Subwoofers För Hemmet (33 Bilder): Aktiva Och Passiva Subwoofers För Bio. Hur Väljer Man Den Bästa Modellen För Hemmet? Anpassning

Innehållsförteckning:

Video: Subwoofers För Hemmet (33 Bilder): Aktiva Och Passiva Subwoofers För Bio. Hur Väljer Man Den Bästa Modellen För Hemmet? Anpassning

Video: Subwoofers För Hemmet (33 Bilder): Aktiva Och Passiva Subwoofers För Bio. Hur Väljer Man Den Bästa Modellen För Hemmet? Anpassning
Video: SVS Subwoofer Review ( PB16-Ultra & SB3000) - Are They Worth It? 2024, April
Subwoofers För Hemmet (33 Bilder): Aktiva Och Passiva Subwoofers För Bio. Hur Väljer Man Den Bästa Modellen För Hemmet? Anpassning
Subwoofers För Hemmet (33 Bilder): Aktiva Och Passiva Subwoofers För Bio. Hur Väljer Man Den Bästa Modellen För Hemmet? Anpassning
Anonim

Subwoofers för hemmet - aktiva och passiva för bio, ljudsystem, är vanligt att köpa om du vill få ett riktigt djupt och vackert ljud. Denna komponent är nödvändig för att återge de lägsta frekvenserna; utan den är det omöjligt att uppnå den volymetriska effekten när man arbetar med akustik, som är så uppskattat av riktiga musikälskare och biofanatiker.

Vad du behöver veta innan du väljer den bästa modellen för hemmet, vilken inställning enheten behöver för att fungera korrekt, vad är hemligheterna med valet - det är värt att förstå allt detta mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

En subwoofer är en enhet som fungerar med de lägsta frekvenserna. Med dess hjälp kan du uppnå "närvaroeffekten", full nedsänkning i atmosfären av händelserna som äger rum på skärmen. För en hemmabio är denna komponent särskilt viktig, för utan ljudet blir "platt ". Ett musikcenter eller akustik med en subwoofer börjar också låta helt annorlunda och visar allt djup och kraft i baslinjerna. För att ansluta den behöver du inte en kabel - moderna enhetsmodeller klarar sig ganska framgångsrikt utan att skapa en anslutning via Bluetooth.

Subwoofern för hemmet är ett kompakt högtalarsystem som kan återge ljud i frekvensområdet från 15 till 180 Hz , men det mänskliga örat uppfattar dem innan de når 20 Hz, så du bör inte leta efter de lägsta värdena.

Enligt typen av huvuddesign är alla modeller indelade i remsor, slutna och basreflexer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna hos produkten inkluderar ström. Det bestäms baserat på liknande indikatorer för de andra komponenterna i systemet. I genomsnitt bör andelen vara följande: 1 W på fronthögtalaren är 1,5 W på subwoofern . Rätt förhållande hjälper till att få bra dynamiska ljudegenskaper.

Bland egenskaperna hos passiva subwoofers kan du hitta den rekommenderade effekten . Aktiva modeller har helt enkelt RMS / DIN -beteckning istället för denna parameter. Delningsfrekvensen är lika viktig - den avgör från vilket ögonblick ljudet ska återges av subwoofern. Till exempel, vid 120 Hz, kommer subwoofern att ta över alla de lägre signalerna. Känslighet - denna egenskap bestämmer ljudvolymen. Ju högre den är, desto bättre blir förstärkarens effektivitetsfaktor. Vid låg känslighet låter inte ens kraftfulla högtalare för högt. Ljudsystem som redan har en subwoofer är betecknade som 2.1, 5.1, 7.1, där 1 efter pricken och indikerar närvaron av en enhet för att återge låga frekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Alla subwoofers för hemmabio eller musikakustik har olika typer av skåpdesigner, med eller utan inbyggd förstärkare. Ljudkvaliteten beror till stor del på den akustiska designen. Alla subwoofers kan delas in i flera typer beroende på deras design.

Stängd . Det enklaste i utförandet, utan ljudläckage från sidan av den strålande ytan. Subwoofers av denna typ har förmågan att återge rik, djup bas, men ljudtrycket på huvudkonet ökar också på grund av deras designfunktioner. Tillverkare måste hitta en kompromiss - gör fodralet mer skrymmande eller förlorar ljudets kvalitet och volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basreflex . Dessa subwoofers har en basreflex - ett runt hål på sidan, baksidan eller frontpanelen. Denna design ökar konens rörelseomfång, det blir möjligt att återge ännu lägre bas. Och dess särdrag är ökad känslighet för ljudförvrängning, enheten kräver fin och exakt justering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Randig . Dessa alternativ anses vara ett slags filter med liknande funktioner. Fallet med en sådan subwoofer är uppdelad i 2 delar - helt stängd och basreflex, med ett hål. Systemet får ett mindre intervall, men volymen stiger betydligt. Bandpassfiltersubwoofers har förmågan att finjustera och kombinera fördelarna med andra typer av konstruktion.

Basreflexmodeller anses vara de mest prisvärda. Stängda subwoofers och bandpassalternativ är betydligt dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aktiva

Subwoofers av denna typ har en inbyggd förstärkare, med hjälp av vilket det inkommande ljudet bearbetas. Sådana modeller kan ha en trådbunden eller trådlös anslutning med andra komponenter i högtalarsystemet, anslut direkt till den . Dessa subwoofers är dyrare än passiva. Monolitisk akustik är alltid mer kompakt, men de tappar en del i ljudkvaliteten på grund av behovet av att placera alla komponenter i fodralet på en gång.

Bland de uppenbara fördelarna med aktiva subwoofers är en betydande minskning av belastningen på hemmabiomottagaren . Basreflexmodeller av denna typ är utformade för installation i ett stort utrymme, där en betydande volym luftmassor finns tillgänglig för oscillation. I trånga utrymmen, till exempel i bagageutrymmet på en bil, kommer de att resonera. Nackdelarna inkluderar uppvärmning av luft i lådan, frånvaro av ytterligare filter från störningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passiv

En sådan subwoofer är utrustad med ett eller flera lågfrekventa huvuden och är ansluten till en förstärkare via en kabel. Den är väl lämpad att ingå i ett hemmabiosystem. I detta fall är det den externa förstärkaren som är ansluten till mottagaren. Sådana enheter har inga begränsningar för fodralets form och storlek; de tillverkas ofta i en ovanlig konfiguration.

Ibland är passiva subwoofers anslutna via en crossover. Denna kombination gör det möjligt att fördjupa basens ljud. Dessutom ökas intervallet för stödda frekvenser märkbart. Av nackdelarna med passiva modeller kan vi notera försämringen av ljud vid hög volym - de används främst på en genomsnittlig nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Det är vanligt att välja subwoofers enligt ljudkvaliteten, överensstämmelse med de tekniska egenskaperna för de uppgifter som ställs in för enheten. Låt oss titta närmare på toppen av de bästa och mest relevanta modellerna.

JBL LSR310S . Det bästa alternativet när det gäller pris och kvalitetsförhållande. Skåpet är tillverkat av träpaneler och har 2 balanserade ingångar på bakpanelen, så att du kan ansluta utrustning för live- och studiobruk. Subwoofern har en effekt på 200 W och täcker enkelt en yta på upp till 45 m².

Bild
Bild

Polk Audio PSW111 . Denna subwoofer är designad i USA, monterad i Kina. Modellen är utformad för rum med en yta på upp till 30 m², i sig tar inte mer än 1 m². Utrustningen är utrustad med en inbyggd förstärkare, kompositkon och basdrivare. Kroppen är gjord av MDF, det finns revben och spjäll inuti för att dämpa resonanserna som uppstår. Subwoofern väger 9 kg.

Bild
Bild

Onkyo SKW-770 . Budget basreflexmodell från en välkänd japansk tillverkare. Det kännetecknas av närvaron av standby -funktionen, driftsfrekvensområdet från 25 till 200 Hz, kompakt storlek, bekvämt för bord och golvplacering. Effekt på 120 W är tillräcklig för rum med en yta på högst 30 m².

Bild
Bild

Pioneer S-51W . En aktiv subwoofer från ett japanskt märke som är känt för sin bilakustik. I hemversionen finns det ett alternativ för rum med en genomsnittlig yta - upp till 20-25 m². Modellen har ett brett spektrum av driftsfrekvenser - från 26 till 900 Hz, föraren med en diagonal på 20 cm fungerar tillsammans med en 150 W förstärkare.

Subwoofern har en elegant design som passar bra in i nästan alla interiörer.

Bild
Bild

Yamaha YST-FSW100 . En budgetstängd subwoofer för rum upp till 20 m². Det bästa valet för hemmabruk - utrustningen är monterad i Indonesien, har en effekt på 130 watt. Ljudet är monopolärt, riktat. Du kan justera känsligheten och volymen inte bara med programvara utan också genom att ändra enhetens position i rymden.

Bild
Bild

MJ Acoustics Reference 100 MKII . Den mest tekniskt avancerade subwoofern som producerats i England. Den har en mycket intressant funktionsuppsättning. Modellen tillhör subwoofers av sluten typ, basen låter klar och utan yttre distorsion. Effekt på 120 W räcker för ett rum på 30 m², utrustningen är utrustad med ett extra par (högtalare / förstärkare i ett gemensamt hus). Denna subwoofer återger jämna frekvenser på infraljudsnivån - upp till 13 Hz, det finns en delningsfrekvensjustering och överbelastningsskydd. Kontrollen utförs från den egna fjärrkontrollen.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer ett subwooferhus bör du vara uppmärksam på ett antal punkter som avgör hur bekvämt det är att använda det. Det som är viktigt är både den subjektiva känslan av dess ljud, till exempel bedömningen av saftighet, ljusstyrka, ljudstyrka och ett objektivt övervägande av de tekniska egenskaperna. Flera av de viktigaste parametrarna är värda att notera.

  • Driftfrekvensområde . För privat bruk är subwoofermodeller med ett intervall från 20 till 80 Hz (djup och medium) lämpliga. Högre prestanda i ett hemmabiosystem eller fullfjädrad akustik har vanligtvis satelliter - högtalare. Följaktligen kommer inte intervallet för subwoofern över 80 Hz att avslöjas fullt ut.
  • Känslighet . Det bestäms av SPL - ljudtryck. Ju högre de är, desto mindre förstärkareffekt kommer att krävas för att säkerställa god ljudstyrka.
  • Mått och vikt . För ett litet rum är det bättre att välja mer kompakta basreflexmodeller. På grund av designfunktionerna placeras de i de mest kompakta fodralen. Alla andra subwoofers är dimensionerade och viktade i proportion till deras effekt. De största och tyngsta modellerna är utformade för konserthus.
  • Ljudkvalitet . Det beror direkt på typen av produktens akustiska design. Kraftfull subwoofer med sluten design för lägsta akustiska distorsion. Den är idealisk för att lyssna på musik, men den är den största i storlek och skrymmande i utförande. Ett alternativ till det kan vara en modell från Yamaha. Detta märke har subwoofers med passiva radiatorer och akustiska labyrinter för att minska skåpets storlek utan att göra avkall på ljudkvaliteten.
  • Närvaron av en förstärkare . För hemmabruk är en subwoofer med inbyggd modul det bästa valet. En uppsättning lågfrekvent enhet med en förstärkare i fodralet gör att du kan ansluta direkt till ett hemmabiosystem, en dator. Förstärkningseffekten är också viktig - 40-50 W är tillräckligt för att säkerställa normal drift av subwoofern med en känslighet på cirka 85 dB.
  • Dimensioner och prestanda för högtalare . Det finns en ganska tydlig uppdelning här. Till exempel anses en modell med en liten 8-tums pappershögtalare vara ett bra komplement till ett stationärt ljudsystem. För hemmabioapplikationer bör diffusorer vara 2-4 tum större i diameter och gjorda av kol eller metall.

Dessa parametrar kan kallas grundläggande. Det bör noteras att för hemakustik är design och övergripande lämplighet för ljudsystemet som används också viktigt. Det är optimalt om hemmabio och subwoofer tillverkas av samma märke.

Att välja en enhet från en annan tillverkare kräver en mer komplex och noggrann redovisning av alla parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutning och installation

Att installera en subwoofer kräver ett seriöst tillvägagångssätt, eftersom rätt val av plats för enhetsskåpet beror på hur väl det kommer att klara sina uppgifter. Det är värt att överväga att i ett vanligt rum, oavsett område, reflekteras ljudet från väggarna, de låga frekvenserna förlorar sitt djup . Om du vill få den mest saftiga basen bör du ta hand om grundlig förberedelse av rummet, med isolering av ytor med ljudspridande material. Valet av plats sker vanligtvis empiriskt. Subwoofern slås på, en testinspelning startas och sedan ordnas den om medan du lyssnar på samma fragment. Där basen låter mest ljusstark och högljudd måste du installera tekniken permanent.

Behovet av att justera subwoofern efter anslutning till delningsfunktionen uppstår i de fall då du behöver ändra avstängningsfrekvensen - den nivå på vilken ljudet från högtalarna kommer att överföras till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om standardparametrarna inte är lämpliga måste du justera dem manuellt. Den genomsnittliga inställningsnivån anses vara 80 Hz. Med en ökning av denna indikator ökar också subwooferns frekvensområde.

Du kan ansluta enheten till en hemmabiomottagare eller högtalarsystem direkt med en RCA -kabel . Denna metod fungerar för aktiva subwoofers som redan är utrustade med en inbyggd förstärkare. Det räcker med att koppla ihop alla komponenter och systemet fungerar. Om du behöver ansluta en passiv subwoofer har vissa system redan en basförstärkare för detta. När den inte finns där måste du använda stereoförstärkaren som ett gemensamt kretselement och ansluta den till stereoparet och ingången på enheten.

Rekommenderad: