miljön för människors liv, och livets kvalitet och livslängd beror på luftmiljöns tillstånd. Utsläpp från fabriker, industriavfall, ett litet antal träd och grönområden, allt detta påverkar luftkvaliteten och mängden användbara komponenter i den. Det mest fördelaktiga för människor är negativt kontaminerade joner, som är nödvändiga för ett helt liv.

Bild
Bild

I en stad och lägenhet reduceras den nödvändiga mängden sådana joner med 15 gånger, vilket kan orsaka allvarlig hälsoskada och orsaka många sjukdomar. Med tanke på den svåra miljösituationen i många länder måste människor ta hand om sig själva, med alla möjliga medel för att rensa luftmassorna runt dem. Närvaron av en jonisator hemma hjälper avsevärt till att hantera problemet, som är förknippat med dess huvudsakliga egenskaper:

  • förmågan att normalisera arbetet i det kardiovaskulära systemet;
  • hjälper en person att hålla sig aktiv längre, bromsar åldrandet;
  • har en gynnsam effekt på immunsystemets funktion;
  • blockerar förekomsten av många infektionssjukdomar, liksom allergier;
  • hjälper till att sova normalt, eliminerar problemet med sömnlöshet;
  • förbättrar hungerkänslan om det finns problem med aptiten;
  • har en gynnsam effekt på hjärnans arbete och ökar dess prestanda;
  • är en förebyggande åtgärd i kampen mot cancer;
  • neutraliserar påverkan av elektriska impulser från hushållsapparater på en person.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare närvaron av en jonisator hemma kan du bli av med dammpartiklar, bakterier och virus, liksom alla typer av allergener som påverkar en person i rummet negativt. En sådan enhet kommer också att vara mycket användbar i närvaro av barn som är ännu mer känsliga och har ett svagt immunförsvar. Jonisatorn ska endast användas från det ögonblick barnet har vuxit; upp till ett år anses användningen av joniseraren vara oönskad.

För att en luftjonisator ska vara användbar är det viktigt att skapa vissa miljöförhållanden . Så i ett för smutsigt och dammigt rum kommer det att vara väldigt lite vettigt att använda det. En viktig egenskap hos enheten är inflytande, som sträcker sig till friska människor och dem som inte lider av allvarliga sjukdomar.

Användningen av en jonisator anses olämplig när en person har maligna tumörer eller kroppstemperaturen är för hög på grund av en sjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsenhet

Hemma kan både en köpt enhet och en självtillverkad enhet användas, men enheten och funktionsprincipen kommer att likna dem. För att få den enda fördelen med joniseraren måste du följa dessa regler för användning.

  • Våt rengöring av alla ytor, särskilt golvet, utförs dagligen. Konsekvensen av jonisatorns funktion är sedimentering av en stor mängd damm, som måste avlägsnas i tid, annars blir det ingen fördelaktig effekt.
  • Du kan inte använda enheten mer än 2 timmar om dagen, varefter den måste vara avstängd under en dag. Det är strängt förbjudet att slå på joniseraren under hela dagen.
  • När du använder enheten måste det korrekta avståndet observeras, vilket inte får vara mindre än 1,5 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en luftjoniserare är uppenbara, eftersom många människor strävar efter att ha den hemma . För att inte spendera extra pengar kan du göra en sådan enhet själv. Den säkraste saltlampan anses vara lämplig för både barn och vuxna och har ingen negativ effekt.

Bild
Bild

Om du vill göra någon annan luftjoniserare med egna händer, bör du känna till dessa regler

  • Detaljer för enheten måste väljas korrekt, tydligt motsvara diagrammet och placeras i ett hus som passar dem i storlek. Det är viktigt att placera kondensatorer och dioder så långt ifrån varandra som möjligt.
  • Ledningar bör täckas med paraffin för att undvika koronautsläpp.
  • Enheten ska inte avge främmande lukt, detta är en indikation på funktionsstörningar eller problem i konstruktionen.
  • Innan du testar enheten för hela lägenheten måste du se till att den fungerar korrekt.

När du tänker på hur du skapar en luftjoniserare med dina egna händer, bör du förbereda dig väl för att enheten ska vara riktigt användbar, annars blir det slöseri med tid och pengar och innebär också en risk på grund av felaktig användning av joniseraren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

En luftjonisator kan skapas från delar som finns tillgängliga i hemmet och som är lediga eller finns i hushållsapparater som inte fungerar. Det kan finnas många alternativ för att konstruera en enhet, allt beror på erfarenheten av befälhavaren och typen av jonisator. Det enklaste alternativet kräver följande komponenter:

  • en liten plastbehållare, för vilken du kan ta ett ägg från "Kinder";
  • 2 trådar med en diameter på 0,5 mm;
  • en kontakt med en justerbar typ;
  • isolerande material;
  • sax med vilken installationen kommer att utföras;
  • nålen med vilken hålen ska göras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ägget under "Kinder" görs 2 hål med en nål i vilken tråden kommer att sättas in . I en del är det nödvändigt att sätta in en tråd med positivt laddade partiklar, i den andra - med negativt laddade. Kärnorna måste isoleras och anslutas ihop. Den andra delen av ledningen ansluts till kontakten.

En sådan anordning måste placeras i en lämplig låda och placeras utom räckhåll för barn och husdjur.

Bild
Bild

Du kan skapa en luftjoniserare för en bil, som kräver en transformator. Att skapa en enhet från en linjetransformator blir lite mer komplicerat, men många kan göra det. Enheten kan tas i en gammal dator eller TV. Nya ledningar måste lindas på kärnan, som har befriats från den gamla lindningen. Denna process måste utföras korrekt, eftersom den består av flera steg, primär och sekundärlindning. Primären förutsätter 14 varv och sekundär 600.

För att designen ska vara säker måste den isoleras med vanligt tejp . Med sekundärlindningen är det viktigt att isolera strukturen med hjälp av tejp efter varje 100 varv. Den färdiga transformatorn måste vara ansluten till timern. Nästa steg blir utformningen av en spänningsmultiplikator, som kräver KTs 106 -dioder och kondensatorer med en effekt på upp till 10 kW och 3300 pF. Multiplikatorelektroderna bör installeras på ett avstånd av 3 cm, varefter enheten är klar och kan anslutas till nätverket.

Bild
Bild

Den mest populära joniseraren som kan göras hemma är Chizhevsky -ljuskronan. Kretsen för denna enhet är enkel.

  • En aluminiumring 1 m i diameter är grunden för enheten.
  • Koppartrådar med en diameter på 1 mm, som är fästa vid basen.
  • Avståndet mellan trådarna bör vara cirka 45 mm.
  • Nätet ska inte töjas, det är bättre om trådarna hänger upp till 90 mm.
  • Vid skärningspunkten mellan koppartrådarna är det nödvändigt att löda nålar som inte är mer än 5 cm långa. Det är viktigt att nålarna är så vassa som möjligt, eftersom en negativ laddning kommer att rinna genom dem.
  • Fäst 3 koppartrådar med en diameter på 1 mm på basen på samma avstånd.
  • Den andra änden av dessa trådar måste lödas ihop över basen.
  • Ansluter generatorn vid den punkt där koppartrådarna hålls samman.

För att säkerställa att en sådan lampa fungerar, behövs en spänning på mer än 25 kW, och för ett större rum, cirka 50 kvm. m, bör spänningen vara upp till 40 kW. Det optimala avståndet från ljuskronan till personen ska vara 1,5 meter. När du stänger av enheten, rör inte den på ett tag, eftersom den bär en kvarvarande laddning.

Under användning av enheten behöver du inte röra den, eftersom en person kan drabbas av urladdning, vilket kommer att skada hälsan.

Bild
Bild

Trots sin popularitet har Chizhevsky -ljuskronan också sina svagheter, som uttrycks i frisättningen av skadliga biologiskt aktiva gaser. För att lösa detta problem beslutades att montera en bipolär luftjoniserare som skilde sig från föregångaren. En sådan enhet släppte inte bara användbara aeroions, utan också värdelösa sådana, vilket inte tillät en ökning av nivån av elektrostatisk spänning i rummet. Du kan göra en jonisator med:

  • generator;
  • högspänningstransformator;
  • spänningsmultiplikator;
  • strömförsörjning.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa enheten korrekt, utan att missa något, är det värt att köpa en komplett uppsättning för självmontering, som liknar en designer. Den vanligaste tillverkaren är Master-Kit, som har etablerat sig som ett pålitligt företag . Dess produkter och delar är av god kvalitet och låg kostnad.

Bild
Bild

Det är inte för svårt att skapa en luftjonisator på egen hand, men det är fortfarande nödvändigt att ha de allmänna grunderna för radioteknik, förmågan att lödda och arbeta med olika material. De flesta enheter arbetar med spänning, och därför är det värt att vara försiktig i arbetet för att inte få elektriska stötar och inte orsaka brandrisk.

Rekommenderad: